Nederlanders eten enorm veel zalm waarvan helaas het merendeel van de ongezondste soort is. Deze soort is gekweekte zalm dat meestal uit Noorwegen komt. Je kunt het al snel herkennen aan de structuur die veel papperiger en vetter is doordat de vis minder bewegingsruimte heeft en niet hoeft te werken voor zijn voedsel.
Gekweekte zalm wordt gevoerd met gedroogde korrels die zijn samengesteld uit soja, graan, kippenpoeder, kleurstoffen, vitamines, mineralen en restproducten uit de visindustrie. Verschillende onderzoeken tonen ook aan dat de kans groter is dat gekweekte zalm schadelijke verontreinigingen bevat zoals PCB’s en vervuilende stoffen die verband houden met insulineresistentie, zwaarlijvigheid, kanker en beroertes.
Het voer bevat namelijk vaak dioxines, PCB’s, gechloreerde pesticides, chemicaliën en medicatie zoals antibiotica. Een soort kankerverwekkend pesticide genaamd polychloorbifenylen komt bijvoorbeeld zestien keer zo vaak voor in gekweekte zalm als in wilde zalm.
En onderzoekers hebben ook een chemische stof gevonden die als vlamvertrager wordt gebruikt in niveaus die elf keer hoger zijn dan die van in het wild gevangen vis.
Gekweekte zalm zorgt ook voor veel meer vervuiling, parasieten en ziekten. De vissen leven heel dicht op elkaar en eten en poepen continu in dezelfde ruimte waardoor er enorm veel vervuiling ontstaat. Het is werkelijk een opeenhoping van voer en uitwerpselen waar de parasieten en ziekten goed kunnen gedijen.
Als er een ziekte uitbreekt dan voegen de kwekers meestal meer antibiotica toe in het voer en daarmee vergroten ze het risico dat antibiotica resistente organismen ontstaan.
Als je op zoek gaat naar biologische zalm weet dan dat dit altijd gekweekte zalm is. Kijk daarom goed op de verpakking zodat je weet wat je koopt.
Voor een beter alternatief kun je daarom de gekweekte zalm beter laten staan en in plaats daarvan kiezen voor in het wild gevangen zalm.
”Wild gevangen zalm is de beste zalm”