De grootste reden waarom ruim twee miljard mensen een tekort hebben aan zink komt omdat ze het niet voldoende opnemen via hun dagelijkse voeding. Je lichaam kan het sporenelement niet zelf aanmaken en het is daarom enorm belangrijk om gezond en gevarieerd te eten.
Zink afkomstig uit dierlijke bronnen wordt veel beter door je lichaam opgenomen dan zink uit plantaardige bronnen Dit komt door de combinatie met dierlijke eiwitten. Vegetariërs en veganisten hebben daarom vaker een tekort aan zink dan mensen die wel regelmatig dierlijke eiwitten binnen krijgen.
Om je een idee te geven waar veel zink in zit hebben we hier een lijst voor je gemaakt.
Vis
Schelpdieren
Vlees
Rijst
Peulvruchten
Noten
Zaden
Bruin brood
Zuivel
Cacao
Oesters, mosselen en garnalen bevatten veel zink en zijn daarom een enorm goede bron als je hier tekort aan komt. Ook kip en rundvlees zijn goede bronnen samen met eieren en noten.
Wanneer je dit regelmatig eet dan is de kans groot dat je genoeg zink binnen krijgt.
Als je vegetariër bent dan krijg je geen dierlijke eiwitten binnen en is het belangrijk om extra pinda’s, amandelen, appels, citrusvruchten, bessen en peren te eten.
In deze voeding zitten namelijk stofjes die je lichaam helpen zink beter uit je voeding te halen.
Combineer je maaltijd met bijvoorbeeld een gezonde salade, stop er wat extra peulvruchten in en je kunt op deze manier beter zink opnemen en een eventueel tekort tegen gaan.
Het belangrijkste is zoveel mogelijk variatie in je eetpatroon te houden. Probeer ook biologisch en streekproducten te eten welke ieder seizoen veranderen.
”Te weinig zink kan chronische ziekte veroorzaken”