wat is cholesterol
Expert: Jaap Gerrijts | 27 oktober 2020 | Bijgewerkt: 17 mei 2023 | Leestijd: 7 minuten

Wat is cholesterol?

Wat is cholesterol? Je hebt vast wel eens gehoord dat cholesterol slecht voor je zou zijn. Teveel cholesterol is inderdaad niet goed maar je hoeft niet gelijk te stoppen met het eten van voedingsmiddelen waar cholesterol in zit. Je lichaam heeft juist cholesterol nodig om goed te kunnen functioneren!

Wat is cholesterol? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we welk mineraal als een natuurlijke statine kan werken. Lees je mee?!

Voeg je header hier toe

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof dat door de bloedstroom wordt meegevoerd. Omdat cholesterol niet oplosbaar is in water is het zeer geschikt als bouwsteen om cellen, hormonen en gal aan te maken. 

Je lichaam maakt cholesterol aan in de lever, maar je krijgt ook een deel binnen via de voeding die je eet. Bij baby’s, kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven is de behoefte aan deze vetstof vrij groot.  

Cholesterol kan zich afzetten op de wanden van van je slagaders en de kransslagaders die je hart van bloed voorzien. Een te hoog cholesterol komt meestal voor bij ouderen en is in sommige gevallen erfelijk. 

Cholesterolwaarden

Je cholesterolgehalte wordt bepaald met een bloedtest

Uit deze cholesterol test komt een waarde voor het totale cholesterol. 

Daarnaast worden ook het LDL-, HDL- en triglyceridengehalte van je bloed gemeten.

Uit de test komen een aantal waarden naar voren. 

Welke waarde voor jou normaal is hangt af van je totale risico op een hart- of vaatziekte. 

 

Totaal cholesterol:

 – Gewenst: lager dan 5,0 mmol/l

 – Sterk verhoogd: boven de 8,0 mmol/l

wat is cholesterol

LDL-cholesterol

LDL-cholesterol wordt ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd. Hoe lager je LDL-cholesterol is, hoe beter. De streefwaardes verschillen per persoon omdat dit te maken heeft welk risico jij loopt op hart- en vaatziekten.

 – Een LDL-cholesterol onder de 3,0 mmol/l is over het algemeen goed.

 Als je een verhoogd risico hebt op hart- en vaatziekten is de streefwaarde voor LDL-cholesterol lager.

 – Lager dan 2,6 mmol/l wanneer je een hoog risico hebt op hart- en vaatziekten

 – Lager dan 1,8 mmol/l wanneer je hart- en vaatziekten hebt en jonger bent dan 70 jaar. 

HDL-cholesterol

HDL-cholesterol wordt het ‘goede’ cholesterol genoemd. Het helpt bij het opruimen van cholesterol uit je bloed. Er is bij HDL-cholesterol geen streefwaarde maar een hogere waarde geeft mogelijk een lager risico op hart- en vaatziekten.

 – HDL-waarde bij mannen hoger dan 1,0 mmol/l

 – HDL-waarde bij vrouwen hoger dan 1,2 mmol/l

Triglyceriden

Ook voor het triglyceridengehalte geldt geen streefwaarde. Een waarde lager dan 1,7 mmol/l wijst op een lager risico op hart- en vaatziekten. 

Wanneer heb je een verhoogd cholesterol?

Je hebt een verhoogd cholesterol als je:

 – Totaal cholesterol hoger is dan 5,0 mmol/l

 – LDL-gehalte hoger is dan 3,0 mmol/l

Te hoog cholesterol

Een te hoog cholesterolgehalte daar merk je bijna niets van in het dagelijks leven. En daar schuilt gelijk het gevaar want bijna 25% van alle Nederlanders in de leeftijd van 30 t/m 70 jaar kampen met een te hoog cholesterol. Dit is een risicofactor omdat het de kans op hart- en vaatziekten zoals slagaderverkalking verhoogt. 

Symptomen te hoog cholesterol

Het gevaar van een hoge cholesterol schuilt in het feit dat je het in het begin helemaal niet merkt. Pas wanneer je cholesterol een ‘langere’ tijd te hoog is kunt je last krijgen van de volgende symptomen:

 – Aderverkalking in de benen (geeft pijnlijk gevoel in de kuiten tijdens het lopen). 

 – Aderverkalking in de omgeving van je hersenen

 – Aderverkalking (drukkende pijn bij inspanning op de borstkas). 

wat is cholesterol
Oorzaak of gevolg?

Als je last hebt van te hoog cholesterol dan is het belangrijk om eerst naar de oorzaak te kijken. Cholesterol speelt een belangrijke rol in het herstellen van beschadigingen aan je vaatwand. Vaatbeschadigingen lokken namelijk een ontstekingsproces uit. 

Deze beschadigingen kunnen ontstaan door:

 – Roken

 – Hoge bloeddruk

 – Een vitamine C tekort 

 – Een verhoogd homocysteïne gehalte 

Als reactie op het ontstekingsproces gaat je lichaam meer cholesterol aanmaken dat vervolgens wordt afgezet in je beschadigde vaatwant. 

Omdat heel veel mensen laaggradige ontstekingen hebben is je immuunsysteem constant actief. Daardoor maakt je lichaam continue cholesterol aan wat zich ophoopt tegen je bloedvaten die op de lange termijn vernauwd raken. 

Niet cholesterol, maar laaggradige ontstekingen zijn de werkelijke oorzaak van hart- en vaatziekten. Een verhoogd cholesterol is slechts het gevolg daarvan. 

Cholesterol ratio

Om te oordelen of een hoog cholesterolgehalte ongezond voor je is, moet je eerst weten of er sprake is van laaggradige ontstekingen. 

Deze kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt:

 – Te weinig beweging

 – Teveel beweging

 – Langdurig stilzitten

 – Chronische stress

 – Slaapgebrek

 – Gifstoffen

 – Buikvet

 – Roken 

Ook ongezonde voeding met veel vetten en suikers kunnen een oorzaak zijn van deze ontstekingen. Wil je nou zeker zijn van je zaak, maak dan een afspraak bij je huisarts om via een bloedtest de laaggradige ontstekingen te laten meten.

Cholesterol dieet

Je kunt wanneer je een te hoog cholesterolgehalte hebt een cholesterol verlagend dieet volgen. Het zorgt er namelijk voor dat je cholesterol naar beneden gaat. Eet zo weinig mogelijk producten met verzadigde vetten. Eet in plaats daarvan producten met onverzadigde vetten. 

Onverzadigd vet heeft een cholesterol verlagende werking en komt voor in olie, vloeibare bak- en braadproducten, noten en vis.  

Eet zo gevarieerd mogelijk. Dat betekent dagelijks vers fruit en verse groenten. 

Eet ook dagelijks:

 – Volkoren brood

 – Zilvervliesrijst

 – Volkoren pasta

 – Peulvruchten

Pindakaas bevat veel pinda’s en daardoor werkt pindakaas cholesterol verlagend!

wat is cholesterol

Hebben gember en cholesterol een relatie met elkaar? Ja, door het drinken van gemberthee verlaag je het schadelijke LDL-cholesterol. Doen dus! 

Stop met roken en ga afvallen wanneer je overgewicht hebt. Meer beweging en gezonde voeding helpen je bij het verlagen van je ‘slechte’ cholesterol.

Cholesterol medicijnen zonder bijwerking?

Er zijn verschillende medicijnen om je hoge cholesterol te verlagen. Meestal schrijft een arts je een statine voor. Deze medicijnen remmen de aanmaak van cholesterol in je lever. Zo verlagen ze je cholesterolgehalte met 25 tot 45%. Ze vertragen het proces van slagaderverkalking en hebben een gunstig effect op de binnenwand van je slagaders. 

Twee miljoen mensen in Nederland slikken statines en dit brengt helaas ook bijwerkingen met zich mee. Enkele voorbeelden hiervan zijn, vermoeidheid, maag- en darmklachten, hoofdpijn, duizeligheid en milde spierklachten. Een kleine minderheid heeft last van ernstige spierklachten en leverschade. 

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft mag je geen statines gebruiken. Wanneer je lever minder goed werkt of je als je een actieve leverziekte hebt dan mag je ze ook niet innemen. 

Verlaag je cholesterol met magnesium

Onderzoek onder 43 patiënten heeft aangetoond dat magnesium een verlaging van het totaal cholesterol en een stijging van het gunstige HDL-cholesterol geeft. Deze patiënten kregen ongeveer 400 mg magnesium per dag. Een tweede groep kreeg een placebo. 

Na 30 dagen was het gemiddeld totaal cholesterol in het bloed significant afgenomen en het gemiddelde HDL-cholesterol toegenomen bij de groep patiënten die magnesium namen. Bij de groep die een placebo kreeg waren geen veranderingen waar te nemen in de cholesterolwaarden. 

Het slikken van statines heeft nog een vervelende bijwerking namelijk: magnesiumtekort. Extra magnesium helpt bij het verminderen van bijwerkingen die statines geven zoals vermoeidheid, stijve spieren en gewrichtspijn. 

Sommige mensen bouwen hun statine gebruik helemaal af met behulp van magnesium. 

Tot slot

Wat is cholesterol? Heb jij vaak last van hoge cholesterol? Welke medicijnen slik je voor je hoge cholesterol? Gebruik je weleens vitamine of mineralen supplementen zo ja, welke? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere mensen. Dit kan doormiddel van de social media knoppen.

Anderen lezen ook

LDL-cholesterol

Waar zit veel cholesterol in?

HDL-cholesterol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *