Magnesium is een essentieel mineraal dat enorm veel functies in het lichaam heeft. Het word niet voor niets het ”anti-stress mineraal” of energie- mineraal genoemd en in China noemt men het ”de vonk van het leven.”
Dit zijn nogal lovende woorden over het mineraal en niets is minder waar! Magnesium is als cofactor betrokken bij ruim 350 enzymatische processen en daarnaast heeft het nog meer belangrijke taken in het lichaam.
Om je een idee te geven wat magnesium allemaal doet hebben we enkele belangrijke punten voor je op een rij gezet.
1) Helpt bij vermoeidheid en moeheid
In de rol bij verschillende enzymatische processen werkt magnesium als een belangrijke cofactor. Bij het aanmaken van energie is het mineraal voornamelijk betrokken bij het transporteren, produceren, opslaan en gebruik van deze enzymen zodat het lichaam genoeg energie heeft en kan gebruiken.
Magnesium speelt namelijk een belangrijke rol bij de aanmaak van ATP wat staat voor adenosinetrifosfaat. Het lichaam heeft in alle cellen kleine energiefabriekjes die magnesium nodig hebben om energie vrij te maken en te gebruiken. Wanneer dit proces niet goed werkt dan kun je je vermoeid voelen en weinig energie hebben. Het is daarom enorm belangrijk dat dit goed werkt want je kunt er op de lange termijn erg slecht door functioneren en zelfs ziek van worden.
2) Draagt bij aan het proces van cel vernieuwing
Het lichaam heeft ongeveer 100.000 miljard cellen en is continu aan het vernieuwen. Dit betekent dat cellen doodgaan en er weer nieuwe bijkomen. Dit proces is heel normaal en gaat het hele leven door. Alle cellen in je lichaam staan met elkaar in verbinding en werken samen om je in leven te houden. Op het moment dat een cel niet goed werkt of afwijkend gedrag vertoont dan zullen de andere cellen er voor zorgen dat deze cel dood gaat. Dit proces heet apoptose en magnesium is ook hierbij betrokken. Als dit niet goed verloopt dan worden zieke of slecht werkende cellen niet opgeruimd en dit kan bijvoorbeeld kanker of neurologische aandoeningen veroorzaken.
3) Helpt bij het opbouwen van lichaamseiwit
Eiwitten zijn voedingsstoffen die energie en aminozuren leveren. Je lichaam heeft het hard nodig om verschillende processen te laten werken. Zo leveren ze energie bij de verbranding en helpen het lichaam om aminozuren aan te maken. Je hebt eiwitten uit voeding en lichaamseiwit die worden aangemaakt met behulp van aminozuren. Op deze manier kunnen de lichaamseiwitten continu worden opgebouwd en afgebroken. Gemiddeld word er dagelijks ruim 200 tot 300 gram lichaamseiwit vervangen en ook hier speelt magnesium een belangrijke rol in.
4) Speelt een rol bij de botaanmaak en is goed voor je skelet
Een tekort aan magnesium kan er voor zorgen dat je botten ontkalken. Het mineraal zorgt namelijk niet alleen voor de aanmaak van bot maar het draagt ook bij aan het sterk houden van je skelet. Vaak denkt men dat een tekort aan calcium de boosdoener is bij botproblemen terwijl het ook een tekort aan magnesium kan zijn waardoor er problemen ontstaan. Magnesium zorgt er namelijk voor dal calcium goed kan worden opgenomen en verwerkt worden. Wanneer je te weinig magnesium in het lichaam hebt dan kan dit voor broze botten zorgen. Onderzoek heeft laten zien dat een magnesiumtekort kan leiden tot het stoppen van botaanmaak, poreuze botten en een vermindering van de osteoclastische en osteoblastische activiteit. Zorg er daarom voor dat je bij botproblemen nooit alleen maar calcium gebruikt maar ook extra magnesium.
5) Draagt bij tot een goede elektrolytenbalans
Magnesium speelt een belangrijke rol als elektrolyt en is nodig bij de activering van de natrium-kaliumpomp die natrium de cel uitpompt en kalium erin. Een tekort zal er namelijk voor zorgen dat er te weinig kalium en magnesium in de cel zit en dit zal de functie van lichaamscellen enorm verstoren. Samen met kalium, natrium, chloride, fosfaat en waterstofcarbonaat zorgt het er voor dat de waterhuishouding, zuurgraad en spieren goed werken. Het komt daarom vaak voor dat er bij een tekort aan magnesium spierzwakte, spierpijn of spierkramp voorkomt. Wanneer er een onbalans ontstaat aan elektrolyten dan is het belangrijk om ze zo snel mogelijk weer aan te vullen.
6) Heeft een positieve invloed op je zenuwstelsel
Magnesium is belangrijk voor een goed werkend zenuwstelsel, en dat is belangrijker dan je misschien denkt. Het mineraal regelt namelijk de activiteit van het sympathisch zenuwstelsel. Het zenuwstelsel zorgt voor het doorgeven van signalen van de hersenen naar andere delen van het lichaam en andersom. Zo helpt het spieren samen te trekken, pijnprikkelingen doorgeven, het reactievermogen en nog veel meer. Stress kan van grote invloed zijn op het zenuwstelsel en magnesium kan in dit geval de onbalans helpen herstellen.
7) Goed voor je geheugen, leerprestatie en gemoedstoestand
Wist je dat je hersenen tot wel 25% van de beschikbare energie in het lichaam gebruiken? Zonder voldoende magnesium werkt dit proces niet en kan je problemen krijgen met concentratie, geheugen en je gemoedstoestand. Iedere cel in het lichaam heeft magnesium nodig en de hersenen bevatten ruim 87 miljard cellen! Je kunt daarom wel bedenken dat de stof enorm belangrijk is voor het goed werken van de hersenen. Daarnaast is de stof betrokken bij de hormoonhuishouding en het aanmaken van neurotransmitters. Als er te weinig stofjes worden aangemaakt dan kan je je depressief en angstig voelen en daarnaast nog eens slecht slapen ook. Magnesium zorgt ervoor dat de cellen goed met elkaar kunnen communiceren en daarom wil je geen tekort krijgen aan dit mineraal.
8) Belangrijk voor een normale spierwerking
Zonder magnesium werken je spieren niet omdat ze niet goed kunnen ontspannen. Magnesium helpt namelijk de spieren te ontspannen waar calcium helpt ze aan te spannen. Als dit proces verstoort raakt dan zal je merken dat je last krijgt van spierpijn, spierkramp en spierspasmen waardoor er kleine trillingen ontstaan. Mensen die last hebben van de spieren hebben daarom vaak baat bij extra magnesium in voeding of een supplement.
9) Draagt bij aan een sterk gebit
Samen met calcium is magnesium belangrijk om het tandglazuur sterk te houden. De mineralen zitten in het speeksel en hebben op deze manier een remineraliserende werking. Nadat je hebt gegeten helpen ze de mineralen in het tandglazuur te herstellen zodat er minder snel gaatjes ontstaan. De tanden hebben calcium nodig om gezond te blijven en magnesium helpt bij de opname en verwerking zodat het als bouwstof gebruikt kan worden. Op deze manier behoud je langer sterke tanden en heb je minder bezoekjes aan de tandarts nodig.
10) Heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces
Bij iedere celdeling in het lichaam is magnesium nodig om dit proces goed te laten verlopen. Als cellen delen dan ontstaan er nieuwe cellen en dit gebeurt de hele dag door. Dit proces heet celdeling en word gestimuleerd door een hormoon dat cytokine heet. Magnesium is wederom bij dit proces betrokken als regulator en op deze manier zorgt het er voor dat cellen in het lichaam op de juiste manier kunnen delen. Ook de mitochondria in de cellen is betrokken bij de celdeling en sterk afhankelijk van magnesium om goed te functioneren.
11) Speelt een rol in weefselgroei en -ontwikkeling
Magnesium helpt het lichaam herstellen en is belangrijk voor een optimale groei. Wanneer je een wond of blauwe plek hebt dan zal het mineraal helpen bij het herstellen zodat het lichaam zo snel mogelijk weer de oude is. Ook bij jonge kinderen in de ontwikkeling is voldoende magnesium enorm belangrijk. Zo helpt het bij de ontwikkeling van het skelet en gebit. Maar ook de ogen, hersenen en organen hebben het nodig om goed te kunnen ontwikkelen.
12) Gezond houden van hart en bloedvaten
Het hart is een enorm grote spier die op een dag gemiddeld 7000 liter rond pompt. Dit doet je hart door samen te knijpen en hierbij is calcium nodig. Het ontspannen van het hart na het aanspannen word mede mogelijk gemaakt door magnesium. Ook de bloedvaten hebben magnesium nodig om soepel te blijven en te ontspannen. Daarnaast kan het mineraal bijdragen aan het voorkomen van aderverkalking wat in Nederland een erg groot probleem is bij ouderen. Het is daarom niet voor niets dat mensen met hartproblemen vaak een tekort hebben aan dit belangrijke mineraal.