Wat is diabetes type 2?

Mensen lopen vaak jarenlang ongemerkt rond met diabetes type 2 omdat de klachten niet echt duidelijk zijn. Wat is diabetes type 2? Bij diabetes type 2 reageert je lichaam niet meer goed op insuline. Dat is het hormoon dat je bloedsuikerspiegel regelt. De insuline is als het ware onzichtbaar en kan zijn werk niet doen. Wat zijn diabetes symptomen? Wat zijn de oorzaken? En wat kun je tegen er tegen doen? Je leest het allemaal in onderstaand artikel. 

Diabetes symptomen

In Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen diabetes waarvan 250.000 mensen niet weten dat ze diabetes hebben. 9 op de 10 mensen heeft diabetes type 2. Slechts 1 op de 10 heeft diabetes type 1
Belangrijke diabetes type 2 symptomen zijn: veel dorst – veel plassen – een droge mond – branderige ogen –  wazig zien – dubbel zien – vermoeidheid – slecht genezende wondjes – kortademigheid – pijn in de benen bij het lopen – infecties die vaak terugkomen zoals blaasontstekingen. 
diabetes type 2

Wat is diabetes type 2

Nu het antwoord op de vraag die in dit artikel centraal staat; wat is diabetes type 2? Bij dit type diabetes reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline is als het ware onzichtbaar, en kan zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder. Vroeger werd dit type diabetes ook wel “ouderdomssuikerziekte” genoemd maar tegenwoordig komt het ook steeds vaker bij jonge mensen voor. 
Als je dit type diabetes hebt werkt je alvleesklier steeds minder goed. Je hebt hierdoor steeds minder insuline. Een lange tijd te hoge bloedsuikers geeft schade aan je hart, ogen, nieren en voeten.

Oorzaken diabetes type 2

We weten dat dit de kans op diabetes type 2 vergroot:  
 – Weinig lichaamsbeweging   
 – Overgewicht   
 – Ongezond eten    
 – Roken    
 – Ouder worden.  
 – Erfelijkheid.  
Bij een deel van de mensen met dit type diabetes zijn de oorzaken nog onbekend. Er is daarom nog heel veel onderzoek nodig om dit type diabetes beter te leren begrijpen.

Behandeling diabetes type 2

De behandeling van dit type diabetes gebeurt met hulp van gezond eten, veel bewegen, afvallen en vaak ook medicijnen voor bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol. En soms ook insuline spuiten bij jezelf.

Magnesium helpt bij diabetes type 2

Een magnesium tekort speelt een belangrijke rol bij het krijgen en verergeren van diabetes heeft onderzoek uitgewezen. De insulinegevoeligheid verbeter door de inname van magnesium. Als je diabetes hebt heb je vaak een magnesium tekort wat kan samengaan met spierkrampen en vermoeidheid. Uit recent onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 mensen met diabetes type 2 een tekort heeft aan magnesium. Ondanks dat al tientallen jaren bekend is dat mensen met diabetes vaak te weinig magnesium hebben, weten we weinig over de oorzaak en de gevolgen daarvan. 
Het lijkt erop dat magnesium een rol speelt bij vetopslag in vetcellen, en bij insulinegevoeligheid. En sommige studies tonen aan dat extra magnesium slikken bij dit type diabetes zorgt voor een betere insulinegevoeligheid en betere bloedsuikers. Maar hoe dit precies werkt, is nog niet bekend. 
Uit Braziliaans onderzoek onder 51 personen met diabetes type 2 bleek dat 77% een te laag gehalte aanmagnesium had. Magnesium activeert namelijk de insulinereceptoren en het stimuleert de aanmaak van eiwitten met een signaalfunctie voor insuline. Een magnesiumtekort kan daardoor de symptomen van dit type diabetes versterken.
Bij slecht gereguleerde diabetes type 2 is er vaak sprake van te hoge bloedglucosewaarden. Als gevolg gaat de patiënt veel plassen om het teveel aan glucose te verwijderen. Met de urine gaan ook mineralen als magnesium verloren. Zo komt iemand in een vicieuze cirkel terecht die pas ophoudt als de magnesium status weer op peil is gebracht. 

Tot slot

We zetten alles nog één keer voor je op een rij. Wat is diabetes type 2? Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline is als het ware onzichtbaar, en kan zijn werk niet doen. Daardoor blijft er teveel suiker in je bloed zitten. De oorzaken zijn: overgewicht, weinig lichaamsbeweging, ongezond eten, roken, ouder worden en erfelijkheid. Een behandeling bestaat uit gezond eten, veel bewegen en afvallen als je te zwaar bent eventueel gecombineerd met medicijnen. Veel patiënten hebben een magnesium tekort.

Vind je dit artikel interessant en waardevol deel hem dan gerust