Waar zit natrium in? Natrium is een belangrijk mineraal dat je lichaam niet zelf kan aanmaken en dat je via je voeding binnenkrijgt. Natrium is samen met kalium betrokken bij het regelen van de vochtbalans in het lichaam. Tevens reguleert het je bloeddruk en speelt natrium een rol bij een normale werking van je spieren en zenuwen.
Eet je gezond en gevarieerd dan krijg je normaal gesproken voldoende natrium binnen omdat het in bijna alle voedingsmiddelen zit.
Waar zit natrium in? In dit uitgebreide artikel krijg je het antwoord van ons. Lees je mee?!
Natrium vormt samen met chloride natriumchloride wat je ook wel kent als zout. Je hebt er dagelijks gemiddeld 3 tot 6 gram van nodig als volwassene en de meeste mensen krijgen dit ruimschoots binnen. Het komt in kleine hoeveelheden voor in groente, bonen, graan en fruit. Het zit in grote hoeveelheden in bewerkte producten zoals soep, brood, vlees en saus. Wist je dat ruim 80% van alle zout dat Nederlanders binnekrijgen afkomstig is uit bewerkte voedingsmiddelen?
Vroeger gebruikte men zout omdat het eten kon helpen conserveren zodat het langer mee ging. Tegenwoordig word het veelal gebruikt om allerlei producten en sauzen op smaak te brengen.
Wij gaan je laten zien waar natrium in zit en je kunt gelijk kijken hoeveel milligram het is per 100 gram. Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en daar past zout prima bij!
Waar zit natrium in?
Voedsel Natrium per 100 gram
Filet Americain 2100 mg
Kaviaar 1900 mg
Olijven 1720 mg
Groentesoep uit blik 1680 mg
Bacon 1524 mg
Mosterd 1386 mg
Chorizo 1235 mg
Pastasaus 1200 mg
Kippensoep 1150 mg
Feta 1100 mg
Misosoep 1040 mg
Karbonade 960 mg
Ham 879 mg
Oude kaas 875 mg
Zeekraal 870 mg
Worst van varkensvlees 800 mg
Camembert 790 mg
Tomatensoep 720 mg
Geitenkaas 700 mg
Krab 691 mg
Zuurkool 600 mg
Rogge 550 mg
Oesters 500 mg
Brood 427 mg
Mosselen 387 mg
Augurk 350 mg
Roggebrood 293 mg
Makreel 290 mg
Kelp 250 mg
Gehaktbal 206 mg
Zalm 150 mg
Eieren 145 mg
Zoute haring 110 mg
Kip 70 mg
Kabeljauw 67 mg
Rosbief 57 mg
Biefstuk 50 mg
Kwark 37 mg
Patat 34 mg
Roomboter 5 mg
”Vers voedsel bevat veel minder zout”
Waarom heb je natrium nodig?
We gaan het hebben over de 5 redenen waarom je misschien je zoutinname moet verhogen.
Iedereen is gefocust op het eten van natriumarme producten en ze zijn bang om te veel zout binnen te krijgen. Maar bijna niemand denkt aan een zouttekort. Er zijn veel ernstige symptomen van een zouttekort en meer mensen zouden op de hoogte moeten zijn van dit probleem.
Waarom je soms meer zout nodig hebt:
1) Lage productie bijnieren
Kans op lage bloeddruk en pijn in de onderrug
2) Overmatig water inname
Teveel water drinken zonder genoeg mineralen kan gevaarlijk zijn
3) Overmatig zweten
Atleten, sporters, saunagangers en mensen die dagelijks veel zweten hebben soms extra zout nodig. Je kan bij intensief zweten wel 6 gram zout per uur verliezen
4) Keto
Een keto dieet kan een diuretisch effect op het lichaam hebben. Dit houd in dat je veel vocht en daarmee mineralen en zout kunt verliezen
5) Veel kalium
Wanneer je veel groentes eet en ander voedsel met veel kalium kan er een onbalans ontstaan. Ook bij het gebruik van poeder met elektrolyten erin kan je een teveel aan kalium binnen krijgen.
Wat kun je hier aan doen? Neem een glas water met een theelepel zeezout er in en drink deze verspreid over de dag op.
‘Himalayazout bevat 2% mineralen en sporenelementen”
Wat is de beste bron van natrium?
De beste bron van natrium is zeezout. Kies bij het verhogen van de zoutinname altijd zeezout in plaats van tafelzout. Zeezout bevat ruim 80 mineralen en sporenelementen en tafelzout maar twee. De beste soorten zeezout om te consumeren zijn Himalaya zeezout en Keltisch zeezout. Als je het keto-dieet volgt dan is het verstandig om minimaal 1 theelepel zeezout per dag in te nemen.
”In glutenvrije producten zit meer zout”
Wat moet je eten bij een tekort aan natrium?
Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Eet zoveel mogelijk seizoensproducten uit de eigen regio en het liefst biologisch. In veel voeding zit natrium en mocht je extra nodig hebben dan kun je wat extra zeezout aan het eten toevoegen en eventueel een extra theelepel gemengd met water verspreid over de dag nemen. Wanneer je genoeg kalium binnen krijgt dan is het helemaal niet slecht voor je om wat extra zout binnen te krijgen zo lang er maar een goede balans in het lichaam is.
Gezonde bronnen van natrium zijn:
• Vis
Vis is een gezonde bron van omega 3 vetzuren, vitamines en mineralen
• Olijven
Olijven bevatten ook veel gezonde vetten, antioxidanten, vitamines en mineralen
• Zeewier
Zeewier bevat veel gezonde mineralen en ook enkele vitamines
• Roggebrood
Roggebrood bevat veel vitamines en mineralen
• Zuurkool
Bevat veel vezels, vitamines en mineralen
Tips:
1) Eet gezond en varieer dagelijks. Op deze manier krijg je normaal gesproken voldoende natrium binnen
2) Zorg dat je genoeg kalium binnen krijgt zodat de balans tussen kalium en natrium goed blijft. Kalium vind je veel in groente zoals groene bladgroenten
3) Laat bij twijfel de natrium waarde checken bij je huisarts via een bloed of urine test
4) Bij het gebruik van bepaalde medicijnen is het belangrijk om niet te veel natrium binnen te krijgen. Overleg dit in dit geval altijd met je arts
Waar zit natrium in stond centraal in dit artikel. Eet jij gezond en gevarieerd? En eet je voldoende groene bladgroenten voor een goede natrium/kalium balans? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!