huisdier

Waarom een huisdier goed is voor je gezondheid

19 februari 2023 | Door Jaap

Waarom zijn huisdieren goed voor je gezondheid? Het hebben van huisdieren kent vele gezondheidsvoordelen. Zo is het goed voor je hart. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Een huisdier verlaagt niet alleen de bloeddruk, maar ook het cholesterolgehalte.

Mensen met een huisdier hebben een grotere kans om een hartaanval te overleven dan mensen zonder huisdier, vooral als dit een hond is. Een huisdier zorgt er ook voor dat de bloeddruk lager blijft bij stressvolle situaties. 

Huisdieren werken stress verlagend zo blijkt uit een onderzoek gedaan bij kinderen in het ziekenhuis. Een huisdier zorgt namelijk voor afleiding. Een huisdieren aaien heeft bovendien allerlei positieve effecten voor het lichaam. Zo zorgt het voor de aanmaak van het ‘gelukshormoon’ serotonine en het ‘knuffelhormoon’ oxytocine en deze stofjes laten de hoeveelheid stresshormonen zakken. 

Mensen met dementie hebben veel baat bij huisdieren. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met dementie die omgang hebben met huisdieren, actiever blijven en dat er positieve herinneringen en associaties in hun hersenen worden getriggerd. Een huisdier verzorgen verbetert de vitaliteit van de hersenen en worden hersengebieden gestimuleerd die voor alertheid zorgen.

Mensen kunnen allergisch zijn voor een huisdier en dat kan vervelende klachten geven. Maar een huisdier kan ook beschermen tegen allergieën. Wie als baby opgroeit met een huisdier heeft later een minder grote kans op het ontwikkelen van een allergie. Het hebben van een huisdier vergroot het inlevingsvermogen wat er voor zorgt dat je op oudere leeftijd empathischer bent. Een huisdier verhoogt niet alleen het EQ.

Mensen die van dieren houden hebben vaak meer respect voor andere mensen en de natuur. Tot slot zijn mensen met een huisdier milieubewuster dan mensen die niet met huisdieren zijn opgegroeid

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *