Ongeveer 30% van alle eiwitten in je lichaam zijn collageen en het komt veel voor in je huid, bloedvaten, botten, kraakbeen, pezen en gewrichtsbanden.
Hier zorgt het eiwit voor elasticiteit, stevigheid, verbinding en vorming.
Collageen wordt ingedeeld in Types waarvan Type 1 het meest in je lichaam voorkomt. Ongeveer 90% van alle collageen in je lichaam is Type 1 en Type 2, 3 en 4 zijn daarna het meest voorkomend.
Type 1: In je botten, huid, pezen, bindweefsel en tanden en is enorm sterk en elastisch.
Type 2: In je kraakbeen en heeft een schokdempend effect. Het is wel minder sterk.
Type 3: In je organen, spieren en bloedvaten.
Type 4: In je huid.
Collageen bevat verschillende aminozuren zoals glutamine, glycine, proline en hydroxyproline
Na je 27ste levensjaar ga je ieder jaar 1 tot 2% minder collageen aanmaken. Dit kan onder andere voor rimpelvorming, broze nagels en dunner haar zorgen.
Vrouwen hebben na de overgang de eerste 5 jaar een vermindering van 30% collageen in de huid. Na deze 5 jaar blijft dit aanhouden met 2% per jaar.
Niet alleen de overgang maar ook roken, stress, slaaptekort, verkeerde voeding en te lang in de zon kunnen er voor zorgen dat je collageen sneller wordt afgebroken dan normaal.
Onderzoek heeft aangetoond dat de aminozuren die in collageeneiwitten zitten zoals glycine, arganine en proline hele belangrijke bouwstenen zijn die je lichaam helpen om de eigen collageen aanmaak op peil te houden.
Ook glutamine, lysine en threonine zijn belangrijke aminozuren die je lichaam helpen bij het aanmaken van collageen.
Waar collageen allemaal goed voor is lees je verderop in dit artikel.