waarom is wilde zalm gezond
Expert: Jaap Gerrijts | 4 oktober 2023 | Leestijd: 7 minuten

Waarom is wilde zalm goedkoper?

Wilde zalm is een populaire vissoort die veel gezonde omega 3-vetzuren bevat, die goed zijn voor je hart, je hersenen en je immuunsysteem. Bovendien is zalm rijk aan eiwitten, vitamine D en selenium, die bijdragen aan een sterke spieropbouw en een gezonde huid. Eet daarom twee keer per week vette vis.

Waarom is wilde zalm goedkoper dan gekweekte zalm? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we hoe je de lekkerste zalm zelf klaarmaakt. Lees je mee?!

Zalm houd je botten en tanden in goede conditie

Waarom is wilde zalm goedkoper?

Wist je dat de meest gegeten vissoort in Nederland zalm is? Er word enorm veel zalm gegeten waarvan het overgroot gedeelte kweek zalm uit Noorwegen is. Andere plaatsten waar ook veel zalm wordt gekweekt is Schotland, Canada en Alaska.

Maar waarom is wilde zalm goedkoper dan gekweekte zalm? Ingevroren wilde zalm is vaak de helft goedkoper vergeleken bij kweekzalm in de supermarkt. Vis uit de diepvries is altijd goedkoper dan verse vis en gerookte wilde zalm is weer een klein stukje duurder dan gekweekte gerookte zalm met een verschil van gemiddeld 10 euro per kilogram.

Dan is er altijd nog het verschil tussen bepaalde merken want ook bij vis betaal je voor kwaliteit. 

Wat zijn de verschillen precies?

Wilde zalm komt rechtstreeks uit de natuur waar het gevangen word en kweekzalm word gekweekt in grote kwekerijen in Noorwegen. Het kweken van deze zalm is erg prijzig vanwege het hele proces waarin dit gebeurt en deze kosten zijn er niet bij het vangen van wilde zalm.

De vraag naar wilde zalm is vaak ook lager en hiermee zijn de prijzen ook minder hoog. Gekweekte zalm is het hele jaar door leverbaar en door deze constante aanvoer geliefder bij de meeste bedrijven en consumenten. 

Wild gevangen zalm is vaak in een bepaalde periode in overvloed wanneer deze tijdens de migratie word gevangen en dit merk je dan ook in de prijs. Deze vis word meestal ingevroren waardoor het over een langere periode verkocht kan worden. 

Uiteindelijk is wild gevangen zalm een veel duurzamere optie dan gekweekte zalm maar waarom is dit zo?

Productie

Wilde zalm wordt gevangen in de oceaan of rivier en dit betekent dat er geen kosten verbonden zijn aan kweek kosten zoals voeren, onderhouden en het controleren van de waterkwaliteit. De productiekosten van wilde zalm zijn hierdoor lager.

Voer

Gekweekte zalm krijgt speciale voeding om snel te kunnen groeien. Wilde zalm haalt daarentegen zijn voeding op natuurlijke wijze uit de natuur.

Schaalvoordelen

Sommige grote commerciële visserijen kunnen schaalvoordelen realiseren door grote hoeveelheden wilde zalm efficiënt te vangen en verwerken en dit kan tot kosten besparingen leiden.

Vraag en aanbod

De prijzen van wilde en gekweekte zalm worden beïnvloed door marktfactoren zoals  vraag en aanbod, concurrentie en consumentenvoorkeuren. Als er op de markt een overschot is aan in het wild gevangen zalm dan kunnen de prijzen lager zijn om de verkoop te stimuleren.

Regelgeving en subsidies

Regels gemaakt door de overheid en subsidies kunnen van invloed zijn op de kosten van zowel wilde als gekweekte zalm. Er kunnen bijvoorbeeld subsidies worden verleend om de visserijsector te ondersteunen en dit kan helpen de prijzen voor in het wild gevangen vis concurrerend te houden.

Seizoensgebonden

Wilde zalm is vaak seizoensgebonden en dit kan de prijs beïnvloeden. Tijdens de piek van het wilde zalmseizoen kunnen de prijzen dalen als gevolg van een groter aanbod.

Locatie

De kosten van zalm kunnen variëren afhankelijk van waar de zalm wordt gevangen of gekweekt. Zalm gevangen in regio’s met lagere exploitatiekosten kan goedkoper zijn dan zalm wat gekweekt word in een duur land als Noorwegen.

 

 

”Gezonder, voedzamer en beter voor het milieu”

Wat zijn de voordelen van wild gevangen zalm?

Wist je dat gekweekte vis veel minder voedingsrijk is dan in het wild gevangen zalm? In een confrontatie tussen in het wild gevangen zalm en gekweekte zalm is de wilde zalm duidelijk de winnaar.

Wilde zalm bevat minder calorieën en de helft minder vet dan gekweekte zalm. Ondanks het slankere lichaam bevat de voeding van in het wild gevangen zalm echter meer:

B-vitamines

Vitamine D

Kalium

Calcium

IJzer

Selenium

Eiwitten 

En hoewel gekweekte zalm een iets hogere omega 3 vetzuur gehalte heeft, wordt aangenomen dat de kwaliteit hiervan niet helemaal in orde is. De gekweekte zalm bevat ook veel meer omega 6 vetzuren die bij een teveel juist ontstekingsbevorderend werken. Deze scheve verhouding komt door het veel te vette voer wat de gekweekte zalm krijgt en deze slechte verhouding van omega 3 en omega 6 maakt de kweek zalm juist veel ongezonder in plaats van gezond.

Wat zeggen de cijfers?

200 gram wilde Atlantische zalm bevat gemiddeld ongeveer 4000 milligram omega 3 en 341 milligram omega 6 vetzuren. Een zelfde hoeveelheid gekweekte zalm bevat maar liefst 4961 milligram omega 3 en maar liefst 1944 milligram omega 6 vetzuren en dit is 5,5 keer zoveel als wilde zalm!

Wild gevangen zalm is gewoon veel gezonder en beter dan gekweekte zalm. Kijk daarom goed op de verpakking waar de vis vandaan komt en hoe deze is gevangen voor je hem koopt.

 

 

”Bron van pesticiden, uitwerpselen, bacteriën en parasieten”

Waarom is gekweekte zalm minder goed?

Nederlanders eten enorm veel zalm waarvan helaas het merendeel van de ongezondste soort is. Deze soort is gekweekte zalm dat meestal uit Noorwegen komt. Je kunt het al snel herkennen aan de structuur die veel papperiger en vetter is doordat de vis minder bewegingsruimte heeft en niet hoeft te werken voor zijn voedsel. 

Gekweekte zalm wordt gevoerd met gedroogde korrels die zijn samengesteld uit soja, graan, kippenpoeder, kleurstoffen, vitamines, mineralen en restproducten uit de visindustrie. Verschillende onderzoeken tonen ook aan dat de kans groter is dat gekweekte zalm schadelijke verontreinigingen bevat zoals PCB’s en vervuilende stoffen die verband houden met insulineresistentie, zwaarlijvigheid, kanker en beroertes. 

Het voer bevat namelijk vaak dioxines, PCB’s, gechloreerde pesticides, chemicaliën en medicatie zoals antibiotica. Een soort kankerverwekkend pesticide genaamd polychloorbifenylen komt bijvoorbeeld zestien keer zo vaak voor in gekweekte zalm als in wilde zalm. 

En onderzoekers hebben ook een chemische stof gevonden die als vlamvertrager wordt gebruikt in niveaus die elf keer hoger zijn dan die van in het wild gevangen vis. 

Gekweekte zalm zorgt ook voor veel meer vervuiling, parasieten en ziekten. De vissen leven heel dicht op elkaar en eten en poepen continu in dezelfde ruimte waardoor er enorm veel vervuiling ontstaat. Het is werkelijk een opeenhoping van voer en uitwerpselen waar de parasieten en ziekten goed kunnen gedijen.

Als er een ziekte uitbreekt dan voegen de kwekers meestal meer antibiotica toe in het voer en daarmee vergroten ze het risico dat antibiotica resistente organismen ontstaan.

Als je op zoek gaat naar biologische zalm weet dan dat dit altijd gekweekte zalm is. Kijk daarom goed op de verpakking zodat je weet wat je koopt.

Voor een beter alternatief kun je daarom de gekweekte zalm beter laten staan en in plaats daarvan kiezen voor in het wild gevangen zalm.

 

 

 

”Wild gevangen zalm is de beste zalm”

Wat is de beste zalm?

De beste zalm is afkomstig uit duurzame visserij en bevat weinig verontreinigende stoffen, terwijl ze rijk zijn aan omega 3 vetzuren. Je kunt vaak kiezen uit in het wild gevangen zalm uit Alaska onder de naam wilde Sockeye zalm. Deze soort is de meest populaire wild gevangen vissoort. Sockeye staat bekend om zijn dieprode kleur en robuuste smaak. Andere zalmsoorten uit Alaska zijn meestal beter van kwaliteit dan kweekzalm omdat ze meer afgelegen liggen van zwaar vervuilende fabrieken. 

De volgende wild gevangen soorten worden het meest verkocht:

Roze zalm

Rode zalm 

Chinookzalm / Koningszalm

Chumzalm

Cohozalm

Je kunt ook kiezen voor Noord-Atlantische zalm, maar verzeker jezelf er wel van dat het om wilde zalm gaat. Natuurlijk betaal je voor deze wilde zalm meer geld, maar het is maar wat je gezondheid je waard is!

 

 

”Bak je zalm binnen een paar minuten krokant in de pan”

Hoe bak je zalm?

Een lekker stukje zalm bakken kan op een simpele manier zonder al te veel poespas. Je hebt het volgende nodig:

Zalmfilet  

Olijfolie of bakolie naar keuze

Zout en peper of je favoriete kruiden

Bereidingswijze:

1) Begin als eerste met het droogdeppen van de zalmfilet met keukenpapier. Dit zorgt voor een knapperig velletje tijdens het bakken

Als de zalm aan één kant een velletje heeft, laat deze dan intact. Tijdens het bakken kan de schil heerlijk krokant worden en je kunt hem ook opeten als je dit lekker vind

2) Breng de zalm op smaak door de kruiden, zout en/of peper aan beide kanten van de zalmfilet aan te brengen. Je kunt ook knoflookpoeder, citroenschil of kruiden zoals dille of tijm gebruiken als je dit lekker vind

3) Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een paar eetlepels olijfolie of bakolie toe aan de pan en laat deze opwarmen. Je hebt voldoende olie nodig om de bodem van de pan te bedekken

Zodra de olie heet is maar niet rookt, plaats je de zalmfilet voorzichtig in de pan, met de huid naar beneden indien van toepassing

4) Laat de zalm ongeveer 3 tot 4 minuten bakken zonder hem te bewegen. Hierdoor wordt de huid lekker knapperig

5) Til met een spatel voorzichtig een hoek van de zalm op om te controleren of deze mooi bruin is. Als dat zo is dan is het tijd om hem om te draaien

Draai de zalmfilet voorzichtig om met een spatel. Als de schil aan de pan blijft plakken dan is dit geen probleem. Het zou normaal gesproken moeten loslaten 

6) Bak de andere kan nog eens 3 tot 4 minuten of totdat de zalm gaar is tot de gewenste gaarheid. Zalm is meestal gaar als hij gemakkelijk met een vork loslaat en geheel ondoorzichtig is geworden. Zorg dat je hem niet te lang bakt want dan word de zalm te droog en dit is minder lekker

7) Haal de gebakken zalm uit de pan en plaats deze op een bord met keukenpapier om overtollige olie te absorberen

Serveer je gebakken zalm warm en gegarneerd met verse kruiden, een scheutje citroensap of je favoriete saus.

* Houd er rekening mee dat de kooktijden kunnen variëren afhankelijk van de dikte van de zalmfilet en de hitte van je fornuis. Het is daarom belangrijk om tijdens het bakken alles goed in de gaten te houden.

Tips:

1) Let bij het kopen van in het wild gevangen zalm op het etiket of aanduidingen die aangeven dat het inderdaad in het wild gevangen zalm is. Zoek naar termen als ‘in het wild gevangen’ of ‘wild’

2) Wilde zalm is vaak seizoensgebonden verkrijgbaar, dus houd rekening met het hoogseizoen voor verschillende soorten wilde zalm zoals sockeye, king of coho

3) Bevroren in het wild gevangen zalm is goede keuze omdat deze vaak kort na de vangst snel wordt ingevroren waardoor de versheid en smaak behouden blijft

4) Het vlees van wilde zalm moet levendig zijn en een natuurlijke kleur hebben die past bij de soort. Vermijd zalm die er bleek of kunstmatig gekleurd uitziet

5) Gebakken wilde zalm kan een paar dagen in de koelkast worden bewaard of worden ingevroren voor langdurige opslag. Je kunt het ook gebruiken in salades, sandwiches of als topping voor pasta of rijstgerechten

Zalm is een uitstekende keuze voor je algemene gezondheid

Tot slot

Waarom is wilde zalm goedkoper dan gekweekte zal stond centraal in dit artikel. Zet jij wekelijks vis op het menu? En welke vis eet je dan graag? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Grasgevoerde boter

Verzadigd of onverzadigd vet

Carnivoor dieet

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *