walnoot
Expert: Jaap Gerrijts | 18 oktober 2023 | Leestijd: 7 minuten

Walnoot

De walnoot heeft veel voordelen voor de gezondheid. Het is een hele goede bron van onverzadigde vetten,  vezels, eiwitten, omega 3-vetzuren en antioxidanten. Deze stoffen kunnen helpen om de cholesterol te verlagen, bloedvaten te beschermen en stress te verminderen. Het is daarom ook niet vreemd dat de walnoot de naam ‘superfood’ draagt. Voor een goede gezondheid is het aan te bevelen om elke dag een handje walnoten te eten.

De walnoot heeft veel gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we... Lees je mee?!

Walnoten bestaan uit vetten, eiwitten, vezels en zijn rijk aan omega 3-vetzuren

Walnoot

Is het je weleens opgevallen dat een walnoot precies op het menselijk brein lijkt? Eén van de grootste voordelen van walnoten is het vermogen om je belangrijkste orgaan je hersenen te voeden. Het is dan ook wetenschappelijk bewezen dat walnoten echt hersenvoedsel zijn en één van de gezondste noten die je kunt eten.

Waar komt walnoot vandaan?

De walnoot heet in het Latijns Juglans regia en word ook wel okkernoot genoemd. De noot groeit aan een een boom en komt oorspronkelijk uit Centraal Azië, Himalaya gebergte en Turkije. De walnoot word al zo lang gecultiveerd dat hij tegenwoordig in heel Europa voorkomt. De boom kan wel 150 tot 200 jaar oud worden en er zijn zelfs exemplaren die 300 tot 400 jaar oud zijn. De walnootboom is middelgroot van formaat en kan maximaal 22 meter hoog worden.

Walnoten bevatten een redelijke hoeveelheid aan calorieën, maar ze zitten ook boordevol gezonde vetten, antioxidanten en mineralen. Volgens verschillende onderzoeken kan het eten van walnoten je humeur helpen verbeteren aangezien ze één van de hoogste hoeveelheden omega 3 vetten bevatten van welke notensoort dan ook. Daarnaast is het ook bekend dat ze de gezondheid van het hart ondersteunen en hartziekten bestrijden door de triglyceridenniveaus te verlagen en de vorming van gevaarlijke plaques in de slagaders te verminderen.

Walnoten kunnen ook een goed hulpmiddel zijn voor gewichtsbeheersing. Volgens sommige onderzoeken vermindert het eten van een paar walnoten vóór de maaltijd het waargenomen hongerniveau en kan dit ervoor zorgen dat men later op de dag minder trek heeft en eet.

 

 

 

”Polyfenolen, arginine, ALA, vetzuren, vezels, kalium en magnesium”

Wat is de voedingswaarde van de walnoot?

Wist je dat de mens al ruim 8000 jaar walnoten eet? Vergeleken met de meeste andere noten die enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatten, zijn walnoten uniek omdat ze rijk zijn aan de meervoudig onverzadigde vetzuren n-6 linoleaat en n-3 linolenaat. 

Walnoten bevatten nog meer gezondheid bevorderende stoffen zoals een lage aminozuurverhouding lysine: arginine en hoge niveaus van arginine, foliumzuur, vezels, tannines en polyfenolen.

Arginine kan mogelijk helpen bij:

 • Verhogen van het groeihormoon

 • Overtollige ammoniak verwijderen

 • Stikstofmonoxide verhogen 

 • Ondersteuning van de cardiovasculaire gezondheid 

 • Ondersteuning van een gezonde bloeddruk

Eén van de gebieden waarop de walnoot het meest schittert is het hoge aanbod aan omega 3 vetzuren.

Walnoten bevatten namelijk iets dat alfa-linoleenzuur oftewel ALA wordt genoemd. ALA is een voorloper van EPA en DHA en dit zijn omega 3 vetzuren.

Alfa-linoleenzuur kan mogelijk bepaalde huidproblemen helpen voorkomen zoals:

 • Schilferige huid

 • Dermatitis

 • Hyperpigmentatie

 • Huidatrofie

Wanneer ALA in je lichaam wordt omgezet in EPA en DHA dan kan het bij verschillende dingen helpen zoals het ondersteunen van je hart en hersenen, het verminderen van ontstekingen, de controle van de bloedsuikerspiegel en nog veel meer! Er zijn enkele interessante onderzoeken geweest die deze voordelen voor je cardiovasculaire systeem hebben aangetoond. Studies tonen bijvoorbeeld ook een verschuiving aan van LDL met een kleine deeltjesgrootte naar LDL met een grote deeltjesgrootte.

De mens is geëvolueerd met eten dat grote hoeveelheden omega 3 vetzuren bevatte zoals in wilde vis zoals zalm, lijnzaad, walnoten en vrij wild. Ze aten dan ook veel minder van de meervoudig onverzadigde vetten die omega 6 vetzuren worden genoemd en die veel voorkomen in plantaardige oliën, verpakt voedsel en sommige noten en zaden.

In de afgelopen eeuwen zijn we geleidelijk steeds meer omega-6-vetzuren gaan consumeren en vooral uit plantaardige oliën, en daarnaast veel minder voeding met omega 3. In plaats van de grofweg ideale twee-op-één- of zelfs één-op-één-verhouding van deze vetten die onze oude voorouders consumeerden, wordt tegenwoordig aangenomen dat de gemiddelde Westerling 15 tot 25 keer meer omega 6 vetten eet dan omega 3 vetten.

Het eten van meer walnoten als onderdeel van een gezond eetpatroon kan deze kloof helpen dichten en mogelijk de ontwikkeling van ziekten helpen voorkomen. Zo worden de walnoten van walnoten geprezen omdat ze een significante verbetering van het geheugen, het leervermogen, de angst en de motorische ontwikkeling opleverden vergeleken met de controle diëten zonder walnoten bij mensen met de ziekte van Alzheimer.

Naast omega 3 vetzuren bied de walnoot ook tal van andere opmerkelijke voedingsstoffen. Volgens gegevens over de voedingswaarde van walnoten bevat ongeveer 28 gram gemiddeld:

Calorieën                                185 

Koolhydraten                        3,9 gram 

Vet                                           18,4 gram 

Eiwit                                        4,3 gram 

Vezels                                      3,9 gram 

Omega 3                                 2,1 gram

Omega 6                                 1,2 gram

Vitamines en mineralen

Thiamine                                0,1 milligram 

Vitamine B6                          0,2 milligram 

Foliumzuur                           27,7 microgram 

Vitamine E                            1,1 milligram

Magnesium                          44,6 milligram 

Kalium                                   177 milligram

Calcium                                  39 milligram

IJzer                                        0,8 milligram 

Fosfor                                     97,8 milligram 

Mangaan                                1 milligram 

Koper                                      0,4 milligram  

Jodium                                    1 microgram

Selenium                                4 microgram

Zink                                         0,9 milligram 

 

 

 

”Goed voor het hart en de hersenen”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van de walnoot?

De walnoot is inmiddels veel onderzocht en men is erachter gekomen dat de noot enorm gezond is voor de mens. Zo bleek uit een recente studie dat het eten van walnoten samen met een gezond eetpatroon positieve veranderingen in de darmgezondheid bevorderde en het risico op hartziekten bij zwaarlijvige volwassenen verminderde.

Om je een idee te geven welke mogelijke voordelen de noot heeft voor je gezondheid hebben we de meest onderzochte omderwerpen voor je op een rij gezet!

Gezond hart en bloedvaten 

Er is een sterk verband tussen een hogere noten en omega 3 consumptie en een verbeterde gezondheid van het hart. Volgens veel onderzoeken bevorderen walnoten de cardiovasculaire gezondheid door:

De slagaders schoon te houden

De bloedsomloop te verbeteren

Het cholesterolgehalte in evenwicht te brengen 

Ziekte veroorzakende ontstekingen te verminderen

Uit een recent onderzoek bleek dat het vervangen van verzadigde vetten door walnoten de bloeddruk verbeterde bij zwaarlijvige volwassenen met cardiovasculair risico. Deelnemers aan het onderzoek voegden eenvoudig 60 tot 100 gram walnoten toe aan hun gezonde eetpatroon en ze vertoonden een verminderd risico op hartziekten.

Onderzoekers denken dat de vetzuursamenstelling van walnoten inclusief het ALA gehalte, de vezels en andere bioactieve stoffen, de darmgezondheid van de deelnemers verbeterde en daardoor een positieve invloed had op de gezondheid van hun hart. 

Uit een ander onderzoek bleek dat het eten van walnoten het bloedlipidenprofiel verbeterde zonder het lichaamsgewicht of de bloeddruk nadelig te beïnvloeden.

En weer in een ander onderzoek bleek dat het eten van walnoten positieve effecten heeft op het verlagen van de risico’s op het metabool syndroom. Dit is een voorloper van diabetes en hart- en vaatziekten. 

 

Gezonde hersenen en goed geheugen

De walnoot wordt door velen beschouwd als een superfood dat veroudering kan helpen vertragen. De voordelen van walnoten voor de hersenen zijn onder meer het ondersteunen van geheugen en gedachteverwerking. Veel van dezelfde bevolkingsgroepen die vaker last hebben van depressies als gevolg van een tekort aan essentiële omega 3 vetzuren worden ook het slachtoffer van cognitieve achteruitgang. 

Dit omvat leeftijdsgebonden aandoeningen zoals:

Dementie

De ziekte van Alzheimer 

Andere geheugenstoornissen

Recente onderzoeken laten veelbelovende voordelen zien van omega 3 vetzuren bij oudere patiënten die niet alleen risico lopen op cognitieve achteruitgang maar ook op depressie.

Muizen die walnoten kregen om een onderzoek vertoonden een aanzienlijke afname van de voedselinname, hoewel dit geen negatieve gevolgen had voor hun normale ontwikkeling. Ze vonden ook positieve effecten in het leren en het geheugen. Een analyse van hun hersenen toonde:

Verbeterde neurotransmitterfunctie

Bescherming tegen schade 

Verbeteringen in de zenuwen die de stofwisseling controleren

 

Bestrijden van depressie 

Omega 3 vetzuren die in walnoten zitten ondersteunen een optimale hersenfunctie op verschillende niveaus. Er is bewijs dat lage niveaus van omega 3 bijdragen aan depressie en aan een aantal andere gedrags- en cognitieve stoornissen. Het is dan ook volkomen logisch dat walnoten kunnen werken als een natuurlijk middel tegen depressie, aangezien de essentiële vetten rechtstreeks worden gebruikt om de buitenste membranen van cellen te creëren en te helpen bij de neurotransmitterfunctie.

Omega 3 vetten helpen bij het vormen van de zachte, vloeibare buitenste laag van cellen waardoor ze met elkaar kunnen communiceren. Dit is enorm belangrijk om de beweging van ‘feel-good’ neurotransmitters zoals dopamine en serotonine, in en uit de cellen te laten stromen. 

Zonder voldoende gezonde vetten lijdt de functie van neurotransmitters eronder en veel mensen voelen de effecten ervan in toenemende gevoelens van:

Vermoeidheid 

Angst

Stemmingswisselingen

Chronische stress

Onbedwingbare trek

 

 

Gezonde snack die gewichtsverlies ondersteunt 

Kunnen walnoten helpen bij gewichtsverlies? Ondanks dat ze calorierijk zijn helpen walnoten effectief de honger te verlichten. Ze zijn daarnaast rijk aan voedingsstoffen en dit betekent dat je veel belangrijke vitamines, mineralen en vetten binnenkrijgt als je ze eet. Walnoten bevatten ook verbindingen die helpen buikvet te verbranden omdat ze boordevol vetzuren en  eiwitten zitten. Beide zorgen ervoor dat je je vol voelt en dit is belangrijk voor het terugdringen van de trek in voedsel, vooral voor voedsel met veel suiker en geraffineerde koolhydraten.

 

Ondersteunt de weerstand en kanker bestrijdende eigenschappen

De walnoot bevat verschillende polyfenolen die werken als een antioxidant. Hiermee bevordert de walnoot de immuunfunctie en kan het zelfs de vorming van kanker helpen voorkomen. Sommige onderzoeken laten zien dat walnoten deel moeten uitmaken van een dieet dat de behandeling van kanker ondersteunt.

 

Goede manier om de omega 3 inname bij kinderen te verhogen

Veel gezondheidsexperts raden aan om walnoten aan kinderen te geven als een voedzame snack die de hersenen stimuleert. Verschillende onderzoeken tonen ook meer aandacht, vermindering van gedragsproblemen en minder ADHD-gerelateerde symptomen aan bij schoolkinderen wanneer ze omega 3 supplementen nemen of veel omega 3 vetzuren uit voedsel binnen krijgen.

Het is soms lastig om kinderen regelmatig in het wild gevangen vis te laten eten, en daarom kunnen walnoten in hun maaltijd helpen om ze op natuurlijke wijze omega 3 vetzuren te geven die hun fysieke en mentale gezondheid ondersteunen.

Houd er rekening mee dat het type omega 3 vetzuren dat wordt aangetroffen in noten en zaden zoals walnoten, chiazaden en lijnzaad niet dezelfde soort omega 3 vetzuren zijn als in vis zoals zalm. Het meeste onderzoek naar omega 3 vetten dat zulke sterke cardiovasculaire en hersenversterkende voordelen aantoont heeft betrekking op de twee omega 3 vetten die in vis voorkomen: EPA en DHA.

 

Verbetert de voortplanting en helpt bij groei en ontwikkeling

Walnoten bevatten eiwitten, vezels, calcium, magnesium, fosfor, mangaan en kalium. Als je bijvoorbeeld een laag kaliumgehalte hebt dan kunnen walnoten je spiegels weer omhoog brengen. In feite zijn ze allemaal belangrijk voor een ontwikkelend brein en lichaam en om deze reden worden zwangere vrouwen, nieuwe moeders en jonge kinderen allemaal aangemoedigd om regelmatig walnoten te eten.

Mangaan dat vooral in walnoten wordt aangetroffen is een belangrijk mineraal voor:

De groei

De reproductieve gezondheid

Het skeletstelsel

Wondgenezing 

De ontwikkeling van de hersenen

Het is ook nodig om een gezond metabolisme te behouden en koolhydraten uit voedsel te verteren en te gebruiken om de spier- en weefselgroei te ondersteunen.

Walnoten en de traditionele geneeskunde

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt gezegd dat walnoten zoete en warme eigenschappen hebben die geassocieerd worden met de winter, de longen, de dikke darm en de nier meridianen. Ze worden meestal rauw gegeten of toegevoegd aan roerbakgerechten om:

De nieren te versterken

Het bloed te voeden

De longen te verwarmen 

De darmen te bevochtigen

Walnoten worden vooral aanbevolen aan mensen die hulp nodig hebben bij:

Pijnbestrijding

Spijsvertering

Verlichten van astma 

Verlagen van cholesterol

Om maagklachten en diarree te voorkomen wordt meestal aanbevolen om geen overmatige hoeveelheden walnoten te eten omdat dit de ontlasting losser kan maken.

Volgens de Ayurvedische geneeskunde zorgen licht geroosterde walnoten voor warmte en vormen ze een goede aanvulling op fruit en warme ontbijtgranen. Ze zijn een uitgebalanceerde bron van eiwitten, vetten en voedingsstoffen en hebben zoete, olieachtige, slijmerige en pittige eigenschappen. 

Dit geeft de walnoot verschillende voordelen zoals:

Het behandelen van huidaandoeningen en wonden

Het opbouwen van kracht

Het verbeteren van de spijsvertering

Het opbouwen van bloed

Het bestrijden van vermoeidheid 

Het verbeteren van de ademhaling

Het verbeteren van de gezondheid van de tanden

 

 

”Walnoten zijn rijk aan antioxidanten”

Wat is het verschil tussen walnoten en zwarte walnoten?

Er zijn twee veel voorkomende soorten walnoten: 

Engelse walnoot

Zwarte walnoot

Deze twee verschillende soorten variëren enigszins qua voedingsprofiel waarbij de Engelse walnoot iets minder eiwitten en iets meer vet bevat. 

Zwarte walnoten heten in het Latijns Juglans nigra en zijn al sinds de oudheid een voedzame toevoeging aan de voeding van de mens. Ze bevatten verbindingen zoals:

Flavonoïden

Chinonen 

Polyfenolen 

De noten staan bekend om hun anti-neoplastische, ontstekingsremmende, antioxiderende, antiatherogene en neur-oprotectieve eigenschappen.

Iets dat de bladeren, schors en vruchten van zwarte walnoten uniek maakt is dat de plant een bestanddeel bevat dat juglone wordt genoemd en waarvan bekend is dat het effectief is tegen wormen, tabaksmozaïekvirus en H. pylori. Het bevat ook de stof plumbagin waarvan bekend is dat het neuroprotectieve en kanker bestrijdende effecten heeft. Zwarte walnoten bevatten ook andere antioxidanten, polyfenolen en enkelvoudig onverzadigde vetzuren zoals:

Gamma-tocoferol

Foliumzuur

Melatonine 

Fytosterolen

Engelse walnoten zijn gemakkelijker te kraken en groter dan zwarte walnoten. Op sommige plaatsen worden zwarte walnoten verkocht in winkels maar je vind ze ook gemakkelijk online. De noot dat in de zwarte walnoot zit is veel kleiner en moeilijker uit de schaal te halen vergeleken met andere walnoten. Om deze reden is het gebruikelijk dat zwarte walnoten in stukjes worden gehakt voordat ze worden verkocht.

 

 

”Macadamia, pinda’s, hazelnoot, pecannoot en paranoot”

Wat is het verschil tussen walnoten en andere noten?

Vergeleken met walnoten zijn amandelen iets minder calorierijk en bevatten ze meer eiwitten en minder vet. Ze bevatten ook meer enkelvoudig onverzadigde vetten en minder meervoudig onverzadigde vetten en minder omega 3 vetzuren. Amandelen zijn ook een goede bron van vezels, calcium en vitamine E.

Pinda’s zijn één van de noten met het hoogste eiwit- en vezelgehalte, plus één van de laagste in calorieën. Dit betekent dat je er meer van kunt eten zonder veel calorieën te consumeren. Pinda’s kunnen echter schimmel bevatten en zijn een veel voorkomend allergeen dus wees voorzichtig als je ze eet.

Macadamia noten zijn één van de noten met het meeste vet en de hoogste hoeveelheid aan calorieën. Dit is geen slechte zaak aangezien ze een zeer hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten en gezonde verzadigde vetzuren bevatten. In plaats van pindakaas te eten kun je ook macadamia notenboter proberen als romig alternatief.

Paranoten zijn een hele goede bron van selenium en bevatten een goede mix van enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten. Paranoten en walnoten bevatten vergelijkbare hoeveelheden eiwitten en koolhydraten, maar walnoten zijn een betere bron van omega 3 vetzuren.

Pecannoten zijn een calorierijke noot met een hoog vetgehalte van voornamelijk enkelvoudig onverzadigd vet. Ze bevatten oliezuur samen met fenolische antioxidanten. Pecannoten en macadamianoten bevatten over het algemeen de laagste hoeveelheden eiwitten en de hoogste hoeveelheden vetten maar dit zijn nog steeds gezonde vetten.

Hazelnoten zijn rijk aan onverzadigde vetten zoals oliezuur en rijk aan magnesium, calcium en vitamine B en E.

Als we de voordelen van walnoten vergelijken met de voordelen van andere noten dan zien we dat walnoten één van de meest voedingsrijke zijn. Ze bevatten ook de hoogste hoeveelheid alfa-linolzuur. Het eten van een verscheidenheid aan noten geeft je echter de meeste voordelen. Noten en zaden zoals de walnoot  zijn bijvoorbeeld goed voor je haar, huid, nagels, hersenen en hart. Dit komt omdat ze allemaal gezonde vetten en verschillende antioxidanten en mineralen bevatten. Veel noten bevatten namelijk veel vitamine A, B en E, foliumzuur, calcium, magnesium, fosfor, kalium en zink.

Het is het beste om noten die in olie zijn verpakt of geroosterd te vermijden en ze waar mogelijk rauw of droog geroosterd te eten.

Past de walnoot bij het keto dieet?

Als je een vetrijk en koolhydraatarm dieet volgt zoals het ketogene dieet dan zijn de voordelen van walnoten onder meer het leveren van gezonde vetten, omega 3 vetzuren, vitamine E en verschillende mineralen. Walnoten bevatten ook minder koolhydraten dan sommige andere noten zoals amandelen, pinda’s of cashewnoten.

Hoeveel walnoten kun je per dag eten als je het Keto dieet volgt? 

Als algemene regel geldt dat je tijdens het Keto dieet niet meer dan een kwart kopje noten, zaden of noten-/zaadboters per dag mag eten. Zelfs als je geen koolhydraatarm dieet volgt is deze portie een goede hoeveelheid om naar te streven. Dit zorgt voor een goede dosis vetten, maar ook voor wat eiwitten en vezels, zonder al te veel koolhydraten. 

Hoe kun je walnoten gebruiken in het keto-dieet? 

Voeg ze toe aan een salade of geroosterde groenten en probeer walnotenboter in een smoothie of eet ze gewoon rauw.

 

 

”Zorg er voor dat het vlees wit is in plaats van geel”

Hoe eet je walnoten?

Walnoten zijn eetbaar nadat ze zijn gerijpt en uit de buitenste schil zijn verwijderd. De harde buitenste schil beschermt de pit of het vlees van de noot. Een walnootpit bestaat meestal uit twee helften die gescheiden worden door een scheidingswand. Kant en klare walnoten zijn al gepeld en ontdaan van hun harde schil.

Het wordt aanbevolen dat je walnoten in de dop koopt en ze vervolgens zelf openbreekt vlak voordat je ze gebruikt. Als je hele walnoten kunt vinden die nog niet zijn ontdaan van de dop dan kun je er het een voorraad van inslaan want ze gaan een tijdje mee en zullen verser zijn zodra je besluit ze op te eten. Als ze al gepeld zijn dan kun je nog steeds volop profiteren van de voedingswaarde. Zorg er wel voor dat het vlees wit is in plaats van geel.

Geel vruchtvlees kan er namelijk op wijzen dat de walnoten ranzig zijn geworden en dit betekent dat ze een deel van hun voedingsstoffen hebben verloren. Houd er ook rekening mee dat biologische walnoten de neiging hebben om donkere bruine schillen te hebben, en dat hun kleur zal variëren afhankelijk van hoeveel zon de takken van de walnotenboom hebben gehad. Bruine verkleuring van walnoten is geen probleem of iets om je zorgen over te maken, vermijd gewoon gele vlekken.

  

”Allergische reactie door het eten van walnoten”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van de walnoot?

Hoewel de ALA omega 3 vetten uit walnoten tal van gezondheidsvoordelen hebben is het verstandig om meer omega 3 vetzuren uit in het wild gevangen vis te halen en indien nodig ook extra supplementen te nemen. Voor optimale voordelen is het ook een goed idee om alle drie de soorten omega 3 vetten te consumeren. Het is belangrijk om je eetpatroon te variëren en een verscheidenheid aan verschillende voedingsmiddelen te eten.

Walnoten bevatten zoals alle noten een laag gehalte aan anti-nutriënten zoals fytaten en enzymremmers. Fytaten blokkeren bepaalde mineralen en als je ze te vaak eet dan kan dit een probleem veroorzaken met de opname en vertering van deze mineralen. Enzymremmers kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en obstipatie.

Om de unieke gezondheidsvoordelen van walnoten te verkrijgen en de daarmee gepaard gaande problemen te vermijden kun je de walnoten ook laten ontkiemen.

Om walnoten te ontkiemen hoef je ze alleen maar 24 tot 48 uur in water te laten weken. Hierdoor worden de fytaten en de enzymremmers verwijderd. Nadat je ze hebt laten weken kun je ze in een oven op laag vuur of in een dehydrator drogen en ervan genieten!

Als je allergisch bent voor noten dan is de kans aanwezig dat je dit ook bent voor de walnoot. Veel voorkomende allergische reacties zijn:

Jeuk in de mond en/of tong

Benauwdheid

Zwelling van de keel

Loopneus

Netelroos

Anafylactische shock

Als je een allergische reactie hebt door het eten van walnoten dan kun je het beste medische hulp inschakelen.

Walnoten moeten net als andere noten op de juiste manier worden verwerkt en bewaard zodat ze niet bederven en ranzig worden. Slechte opslag op vochtige en warme plaatsen kan ervoor zorgen dat de vetzuren in walnoten bederven waardoor ze vatbaar worden voor schimmelinfecties. Deze kunnen de groei van aflatoxinen veroorzaken en dit zijn kanker verwekkende stoffen die niet in grote hoeveelheden mogen worden geconsumeerd. Als je ooit schimmel ziet groeien op je walnoten, zorg er dan voor dat je ze direct weggooit.

Tips:

1) Zet een jonge walnootboom op een zonnige plek en beschutte plek. Hij houdt van een water doorlatende en kalkrijke grond. In de maanden juni, juli en augustus heeft de boom in verband met droogte soms een beetje extra water nodig

2) Je kunt walnoten het beste oogsten vanaf half september tot eind oktober. Ze zijn rijp als ze van de boom vallen en de dop openbarst

3) Walnoten kunnen in verschillende gerechten worden gebruikt zoals salades, havermout, gebak en als tussendoortje

4) Bewaar hele walnoten op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn namelijk gevoelig voor schimmels. 

Bewaar gepelde walnoten in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Deze hebben een kortere houdbaarheid en kunnen ongeveer drie maanden worden bewaard of tot zes maanden in de vriezer

Een handvol noten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten met 15%

Tot slot

De walnoot stond centraal in dit artikel. Eet jij dagelijks een handje vol noten? En welke noten genieten dan je voorkeur? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Zonnebloempitten

Pistachenoten

Pompoenpitten

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *