waarom zink slikken
Expert: Jaap Gerrijts | 25 december 2022 | Leestijd: 7 minuten

Waarom zink slikken?

Waarom zink slikken? Zink is een belangrijk sporenelement dat je lichaam zelf niet aan kan maken. Je moet zink daarom uit voeding halen of zonodig aanvullen met een supplement. Zink speelt een belangrijke rol bij je gezichtsvermogen en het ondersteunt je immuunsysteem. Mede daarom belangrijk om er voldoende van binnen te krijgen.

Waarom zink slikken? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit. Lees je mee?!

Waarom zink slikken?

Zink is een sporenelement die iedere cel in je lichaam nodig heeft om goed te kunnen werken. De stof is enorm veelzijdig en betrokken bij honderden verschillende processen. Het mineraal krijg je normaal gesproken binnen via je voeding en als je veelzijdig en gezond eet dan hoef je je geen zorgen te maken.

Toch zijn er mensen die extra zink kunnen gebruiken omdat ze een verhoogd verbruik hebben of er simpelweg te weinig van binnen krijgen via voeding.

Welke groep mensen kan extra zink gebruiken?

 – Vegetariërs en veganisten

 – Zwangere vrouwen

 – Borstvoedende moeders

 – Ouderen

 – Mensen met een maag-darmaandoening

 – Mensen met veel stress

 – Mensen met geur- en smaakverlies

 – Kinderen met achterblijvende groei

 – Mensen met een slechte afweer

 – Mensen met chronische huidproblemen

 – Mensen met haarverlies

 

 

”Zink is een belangrijk onderdeel van vele enzymen in je lichaam”

Waar is zink goed voor?

Zink is na ijzer het meest voorkomende sporenelement in je lichaam. Het heeft veel verschillende functies en om je een idee te geven hoe belangrijk zink voor je is, hebben we een kort overzicht voor je gemaakt.

Zink:

 – Draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels

 – Ondersteunt een gezonde werking van het immuunsysteem

 – Draagt bij aan het behoud van sterke botten 

 – Is goed voor je geheugen en helpt bij stresssituaties

 – Draagt bij tot een normale cognitieve functie

 – Is goed voor je haar, huid en nagels

 – Draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen

 – Speelt een rol bij de eiwitsynthese

 – Speelt een rol in het celdelingsproces

 – Draagt bij tot een normaal koolhydraatmetabolisme

 – Draagt bij tot een normaal zuur-basemetabolisme

 – Ondersteunt een normaal testosterongehalte 

 – Speelt een belangrijke rol bij de wondgenezing

 – Draagt bij tot een normale vruchtbaarheid en voortplanting

 – Beschermt als antioxidant gezonde cellen en weefsels tegen oxidatieve stress

 – Draagt bij tot een normale DNA-synthese

 – Ondersteunt een gezonde stofwisseling

 – Draagt bij tot een normaal metabolisme van vitamine A, vetzuren en macronutriënten

 

Zoals je ziet is zink betrokken bij heel veel processen en het is daarom een essentiële voedingsstof die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

 

 

”Een bloedtest zal niet altijd een correct beeld van je zinkwaarden geven”

Een zink test doen?

Wil je weten of je genoeg zink in je lichaam hebt dan kun je een afspraak maken bij je huisarts. Je kunt daar een ‘zogenaamde’ zink test doen. Het is belangrijk om te weten dat een bloedtest pas bij ernstige tekorten aan geeft dat je er meer van kunt gebruiken. 

Een bloedafname is niet zo nauwkeurig omdat het meeste zink in andere delen van je lichaam zit. Meestal zal er dan ook uitkomen dat je genoeg in je lichaam hebt terwijl dat niet het geval hoeft te zijn.

Het kan daarom handig zijn om een haartest te laten doen waarbij de waarden vaak nauwkeuriger naar voren komen. Op deze manier weet je of je een tekort hebt aan zink en dat je het extra moet aanvullen.

Je huisarts kan je helpen bij een zink test en ze zijn ook online verkrijgbaar.

 

 

”Zinkbisglycinaat is een hoogwaardig zinksupplement”

Mag je zomaar zink slikken?

Je lichaam neemt zink het beste op vanuit dierlijke voeding en minder goed uit plantaardige voedingsmiddelen. Dit is dan ook de reden dat vegetariërs en veganisten sneller een tekort hebben dan mensen die wel vlees en vis eten.

Wanneer je iets eet waar zink in zit dan wordt gemiddeld 30% van het zink daadwerkelijk opgenomen. Zo hebben mineralen onderling concurrentie en ook andere middelen zoals fytaten en oxaalzuur kunnen er voor zorgen dat zink minder goed wordt opgenomen.

Ongeveer 10% van alle Nederlanders heeft een tekort aan zink en ook al heb je geen tekort het kan ook voorkomen dat je er meer van nodig bent dan normaal. Zo zijn zwangere vrouwen en borstvoedende moeders hier een goed voorbeeld van. Ook mensen die vaak onder stress staan en ouderen hebben soms extra behoefte aan zink.

Je kunt daarom overwegen om extra zink te gaan slikken en wij raden je aan om dat dan in combinatie te doen met andere vitamines en mineralen. Zo is de combinatie zink en selenium erg populair omdat deze twee mineralen elkaar aanvullen.

Het belangrijkste is dat je goed op de verpakking kijkt welke stoffen er in een supplement zitten. Een mineraal als zink heeft namelijk een andere stof nodig waar het aan gebonden is anders kan je lichaam het niet opnemen. Kijk dan naar stoffen zoals aminozuren welke erg goed door je lichaam worden opgenomen en automatisch het zink wat eraan gebonden is ook.

Voorbeelden van goede combinaties met zink zijn histidine, picolinaat, bisglycinaat en l-monomethionine.

Als je extra zink nodig bent dan is de kans groot dat je ook behoefte hebt aan andere vitamines en mineralen. Wij raden je dan aan om eens te kijken naar een goede multivitamine of een zink-selenium supplement.

 

 

”Zink zit in elke cel van je lichaam”

Is teveel zink schadelijk?

Een teveel aan zink ga je via je voeding niet krijgen want zink wat niet wordt opgenomen verlaat je lichaam via je urine, ontlasting en zweet. Een man heeft dagelijks minimaal 9 milligram zink nodig en een vrouw 7 milligram. Wanneer je zink uit een supplement haalt dan is maximaal 25 milligram veilig bevonden.

Als je teveel zink voor een langere periode neemt dan kan dit ervoor zorgen dat je last van haarverlies, bloedarmoede, misselijkheid, vermoeidheid, huidproblemen of nachtblindheid krijgt.

Deze klachten komen niet alleen voor bij een tekort maar ook bij een teveel aan dit mineraal. Daarnaast hebben zink en koper een sterke concurrentie met elkaar en zal je door teveel zink in te nemen een tekort aan koper kunnen oplopen.

Zorg er daarom voor dat je je aan de richtlijnen houd die op de verpakking staan en dan is zink veilig om te gebruiken.

Tips:

1) In voeding zoals schelpdieren, vis, vlees, noten, zaden en ei zit genoeg zink om aan je dagelijkse behoeften te voldoen

2) Laat je zinkwaarden controleren door je arts als je denkt een tekort te hebben

3) Kies een hoogwaardig supplement want goedkoop is duurkoop

4) Houd je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid bij het gebruik van een supplement

5) Houd minimaal twee uur tussen het gebruik van een zink supplement en je medicijnen

Tot slot

Waarom zink slikken stond centraal in dit artikel. Eet jij wekelijks voldoende voeding waar zink in zit? Of twijfel je aan je zinkinname? Overweeg je daarom om een supplement te gaan slikken? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Wat is kurkuma?

Is levertraan gezond?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *