wat is collageen

Wat is collageen

Wat is collageen? We willen allemaal graag heel oud worden. Toch houden we het lichaam en onze huid het liefst zo lang mogelijk jong en strak. Collageen is een stof die vaak geassocieerd wordt met het jong houden van je huid, maar is dat ook zo?

Wat is collageen? In dit artikel geven we je antwoord op alle vragen over collageen. Lees je mee?!

Collageen

Ongeveer 25% van je gehele lichaamsgewicht bestaat uit collageen. Dit is enorm veel en het is daarom jammer dat er niet genoeg aandacht wordt geschonken aan dit super belangrijke eiwit!

Collageen is een eiwit dat voornamelijk bestaat uit niet essentiele aminozuren. Dit betekend dat ze door je lichaam zelf aangemaakt kunnen worden en je ze niet per se via je voeding hoeft binnen te krijgen.

Je lichaam kan deze eiwitten zelf aanmaken maar niet in het tempo wat je zou willen. Het belangrijke glycine kan je gemiddeld 3 gram per dag van aanmaken terwijl onderzoek heeft aangetoond dat je er 10 gram van nodig bent. 

Wanneer je blootgesteld staat aan stress zoals veroudering, sport of chronische stress dan gaat je lichaam deze aminozuren gebruiken voor andere functies dan waar het voor bedoeld is.

Als je te weinig collageen binnen krijgt dan heeft het een directe invloed op de mogelijkheid van je lichaam om zichzelf te helen.

Wanneer je ouder wordt dan gaat je lichaam steeds minder collageen produceren en het is daarom belangrijk dat je het aanvult.

 

Wat is collageen

Collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam. 

Ongeveer 30% van alle eiwitten in je lichaam zijn collageen en het komt veel voor in je huid, bloedvaten, botten, kraakbeen, pezen en gewrichtsbanden.

Hier zorgt het eiwit voor elasticiteit, stevigheid, verbinding en vorming. 

Collageen wordt ingedeeld in Types waarvan Type 1 het meest in je lichaam voorkomt. Ongeveer 90% van alle collageen in je lichaam is Type 1 en Type 2, 3 en 4 zijn daarna het meest voorkomend.

Type 1: In je botten, huid, pezen, bindweefsel en tanden en is enorm sterk en elastisch.

Type 2: In je kraakbeen en heeft een schokdempend effect. Het is wel minder sterk.

Type 3: In je organen, spieren en bloedvaten.

Type 4: In je huid.

Collageen bevat verschillende aminozuren zoals glutamine, glycine, proline en hydroxyproline

Na je 27ste levensjaar ga je ieder jaar 1 tot 2% minder collageen aanmaken. Dit kan onder andere voor rimpelvorming, broze nagels en dunner haar zorgen.

Vrouwen hebben na de overgang de eerste 5 jaar een vermindering van 30% collageen in de huid. Na deze 5 jaar blijft dit aanhouden met 2% per jaar.

Niet alleen de overgang maar ook roken, stress, slaaptekort, verkeerde voeding en te lang in de zon kunnen er voor zorgen dat je collageen sneller wordt afgebroken dan normaal.

Onderzoek heeft aangetoond dat de aminozuren die in collageeneiwitten zitten zoals glycine, arganine en proline hele belangrijke bouwstenen zijn die je lichaam helpen om de eigen collageen aanmaak op peil te houden. 

Ook glutamine, lysine en threonine zijn belangrijke aminozuren die je lichaam helpen bij het aanmaken van collageen.

Waar collageen allemaal goed voor is lees je verderop in dit artikel.

Hoeveel collageen per dag?

Als je extra collageen tot je wilt nemen hoeveel heb je dan per dag nodig?

Wanneer je een gehydrolyseerd collageen in poedervorm wilt gebruiken dan is 5 tot 15 gram per dag een veilige dosis. 

Dit is poeder dat wordt gehaald uit runderen of vissen in een proces dat hydrolisatie heet.  Hierbij wordt uit koeienhuid of graten en huid van vissen gelatine gemaakt die met speciale enzymen kleiner wordt gemaakt.

Het is onwaarschijnlijk dat een iets grotere dosis slecht voor je is. Je lichaam zal bij een hogere inname de stof minder snel opnemen en de verwerking zal moeilijker worden.

Gehydrolyseerd collageen poeder heeft normaal gesproken geen bijwerking als je niet meer dan 15 gram op een dag tot je neemt.

Als je je collageen uit een bottenbouillon of ander dierlijk voedsel wilt halen dan is 2 a 3 keer per week voldoende.

Zorg ervoor dat je altijd je collageen inname combineert met vitamine C uit natuurlijke bron. Vitamine C stimuleert namelijk de aanmaak van collageen in je lichaam. Dus combineer bijvoorbeeld een paprika of sinaasappel met je bouillon of maaltijd. 

Waar zit collageen in

Je lichaam maakt zelf collageen aan en heeft de bouwstenen nodig uit voornamelijk dierlijk collageen.

Collageen is een dierlijk product wat niet in plantaardige voeding voorkomt. In delen zoals kraakbeen, huid en pezen van een dier zitten ook weer verschillende types collageen die je lichaam kan gebruiken.

Kraakbeen bevat Type 2

Huid bevat Type 1 en 3

Pezen bevatten alleen type 3

 

Tegenwoordig eet men niet zo als vroeger. Toen at men veel meer kraakbeen, beenmerg, organen als nu. 

Nu wordt meer spiervlees gegeten en harde stukken weggesneden en kraakbeen veelal niet gegeten.

Een super goede manier van homemade collageen is bottenbouillon. Je maakt dit van bijvoorbeeld runder botten en groente wat je 24 tot 72 uur laat sudderen in een pan.

Je zou ook wat meer de pezen, vet en hardere stukken wat aan vlees zit kunnen eten. Deze worden door de meeste mensen weg gegooit terwijl ze vol collageen zitten.

Vlees zit vol collageen en andere gezonde eiwitten. Vele soorten zoals rund, kip, schaap, geit, varken en hert kun je hier goed voor gebruiken.

Collageen zit ook in vis en je kunt van de restjes ook een prima boullion maken wat heel gezond voor je is.

Helaas hebben veel mensen hier niet veel tijd voor of zin in en dan kom je al snel uit op collageen in poedervorm. Dit is de snelste manier om extra collageen tot je te nemen.

Wat de beste vorm is lees je verderop in dit artikel.

Waar is collageen goed voor

Collageen is niet alleen belangrijk voor je huid. Het is aanwezig in je hele lichaam en heeft vele belangrijke functies. Maar waar is collageen goed voor en welke aminozuren spelen ook een rol?

Kraakbeen

Kraakbeen neemt af als je ouder wordt en dit zorgt voor zeurende pijn in onder andere je handen, knieen, voeten en rug.

Kraakbeen bevat ook collageen en dit zorgt ervoor dat je botten en gewrichten soepel kunnen bewegen en niet over elkaar heen bewegen wat erg pijnlijk kan zijn.

Slaap

In collageen zitten specifieke aminozuren en één daarvan is glycine. Glycine speelt een schakelfunctie in je hersenen waar het inwerkt op verschillende receptoren die je slaappatroon reguleren.

Hierdoor helpt glycine je slaap beter te reguleren. Het zorgt er ook voor dat tijdens je slaap de bloedvaten in je armen en benen zich kunnen verwijden waardoor er meer bloed naartoe stroomt. Dit helpt het bloed vanuit je romp naar je armen, benen en voeten te stromen waardoor je sneller afkoelt en hierdoor beter kunt gaan slapen.

Gal

De productie van gal wordt geboost door glycine. In je lever helpt glycine gal te produceren en dit wordt vervolgens opgeslagen in je galblaas. Glycine ondersteunt je lever in dit proces.

Hormonen

Je hormonen hebben ook baat bij het aminozuur glycine. Glycine speelt een belangrijke rol bij het activeren van oestrogeen receptoren.

Als deze geactiveerd worden dan wordt het vrije oestrogeen wat zich overal in je lichaam bevind aan het werk wordt gezet.

Hierdoor raakt je hormoonspiegel beter in balans.

Spieren

Je spieren hebben ook baat bij collageen. Onderzoek heeft aangetoond dat bij een scheur in je spier je lichaam een hogere collageenproductie heeft om deze scheur zo snel mogelijk te herstellen.

Bij hevige spierpijn of een blessure kan collageen je lichaam helpen om beter te herstellen hier van.

Bloedvaten

Als je ouder wordt dan is het verkalken van je aderen iets wat je niet wilt. Collageen is enorm belangrijk voor je bloedvaten. Het zorgt namelijk voor de juiste elasticiteit en stevigheid. Dit helpt bij het beschermen van je bloedvaten en dat je minder snel een beschadiging of scheur kunt oplopen.

Huid

Collageen zorgt voor een stevige huid en elasticiteit. Op latere leeftijd kun je aan rimpels en rekbaarheid zien dat de aanmaak steeds minder wordt. Een recente studie liet zien dat het nemen van een hoogwaardig collageen supplement tijdens een periode van minimaal 60 dagen zorgde voor een vermindering van 25 tot 30% van rimpels in de huid.

 

Darmen

Collageen bevat veel glutamine. Deze aminozuur is ook aanwezig in je darmen waar het helpt om gaatjes in je darmwand te dichten. Door kleine ontstekingen in je darmen ontstaan er kleine gaatjes die steeds groter worden. Dit zorgt ervoor dat je veel meer kunt opnemen zoals giftige stoffen en onverteerd eten. Dit heet in de volksmond een lekkende darm en naar schatting heeft minstens de helft van de Nederlandse bevolking hier last van zonder dit vaak zelf door te hebben.

Wanneer dit proces niet goed verloopt dan heb je ook meer kans op auto-immuunziektes.

Welke collageen is het beste

Je kunt collageen het allerbeste halen uit een natuurlijk product zoals een bottenbouillon. 

De meeste mensen maken tegenwoordig geen bouillon van overgebleven vis of vlees resten en ook de pezen van een kippenbot kluift niet iedereen netjes af.

Als je er toch voor wilt zorgen dat je lichaam dagelijks genoeg collageen aan kan maken dan kun je er voor kiezen om collageen poeder tot je gaat nemen.

Het collageen wat in vele huidproducten en crèmes zit werken wel alleen niet zo goed als wanneer het van binnen uit komt.

Het beste collageen is dan collageen hydrolisaat poeder wat gemaakt wordt van gelatine van dieren. Dit poeder wordt ook wel collageen peptide genoemd omdat het met behulp van enzymen kleiner is gemaakt.

Deze soort heeft een hoge biologische beschikbaarheid en wordt heel goed door je lichaam opgenomen.

Je hebt collageen peptide gemaakt van verschillende dieren zoals vissen en rund. Verschillende studies hebben aangetoond dat collageen peptide gemaakt van vissen beter wordt opgenomen door je lichaam. Het bevat voornamelijk Type 1 collageen waarbij collageen peptide gemaakt van rund Type 1 en 3 bevat.

Collageen hydrolisaat poeder wordt vaak gebruikt voor:

Het herstel van spieren na intensieve sport.

Extra kracht in de spieren door het beter aanmaken van energie.

Een betere spijsvertering

Het aanmaken van kraakbeen te stimuleren en gewrichtspijn te verminderen.

Gezond haar

Schadelijke stoffen te verwijderen en hiermee celveroudering tegen te gaan.

Sterkere nagels

De huid, waarbij littekens, beschadiging door de zon en rimpels extra collageen kunnen gebruiken.

Tot slot

Wat is collageen? Die vraag hebben we in dit uitgebreide artikel voor je beantwoord. Koop jij collageen voor je huid? Waarom gebruik je het? En gebruik je dan tabletten of een crème? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vind voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met de vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook
waar zit zink in
waar zit vitamine c in
waar zit magnesium in