Normaal gesproken heb je honderden verschillende micro-organismen in je darm die B-vitamines maken. Maar deze micro-organismen maken vitamine B6 niet in grote hoeveelheden aan. Je microbioom heeft eigenlijk voedingsstoffen uit je dieet nodig om goed te kunnen functioneren. Als je niet genoeg voedingsstoffen uit je dieet krijgt, dan kan dat je microbioom negatief beïnvloeden.
Je lichaam neemt ongeveer 75% vitamine B6 op vanuit voeding. Het is daarom belangrijk om gezond en gevarieerd te eten zodat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.
Vitamine B6 zit in dierlijke en plantaardige producten. De beste vorm van vitamine B6 haal je uit dierlijke bronnen omdat deze de juiste vorm van vitamine B6 bevatten namelijk pyridoxamine-5-fosfaat en pyridoxaal-5-fosfaat.
Plantaardig voedsel bevat voornamelijk pyridoxine-5-fosfaat en pyridoxine.
Waar zit vitamine B6 in en hoeveel zit er in?
Milligram per 100 gram
• Zonnebloemzaden 1,3mg
• Tonijn 1mg
• Kippenlever 0,8mg
• Runderlever 0,8mg
• Kalkoen 0,6mg
• Zalm 0,6mg
• Kikkererwten 0,5mg
• Varkensvlees 0,5mg
• Peulvruchten 0,5mg
• Walnoten 0,5mg
• Kip 0,4mg
• Ei 0,1mg
• Rundvlees 0,4mg
• Noten gemiddeld 0,4mg
• Banaan 0,4mg
• Aardappelen 0,3mg
• Avocado 0,22mg
• Spinazie 0,2mg
• Zilvervliesrijst 0,1mg
Vitamine B6 is een wateroplosbare stof die tijdens lang koken verloren gaat. Zorg er daarom voor dat je je eten niet onnodig lang kookt zodat de voedingsstoffen zoveel mogelijk bewaard blijven.
”Vitamine B6 is de katalysator om alles goed te laten werken”