wat helpt tegen misselijkheid
Expert: Jaap Gerrijts | 16 mei 2023 | Leestijd: 7 minuten

Wat helpt tegen misselijkheid?

Wat helpt tegen misselijkheid? Iedereen kent het gevoel: misselijkheid. Het ontstaat doordat een plekje in de hersenen dat het braakcentrum wordt genoemd, geprikkeld wordt. Je maag krijgt het signaal om zich te legen. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals een maagdarminfectie, bij reisziekte of als je iets verkeerds gegeten hebt. Ook medicijnen kunnen misselijkheid als bijwerking hebben. 

Wat helpt tegen misselijkheid? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en hebben we aan aantal praktische tips die je kunnen helpen bij misselijkheid. Lees je mee?!

Wat helpt tegen misselijkheid?

Iedereen heeft wel eens dat rare gevoel in de maag dat langzaam opkomt en je ronduit ongemakkelijk laat voelen. Misselijkheid is niet prettig en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren zowel psychisch als fysiek. Het goede nieuws is dat er veilige en simpele manieren zijn om misselijkheid op natuurlijke wijze helpen te verminderen.

Maar wat helpt tegen misselijkheid?

In dit artikel hebben we allerlei tips verzameld die je kunnen gaan helpen bij dit vervelende gevoel. Het zijn natuurlijke behandelingen die weinig geld en tijd hoeven te kosten.

We hebben ze voor je op een rij gezet!

 

Gember

De wortel van gember wordt al duizenden jaren gebruikt als middel tegen misselijkheid in verschillende traditionele geneeswijzen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat gember misselijkheids verlagende effecten heeft en daarom is het een goede natuurlijke manier om ervan af te komen.

In een specifieke studie onder mensen met de volgende klachten werd gember uitvoerig getest.

Ochtendmisselijkheid

Door chemotherapie veroorzaakte misselijkheid

Zeeziekte

In het onderzoek kwam duidelijk naar voren dat alle deelnemers duidelijk de voorkeur gaven aan gember boven de placebo.

Als je last hebt van misselijkheid dan raad men aan om de hele dag door gember thee te drinken. Je kunt de thee heel makkelijk zelf maken op de volgende manier!

Ingrediënten:

Verse gember

Heet water

Je kunt voor de smaak nog een takje munt toevoegen

Hoe te bereiden?

Spoel de gember af met water en snij het vervolgens in stukjes

Giet heet water erover heen en laat het 10 minuten weken

Voeg op het laatst een takje verse munt toe als je dit lekker vind

Je kunt gemberthee ook in gedroogde vorm in de supermarkt kopen voor makkelijk en snel gebruik!

 

Vitamine B6

Vitamine B6 heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam en het kan helpen de spijsvertering te verlichten en misselijkheid tijdens de zwangerschap te verminderen.

Bij een onderzoek onder 31 vrouwelijke patiënten die enorm last van misselijkheid hadden kreeg één groep een placebo en de andere groep om de acht uur 25 milligram vitamine B6-tabletten.  Na drie dagen hadden slechts acht van de 31 patiënten in de vitamine B6-groep last van overgeven. Er was in deze test een aanzienlijk verschil in misselijkheid tussen de patiënten met ernstige misselijkheid die vitamine B6 kregen en de placebo groep. 

Om van misselijkheid af te komen kun je driemaal daags 25 milligram vitamine B6 nemen tot dat de symptomen verdwijnen.

 

Kamille thee

Kamillethee is een enorm populaire kruidenthee. Wist je dat er elke dag ongeveer een miljoen kopjes van worden gedronken? Kamille thee is te koop in de supermarkt, markt of speciaalzaak. Het bevat meestal kamillebloempoeder, puur of een gemengde combinatie met andere populaire kruiden.

Kamille staat bekend als een kalmerende stof voor de spijsvertering. Het wordt vaak gebruikt om verschillende gastro-intestinale stoornissen te behandelen zoals:

Misselijkheid

Braken

Slechte spijsvertering

Diarree

Bewegingsziekte

Kamille thee kan helpen bij het verminderen van misselijkheid door:

Spieren te ontspannen die voedsel door de darmen verplaatsen

Gas te verdrijven

De maag te kalmeren

 

Essentiële olie van pepermunt

Pepermuntolie wordt vaak gebruikt vanwege de anti-emetische en krampstillende effecten op het maagslijmvlies en de dikke darm. Anti-emetica zijn geneesmiddelen die toegepast worden tegen braken en/of misselijkheid. Men vermoed dat de werking van pepermuntolie in het maagdarmstelsel zorgt voor de remming van spiercontracties veroorzaakt door serotonine en substantie P. Verschillende onderzoeken hebben de werkzaamheid van pepermuntolie aangetoond bij het verminderen van postoperatieve misselijkheid en braken.

In een Amerikaans onderzoek werden de effecten van aromatherapie getest op de ernst van postoperatieve misselijkheid bij vrouwen die chirurgische ingrepen ondergingen in de postanesthesiezorgafdeling. Vrouwen die klaagden over postoperatieve misselijkheid kregen traditionele anti-emetica, inhalatie van pepermuntolie of zoute damp. De resultaten wezen op een goed effect van het aroma bij het verminderen van de misselijkheid. Toch werd statistische bruikbaarheid niet bereikt vanwege de kleine steekproef van patiënten. 

In een ander onderzoek keek men naar de werkzaamheid van pepermuntolie bij het voorkomen van door chemotherapie veroorzaakte misselijkheid en braken. Onderzoekers ontdekten dat er een aanzienlijke vermindering was in de intensiteit en het aantal emetische voorvallen in de eerste 24 uur van de behandeling in vergelijking met de controlegroepen. Het positieve was dat er geen nadelige bijwerkingen werden gemeld. De behandelingskosten werden ook nog eens verlaagd wanneer etherische olie van pepermunt werd gebruikt. 

Er zijn een aantal manieren hoe je pepermuntolie kunt gebruiken voor misselijkheid. 

Wrijf één tot twee druppels in de achterkant van je nek en de onderkant van de voeten. 

Je kunt ook vijf tot tien druppels pepermuntolie toevoegen aan een koud of warm waterbad.

Je kunt ook twee tot drie druppels toevoegen aan een koel kompres en dit op je voorhoofd plaatsen.

 

Cannabisolie

Cannabisolie is een olie gemaakt van cannabis en dit word al vele jaren gebruikt tegen misselijkheid. De olie heeft het vermogen om tal van gezondheidsproblemen en ziekten te bestrijden en word daarom steeds populairder. Onderzoekers beweren dat de therapeutische waarde van cannabinoïden te hoog is om het terzijde te schuiven. Om deze reden word de olie steeds meer onderzocht op de vele verschillende voordelen die het heeft.

Het verminderen van misselijkheid door het gebruik van cannabinoïden is aangetoond bij een grote verscheidenheid aan dieren die net als mensen braken als reactie op een giftige stof. Onlangs hebben dierexperimenten aangetoond dat cannabinoïden vooral nuttig kunnen zijn bij de behandeling van de moeilijker te beheersen symptomen van misselijkheid bij chemotherapiepatiënten. Daarnaast kan het helpen om meer trek in eten te hebben na een chemotherapie en dit kan de mensen versterken tijdens dit proces.

Onderzoekers in Amerika ontdekten dat verschillende cannabinoïde-receptoren een rol spelen bij de regulatie van misselijkheid en braken, voedselinname, maagsecretie en gastroprotectie, darmontsteking en celproliferatie in de darm. Het kan daarom niet alleen bij misselijkheid maar nog bij veel meer klachten helpen.

Mensen die cannabisolie als behandelingsmiddel gebruiken gebruiken het in druppelvorm waarbij het is gemengd met een andere olie zoals olijfolie of MCT olie. Het kan ook in pure vorm gebruikt worden en dit word veelal gedaan door mensen met kanker. De meeste mensen beginnen met een zeer kleine hoeveelheid en verhogen de behandelingsdoses gedurende een lange periode. Dit kan helpen voor mensen die lijden aan chronische misselijkheid.

In Nederland is de olie verboden voor consumenten maar het word wel door verschillende apothekers en verenigingen aangeboden tegen een vergoeding. Gebruik geen cannabisolie of enig ander cannabisproduct als je zwanger bent of zwanger zou kunnen worden. 

 

Citroen

Citroen kan goed helpen om gifstoffen uit elk deel van het lichaam te verwijderen. Daarnaast word het ook gebruikt als een natuurlijke remedie tegen misselijkheid.

In een onderzoek onderzocht men het effect van aromatherapie met citroeninhalatie op misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap. Honderd zwangere vrouwen met misselijkheid en braken werden verdeeld in de interventie- en controlegroep. Essentiële citroenolie en een placebo werden gegeven om te inhaleren wanneer patiënten zich misselijk voelden. Er was hierbij een statistisch significant verschil tussen de twee groepen. De gemiddelde scores van misselijkheid en braken in de tweede en vierde dag van de behandeling in de interventiegroep waren aanzienlijk lager dan in de controlegroep. Dit suggereert dat de geur van citroen effectief kan zijn bij het verminderen van misselijkheid bij zwangere vrouwen. 

Om het gevoel van misselijkheid kwijt te raken doe je het volgende:

Snij een verse citroen open en inhaleer de geur als je een misselijk gevoel voelt opkomen

Je kunt ook op een citroen bijten

Er bestaat ook citroenolie of speciaal citroenwater dat je kunt drinken wanneer je je misselijk voelt

Probeer het uit en je zal merken dat het kan helpen!

 

Verderop in dit artikel hebben we nog meer tips voor je die kunnen helpen bij misselijkheid.

 

 

”Misselijkheid is een gevoel dat word gestuurd vanuit het braakcentrum”

Wat is misselijkheid?

Wist je dat misselijkheid eigenlijk een ingewikkeld beschermingsmechanisme is? De symptomen van misselijkheid worden beïnvloed door berichten die naar de hersenen worden gestuurd vanwege een dreiging zoals:

Opbouw van gif in het lichaam

Darmblokkade

Sterke negatieve emotie 

Verandering in de hormoonproductie tijdens de zwangerschap

Wat is misselijkheid precies?

Wanneer je je misselijk voelt dan komt dit doordat het deel van de hersenen dat het “braakcentrum” wordt genoemd, berichten ontvangt en reageert op berichten die vanuit andere delen van het lichaam of de hersenen worden verzonden. Het braakcentrum omvat een gebied dat de chemoreceptor-triggerzone wordt genoemd, dat deel uitmaakt van de medulla oblongata en berichten ontvangt om braken op gang te brengen. 

Misselijkheid is het gevoel dat je kunt overgeven waardoor de maaginhoud via de mond wordt geleegd. Als je een misselijk gevoel hebt dan kun je:

Bleek worden

Zweten

Extra speeksel produceren

Een verhoogde hartslag hebben

In sommige gevallen zal braken het gevoel van misselijkheid zelfs verlichten omdat het lichaam de schadelijke stof of spijsverteringsblokkade die het gevoel veroorzaakte heeft verwijdert. 

 

 

”Misselijkheid is een symptoom en geen ziekte”

Wat is de oorzaak van misselijkheid?

Misselijkheid is geen ziekte maar een symptoom. Het is een onbehagen of ongemak dat niet-specifiek is. Misselijkheid is een symptoom dat altijd een oorzaak heeft.

Enkele oorzaken van misselijkheid:

 • Galblaasproblemen 

 • Reisziekte

 • Griep 

 • Voedselvergiftiging

 • Chemotherapie

 • Te veel alcohol drinken

 • Lage bloedsuikerspiegel

 • Medicijnen

 • Te veel eten

 • Hartaanval

 • Stress

 • Nierstenen

 • Hersenletsel of tumor

 • Ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap

 • Spijsverteringsproblemen

 • Migraine / hoofdpijn

 

Een paar vragen die je jezelf kunt stellen:

Wanneer is het symptoom precies begonnen?

Wat gebeurde er net voordat het symptoom begon?

Als je bijvoorbeeld iets ongezonds hebt gegeten net voordat het symptoom begon dan moet je overwegen dat voedsel te vermijden.

 

De meeste periodes van acuut braken die minder dan 48 uur duren hebben een duidelijke uitlokkende factor die kan worden verholpen door het uitlokkende middel te verwijderen. Deze triggers zijn onder andere:

Voedselvergiftiging

Toxische overbelasting

Emotionele stress 

Medische behandeling

Infectie

Virale ziekte

Aan de andere kant kan chronische en onverklaarbare misselijkheid een uitdaging zijn. De oorzaak vereist vaak speciaal onderzoek en een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Als je hier veel last van hebt laat je dan zo snel mogelijk medisch onderzoeken.

Zwangerschap

Misselijkheid en braken zijn veel voorkomende ervaringen tijdens de zwangerschap en ongeveer 70 tot 80 procent van alle zwangere vrouwen hebben hier last van. Hoewel de meeste vrouwen met ochtendmisselijkheid symptomen hebben die beperkt zijn tot het eerste trimester, heeft een klein percentage vrouwen langer last van deze klachten die zich kunnen uitstrekken tot aan de bevalling. 

 

 

”Overgeven, diarree, hoofdpijn en buikpijn”

Wat zijn de symptomen van misselijkheid?

Als je last hebt van misselijkheid dan ervaar je dit in de buik, borst en achterkant van de keel. Misselijkheid wordt vaak geassocieerd met:

Duizeligheid

Braken

Buikpijn

Diarree

Hoofdpijn

Als je moet overgeven doordat je een misselijk gevoel hebt dan kun je last krijgen van:

Uitdroging

Huidveranderingen

Droge mond en lippen 

Huilen zonder tranen

Ingevallen ogen

Dorst

Snelle ademhaling

Kinderen lopen meer risico op uitdroging omdat ze de tekenen niet herkennen. Het is daarom belangrijk dat volwassenen die voor deze kinderen zorgen ze voldoende te drinken geven en op deze symptomen letten.

 

 

”Frisse lucht, voldoende vocht en Moerasspirea thee”

Wat kan je nog meer doen tegen misselijkheid?

Zoals we je hebben beloofd hebben we nog enkele tips die kunnen helpen bij misselijkheid.

Zorg voor voldoende frisse lucht. Open een raam en maak een wandeling buiten

Eet kleinere maaltijden

Vermijd vetrijke voedingsmiddelen die de spijsvertering vertragen

Ga na het eten ongeveer een uur rechtop zitten om eventuele druk op de maag te verlichten

Vermijd het nuttigen van koolzuurhoudende dranken die gas kunnen produceren

Breng een koel kompres aan op het voorhoofd of de achterkant van de nek

Drink veel water

Rek je uit en adem diep en lang in door je mond 

Vermijd geuren die je niet verdraagt

Drink Moerasspirea thee

Drink bouillon als je veel moet overgeven

Neem cayennepeper in supplement vorm

Tips:

1) Als je vaak misselijk bent neem dan contact op met de huisarts voor verder onderzoek

2) Zorg dat je voldoende vocht en elektrolyten binnen krijgt als je veel moet overgeven

3) Vermijd alcohol en sterk gekruid eten

4) Als je zwanger bent en last hebt van misselijkheid dan kan een magnesiumsupplement verlichting bieden

Tot slot

Wat helpt tegen misselijkheid stond centraal in dit artikel. Ben jij vaak misselijk? En weet je de oorzaak van deze misselijkheid? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Kamille thee

Cayennepeper

Gemberthee

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *