wanneer zink innemen
Expert: Jaap Gerrijts | 31 december 2022 | Leestijd: 6 minuten

Wanneer zink innemen?

Wanneer zink innemen? Zink is een belangrijk spoorelement wat voornamelijk voorkomt in dierlijke voeding. Zink speelt een rol bij veel functies in het lichaam waaronder het gezichtsvermogen en een goede weerstand. Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je normaal gesproken voldoende zink binnen. 

Toch zijn er ook groepen mensen zoals ouderen, veganisten, vegetariërs, zwangere vrouwen en mensen die lastig voedingstoffen op kunnen nemen via de darmen, die extra zink kunnen gebruiken!

 

Wanneer zink innemen en waar moet je op letten? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit. Lees je mee?!

Zink speelt een belangrijke rol in het functioneren van het netvlies

Wanneer zink innemen?

Het kan handig zijn om extra zink in te nemen wanneer je lichaam er meer behoefte aan heeft wanneer je zwanger bent of een bepaalde aandoening hebt. Je zult niet snel merken dat je zink nodig hebt omdat je wel symptomen kan hebben maar deze vaak zo algemeen zijn dat je niet snel zult denken aan een zinktekort.

De belangrijkste reden waarom mensen extra zink kunnen gebruiken is wanneer de opname vanuit voeding niet goed lukt. Dit komt veel voor bij verschillende chronische maag- en darmziekten. Wist je dat bijna 1 op de 4 mensen in Nederland hier last van hebben?

Dit is dan ook de grootste reden waarom mensen extra zink in nemen maar er zijn ook andere redenen waarom je dit mineraal in de vorm van een supplement kunt gebruiken.

 

Vegetariërs en veganisten

Vegetariërs en veganisten eten geen dierlijke producten waardoor ze sneller een tekort kunnen oplopen aan zink. Zink zit veel in vlees, vis, schelpdieren en zuivelproducten en als je dit niet of nauwelijks eet dan zou een zinksupplement kunnen helpen om dit mineraal aan te vullen. Niet alleen zink maar ook vitamine D, ijzer, calcium en vitamine B12 hebben vegetariërs en veganisten extra nodig. Een goede multivitamine zou in dit geval een goede oplossing zijn om toch de belangrijke vitamines en mineralen binnen te krijgen.

 

Diabetes type 2

Zink is nauw betrokken bij de aanmaak van het hormoon insuline. Wanneer je diabetes type 2 hebt dan is er beperkte aanmaak van insuline waardoor je bloedsuikerspiegel lan gaan stijgen.

Zink is een mineraal dat betrokken is bij enorm veel enzymatische processen in je lichaam en insuline is hier een goed voorbeeld van. Zink kan wellicht de bindingsactiviteit van insuline aan de insulinereceptor helpen te verbeteren. 

Er zijn nu een paar studies op gedaan en het is nog niet bewezen dat het nemen van een zinksupplement de insulineresistentie kan verbeteren. Het is inmiddels wel bewezen dat het nemen van een zinksupplement de kans op diabetes type 2 kan verlagen tot wel 28%.

 

Griep

Zink staat erom bekend dat het een grote invloed op je afweersysteem heeft. Het mineraal helpt je te beschermen tegen infecties, bacteriën en virussen. Het helpt je cellen om deze indringers te bestrijden en zink is hier onmisbaar voor.

Heb je vaak griep of kwakkel je veel met je gezondheid dan kan het zijn dat je wat extra zink kunt gebruiken. Zink helpt virussen af te remmen en het beschermt je slijmvliezen.

 

Artrose 

Artrose komt het meest voor van alle gewrichtsaandoeningen en 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben hier last van. De aandoening zorgt voor pijnlijke en stijve gewrichten waardoor het bewegen ervan soms erg moeilijk gaat.

Je kunt deze aandoening bestrijden met pijnstillers en corticosteroïden maar dit heeft ook weer bijwerkingen en is meer een symptoombestrijder.

Zo zijn er ook glucosamine, chondroïtine, MSM, vitamine C en omega-3 vetzuren die bekend staan om het helende effect wat ze hebben bij artrose.

Ook vitamine B6, magnesium, calcium, vitamine D3 en zink worden aangeraden om te gebruiken als je artrose hebt.

Zink speelt een belangrijke rol bij de vorming en het onderhoud van je kraakbeen en daarom is het onmisbaar voor gezonde gewrichten.

 

Huid

Zink is een antioxidant die je huid helpt beschermen tegen vrije radicalen zoals UV straling, sigarettenrook, alcohol, straling en andere giftige stoffen.

Het mineraal helpt je huid te herstellen en beschermt je huidcellen tegen oxidatie die bij vrije radicalen ontstaat.

Zink heeft ook een ontstekingsremmende functie en onderzoek heeft bewezen dat het kan helpen om acne te verminderen. Het helpt talgproductie te verminderen en ook werkt ook antibacterieel.

 

Ogen

Zink is belangrijk voor de goede werking van je ogen. Mensen met nachtblindheid hebben vaak een tekort aan vitamine A en nu zal je denken wat heeft dit met zink te maken? Je lichaam heeft zink nodig om vitamine A uit je lever te kunnen halen. Wanneer je een tekort hebt aan dit mineraal dan kan dit dan kun je ook sneller leeftijdsgebonden maculadegeneratie en staar ontwikkelen.

 

Nagels

Zink heeft een belangrijke rol in de celdeling en draagt bij aan het behoud van normale nagels. Witte vlekjes op je nagels kan betekenen dat je een extra zink kunt gebruiken.

 

Haar

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat haaruitval veroorzaakt kan worden door een tekort aan zink. Zink is betrokken bij de aanmaak van keratine wat je haar helpt beschermen en herstellen. Zonder voldoende keratine heb je dof en slap haar wat sneller uitvalt. 

 

Zwanger

Als je zwanger bent dan heeft je ongeboren baby ook zink nodig om te groeien en ontwikkelen. Zink is enorm belangrijk voor het conceptieproces en ook opgroeiende kinderen verbruiken veel zink.

Als je zwanger bent dan is het belangrijk om iedere dag minimaal 9 milligram zink binnen te krijgen. Geef je borstvoeding dan is kun je dit verhogen naar 11 milligram per dag.

 

 

”Zink is het op een na meest voorkomende sporenelement in je lichaam”

Dit moet je weten als je zink neemt!

Wist je dat de oudste pillen ter wereld afkomstig van Romeinen uit 140 jaar voor Christus zinkcarbonaat bevatten? Deze pillen werden gebruikt om oogkwalen te behandelen. 

Zink als supplement word tegenwoordig steeds vaker gebruikt in combinaties zoals zink en selenium en multivitamines.

Wanneer je zink inneemt dan kun je dit op het tijdstip doen die je zelf uitkiest. Het mineraal wordt goed opgenomen op een lege maag maar je kan het ook na het eten gebruiken. Mocht je last hebben van buikpijn en/of een misselijk gevoel dan kun je zink het beste na je maaltijd innemen.

Als je medicijnen gebruikt dan is het belangrijk om minimaal twee uur voor of twee uur na het innemen van je medicijnen een zinksupplement in te nemen. Dit voorkomt een eventuele wisselwerking met het medicijn wat ervoor kan zorgen dat je medicijn of het mineraal niet goed wordt opgenomen, de werking vermindert of juist wordt versterkt. 

 

 

”Zink verhoogt de weerbaarheid tegen stress en spanningen”

Welke zinksupplementen zijn er?

Zink krijg je normaal gesproken voldoende binnen via je dagelijkse voeding als je een gezond en gebalanceerd eetpatroon hebt. Wanneer je te weinig zink binnen krijgt of simpelweg meer nodig hebt dan kun je er voor kiezen om een supplement met zink erin te gaan gebruiken.

Als je een supplement koopt is het belangrijk om te weten dat goedkoop vaak duurkoop is. Dit komt omdat een goedkoop supplement vaak veel onnodige vulmiddelen bevat en ook goedkopere varianten van zink. Deze varianten neemt je lichaam minder goed op omdat ze gebonden zijn aan stoffen die je lichaam niet hoed kan opnemen.

Zorg er daarom voor dat je een supplement gebruikt met een hoge biologische beschikbaarheid. Je kunt zink kopen in bruistabletten, capsules en tabletten. Je zult voor jezelf moeten kijken welke het beste bij jou past.

Zinkcapsules

Zinkcapsules worden het meeste gebruikt en zijn vaak wat duurder dan een tablet of bruistablet. Het voordeel is dat er vaak minder toevoegingen in zitten en het een hoge zuiverheid heeft. 

Bruistabletten met zink

Bruistabletten met zink kun je makkelijk oplossen in water en het grote voordeel is dat je ze dan makkelijker kan doorslikken. Meestal is een bruistablet gecombineerd met andere vitamines en mineralen die elkaar aanvullen. Het nadeel is dat bruistabletten vaak een stuk duurder zijn dan gewone tabletten en een verminderde zuiverheid hebben.

Zinktabletten

Zinktabletten zijn de goedkoopste van deze drie varianten en bevatten helaas veel toevoegingen waardoor ze minder zuiver zijn. Het grote voordeel van een zinktablet is dat ze goedkoop zijn en makkelijk te doseren. 

Enkele goed opneembare vormen van zinksupplementen zijn zinkbisglycinaat, zinkmethionine, zinkpicolinaat en zinkhistidine.

Mocht je nou behoefte hebben aan meerdere vitamines en mineralen dan kan een multivitamine van hoogwaardige kwaliteit een goede oplossing voor je zijn.

Tips:

1) Zorg dat je dagelijks veelzijdig en gezond eet. In vis, schelpdieren, vlees, peulvruchten en noten zit relatief veel zink

2) Als je een extra zinksupplement gebruikt kies dan voor een vorm die een hoge biologische beschikbaarheid heeft en gebonden is aan bijvoorbeeld een aminozuur

3) Zorg dat je je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid houd die achterop de verpakking van ieder zinksupplement staat. Teveel kan er namelijk voor zorgen dat je een tekort aan andere mineralen zoals ijzer en koper kunt krijgen

Tot slot

Wanneer zink innemen stond centraal in dit artikel. Eet jij wekelijks voldoende vis, schelpdieren, noten en peulvruchten? Als het antwoord hierop nee is, overweeg je dan een zinksupplement te gaan gebruiken? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Rood licht-therapie

Wat is kurkuma?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *