Wist je dat de mens al ruim 8000 jaar walnoten eet? Vergeleken met de meeste andere noten die enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatten, zijn walnoten uniek omdat ze rijk zijn aan de meervoudig onverzadigde vetzuren n-6 linoleaat en n-3 linolenaat.
Walnoten bevatten nog meer gezondheid bevorderende stoffen zoals een lage aminozuurverhouding lysine: arginine en hoge niveaus van arginine, foliumzuur, vezels, tannines en polyfenolen.
Arginine kan mogelijk helpen bij:
• Verhogen van het groeihormoon
• Overtollige ammoniak verwijderen
• Stikstofmonoxide verhogen
• Ondersteuning van de cardiovasculaire gezondheid
• Ondersteuning van een gezonde bloeddruk
Eén van de gebieden waarop de walnoot het meest schittert is het hoge aanbod aan omega 3 vetzuren.
Walnoten bevatten namelijk iets dat alfa-linoleenzuur oftewel ALA wordt genoemd. ALA is een voorloper van EPA en DHA en dit zijn omega 3 vetzuren.
Alfa-linoleenzuur kan mogelijk bepaalde huidproblemen helpen voorkomen zoals:
• Schilferige huid
• Dermatitis
• Hyperpigmentatie
• Huidatrofie
Wanneer ALA in je lichaam wordt omgezet in EPA en DHA dan kan het bij verschillende dingen helpen zoals het ondersteunen van je hart en hersenen, het verminderen van ontstekingen, de controle van de bloedsuikerspiegel en nog veel meer! Er zijn enkele interessante onderzoeken geweest die deze voordelen voor je cardiovasculaire systeem hebben aangetoond. Studies tonen bijvoorbeeld ook een verschuiving aan van LDL met een kleine deeltjesgrootte naar LDL met een grote deeltjesgrootte.
De mens is geëvolueerd met eten dat grote hoeveelheden omega 3 vetzuren bevatte zoals in wilde vis zoals zalm, lijnzaad, walnoten en vrij wild. Ze aten dan ook veel minder van de meervoudig onverzadigde vetten die omega 6 vetzuren worden genoemd en die veel voorkomen in plantaardige oliën, verpakt voedsel en sommige noten en zaden.
In de afgelopen eeuwen zijn we geleidelijk steeds meer omega-6-vetzuren gaan consumeren en vooral uit plantaardige oliën, en daarnaast veel minder voeding met omega 3. In plaats van de grofweg ideale twee-op-één- of zelfs één-op-één-verhouding van deze vetten die onze oude voorouders consumeerden, wordt tegenwoordig aangenomen dat de gemiddelde Westerling 15 tot 25 keer meer omega 6 vetten eet dan omega 3 vetten.
Het eten van meer walnoten als onderdeel van een gezond eetpatroon kan deze kloof helpen dichten en mogelijk de ontwikkeling van ziekten helpen voorkomen. Zo worden de walnoten van walnoten geprezen omdat ze een significante verbetering van het geheugen, het leervermogen, de angst en de motorische ontwikkeling opleverden vergeleken met de controle diëten zonder walnoten bij mensen met de ziekte van Alzheimer.
Naast omega 3 vetzuren bied de walnoot ook tal van andere opmerkelijke voedingsstoffen. Volgens gegevens over de voedingswaarde van walnoten bevat ongeveer 28 gram gemiddeld:
Calorieën 185
Koolhydraten 3,9 gram
Vet 18,4 gram
Eiwit 4,3 gram
Vezels 3,9 gram
Omega 3 2,1 gram
Omega 6 1,2 gram
Vitamines en mineralen
Thiamine 0,1 milligram
Vitamine B6 0,2 milligram
Foliumzuur 27,7 microgram
Vitamine E 1,1 milligram
Magnesium 44,6 milligram
Kalium 177 milligram
Calcium 39 milligram
IJzer 0,8 milligram
Fosfor 97,8 milligram
Mangaan 1 milligram
Koper 0,4 milligram
Jodium 1 microgram
Selenium 4 microgram
Zink 0,9 milligram
”Goed voor het hart en de hersenen”