waar zit jodium in
7 juni 2022 *update
Leestijd 7 minuten

Waar zit jodium in?

Waar zit jodium in? Iedereen kent het spoorelement jodium en de meeste mensen weten ook dat dit belangrijk is voor je schildklier en de stofwisseling. Je gezondheid is dus gebaat bij voldoende jodium. Uit cijfers van de World Health Organisation blijkt echter dat 37,5% van alle Nederlanders, ruim 6 miljoen mensen, minder dan 100 microgram jodium per dag binnen krijgen. 

Toch hoor je daar maar heel weinig over. Dat komt omdat de symptomen van een jodiumtekort pas optreden als je gedurende een langere periode te weinig jodium binnenkrijgt.

Daarom geven we in dit artikel het antwoord op de vraag: Waar zit jodium in? Lees je mee?!

Wat is jodium?

Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen heb je nodig voor een goede groei en bij de ontwikkeling van je zenuwstelsel en de stofwisseling.  

Je komt jodium tegen in vis uit zee, zeewier, eieren en zuivelproducten. Jodium wordt ook toegevoegd aan sommige vleeswaren, keukenzout en bakkerszout. Een tekort aan jodium kan ervoor zorgen dat je schildklier trager gaat werken en opzwellen.  

Waar zit jodium in?

Jodium komt voornamelijk voor in zee en op sommige plekken zit het in de bodem. Je krijgt jodium binnen via de mond, huid en longen. Dit belangrijke spoorelement komt het meeste voor in zeewier, vis uit zee, eieren en zuivelproducten. 

Wist je dat er sinds de tweede wereldoorlog jodium aan bakkerszout wordt toegevoegd? Op deze manier zit er in brood, koekjes, cake en gebak ook een kleine hoeveelheid jodium. Om het overzichtelijk te houden hebben we een overzicht gemaakt met voedingsmiddelen waar jodium in zit. Zo kun je voor jezelf nagaan of je voldoende jodium binnenkrijgt als je deze voeding eet. 

Kelp

Kelp is gezond want er zitten veel vitaminen en mineralen in. Kelp is een zeewier en is bovendien rijk aan aan jodium. 

Vitamines die je in kelp vind zijn vitamine B1, vitamine B2,  vitamine B6, vitamine B11 en vitamine C.

Daarnaast zitten er mineralen in zoals calcium, kalium, natrium, magnesium, ijzer, fosfor, koper, zink en mangaan. Kelp draagt daarom de bijnaam ‘superfood’

waar zit jodium in
100 gram kelp bevat 7500 microgram jodium

Voeding                Microgram

Wakame                          3800 

Zeesla                              1600

Nori                                   1200

Cranberry’s                       400

Kreeft                                 140

Mosselen                          125

Kaviaar                              104 

Zeewolf                            100

waar zit jodium in
100 gram cranberry's bevat 400 microgram jodium

Kabeljauw

Kabeljauw is rijk aan veel verschillende vitamines en mineralen die allemaal een gezonde werking hebben in je lichaam. 

Zo bevat kabeljauw vitamine B11 en vitamine B12. Vitamine B11 wordt ook wel foliumzuur genoemd, en is nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. 

Ook zit er kalium, jodium, fosfor en magnesium in kabeljauw.

waar zit jodium in
100 gram kabeljauw bevat 230 microgram jodium

Voeding                Microgram 

Volkoren brood             65

Paling                              60

Oesters                           60

Hollandse garnalen      55 

Ansjovis                           55

Ei                                       39

Witte bonen.                   30

Zuivelproducten             15

waar zit jodium in
100 gram volkoren brood bevat 65 microgram jodium

Hoeveel jodium per dag?

Wist je dat vrouwen meer jodium nodig hebben dan mannen? Juist tijdens de overgang kan de behoefte groter worden. Ben je vaak gestrest, dan verbruikt je lichaam aanzienlijk meer mineralen en vitamines en jodium is daar geen uitzondering op!   

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid jodium voor een volwassen persoon is 150 microgram per dag. Let op dat dit de minimale hoeveelheid is die je nodig bent om geen tekorten op te lopen. De maximale dagelijkse hoeveelheid is vastgesteld op 600 microgram jodium per dag.   

We hebben een overzicht voor je gemaakt met de minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en de maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium per leeftijdscategorie. 

Leeftijd           Minimaal          Maximaal  

 6-11 maanden        50                           

  1-2 jaar                    70                          200 

  2-3 jaar                    90                         200 

  4-6 jaar                    90                         250 

  7-10 jaar                 150                         300  

 11-14 jaar                 150                         450 

 15-17 jaar                 150                         500 

 Volwassenen          150                         600

 

Wanneer je zwanger bent is de minimale inname 175 microgram en als je borstvoeding geeft 200 microgram

Er zijn speciale omstandigheden waaronder je lichaam meer jodium verbruikt dan normaal. Hierbij kun je denken aan:

 – Oxidatieve stress 

 – Medicijngebruik

 – Darmproblemen

 – Voeding met giftige stoffen

 – Voeding met veel suiker

 – Wanneer je veel zweet

 – Wanneer je vegetariër of veganist bent 

Waar is jodium goed voor?

Jodium is belangrijk voor je schildklier want het helpt om het schildklierhormoon aan te maken. Al op jonge leeftijd is jodium noodzakelijk voor de hersenontwikkeling van jonge baby’s. Het schildklierhormoon zorgt voor de regulering van je lichaamstemperatuur en de stofwisseling. 

Wat veel mensen niet weten is dat andere hormonen ook afhankelijk zijn van jodium om goed te kunnen functioneren. Deze hormonen zijn:

 – Insuline: voor je bloedsuikerspiegel 

 – Cortisol: als stresshormoon en ontstekingsremmer

 – Testosteron: helpt om je lichaam langer jong te houden 

 – Groeihormoon: zorgt voor de groei en ontwikkeling van het lichaam 

Jodium wordt opgeslagen in verschillende delen van je lichaam zoals spieren, bloed of zoals bij vrouwen in de eierstokken. Daar speelt het een cruciale rol in de balans tussen 3 verschillende vormen oestrogeen. 

 

Daarnaast zijn er ook verschillende lichaamsfuncties afhankelijk van jodium zoals:

 – Een normale groei bij kinderen

 – Voor de normale werking van het zenuwstelsel

 – Voor je geheugen, concentratie en een heldere geest

 – Voor een gezonde huid

 – Het ondersteunen van je energieniveau

 – Het ondersteunen van je immuunsysteem

 – Hormonen 

Wat gebeurt er als je te weinig jodium binnenkrijgt? Allereerst zal je lichaam de voorraden die zich in je lichaam bevinden opmaken om daarmee te zorgen dat deze hormonen gewoon aangemaakt kunnen worden. 

Dit proces kan er een van jaren zijn zonder dat je dit gelijk merkt. Op den duur zal de schildklier trager gaan werken en dat merk je aan vermoeidheid, het koud hebben of je wordt zwaarder. 

Jodium supplement

Het eten van zeewier is de meest efficiëntie manier om extra jodium binnen te krijgen. Omdat veel mensen het eten van zeewier niet zo zien zitten of omdat ze niet weten hoe ze dit moeten bereiden, kiezen veel mensen voor het gemak van een jodium supplement. 

Kelp is een ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in een jodium supplement en niet geheel onterecht! Het zit naast dat er jodium in zit namelijk bomvol met mineralen zoals magnesium, ijzer, calcium, natrium, zink, mangaan, kalium en fosfor. 

Punt van aandacht bij een supplement blijft de exacte hoeveelheid die erin zit. Volgens de wet mag een supplement tot 20% minder of tot 45% meer mineralen bevatten dan wat er op het etiket vermeld staat. Let dus heel goed op welk merk je aanschaft en probeer erachter te komen of de cijfers op de verpakking kloppen! 

Je kunt ook kaliumjodide supplementen kopen. De aangegeven hoeveelheden hierin kloppen wel. Kaliumjodide wordt vaak voorgeschreven door artsen als je last hebt van schildklierproblemen. Bij hormonale problemen heb je meer baat bij een natuurlijke vorm van jodium zoals een zeewier supplement. 

Jodium wordt door artsen en de overheid voorgeschreven bij:

 – Schildklierproblemen

 – De zeldzame schimmelinfectie Sporotrichose

 – Radioactiviteit in de lucht 

 

Pas goed op wanneer je gaat experimenteren met hoge doseringen jodium in de vorm van supplementen. Je loopt een groot risico dat je last gaat krijgen van je schildklier. Als je een onderliggende ziekte hebt zoals uitgeputte bijnieren, de ziekte van Graves of auto-immuunziektes van de schildklier overleg dan altijd eerst met je arts alvorens je een extra supplement neemt.

Tot slot

In dit artikel hebben we de volgende vraag beantwoord: waar zit jodium in? Krijg jij voldoende voeding binnen met jodium? Heb j weleens een supplement gebruikt, zo ja welke neem je? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met jouw vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *