waar zit veel cholesterol in

Waar zit veel cholesterol in?

Waar zit veel cholesterol in? In het dagelijks leven merk je niets van een hoog cholesterol gehalte en daar schuilt gelijk het grote gevaar. Een hoog cholesterol verhoogd het risico op hart- en vaatziekten. Door gezond te eten kun je je cholesterol juist verlagen. 

Waar zit veel cholesterol in? In dit artikel leggen we je uit wat je wel en wat je juist niet moet eten. Lees je mee?!

Waar zit veel cholesterol in?

Een gezond cholesterol gehalte van je bloed is belangrijk voor het gezond houden van je hart en je bloedvaten. Het grootste deel, ongeveer 80% van je cholesterol wordt door je lichaam aangemaakt. 20% van het cholesterol krijg je binnen via je voedingMet de ‘juiste’ voeding kun je je cholesterol verlagen en met de ‘verkeerde’ voeding kun je je cholesterol juist verhogen. 

Wat is gezonde voeding vraag je je misschien af want daarover doen veel verhalen de ronde. Wij zetten het voor je op een rijtje.

Let op vet!

Let op vet is vast een waarschuwing die je vaker gehoord hebt maar dan moet je weten dat er twéé soorten vetten zijn: onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Het is voor je cholesterol goed om weinig verzadigd vet te eten en veel onverzadigd vet tot je te nemen. 

Een ezelsbruggetje: 

– Verzadig vet is slecht

 – Onverzadigd vet is goed 

Verzadigd vet is bij kamertemperatuur vaak gestold. Het komt veel voor in dierlijke producten. Het zit onder andere in: roomboter en margarine in een winkel, volle melkproducten en kaas, vet vlees, chocolade, koek, gebak en snacks. 

Onverzadigd vet is zacht of vloeibaar bij kamertemperatuur. Producten met veel verzadigd vet zijn onder andere: vloeibare bakproducten, oliën, noten en vette vis. Onverzadigd vet komt voor als enkelvoudige onverzadigde vetzuren en meervoudige onverzadigde vetzuren die onder andere in omega 3 zitten. 

Cholesterol en de rol van je lever

Je lichaam kan niet zonder cholesterol. Het is noodzakelijk voor de aanmaak van je celwand, vitamine D, gal en je hormonen.  

Je lichaam maakt cholesterol aan in je lever en vervoert het vervolgens via je bloed door het hele lichaam. 

Een overschot aan cholesterol wordt vervolgens weer terug gestuurd naar je lever waar het wordt afgebroken en gebruikt voor de aanmaak van gal. 

Normaal maakt je lichaam precies genoeg cholesterol aan. Als je teveel binnen krijgt via je voeding dan maakt je lever minder cholesterol aan om zo in balans te blijven. 

waar zit veel cholesterol in
Hoe cholesterol werkt!

Het is belangrijk om te weten wat we bedoelen met een hoog cholesterol gehalte en wat dat precies is. Een belangrijke oorzaak zit in je voeding. Wanneer je veel suikers en geraffineerde koolhydraten eet ontstaan er kleine ontstekingen in je aderen waar cholesterol op reageert om dit te repareren. 

Dit cholesterol is het LDL-cholesterol en blijft aan je vaatwanden plakken wat voor een vernauwing kan zorgen in je slagader met als gevolg hart- en vaatziekten of een beroerte. Je lichaam reageert dus in de vorm van extra aanmaak van cholesterol op je slechte voeding en dat kan op lange termijn ernstige gevolgen hebben. 

Belangrijk is dan ook om gezond te eten en suikers en geraffineerde koolhydraten zoveel mogelijk te mijden. 

Magnesium en cholesterol

Wanneer je een te hoog cholesterol gehalte hebt is de kans dat je hiervoor medicijnen slikt erg groot. Ruim twee miljoen Nederlanders slikken medicijnen waarbij ‘statines’ het meest wordt voorgeschreven. Statines zorgen ervoor dat je lever minder cholesterol aanmaakt. 

Helaas zorgen statines vaak voor vervelende bijwerkingen zoals: vermoeidheid, spierpijn, gewrichtspijn en hoofdpijn. Een ander belangrijk punt is dat je sneller een magnesiumtekort oploopt wanneer je statines slikt. Medicijnen zijn echte ‘magnesiumslurpers‘ en dat brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. 

Magnesium kan ook worden gezien als een natuurlijke statine. Door extra magnesium te nemen kun je zelf je statine gebruik helemaal afbouwen. Het mineraal activeert speciale enzymen die voor de afbraak van hoge bloedvetten en het ‘slechte’ LDL-cholesterol zorgen. Ook verlaagd magnesium het totale cholesterolniveau en helpt het je goede HDL-cholesterol te verhogen. 

Tot slot

Waar zit veel cholesterol in? Heb jij last van een hoge cholesterol? Let jij op wat je eet, rekening houden met je cholesterol? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *