wanneer heb je overgewicht

Wanneer heb je overgewicht?

Wanneer heb je overgewicht? Overgewicht is letterlijk een groeiend probleem in Nederland en de rest van de wereld. Meer dan de helft van alle Nederlanders heeft overgewicht en 15% heeft zelfs een vorm van obesitas. Het is algemeen bekent dat overgewicht slecht is voor je gezondheid!

Een hoge cholesterol en een hoge bloeddruk als gevolg van overgewicht vergroten het risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte. Ook is er sprake van een verhoogd risico op het krijgen van sommige vormen van kanker. 

Wanneer heb je overgewicht? In dit artikel geven we antwoord op die vraag. Lees je mee?!

Wanneer heb je overgewicht?

Bij overgewicht of obesitas is er sprake van teveel vetweefsel in je lichaam. Overgewicht ontstaat als je lichaam een langere tijd meer voedingstoffen binnenkrijgt dan het verbrandt. De noodzakelijke hoeveelheid energie wordt uit je voeding gehaald en verbrand. Het overschot slaat je lichaam op als reservevoorraad in de vorm van vet. 

Een gezond gewicht kan je meten met de Body Mass Index (BMI). Het opmeten van je buikomtrek en je vetpercentage. Hoe je dat doet leggen we hieronder voor je uit. 

Zorg goed voor je lichaam. Het is de enige plek waarin je altijd moet leven
Meten is weten!

Om te beginnen gaan we eerst je BMI berekenen. Dat doe je door hier je gegevens in te vullen. Deze index geeft de verhouding weer tussen je lengte en gewicht. Je vult je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht in en er komt een uitslag uit die de volgende kan zijn: 

 

   Categorie:                             BMI-waarde

 – Ondergewicht                               Minder dan 18,5

 – Gezond gewicht                           18,5 tot 25                

 – Overgewicht                                  25 tot 30 

 – Obesitas                                         30 tot 40

 – Extreme obesitas.                         40 of hoger 

 

Naast het meten van je Body mass index (BMI) is het ook belangrijk om je buikomvang te meten. Het meten doe je staand en op het smalle deel van je middel tussen je onderste rib en de bovenkant van je heupbeen. Vergeet niet om eerst uit te ademen en het meetlint horizontaal aan te brengen.     

Prima                   Risico                  Verhoogd risico

V < 80cm             80 – 88                 > 88

M < 94cm            94 – 102                > 102 

Deze richtlijnen zijn als volgt: Heb je als vrouw meer dan 88 cm buikomvang dan is er gemiddeld gezien sprake van een te zwaar lichaam. 

Heb je als man meer dan 102 cm buikomvang, dan is er gemiddeld gezien sprake van een te zwaar lichaam. 

wanneer heb je overgewicht

Het meten van je vetpercentage is de laatste stap op de vraag: wanneer heb je overgewicht? De allerbeste manier is je vetpercentage laten klemmen. Dat kun je bijvoorbeeld doen op een sportschool (mits open i.v.m. Corona) of met een digitale vetpercentage meter die je online kunt kopen. 

Een gezond vetpercentage bij een gemiddelde vrouw ligt tussen de 25 en 31%

Een gezond vetpercentage bij een gemiddelde man ligt tussen de 18 en 25%

 
Wat kun je doen tegen overgewicht?

Heb je overgewicht of obesitas dan is het belangrijk dat je daar iets aan gaat doen. Een gezond gewicht is belangrijk omdat je dan minder kans hebt op diabetes type 2,  bepaalde vormen van kanker, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of rug- en gewrichtsklachten. 

Er zijn tal van zaken die je tegen overgewicht of obesitas kunt doen. De eerste stap is erkennen dat je overgewicht of obesitas hebt. Stap twee is verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid. Het gaat immers om jouw lichaam en gezondheid! 

Stap drie is onderneem actie. Vraag altijd om hulp als je denkt dat je dat niet alleen kunt of niet goed weet hoe je dat moet doen. Wij geven je hieronder een aantal praktische tips je kunnen helpen bij een gezonde leefstijl:

  – Eet gezond en gevarieerd 

  – Drink voldoende water 

  – Maak een eetplan

  – Maak een beweegplan 

  – Gooi ongezond voedsel weg

  – Zoek hulp van een coach

  – Stel doelen 

  – Neem voldoende vitamines

  – Neem voldoende mineralen

wanneer heb je overgewicht
Magnesium bij overgewicht

Magnesium is een essentieel mineraal voor je lichaam en wordt ook wel de grote regelaar in ons lichaam genoemd. Het zorgt voor het ritme van je hart en de ontspanning van je spieren. Het regelt de hormoonhuishouding en de aanmaak van energie. 

Ook is magnesium betrokken bij het reguleren van je bloeddruk, de bloedsuikerwaarden alsmede de functie van je zenuwstelsel en immuunsysteem

Magnesium komt voor in vele soorten gezonde voeding. Toch krijgen veel mensen er onvoldoende van binnen wat kan zorgen voor een tekort aan dit belangrijke mineraal. Het gevolg: magnesiumtekort

Er is een verband tussen een tekort aan magnesium en overgewicht of obesitas. Een nieuw onderzoek illustreert dat suppletie met magnesium leidt tot diverse gunstige veranderingen bij mensen met overgewicht. 

Dit onderzoek gehouden onder 14 gezonde personen met overgewicht (BMI>25) toont aan dat dagelijkse suppletie van magnesium gedurende 1 maand resulteert in een significante daling van het nuchtere C-peptide (-0,4ng/ml) en insuline (-2,2 microU/ml). Dit onderzoek toont aan dat magnesium suppletie bij overgewicht kan leiden tot een verbetering van diverse metabole processen. 

Het gebruik van transdermale magnesium van MagnesiumOnly is uitstekend geschikt om een nieuwe lifestyle te ondersteunen. Neem gedurende 3 maanden 2 tot 3 keer per week een magnesium voeten- of ligbad met magnesium badkristallen om je magnesium aan te vullen en ervaar de positieve effecten van deze vonk van het leven. 

Tot slot

In dit artikel hebben we de vraag beantwoord: Wanneer heb je overgewicht. Heb jij overgewicht of heeft je partner overgewicht? Doe je iets aan het overgewicht? Zo ja, wat doe je actief om af te vallen en gezonder te leven? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *