waarom ben ik moe

Waarom ben ik moe?

Waarom ben ik moe? Heb je moeite om uit bed te komen? Kun je de dag pas aan na een sterke bak koffie? Of ben jij degene die de hele dag zit te geeuwen op je werk? Moeheid komt vaak door slaapproblemen maar er zijn nog veel meer oorzaken waardoor je je moe kunt voelen. 

Waarom ben ik moe? In dit uitgebreide artikel gaan we opzoek naar de oorzaken. Lees je mee?!

Waarom ben ik moe?

Iedereen is weleens moe. Dat kan komen door een zware lichamelijke of een mentale inspanning. Deze moeheid wordt acute vermoeidheid genoemd en gaat over als je een nachtje goed slaapt.

Ben je langdurig moe en gaat het je dagelijkse leven bepalen dan spreek je van chronische vermoeidheid. Slapen of rusten helpt dan niet om te herstellen van je vermoeidheid. Je zult opzoek moeten naar het antwoord op de vraag: waarom ben ik zo moe?   

Moeheid cijfers & feiten

Ongeveer 25% van alle Nederlanders heeft last van moeheid.

Vrouwen zijn gemiddeld vaker moe dan mannen. 

Jongeren zijn vaker moe dan 50 plussers. 

Ouders met kleine kinderen zijn ook vaker moe.

Slechts 6% zoekt hulp bij de huisarts bij moeheid.

waarom ben ik moe
Symptomen van moeheid

Enkele symptomen die bij moeheid voor kunnen komen zijn:

 – Een futloos gevoel

 – Snel geïrriteerd 

 – Vermoeide ogen

 – Hoofdpijn of spierpijn

 – Geheugenproblemen

 – Nek, schouder of rugklachten 

Soms gaat moeheid ook gepaard met andere symptomen en heb je het gevoel dat er meer aan de hand is. Dit kan een ziekte zijn maar ook na het herstel van een ziekte, kunnen leiden tot uitputting of een algemeen gebrek aan energie. Bij sommige ziekten is moeheid het eerste of zelfs het enige symptoom. 

Enkele veel voorkomende ziekten die vermoeidheid veroorzaken zijn: diabetes type 2, nierziekten of infecties zoals de ziekte van Lyme. Neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en dementie hebben als symptoom moeheid. 

Oorzaken moeheid

Langdurige moeheid kent vele verschillende oorzaken. Natuurlijk kan een slaapprobleem de oorzaak zijn van je moeheid maar er zijn meer factoren die hieraan kunnen bijdragen. Hierbij kunnen we onderscheid maken tussen geestelijke oorzaken en lichamelijke oorzaken van moeheid. 

Voorbeelden van geestelijke vermoeidheid zijn:

 – Stress

 – Overspannen of een burn-out

 – Een depressie 

 

Een aantal voorbeelden van lichamelijke moeheid zijn:

 – Bloedarmoede

 – Ziekte van pfeiffer

 – Hart- en vaatziekten

 – Schildklierproblemen

Magnesium helpt bij moeheid

Magnesium is een essentieel mineraal voor het goed functioneren van honderden enzymen in je lichaam. Het gaat hierbij vooral om enzymen die energie produceren, transporteren, opslaan en gebruiken. Mede daardoor kan magnesium moeheid en lusteloosheid helpen voorkomen. 

Omdat je lichaam zelf geen magnesium aan kan maken moet je het uit je voeding halen en zonodig aanvullen met een supplement. Je kunt magnesium prima aanvullen met een voeten- of ligbad met magnesium badkristallen. De magnesium wordt eenvoudig door je huid opgenomen en werkt heerlijk ontspannend voor je lichaam en je geest. Een leuke bonus: je slaapt er heerlijk op! 

Tot slot

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag: waarom ben ik moe? Ben jij vaak moe? Waar uit zich dat in? Gebruik je een supplement? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook