waar zit natrium in
Expert: Jaap Gerrijts | 11 november 2022 | Leestijd: 7 minuten

Waar zit natrium in?

Waar zit natrium in? Natrium is een belangrijk mineraal dat je lichaam niet zelf kan aanmaken en dat je via je voeding binnenkrijgt. Natrium is samen met kalium betrokken bij het regelen van de vochtbalans in het lichaam. Tevens reguleert het je bloeddruk en speelt natrium een rol bij een normale werking van je spieren en zenuwen. 

Eet je gezond en gevarieerd dan krijg je normaal gesproken voldoende natrium binnen omdat het in bijna alle voedingsmiddelen zit. 

Waar zit natrium in? In dit uitgebreide artikel krijg je het antwoord van ons. Lees je mee?!

Waar zit natrium in?

Natrium vormt samen met chloride natriumchloride wat je ook wel kent als zout. Je hebt er dagelijks gemiddeld 3 tot 6 gram van nodig als volwassene en de meeste mensen krijgen dit ruimschoots binnen. Het komt in kleine hoeveelheden voor in groente, bonen, graan en fruit. Het zit in grote hoeveelheden in bewerkte producten zoals soep, brood, vlees en saus. Wist je dat ruim 80% van alle zout dat Nederlanders binnekrijgen afkomstig is uit bewerkte voedingsmiddelen?

Vroeger gebruikte men zout omdat het eten kon helpen conserveren zodat het langer mee ging. Tegenwoordig word het veelal gebruikt om allerlei producten en sauzen op smaak te brengen. 

Wij gaan je laten zien waar natrium in zit en je kunt gelijk kijken hoeveel milligram het is per 100 gram. Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en daar past zout prima bij!

Waar zit natrium in? 

Voedsel                      Natrium per 100 gram

Filet Americain                                    2100 mg

Kaviaar                                                 1900 mg 

Olijven                                                  1720 mg

Groentesoep uit blik                          1680 mg

Bacon                                                    1524 mg

Mosterd                                                1386 mg

Chorizo                                                  1235 mg

Pastasaus                                              1200 mg

Kippensoep                                           1150 mg

Feta                                                         1100 mg 

Misosoep                                               1040 mg

Karbonade                                              960 mg

Ham                                                         879 mg

Oude kaas                                               875 mg

Zeekraal                                                  870 mg

Worst van varkensvlees                        800 mg

Camembert                                             790 mg

Tomatensoep                                          720 mg

Geitenkaas                                               700 mg

Krab                                                           691 mg

Zuurkool                                                   600 mg

Rogge                                                        550 mg

Oesters                                                     500 mg

Brood                                                        427 mg

Mosselen                                                  387 mg

Augurk                                                       350 mg

Roggebrood                                              293 mg

Makreel                                                     290 mg

Kelp                                                            250 mg

Gehaktbal                                                  206 mg

Zalm                                                           150 mg

Eieren                                                        145 mg

Zoute haring                                             110 mg

Kip                                                              70 mg

Kabeljauw                                                 67 mg

Rosbief                                                       57 mg

Biefstuk                                                      50 mg

Kwark                                                          37 mg

Patat                                                            34 mg

Roomboter                                                  5 mg

 

 

”Vers voedsel bevat veel minder zout”

Waarom heb je natrium nodig?

We gaan het hebben over de 5 redenen waarom je misschien je zoutinname moet verhogen.

Iedereen is gefocust op het eten van natriumarme producten en ze zijn bang om te veel zout binnen te krijgen. Maar bijna niemand denkt aan een zouttekort. Er zijn veel ernstige symptomen van een zouttekort en meer mensen zouden op de hoogte moeten zijn van dit probleem.

Waarom je soms meer zout nodig hebt:

1) Lage productie bijnieren

Kans op lage bloeddruk en pijn in de onderrug

2) Overmatig water inname

Teveel water drinken zonder genoeg mineralen kan gevaarlijk zijn

3) Overmatig zweten

Atleten, sporters, saunagangers en mensen die dagelijks veel zweten hebben soms extra zout nodig. Je kan bij intensief zweten wel 6 gram zout per uur verliezen

4) Keto

Een keto dieet kan een diuretisch effect op het lichaam hebben. Dit houd in dat je veel vocht en daarmee mineralen en zout kunt verliezen

5) Veel kalium

Wanneer je veel groentes eet en ander voedsel met veel kalium kan er een onbalans ontstaan. Ook bij het gebruik van poeder met elektrolyten erin kan je een teveel aan kalium binnen krijgen.

Wat kun je hier aan doen? Neem een glas water met een theelepel zeezout er in en drink deze verspreid over de dag op. 

 

‘Himalayazout bevat 2% mineralen en sporenelementen”

Wat is de beste bron van natrium?

De beste bron van natrium is zeezout. Kies bij het verhogen van de zoutinname altijd zeezout in plaats van tafelzout. Zeezout bevat ruim 80 mineralen en sporenelementen en tafelzout maar twee. De beste soorten zeezout om te consumeren zijn Himalaya zeezout en Keltisch zeezout. Als je het keto-dieet volgt dan is het verstandig om minimaal 1 theelepel zeezout per dag in te nemen.

 

 

”In glutenvrije producten zit meer zout”

Wat moet je eten bij een tekort aan natrium?

Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Eet zoveel mogelijk seizoensproducten uit de eigen regio en het liefst biologisch. In veel voeding zit natrium en mocht je extra nodig hebben dan kun je wat extra zeezout aan het eten toevoegen en eventueel een extra theelepel gemengd met water verspreid over de dag nemen. Wanneer je genoeg kalium binnen krijgt dan is het helemaal niet slecht voor je om wat extra zout binnen te krijgen zo lang er maar een goede balans in het lichaam is.

Gezonde bronnen van natrium zijn:

• Vis

Vis is een gezonde bron van omega 3 vetzuren, vitamines en mineralen

• Olijven

Olijven bevatten ook veel gezonde vetten, antioxidanten, vitamines en mineralen 

• Zeewier

Zeewier bevat veel gezonde mineralen en ook enkele vitamines

• Roggebrood

Roggebrood bevat veel vitamines en mineralen

• Zuurkool

Bevat veel vezels, vitamines en mineralen

Tips:

1) Eet gezond en varieer dagelijks. Op deze manier krijg je normaal gesproken voldoende natrium binnen

2) Zorg dat je genoeg kalium binnen krijgt zodat de balans tussen kalium en natrium goed blijft. Kalium vind je veel in groente zoals groene bladgroenten

3) Laat bij twijfel de natrium waarde checken bij je huisarts via een bloed of urine test

4) Bij het gebruik van bepaalde medicijnen is het belangrijk om niet te veel natrium binnen te krijgen. Overleg dit in dit geval altijd met je arts

Tot slot

Waar zit natrium in stond centraal in dit artikel. Eet jij gezond en gevarieerd? En eet je voldoende groene bladgroenten voor een goede natrium/kalium balans? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Winderigheid bij ouderen

Waar zit vitamine B12 in?

Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31877703/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22254117/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33467812/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31615065/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31301120/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34444841/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19935850/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32036929/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21191142/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19351697/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19955402/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32054013/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25782426/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17605838/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25733648/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28749449/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22772043/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7081956/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24345983/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30844154/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33114577/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24130700/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *