wat doet wandelen met je lichaam
Expert: Jaap Gerrijts | 1 mei 2023 | Leestijd: 8 minuten

Wat doet wandelen met je lichaam?

Wat doet wandelen met je lichaam? Wandelen is gezond want het verlaagt je bloeddruk en het cholesterolgehalte in je bloed. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen en verlaagd het risico op het krijgen van diabetes type 2 met maar liefst 58%.

Wat doet wandelen met je lichaam? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en geven we je een aantal praktische wandeltips waar je direct mee aan de slag kunt. Lees je mee?!

Wat doet wandelen met je lichaam?

Recent onderzoek heeft laten zien dat zelfs 10 minuten wandelen per dag al een verschil kan uitmaken en helpen langer en gezonder te leven. Iedere 10 minuten die je erbij optelt maakt het nog veel gezonder en dit kan zelfs levens redden!

Ja het klinkt heel simpel want dat is het ook, wandelen. Maar wat doet wandelen met je lichaam? Wandelen heeft een positief effect op het lichaam en hersenen en dit is uitgebreid onderzocht en aangetoond.

Wat doet wandelen met je lichaam?

Helpt je bloeddruk verlagen

Helpt je heupen, rug en nek te stabiliseren

Helpt het cholesterolgehalte te verlagen

Verbetert de conditie van de organen zoals het hart

Verhoogt de verwijdering van cellulair afval

Vergroot het vermogen om zuurstof op te nemen

Verbetert de circulatie van het lymfestelsel

Goed voor de spieren – rug, voeten, benen, kuiten etc..

Vermindert ontstekingen

Helpt calorieën te verbranden

Kan helpen met afvallen

Verhoogt zuurstof naar de hersenen

Stimuleren van de bloedsomloop

Verlaagt stress in het lichaam

Verlaagt het risico op verlies van botdichtheid met de leeftijd

Aanmaken van hormonen zoals endorfine en serotonine

Verhoogt synoviaal vocht in uw gewrichten

Verhoogt de natuurlijke opioïden in het lichaam 

 

Lopen word gezien als de gouden standaard om te voldoen aan de richtlijnen voor dagelijkse matige fysieke activiteit. Het grote voordeel is dat je er niks voor nodig hebt en als je verder geen klachten hebt en in staat bent om te lopen dan is het een kwestie van doen.

Wandelen is een vorm van lichamelijke activiteit wat enorm gezond voor je is en dit is uitvoerig getest. Zo is men erachter gekomen dat wandelen je kan beschermen tegen bepaalde aandoeningen en ziekten zoals:

Vermoeidheid 

Diabetes

Obesitas

Hoge bloeddruk

Hart- en vaatziekten

PMS-symptomen

Artritis

Depressie

Dementie

Cognitieve achteruitgang

Schildklier aandoeningen

Hormonale onevenwichtigheden

Het meeste wat bekend is over de gezondheidsvoordelen van wandelen komt uit studies onder grote groepen mensen die vaak lopen. Deze gegevens worden vervolgens vergeleken met mensen die niet zo veel lopen.

We kunnen daarom nooit helemaal zeker weten dat wandelen een bepaalde aandoening kan voorkomen maar wel aannemen dat de mensen die regelmatig wandelen baat erbij hebben en extra bescherming hebben tegen het ouder worden van het lichaam.

 

 

”Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met 58%”

Ga iedere dag wandelen!

Waarom is het goed om elke dag te wandelen? Opstaan en een wandeling maken helpt de bloedsomloop te stimuleren, de spijsvertering en ontgifting, en verbetert zelfs je humeur!

Veel experts beschouwen wandelen als één van de meest veelzijdige, gemakkelijkste en goedkoopste vormen van matige lichaamsbeweging. Het is voor iedereen gratis en zonder enige uitrusting beschikbaar. Het is een geweldige manier om te voldoen aan de aanbeveling voor minimaal 150 minuten totale wekelijkse lichaamsbeweging.

Uit een aantal grote onderzoeken is gebleken dat mensen die de meeste dagen van de week tussen de 7.500 en 12.000 dagelijkse stappen nemen een gezondere lichaamssamenstelling, lagere BMI en een verminderd risico op veel voorkomende gezondheidsproblemen hebben zoals je hierboven hebt kunt lezen.

Gedurende de dag meer stappen nemen hoeft niet erg tijdrovend of moeilijk te zijn. Je kunt meer activiteiten bewust doen zodat je meer stappen neemt op een dag. Neem bijvoorbeeld de trap in laats van de lift en ga een keer niet met de auto naar de winkel maar ga lekker lopen!

Hoeveel calorieën verbrand je door 10 minuten te lopen?

Het aantal calorieën dat je verbrand is onder andere afhankelijk van je gewicht en de snelheid waar je mee loopt. Het kan variëren van ongeveer 40 tot 60 calorieën. Dit lijkt misschien niet veel maar als je meerdere korte wandelingen per dag maakt of één wandeling die langer is dan verbrand je elke week honderden calorieën extra die kunnen helpen beschermen tegen het aankomen in gewicht.

Wandelen:

Helpt je een gezond gewicht te behouden

Lage impact op het lichaam en gemakkelijk voor gewrichten

Goed voor het verbeteren en behouden van de gezondheid van het hart

Bestrijdt depressie en verbetert je humeur

Ondersteunt botgezondheid tot op oudere leeftijd

Kan overal worden gedaan en vereist geen apparatuur

 

 

”Lange wandelingen in de natuur is enorm goed tijdens stress”

Wat zijn de voordelen van lange wandelingen maken?

Elke dag ondergaan we soms een beetje maar soms ook enorme hoeveelheden stress. Lange wandelingen zijn misschien wel één van de beste dingen die je kunt doen om mentale stress te verminderen. Het kan zuurstof in het lichaam en hersenen verhogen, maar tegelijkertijd is het een oefening met weinig stress. Het kan cortisol verlagen en het parasympathische zenuwstelsel ondersteunen. Het kan daarnaast ook helpen om je humeur te verbeteren. 

Het maken van lange wandelingen, de natuur ingaan en de ruimte krijgen is enorm nuttig bij het wegnemen van mentale stress die zich gedurende de dag ophoopt.

Een lange wandeling maken van 30 tot 60 minuten of zelfs langer op dagelijkse basis kan een aantal van deze ongelooflijke voordelen opleveren.

Potentiële voordelen van regelmatig lange wandelingen maken:

 • Het kan je energie geven

 • Het kan helpen stress te verminderen

 • Het kan helpen de bloedsomloop te verbeteren

 • Het kan je hart helpen efficiënter te werken

 • Het geeft meer zuurstof aan je hersenen wat de cognitieve functie kan verbeteren

 • Het kan de bloedsuikers helpen stabiliseren

 • Het kan gewichtsverlies bevorderen

 • Het kan de slaap verbeteren

 • Het kan de conditie van de gewrichten verbeteren

 • Het kan het uithoudingsvermogen verbeteren

 

 

”Kort wandelen na het eten is goed voor de spijsvertering”

Is wandelen na het eten goed voor je?

Als je de mogelijkheid hebt om na een maaltijd te wandelen doe het dan! Dit regelmatig doen kan een aantal ongelooflijke gezondheidsvoordelen opleveren. Kijk maar eens mee.

Lichaamsbeweging helpt bij de spijsvertering, stimuleert de peristaltiek en vermindert een opgeblazen gevoel, gasvorming en het risico op constipatie

Verbrandt bloedsuikers waardoor je meer lichaamsvet kunt verbruiken

Verbetert de insulineresistentie

Vermindert het risico op zweren, brandend maagzuur, prikkelbare darm en darmkanker

Verlaagt de bloeddruk

Verbetert de slaap

Studies tonen aan dat 10 minuten wandelen na de maaltijd beter is dan 30 minuten wandelen na de maaltijd. Maak het daarom niet te gek en als je langer wilt wandelen dan is ‘s morgens voor het ontbijt de beste optie!

 

 

”De mens is van nature gebouwd om blootvoets te lopen”

Wat zijn de voordelen van blootsvoets lopen?

Laten we het over je voeten hebben. Schoenen zijn heel normaal maar tegelijkertijd ook erg onnatuurlijk. Het samendrukken van de tenen in puntige schoenen kan bijvoorbeeld problemen veroorzaken met je evenwicht, spieren, rug en knieën. Omdat je het grootste deel van de dag in schoenen doorbrengt, is het belangrijk om zeer comfortabele schoenen te dragen.

Schoenen en met name de verkeerde schoenen kunnen een tol eisen van je lichaam.

Schoenen kunnen het risico verhogen op:

 • Pijn in de onderrug 

 • Kniepijn

 • Verminderde circulatie

 • Verminderd bewegingsbereik

 • Verhoogde temperatuur van de voeten

 • Knie-adductie

 • Een stijve achillespees

 • Verkorte kuitlengte

Ga daarom op zoek naar schoenen die minder hak hebben en dichter bij de grond staan. Ze moeten ook meer ruimte bieden voor je tenen om je stabiliteit te vergroten. De natuurlijke stand van je tenen is namelijk wijd en naar buiten in plaats van naar binnen gedrukt en tegen elkaar aan.

Een goede therapeutische oefening voor je voeten is blootsvoets lopen op gras en zand. In het begin zullen je voeten vermoeid aanvoelen, maar ze zullen na verloop van tijd veel sterker worden.

Wat zijn de voordelen van blootsvoets lopen:

Een kans voor je tenen om te spreiden

Verhoogde stabiliteit en balans

Een verminderde belasting op de gewrichten

Een groter bewegingsbereik

Meer communicatie tussen je voeten en de grond

 

 

”Luister goed naar je lichaam”

Wandeltips!

Als je nog niet actief bent met wandelen dan is het een goed idee om langzaam te beginnen en je intensiteit geleidelijk op te voeren. Streef naar een eerste doel zoals 15 tot 20 minuten per keer wandelen of één of twee keer per dag. Verhoog de duur en tempo zodat je dagelijks 30 tot 60 minuten haalt inclusief een warming-up en cooling-down en wat rek- en strekoefeningen om blessures te voorkomen.

Doe het eerst wat rustiger aan en loop met een snelheid die ongeveer 50 procent van je maximale inspanning is. 

Zodra de benen losser aanvoelen dan kun je 60 tot 75 procent van je maximale inspanning verplaatsen. Als je daartoe in staat bent dan kun je het wandelen ook combineren met sprinten voor een intensievere intervaltraining. Hierbij maak je zeer intense korte explosieve sprints en wisselt af met rustperiodes om op adem te komen.

Ondanks wat de meeste mensen denken is stretchen een stuk veiliger en heilzamer als je spieren al opgewarmd zijn omdat ze hierdoor flexibeler worden. Het is niet altijd nodig om je uit te rekken voordat je gaat lopen maar het is zeker een goed idee als je vatbaar bent voor blessures of als je van plan bent om lopen en hardlopen af te wisselen. Om je lichaam te beschermen kun je je na je korte warming-up concentreren op strekken van je:

Kuiten

Voorkant van de dijen 

Achterkant van de dijen

Onderrug 

Zorg dat je bij elke rekoefening 30 seconden vasthoudt.

Als je je eenmaal wat losser voelt dan kun je beginnen in een hoger tempo te lopen. Denk hierbij aan 6 tot 8 kilometer per uur.

Wat je inspanning betreft zou je een gesprek moeten kunnen voeren terwijl je loopt, maar niet zo goed als je versnelt.

Houd je borst rechtop en de schouders ontspannen als het gaat om de juiste loopvorm. Laat de hiel als eerste de grond raken en rol naar voren terwijl je de tenen afzet om veelvoorkomende blessures te voorkomen. Je kunt ook met je armen pompen om je lichaam voort te stuwen en nog meer energie te gebruiken of ze op natuurlijke wijze te laten zwaaien. Door in je kern te knijpen, activeer je je buik- en rugspieren. Sommige mensen gebruiken hier nordic walking stokken voor want ze helpen echt!

Om je training te af te ronden kun je de laatste vijf minuten van je wandeling rustig aan doen om op adem te komen. Koel vervolgens af door wat meer rekoefeningen te doen en concentreer je vooral op je hamstrings en quads omdat deze strak kunnen worden. Het gebruik van een goedkope schuimroller na een training is een geweldige manier om het diepe fasciaweefsel te masseren dat pijnlijk kan worden tijdens het lopen of rennen.

Naarmate je uithoudingsvermogen verbetert kun je om de paar dagen vijf tot tien minuten aan de wandeling toevoegen. Je zou kunnen beginnen met drie keer per week wandelen en al snel merken dat je vijf tot zes dagen loopt. Dat is wat er kan gebeuren als je het positieve verschil in je lichaam en stemming opmerkt!

Als je eenmaal 30 tot 45 minuten hebt gewandeld dan kun je je concentreren op het verbeteren van je snelheid of afstand. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je ten doel te stellen een langere afstand in dezelfde tijd af te leggen. Hoe meer tijd je kunt doorbrengen in een hoge inspanningszone zoals 50 tot 60 procent van je maximale inspanning, hoe meer voordelen je zult behalen. Probeer daarom minimaal 20 minuten op dit niveau te wandelen.

Onthoud dat je dingen interessant kunt houden door te wandelen met een bestemming in gedachten, je route aan te passen, vaker de trap te nemen in plaats van de lift of je auto verder weg te parkeren van waar je wilt. En daarnaast is het lopen van een rondje altijd leuker dan een stuk heen en weer terug op dezelfde route.

Het is en blijft een kwestie van doen!

Tips:

1) Neem je hond of een vriend of vriendin mee voor nog meer wandelplezier!

2) Vergeet bij warme dagen niet een flesje water mee te nemen

3) Draag goede schoenen en vraag eventueel advies bij een expert

4) Zet een doel en werk er naar toe. Het is een kwestie van beginnen en afmaken

Tot slot

Wat doet wandelen met je lichaam stond centraal in dit artikel. Ben jij iemand die graag wandelt? En loop je dan het liefst in het bos, aan zee of op de heide? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Hoeveel calorieën verbrand je met zwemmen?

Dit zijn de voordelen van koud douchen!

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *