Expert: Jaap Gerrijts | 20 mei 2021 | Update: 8 januari 2023 | Leestijd: 7 minuten
Waarom is magnesium zo belangrijk?
Waarom is magnesium zo belangrijk? De grote regelaar in je lichaam, zo wordt magnesium genoemd. Het is na zuurstof en water de derde levensbehoefte van de mens en daarmee een zeer belangrijk mineraal. Magnesium is betrokken bij tal van belangrijke processen in je lichaam.
Omdat je lichaam zelf geen magnesium aan kan maken moet je het uit je voeding halen. Een tekort aan magnesium kan namelijk leiden tot klachten of ziektes.
Waarom is magnesium zo belangrijk? In dit uitgebreide artikel leggen we dat haarfijn aan je uit. Lees je mee?!
Magnesium is een essentieel mineraal en betrokken bij meer dan 300 biochemische processen in je lichaam. Het zorgt onder andere voor het ritme van je hart en de ontspanning van je spieren. Ook regelt magnesium je hormoonhuishouding en de aanmaak van energie.
Er zijn veel mensen die een tekort een aan magnesium hebben zonder dat ze dat weten. Dit kan allerlei uiteenlopende oorzaken hebben die we later in dit artikel zullen bespreken.
Magnesium draagt bij aan een gezond energiniveau. Zo helpt het je lichaam om voeding om te zetten in energie. In de mitochondriën wordt de energie uit je voeding omgezet in een vorm die je lichaam kan gebruiken voor allerlei functies. Hierbij moet je denken aan bewegen, denken of het groeien van het lichaam.
Magnesium is nauw betrokken bij dit proces en is daardoor onmisbaar voor een energiek gevoel.
Een goede bloeddruk en cholesterolgehalte zijn van groot belang om hart- en vaatziekten te voorkomen en magnesium speelt daar een rol in. Het zorgt voor een bloeddrukverlagend effect doordat het je spieren ontspant en je bloedvaten verwijd. Magnesium gaat de strijd aan tegen kalkophoping door calcium en vetten uit de verkalkte aderen op te lossen.
Onderzoek heeft aangetoond dat elke dag magnesium bij patiënten met diabetes een verlaging van het totaal cholesterol en een stijging van het gunstige HDL-cholesterol te zien was.
In een ander onderzoek is aangetoond dat dagelijks 100mg magnesium toevoegen aan je eetpatroon, gelinkt kan worden aan een 8% lagere kans ip een beroerte.
Magnesium voor sterke botten
Magnesium is enorm belangrijk voor gezonde botten. Wist je dat 60% van je magnesiumvoorraad opgeslagen ligt in je botten? Vooral in je polsen, dijbenen en je wervelkolom. Onderzoek heeft aangetoond dat bij vrouwen met osteoporose het magnesiumgehalte in de botten lager is dan bij gezonde vrouwen.
Magnesium helpt vitamine D om te zetten in een actieve vorm die nodig is voor een efficiënte calciumopname. Hierdoor behoud je sterke botten en verkleint het risico op osteoporose.
Magnesium kan helpen om migraine te voorkomen. Het blijkt dat wanneer je vaak migraine aanvallen hebt je gemiddeld minder magnesium in je bloed hebt dan wanneer je geen last hebt van migraine. Dit is ook aangetoond bij clusterhoofdpijn.
Er zijn zeer sterke aanwijzingen dat magnesium van groot belang is van het voorkomen van aanvallen van migraine en clusterhoofdpijn. Wanneer je genoeg magnesium, vitaminen en andere mineralen binnenkrijgt is het mogelijk om tot 70% van de aanvallen te voorkomen.
Insulineresistentie
Insulineresistentie is een aandoening waarbij je lichaam niet meer goed op insuline reageert ofwel er ongevoelig voor is geworden.
Het mineraal magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van insuline en het regelen van het bloedglucosegehalte.
Uit een onderzoek waarbij meer dan 4000 mensen 20 jaar lang gevolgd zijn, bleek dat mensen met de hoogste magnesiuminname 47% minder kans hadden om diabetes te krijgen.
Magnesium voor je zenuwstelsel
Magnesium speelt ook een belangrijke rol bij het regelen van je neurotransmitters. We hebben deze nodig voor het versturen van ‘berichten’ aan onze hersenen en ons zenuwstelsel. Tijdens een stressvolle situatie zorgen je hersenen ervoor dat je lichaam zit automatisch kan aanpassen door een verhoogde staat van paraatheid door activatie van het sympathisch zenuwstelsel.
Magnesium regelt de activiteit van je sympathische zenuwstelsel en zonder voldoende magnesium kunnen je zenuwcellen slecht signalen verzenden. Zo kan overgevoeligheid toenemen en daardoor ben je nog gevoeliger voor prikkels, geluiden, licht en emotionele reacties.
Magnesium kan een goede helper zijn als het gaat om klachten gedurende de menstruatieperiode te verminderen. Zo kan het verlichting bieden bij stemmingswisselingen, sombere gevoelens, hoofdpijn en het vasthouden van overtollig vocht.
Er bestaan allerlei supplementen om je dagelijkse hoeveelheid mineralen aan te vullen. Zo heb je magnesiumolie, magnesiumpoeder, magnesiumvlokken, magnesiumtabletten, magnesiumdruppels en magnesium supplementen.
Veel supplementen werken met magnesiumoxide. Een vorm die minder goed wordt opgenomen in het lichaam. Je kunt bij een overdosering vrij gemakkelijk darmklachten als diarree krijgen. Kies daarom voor een magnesiumvorm met tauraat, malaat of bisglycinaat.
Deze laatste vormen worden goed opgenomen door het lichaam.
Tot slot
Waarom is magnesium zo belangrijk stond centraal in dit artikel. Was je voor het lezen van dit artikel al bekend met de positieve werking van magnesium? Slik je een supplement om extra magnesium? Welke vorm gebruik je dan? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!