Let op vet is vast een waarschuwing die je vaker gehoord hebt maar dan moet je weten dat er twéé soorten vetten zijn: onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Het is voor je cholesterol goed om weinig verzadigd vet te eten en veel onverzadigd vet tot je te nemen.
Een ezelsbruggetje:
– Verzadig vet is slecht
– Onverzadigd vet is goed
Verzadigd vet is bij kamertemperatuur vaak gestold. Het komt veel voor in dierlijke producten. Het zit onder andere in: roomboter en margarine in een winkel, volle melkproducten en kaas, vet vlees, chocolade, koek, gebak en snacks.
Onverzadigd vet is zacht of vloeibaar bij kamertemperatuur. Producten met veel verzadigd vet zijn onder andere: vloeibare bakproducten, oliën, noten en vette vis. Onverzadigd vet komt voor als enkelvoudige onverzadigde vetzuren en meervoudige onverzadigde vetzuren die onder andere in omega 3 zitten.