Waar is vitamine E goed voor? Vitamine E is de belangrijkste vetoplosbare antioxidant en betrokken bij veel processen in je lichaam. Het beschermt je namelijk tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het is onder andere goed voor je hart en bloedvaten. Tot slot helpt vitamine E je beschermen tegen infecties en het verouderingsproces.
Waar is vitamine E goed voor? In dit uitgebreide artikel leggen we dat haarfijn aan je uit. Lees je mee?!
Vitamine E is een belangrijke antioxidant die je uit verschillende soorten voedsel haalt zoals groenten, zaden en noten. De vitamine is betrokken bij je cellen, genexpressie, stofwisseling en helpt het verouderingsproces tegen te gaan. Het helpt je hart en bloedvaten, lever, spieren, botten, zenuwstelsel, haar, huid en ogen gezond houden.
Daarnaast helpt de stof je beschermen tegen infecties en ondersteunt het je immuunsysteem. En dan hebben we het nog geeneens gehad over vruchtbaarheid en het genezen van littekens en brandwonden. Vitamine E is enorm veelzijdig en het is belangrijk dat je er genoeg van binnen krijgt.
Om je een beter idee te geven waar vitamine E goed voor is hebben we hier een kort overzicht voor je gemaakt.
Voorkomt bloedstolsel
Een van de grootste voordelen van vitamine E is het vermogen om nieuwe bloedstolsels op te lossen en nieuwe bloedstolsels te voorkomen. Het kan je op deze manier beschermen tegen een beroerte. Het helpt je bloed namelijk met de juiste dikte want te dik bloed kan een bloedprop veroorzaken.
Behoefte aan zuurstof
Vitamine E vermindert de behoefte aan zuurstof in je weefsels. Met andere woorden als je een tekort aan vitamine E hebt dan schiet je zuurstofbehoefte omhoog. Dit is de reden waarom een tekort verband houdt met angina, pijn op de borst en hartaanvallen.
Bloedvatenstelsel
Als je te weinig vitamine E in je lichaam hebt dan loopt je vasculaire systeem ook risico. Je slagaders kunnen niet genezen bij een probleem en je kunt hierdoor pijn krijgen in je linkerarm vanwege hartkrampen. Stel je hebt een ader die niet goed werkt of beschadigt is, dan kan deze vitamine er zelfs voor zorgen dat er een nieuwe omleiding groeit waar het bloed wel goed door heen kan stromen.
Spieren
Vitamine E helpt al je spieren in goede conditie te houden en voorkomt krampen. Het zorgt er ook voor dat je spieren snel herstellen na een fysieke activiteit.
Huid
Het helpt je huid sterk en soepel houden doordat het de collageenvezels ondersteunt. Het zorgt er voor dat bepaalde eiwitten je huid jong houden en daarom word het veel gebruikt in huidverzorgingsproducten.
Infecties en immuunsysteem
Vitamine E heeft de capaciteit om infecties helpen af te weren. Dit wil zeggen dat het goed is voor je immuunsysteem. Het helpt ontstekingen in je lichaam te verminderen en kan zelfs helpen bij gangreen.
Brandwonden en littekens
Vitamine E helpt je lichaam zichzelf te genezen. Het helpt brandwonden te genezen en oude littekens verzachten.
Bedplassen
Doordat vitamine E je zenuwstelsel helpt kalmeren kan het bijdragen aan het verminderen van bedplassen.
Hersenen
Door de antioxidatieve werkzaamheid helpt het je hersenen beschermen tegen verschillende vormen van dementie en cognitieve achteruitgang op latere leeftijd.
Voortplanting
Vitamine E helpt je lichaam hormonen aan te maken zodat je vruchtbaar bent.
”Vitamine E is uniek omdat het dwars door de cel kan reizen”
Tocotriënolen en tocoferolen
In de natuur komt vitamine E altijd in een complex voor. Het vitamine E-complex bestaat uit vier tocoferolen en vier tocotriënolen. Ik heb het over de vier verschillende vormen alfa, bèta, delta en gamma.
Het type vitamine E waar de meeste mensen meer van nodig hebben, zijn tocotriënolen. Tocotriënolen verschillen van tocoferolen doordat ze 5000 keer sneller omgaan met vrije radicalen. Je kunt tocoferolen heel gemakkelijk uit voeding halen maar tocotriënolen zijn moeilijker uit voeding te halen.
Vitamine E is over het algemeen een krachtige lipide-antioxidant en een van de belangrijkste functies is de bescherming van lipiden. Lipiden bevinden zich in het celmembraan. Zonder vitamine E kan er van alles gebeuren met de celmembranen.
Tocotriënolen zijn als kleine antioxidanten die extreem snel ronddraaien om schade door vrije radicalen op te ruimen en te neutraliseren.
Mogelijke voordelen van vitamine E, vooral tocotriënolen:
• Ze kunnen kanker helpen bestrijden
• Ze kunnen je hart beschermen
• Ze kunnen je hart beschermen
• Ze ondersteunen de celmembranen van je huid, hersenen, zenuwstelsel en de binnenkant van de slagaders
• Alfa-tocoferol
Wordt voornamelijk door je lever gebruikt. Deze antioxidant reist met LDL of het lipoproteïne met lage dichtheid. LDL is een eiwit dat cholesterol, triglyceriden, vitamine E en andere in vet oplosbare vitamines draagt.
LDL helpt vervolgens je slagaders beschermen om cholesterol te helpen oxideren. Het kan ook helpen het risico op hartaandoeningen, beroertes en andere ziektes te verminderen omdat het een antioxidant is.
• Gamma-tocoferol
Deze antioxidant heeft beschermende factoren tegen rook. Maar als je rookt, put dit tegelijkertijd deze antioxidant uit.
Deze antioxidant helpt ook de bepaalde risico’s van verschillende soorten ziekten te verminderen en ondersteunt de bloedvaten.
• Tocotriënolen
Dit helpt cholesterol of lipiden te ondersteunen. Het helpt ook het risico van borstkanker te verminderen en is erg belangrijk voor de gezondheid van je huid.
”Vitamine E is een natuurlijke bloedverdunner”
Is vitamine E schadelijk?
Vitamine E is wateroplosbaar en een teveel raak je normaal gesproken makkelijk kwijt via je urine. In de praktijk zijn er geen gevallen van problemen bekend bij een teveel aan vitamine E.
Omdat de vitamine niet goed samen gaat met bloedverdunners is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Overleg daarom altijd eerst met je arts als je extra vitamine E wilt gaan gebruiken in combinatie met bloedverdunners.
Wanneer je te weinig vitamine K in je lichaam hebt dan kan je bloedstolling ook verhindert worden bij het gebruik van vitamine E. Wees hier dus bedachtzaam op.
Maximale aanbevolen dagelijkse inname voor vitamine E:
Leeftijd Milligram per dag
1-3 jaar 100 mg/dag
4-6 jaar 120 mg/dag
7-10 jaar 160 mg/dag
11-14 jaar 220 mg/dag
15-17 jaar 260 mg/dag
18 jaar en ouder 300 mg/dag
Als je je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid houd die op de verpakking staat dan is vitamine E niet schadelijk voor je.
”Zorg ervoor dat je het hele vitamine E-complex neemt”
Vitamine E supplement
Als je gezondheid perfect is dan heb je misschien geen supplementen nodig. Maar toch is het erg moeilijk om voedsel te vinden dat alle voedingsstoffen bevat die je nodig hebt.
In de westerse wereld is de bodem vrij arm en ons eten is daarom vaak armer aan voedingsstoffen dan andere landen. Je kunt maar een bepaald aantal voedingsstoffen halen uit voedsel dat in uitgeputte grond wordt verbouwd en daardoor zijn er mensen die rondlopen met een tekort.
Je geschiedenis heeft veel te maken met je huidige gezondheid in termen van je dieet, stress en lichaamsbeweging. Dat is nog een reden waarom je supplementen kunt gebruiken namelijk om zwakke schakels in je gezondheid veroorzaakt door je geschiedenis te ondersteunen.
Meestal komen deze problemen naar voren in je spijsvertering, bijnieren, energie, ontstekingsaandoeningen en slaapproblemen.
Bij vitamine E-suppletie is het beter te kiezen voor een voedingssupplement met alle 8 vitamine E-verbindingen. Dit komt omdat iedere vitamine E-verbinding unieke eigenschappen heeft en vitamine E-verbindingen versterken elkaars werking door de synergie die ze met elkaar hebben.
Als je een vitamine E supplement neemt met bijvoorbeeld alleen maar tocoferol erin dan kan dit er juist voor zorgen dat het de concentraties van de andere vitamine E verbindingen in je lichaam verlaagt.
Zorg er daarom voor dat je voldoende voeding eet waar vitamine E in zit en als het echt nodig is een supplement neemt waar alle verbindingen in zitten. Kies ook voor een natuurlijke variant en vermijd zoveel mogelijk synthetische supplementen.
Tips:
1) Vitamine E kun je het beste uit voeding halen zoals groente, noten en zaden
2) Als je twijfelt of je een tekort hebt aan vitamine E laat je huisarts dan een test doen
3) Als je een vitamine E supplement gaat gebruiken dan kun je het beste het hele vitamine E-complex nemen, met tocoferolen en tocotriënolen
4) Pas op met bloedverdunners en een tekort aan vitamine K als je een vitamine E supplement wilt gaan gebruiken. Neem in dit geval altijd contact op met je arts.
Waar is vitamine E goed voor stond centraal in dit artikel. Wist je voor dit artikel al dat vitamine E een krachtige antioxidant is die je bloedvaten ondersteunt en vrije radicalen onschadelijk maakt? En eet je gezond en gevarieerd zodat je voldoende vitamine E binnen krijgt? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vind voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!