Waar zit selenium in? Selenium is een belangrijk mineraal dat functioneert als antioxidant. Het beschermt je lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf die ervoor kunnen zorgen dat je ziek wordt. Selenium haalt bepaalde zware metalen uit je voeding en zorgt dat ze minder toxisch worden. Een belangrijk mineraal dus maar waar zit het eigenlijk in?
Waar zit selenium in? In dit uitgebreide artikel doen we dat voor je uit de doeken. Lees je mee?!
Paranoten zijn een van de meest seleniumrijke voedingsmiddelen. Maar ze bevatten ook veel fytinezuur. Fytinezuur blokkeert eigenlijk selenium. Als je paranoten wilt consumeren, zorg er dan voor dat je ze een nacht laat weken en vervolgens droog je ze eerst om zo het fytinezuur te verwijderen.
In principe komt selenium in veel verschillende soorten voeding voor. Wij hebben een lijst samen gesteld met voeding waar selenium in zit met daarnaast de exacte hoeveelheid per 100 gram.
Goede bronnen van selenium zijn onder meer:
Voeding per 100 gram: Selenium in microgram:
Paranoten 1917mcg
Rundernier 141mcg
Tonijn 57mcg
Chiazaad 55mcg
Schol 50mcg
Sardines 49mcg
Zonnebloempitten 49mcg
Mosselen 49mcg
Haring 46mcg
Makreel 42mcg
Ansjovis 37mcg
Cashewnoten 37mcg
Oesters 36mcg
Garnalen 31mcg
Zalm 30mcg
Runderlever 29mcg
Koolvis 27mcg
Eieren 20mcg
Kip 18mcg
Pinda 16mcg
Walnoten 12mcg
Volkorenbrood 6mcg
Broccoli 2,5mcg
Kelp 1mcg
”Selenium ondersteunt je immuunsysteem”
Waarom heb je selenium nodig?
Selenium is een sporenmineraal dat extreem krachtige antioxiderende eigenschappen heeft. Het is een co-factor enzym en dit betekent dat het als hulpmineraal bij veel verschillende enzymen betrokken is. Zijn belangrijkste taak als antioxidant is om te helpen beschermen tegen oxidatieve schade. Selenium kan gunstig zijn voor chronische gezondheidsproblemen en aandoeningen waarbij sprake is van een ontsteking.
Het is een sporenelement die betrokken is bij glutathion, een andere krachtige antioxidant. Wanneer er te veel zware metalen, chemicaliën of suikers zijn die je hersenen of zenuwstelsel vernietigen dan helpt glutathion deze weefsels te beschermen.
Voordelen van selenium:
1) Helpt bij het maken van glutathion
2) Vermindering van oxidatieve stress
3) Vereist voor de conversie van T4-T3 schildklierhormonen
4) Verminderde complicaties van bepaalde ziekten
5) Anti-tumor eigenschappen
6) Het kan gunstig zijn voor mensen met een aan alcohol gerelateerde leverziekte
7) Het kan gunstig zijn voor mensen met arseenvergiftiging
8) Het kan gunstig zijn voor mensen met auto-immuunziekten
9) Het kan gunstig zijn voor mensen met een vergrote prostaat
10) Het kan gunstig zijn voor mensen met diabetes
11) Het kan helpen om je lichaam van kwik te ontgiften
12) Is goed voor je hart
13) Ondersteunt je immuunsysteem
14 ) Draagt bij aan het behoud van normale nagels en normaal haar
Selenium is enorm belangrijk voor diabetici, het kan namelijk de insulineresistentie verbeteren. Het voorkomt oxidatie en helpt je lichaam te ontdoen van de waterstofperoxide die het aanmaakt.
Je hebt selenium nodig voor je schildklier om T4 (de inactieve vorm van schildklierhormoon) om te zetten in T3 (de actieve vorm).
Het is ook betrokken bij de ontgifting van kwik. Zalm kan kwik bevatten, maar het bevat ook selenium, wat het zal helpen verlichten. Het is een ontstekingsremmer en kan het risico op mannelijke onvruchtbaarheid verminderen.
”Noten, zaden en vis zit vol met selenium”
Selenium supplement
Een selenium supplement wordt vaak gebruikt in combinatie met zink. Dit komt omdat deze twee mineralen elkaar perfect aanvullen. Als je op zoek gaat naar een selenium supplement dan raden wij de stof L-selenomethionine aan. Deze selenium is op een natuurlijke manier in plaats van zwavel geïntegreerd in een methionine molecuul.
Selenium uit L-selenomethionine word beter opgenomen in de eiwitstofwisseling dan de anorganische vormen van het mineraal en ook beter dan seleniumgist.
Een goede dosering is 200 mcg per dag en als je probleem of tekort is opgelost zou je over kunnen stappen naar een goede multivitamine waar ook selenium aan is toegevoegd.
Overleg bij medicijngebruik, ziekte, zwangerschap en borstvoeding altijd eerst met je huisarts voordat je selenium gaat gebruiken.
Tips:
1) Eet gevarieerd, seizoensgebonden en zoveel mogelijk biologisch voedsel
2) Eet een paar keer per week een handvol noten en zaden
3) Eet minimaal twee keer per week vis wat niet gefrituurd is
4) Laat je seleniumwaardes controleren als je denkt een tekort te hebben
5) Vul je eventuele seleniumtekort aan met een hoogwaardig supplement
Waar zit selenium in stond centraal in dit artikel. Wist je dat selenium een belangrijke antioxidant is? Eet je voldoende voeding waar selenium in zit? Of overweeg je om een supplement te nemen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!