waar zit ijzer in
Expert: Jaap Gerrijts |  11 februari 2022 | Bijgewerkt 29 september 2022 | Leestijd: 7 minuten 

Waar zit ijzer in?

Waar zit ijzer in? Van ijzer word je sterk leerden we van Popeye. Hij at immers dagelijks blikken vol spinazie. Maar is het ook echt zo? Zit er wel zoveel ijzer in spinazie? En als er niet zoveel ijzer in spinazie zit, in welke voedingsmiddelen zit het dan wel?

Waar zit ijzer in? In dit artikel hebben we 10 voedingsmiddelen uitgelicht waar veel ijzer in zit. Waarom vrouwen vaker een ijzertekort hebben. En waarom vitamine C onmisbaar voor ijzer is. Lees je mee?!

Wat is ijzer?

IJzer is een spoorelement dat verschillende belangrijke functies binnen het lichaam verzorgt. Het is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. 

IJzer wordt opgenomen in het eerste deel van de dunne darm. Hoeveel je lichaam precies opneemt hangt af van de ijzervoorraad die je hebt opgebouwd en welke vorm het ijzer heeft. IJzer dat je uit voeding haalt komt  in 2 vormen voor, als heem-ijzer en non-heemijzer. 

Heemijzer komt alleen voor in dierlijke producten. Non-heemijzer komt voor in dierlijke en plantaardige producten. 90% van het ijzer dat we binnenkrijgen is non-heemijzer. Ongeveer 10% is heemijzer.

Waar zit veel ijzer in?

IJzer komt in veel voedingsmiddelen voor, echter bevatten ze niet allemaal evenveel ijzer. Juist daarom is het belangrijk dat je gevarieerd eet om de aanbevolen dagelijkse behoefte ijzer binnen te krijgen. Eet daarom voldoende groente, aardappelen, brood, vlees en vis. 

Wanneer je geen vlees of vis eet is het belangrijk dat je een goede ijzervervanger kiest om toch aan de dagelijkse hoeveelheid ijzer te komen. Denk hierbij aan een gekookt of een gebakken ei. Peulvruchten zijn een goede vervanger en ook sojareepjes, tahoe en tempé zijn goede bronnen van ijzer. 

We hebben hieronder een uitgebreid overzicht voor je gemaakt van voedingsmiddelen waar ijzer in zit. Zo beantwoorden we de vraag; waar zit ijzer in, op de beste manier!

Rundvlees

Rundvlees is rijk aan vitamine B12 en het mineraal zink. Ook zit er vitamine B1, B2, B6 en de mineralen fosfor, seleen en ijzer in.

225 gram rundvlees bevat voldoende om je dagelijkse behoefte aan ijzer aan te vullen. Je kunt in plaats van rundvlees ook kalfsvlees of lamsvlees nemen.     

Let op: zwangere vrouwen wordt afgeraden om rood vlees te eten! Gelukkig zijn er genoeg andere alternatieven. 

waar zit ijzer in
225 gram rundvlees bevat ongeveer 7,5 gram ijzer
Appelstroop

Niets zo lekker als een boterham met appelstroop. Wielrenners zijn er dol op omdat ze veel suikers bevatten waar ze hard op kunnen fietsen. 

Wist je dat appelstroop veel ijzer bevat? En wist je dat het ijzer in appelstroop niet afkomstig is van de appels maar van de suikerbieten die erin verwerkt zijn.

Een boterham met appelstroop in de ochtend is een mooie aanvulling op je dagelijkse ijzerbehoefte.

pancakes g1150c955b 1920
20 gram appelstroop bevat ongeveer 2,5 gram ijzer
Roggebrood

Roggebrood zit vol belangrijke voedingsvezels. Ze helpen je bij een goede stoelgang. 

Naast voedingsvezels is roggebrood ook een hele goede bron van vitamine C, vitamine B6 en vitamine E

Tot slot zit er in roggebrood veel ijzer. 

waar zit ijzer in
1 plak roggebrood bevat 1,5 gram ijzer
Gekookt ei

Eieren zijn rijk aan vitamine B12 en vitamine D en mineralen als seleen en fosfor.  

Naast de vele eiwitten en gezonde vetten zijn eieren een bron van vitamine A, vitamine B2, foliumzuur, zink en ijzer! 

Hiermee zijn eieren een uitstekende vegetarische keuze en met slechts 75 calorieën zijn eieren ook nog eens goed voor de lijn.

waar zit ijzer in
1 ei bevat ongeveer 1 gram ijzer
Peulvruchten

Peulvruchten zijn een bron van eiwitten, vitamines en mineralen. De meest bekende peulvruchten zijn bruine bonen, kapucijners, linzen, spliterwten en sojabonen.

Peulvruchten zijn rijk aan B-vitamines en mineralen als fosfor, calcium, molybdeen en ijzer. 

Peulvruchten bevatten veel vezels wat goed is voor je darmflora. Ook helpen ze je LDL-cholesterol te verlagen wat helpt om je bloedvaten gezond te houden.

waar zit ijzer in
150 gram peulvruchten bevat 3 gram ijzer
Volkoren brood

Volkoren brood zit bomvol vitamines en mineralen. Zo kom je vitamine B, vitamine E en vitamine K tegen in volkoren brood. 

Mineralen die in brood zitten zijn kalium, fosfor, calcium en magnesiumTot slot bevat volkoren brood spoorelementen als chroom, nikkel zink, mangaan, fluor, jodium en ijzer.  

Deze stoffen zijn nodig om de koolhydraten in het brood af te breken.

waar zit ijzer in
1 volkoren boterham bevat 0,9 gram ijzer
Muesli

Veel mensen beginnen er de dag mee. Yoghurt of kwark samen met een mix van verschillende volkoren graanvlokken, gedroogd fruit, noten en zaden ook wel muesli genoemd. 

Muesli zit boordevol vezels die een goede stoelgang en darmflora bevorderen. 

Daarnaast zit muesli vol koolhydraten, eiwitten, B-vitamines en mineralen, waaronder ijzer.

waar zit ijzer in
3 eetlepels muesli bevat ongeveer 0,8 gram ijzer
Volkoren macaroni

Volkoren macaroni bevat vooral koolhydraten die een belangrijke bron van energie zijn. 

Veder bevat volkoren macaroni veel vezels die erg goed voor je darmflora en je stoelgang zijn.  

Tot slot bevat macaroni veel eiwitten, B-vitamines en mineralen waaronder ijzer. 

Volkorenpasta heeft een positief effect op je gezondheid omdat het de kans op bepaalde hartziekten verkleint. 

macaroni gcb4a7b421 1920
50 gram volkoren macaroni bevat ongeveer 0,6 gram ijzer

Kip

Kip is rijk aan eiwitten en vitamine B6 en vitamine B2. Naast deze vitamines bevat kip de mineralen: koper, seleen, fosfor en ijzer.  

Kip is een gezonde keuze omdat er maar weinig calorieën in zitten. Ook zit er maar weinig verzadigd vet in kip wat erg goed voor je cholesterolgehalte is!

Kip is goed voor de lijn, het is  gezond en het zit boordevol vitamines en mineralen. Dat is  driedubbel genieten dus!

 

chicken g06439b484 1920
75 gram kip bevat ongeveer 0,6 gram ijzer
Spinazie

Wil je net zo sterk worden als Popeye? Eet spinazie want daar zit veel ijzer in. Je kunt het je vast nog herinneren. 

Spinazie bevat naar verhouding redelijk wat ijzer, maar er zijn ook andere ijzerrijke groenten zoals broccoli, andijvie en boerenkool. 

Naast ijzer is spinazie een bron van vitamine A, wat goed is voor je ogen, je huid en je weerstand. Ook zit er vitamine B11 en vitamine K in spinazie. 

 

waar zit ijzer in
50 gram spinazie bevat ongeveer 0,6 gram ijzer

Hoeveel ijzer heb je dagelijks nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassen mannen is 11 milligram ijzer per dag. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vrouwen tussen de 16 en 50 jaar en nog niet in de overgang is 16 milligram ijzer per dag.

Vrouwen na de overgang hebben 11 milligram ijzer per dag nodig.

IJzertekort

Kort gezegd heb je een ijzertekort wanneer je te weinig ijzer in je lichaam hebt. Je lichaam bevat 3 tot 5 gram ijzer. Per dag verbruik je onder normale omstandigheden 1 gram ijzer en wanneer je als vrouw ongesteld bent is dit iets hoger. 

Wanneer je ijzertekort hebt, kun je minder hemoglobine aanmaken in de rode bloedcellen. Dit kan leiden tot bloedarmoede. 

IJzertekort kan op alle leeftijden voorkomen. Vrouwen en kinderen lopen het meeste risico op een ijzertekort doordat kinderen in de groei zijn en vrouwen meer ijzer nodig hebben vanwege de maandelijkse menstruatie. Bij kinderen kan een ijzertekort een negatief effect hebben op de ontwikkeling. Ook hebben ze een lagere weerstand en groeien ze langzamer.

IJzertekort symptomen

Je kunt een ijzertekort herkennen aan één van de volgende symptomen:

 – Vermoeidheid

 – Bleekheid

 – Kortademigheid

 – Hoofdpijn en duizeligheid

 – Rusteloze benen

 – Hartkloppingen

 – Droge huid of haar

waar is vitamine c goed voor

IJzertekort oorzaak

De meest voorkomende oorzaak van ijzertekort is een gebrek aan ijzer in de voeding. 

 – Voeding dat te weinig ijzer bevat

 – Een stoornis van opname van ijzer in de darm door beschadiging van het slijmvlies in de darm

 – Door de ziekte van Crohn of coeliakie

 Je kunt ook een tekort aan ijzer ontwikkelen bij:

 – Bloedingen of menstruatie

 – Zwangerschap 

 – Chronische ziektes  zoals reuma, ontstekingen aan het bot of maag of darmkanker

IJzer en vitamine C

Vitamine C en ijzer zijn een goede match! Vitamine C stimuleert namelijk de opname van andere micronutrienten en in het bijzonder ijzer. 

IJzergebrek komt vaak voor bij vrouwen en kinderen. Ook vegetariërs, vruchtbare vrouwen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben een grotere kans op ijzertekort.  

Vitamine C  zorgt ervoor dat je ijzergehalte op niveau blijft en daarom raden wij aan om een vitamine C supplement te nemen.

waar zit ijzer in

Vitamine C is een krachtige antioxidant en versterkt je immuunsysteem. Het bevordert de gezondheid van je huid en is essentieel voor je metabolisme en de ondersteuning van je zenuwstelsel. Om zuurstof door je lichaam te verspreiden is ijzer nodig. Het draagt bij aan de gezondheid van je brein, hart en vaatstelsel.

IJzer en calcium

Voeding speelt een grote rol bij de opname van ijzer in het lichaam. Zo wordt heemijzer beter door het lichaam opgenomen dan non-heemijzer. En bevordert vitamine C de ijzeropname. 

Voedingstoffen die van invloed kunnen zijn op de opname van ijzer zijn:

 – Koffie en thee verlagen de opname van heemijzer en non-heemijzer.

 – Calcium remt de opname van ijzer. In de praktijk komt dit weinig voor want je zult daarvoor grote hoeveelheden voeding met calcium moeten nemen en dat is niet realistisch.

Tot slot

Waar zit ijzer in stond centraal in dit artikel. Eet jij voldoende voedingsmiddelen waar ijzer in zitten? Heb je weleens symptomen van een ijzertekort opgemerkt? Zo ja, heb je daarvoor een supplement genomen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met jouw vrienden. Dit kan doormiddel van de sociale media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *