waar is vitamine c goed voor

Waar is vitamine C goed voor?

Waar is vitamine C goed voor? Vitamine C is misschien wel de meest bekende vitamine die er is en speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van je lichaam. Deze vitamine is betrokken bij allerlei belangrijke processen in je lichaam en een tekort kan ervoor zorgen dat je last krijgt van verschillende klachten en aandoeningen.

Waar is vitamine C goed voor? Waar zit het in? En hoeveel vitamine C per dag heb je eigenlijk nodig? In dit uiterst gezonde artikel leggen we dat allemaal aan je uit. Lees je mee?!

Vitamine C

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine die je lichaam zelf niet aan kan maken. Vitamine C komt in je hele lichaam voor en is het meest geconcentreerd in de hypofyse en bijnieren. Vitamine C werkt als een co-enzym samen met andere enzymen in verschillende processen. Zo is vitamine C niet alleen belangrijk voor je weerstand maar ook je bloedvaten, huid, tanden en botten hebben er veel baat bij. 

Wat is vitamine C

Veel mensen slikken een vitamine C supplement. Veel doen dit preventief, maar wist je dat gemiddeld 1 op de 5 mannen en 1 op de 9 vrouwen een tekort heeft aan vitamine C?

Een vitamine C supplement bestaat meestal uit ascorbinezuur wat geïsoleerd wordt zodat het makkelijk in een pilvorm ingenomen kan worden. Vaak wordt gezegd dat vitamine C en ascorbinezuur hetzelfde zijn, althans dat wil men je doen geloven maar dat is niet zo. Als we dit eens onder de loep nemen kunnen we vaststellen dat ascorbinezuur slechts een gedeelte van alle stoffen die in natuurlijk vitamine C wordt gevonden bevat.  

Waar bestaat ‘natuurlijke’ vitamine C uit?

 – Ascorbinogeen: vervuld verschillende rollen in de algemene functie van vitamine C

 – Bio-flavonoïden: vervuld verschillende rollen in de algemene functie van vitamine C

 – Tyrosinase: bevat koper en activeert race-mineralen, witte bloedcellen en je immuunsysteem 

Factor JKP

 – J factor: zuurstof draagkracht 

 – K factor: stollingsmechanisme 

 – P factor: zorgt voor bloedvatversterking en collageen

 – Minerale Co-factoren

 – Ascorbinezuur: werkt als een antioxidant en is de beschermer en niet de voedingsstof 

Je kunt ascorbinezuur zien als de verpakking van al deze verschillende stoffen.

Vele onderzoeken hebben uitgewezen dat vitamine C een werkproces heeft dat bestaat uit de volgende elementen:

 – Voedingstof

 – Enzymen

 – Co-enzymen

 – Antioxidanten

 – Mineralen

 – Sporenelementen 

waar is vitamine c goed voor

Hoe werkt dit precies? Je kunt dit het beste vergelijken met een ouderwetse klok met allerlei mechanismen erin zoals tandwielen, radertjes en schroefjes. Wanneer je één specifiek onderdeel uit die klok haalt kun je de tijd niet meer zien. Je hebt immers alle onderdelen nodig voor een goed werkende klok waar je de tijd vanaf kunt lezen. 

Zo werkt het ook met vitamine C. Ascorbinezuur is slechts een onderdeel van de ‘klok’ en je hebt andere onderdelen nodig om het geheel te laten werken. Ascorbinezuur werkt als een antioxidant om de andere stoffen te beschermen en te bewaren. Je kunt dit vergelijken met verpakking  dat om voedsel zit zodat het niet bederft. 

Wanneer je extra ascorbinezuur in de vorm van een supplement neemt dan trekt je lichaam andere delen zoals sporen, mineralen, co-enzymen en bio-flavonoïden uit andere delen van je lichaam om de ascorbinezuur te helpen goed te functioneren. En zo kan het voorkomen dat wanneer je voor een langere periode een hoge dosis vitamine C slikt je een tekort aan koper en andere belangrijke stoffen krijgt. 

Je hebt supplementen waar extra bio-flavonoïden en tyrosinase aan toegevoegd zijn. De producten worden gelabeld als ‘natuurlijk’. Dit klopt niet omdat het slechts onderdelen van de ‘klok’ zijn en daarmee heeft het minder effect dan wanneer je het via je voeding binnen krijgt. 

Natuurlijk kun je wel vitamine C in de vorm van ascorbinezuur slikken want het heeft zeker een positieve uitwerking. Maar de moraal van dit verhaal is dat er niets boven de natuurlijke vorm gaat. 

Slik je extra vitamine C of ben je dat van plan let er dan goed op dat er niet een te hoge dosis ascorbinezuur in zit en dat het ook andere stoffen bevat zoals bio-flavonoïden, sporenelementen, mineralen en tyrosinase. Deze supplementen bevatten vaak geconcentreerde stoffen uit echt voedsel wat het effectiever maakt. 

Waar zit veel vitamine C in?

Vitamine C vind je in groente, fruit en aardappelen. Wat zijn nou de grootste vitaminebommen? Een appel, broccoli of sinaasappels zijn het in ieder geval niet!  

Hierbij een top 3 van vitamine c per 100 gram :

 – Guave bevat 228 mg  

 – Rode paprika bevat 150 mg 

 – Zwarte bessen bevatten 150 mg

peppers g35dedca9d 1920

Wat doet vitamine C

Je weet van vitamine C waarschijnlijk wel dat het goed is voor je weerstand, maar wat doet vitamine C nog meer? De stof is erg belangrijk voor je gewrichten, botten, pezen, huid, bindweefsel en spieren. Ook speelt deze vitamine een rol bij de synthese van allerlei neurotransmitters en hormonen.  

Tot slot is het betrokken bij je spijsvertering, ontgifting, cholesterol, carnitine, mineraal huishouding en de afbraak van tyrosine. 

Vitamine C:

 – Ondersteunt je immuunsysteem

 – Werkt als een antioxidant

 – Is belangrijk voor je huid en de productie van collageen

 – Stimuleert de opname van ijzer in je lichaam

 – Reguleert stikstofoxide wat helpt je bloedvaten te verwijden en je bloeddruk te verlagen

 – Is belangrijk voor het behoud van sterke botten

 – Helpt je tandvlees sterk houden

 – Helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen

 – Zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel

 – Is belangrijk bij het aanmaken van dopamine

 – Helpt bij het aanmaken van de neurotransmitter serotonine

 – Helpt adrenaline produceren en afbreken

 – Helpt bij de eliminatie van zware metalen zoals lood, kwik, nikkel en cadmium

 – Ondersteunt lysine / proline / glycine aminozuren

 – Speelt een rol bij de prostaglandinensynthese

 – Helpt bij het aanmaken van I-carnitine

 – Helpt bij de productie van glazuur

 – Bevordert de opname van ijzer in je bloed 

 – Reguleert lipoproteïne a 

 – Ondersteunt immuun regulatie wat helpt bij auto-immuunziektes 

Zoals je ziet is vitamine C bij vele processen in je lichaam betrokken. De werking als antioxidant helpt je cellen en weefsel gezond houden en vertraagd daarmee het verouderingsproces. 

Hoeveel vitamine C per dag moet je innemen?

Een heerlijk glas versgeperste jus bij je ontbijt en dan heb jij je vitamines wel weer binnen toch? Het klopt dat er in sinaasappels veel vitamine C zit. Maar hoeveel milligram vitamine C per dag moet je eigenlijk innemen.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 75 milligram vitamine C voor volwassenen. Hierop zijn echter tal van uitzonderingen. Zo hebben kinderen onder de 14 jaar een lagere behoefte en hebben zwangere vrouwen juist weer een hogere behoefte. 

Deze richtlijnen betreffen echter een ondergrens: als je hieronder zit krijg je te weinig vitamine C binnen! 

Vitamine C is wateroplosbaar, wat betekent dat je lichaam het niet op kan slaan en het daarmee ook weer snel uit je lichaam verdwijnt. Daar komt nog bij dat onze landbouwgrond uitgeput raakt door massale voedselproductie en het gebruik van kunstmest. Het gevolg is dat de bodem verarmt en ons voedsel daardoor minder vitamines en mineralen bevat. 

Om deze reden raden wij een hogere dosering van vitamine C aan. Natuurlijk hangt het af van je persoonlijke situatie en behoefte. Je kunt als basis rustig 500 milligram per dag aanhouden. Zo weet je zeker dat je altijd voldoende vitamines C binnen krijgt. Een vitamine C-supplement kan uitkomst bieden om aan deze behoefte te voldoen. Omdat Vitamine C een lage toxiciteit kent kun je er niet snel een overdosis van krijgen. 

Om het overzichtelijk te houden hebben we een schema per leeftijdscategorie gemaakt zodat je kunt zien wat jouw minimale aanbevolen dagelijkse behoefte is.

 Schema minimale dagelijkse dosis vitamine C: 

Kinderen                  Milligram vitamine C per dag 

 6-11 maanden                          20 

 1-2 jaar                                       30 

 2-5 jaar                                       40

 6-9 jaar                                       50 

waar is vitamine c goed voor

 Vrouwen              Milligram vitamine C per dag 

  9-13 jaar                                   60  

 14-18 jaar                                  75 

 19-70 jaar                                 90

   > 70 jaar                                  90 

 Zwangere vrouwen               100 

 Borstvoeding geven              100

 Mannen               Milligram vitamine C per dag

  9-13 jaar                                  60

 14-18 jaar                                  75

 19-70 jaar                                 90

   > 70 jaar                                  90

Vitamine C serum

Vitamine C serum voorziet je huid van extra vitamine C. En dat is goed nieuws want het heeft meerdere voordelen, vooral een ouder wordende huid. Dit product mag dus zeker niet ontbreken in je badkamer. Een vitamine C serum is een serum voor je huid dat je aanbrengt vóór je gezichtscrème. Vitamine C werkt op allerlei manieren huidverjongend. 

Het kan vrije radicalen in de huid beperken, die veroorzaakt worden door zonlicht of toxische stoffen van buitenaf. Het helpt om pigmentvlekken te verminderen waardoor je je huidtint egaliseert. Je kunt het serum ook gebruiken om fijne lijntjes te verminderen of je huid van extra energie te voorzien of te beschermen tegen invloed

Vitamine C staat er om bekent dat het een antioxidant is wat goed voor je huid is. De vitamine zorgt voor de aanmaak van collageen. En dat vinden heel veel vrouwen zeer interessant!  

Collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam. Je vindt het terug in de huid, gewrichten, botten, spieren, haren en nagels. 

Dit eiwit is sterk en zeer rekbaar, wat ervoor zorgt dat het moeilijk breekt. Je kunt het zien als de lijm die het lichaam bij elkaar houdt. 

Vitamine C is een belangrijke bouwstof voor collageen. Samen met selenium, zink, zwavel en koper zorgt het ervoor dat dat je lichaam nieuw gezond collageen aanmaakt en het oude wordt afgebroken.

waar zit vitamine e in?

Wanneer er een goede balans tussen de afbraak en de opbouw van collageen is dan heb je meer elasticiteit in je lichaam waardoor je er niet alleen gezond en jonger uitziet, je blijft er ook langer gezond bij! 

Vitamine C is één van de belangrijkste bouwstenen voor de productie van collageen

Vitamine C en zink

Vitamine C en zink hebben een positief effect op infecties. Met name bij milde infecties hebben deze stoffen een positief effect omdat ze een belangrijke rol spelen bij je weerstand. Om dit effect te krijgen zal je wel een hogere dosering moeten nemen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. 

Het kan de klachten van de infectie verminderen en heeft zelfs effect op de tijdsduur van de infectie. Zo laten vitamines en mineralen nogmaals zien hoe belangrijk ze voor je lichaam zijn. Niet alleen ter preventie maar ook als ‘ natuurlijke medicatie’. 

Laten we zink eens nader bestuderen. Zink is een spoorelement wat een belangrijke Co-factor is bij vele processen in je lichaam. Wat wil dat precies zeggen? Zink dient als een soort ‘hulp-molecuul’ dat het enzym in staat stelt zijn werk te doen. Veel van deze ‘enzymen’ zijn betrokken bij de stofwisseling. 

Zink komt voor in iedere lichaamscel en is belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe cellen zoals bij opgroeiende kinderen of bij de genezing van wonden na een operatie. Het speelt een rol bij het omzetten van vitamine A naar de biologische actieve vorm, wat belangrijk is om goed te kunnen zien. 

Tot slot helpt zink bij de afbraak van alcohol in de lever. Vitamine C en zink hebben dus een positief effect op allerlei processen in je lichaam die je gezond, fit en mentaal scherp houden.

Ijzer en vitamine C

Ijzer is enorm belangrijk voor je lichaam. Het is een bestandsdeel in je bloed dat zuurstof helpt vervoeren door je lichaam. Wanneer je een tekort aan ijzer hebt, krijgen je organen, cellen en weefsel niet voldoende zuurstof, waardoor je sneller moe bent. Ook kun je een slap gevoel krijgen of er bleek uit zien. 

Ijzer en vitamine C worden vaak samen gebruikt wanneer je bloedarmoede hebt. Vitamine C helpt je lichaam namelijk om ijzer beter op te nemen. We kennen twee soorten ijzer, namelijk heemijzer wat alleen in dierlijke producten voorkomt. Non-heemijzer komt in zowel dierlijke als plantaardige producten voor. 

Ijzer uit dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees en vis wordt beter opgenomen door je lichaam dan ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen zoals groente, peulvruchten of brood. 

Vitamine C zorgt ervoor dat het non-heemijzer uit plantaardig voedsel beter kan opnemen. 

Combineer groente en fruit tijdens een maaltijd. Op deze manier krijg je op een natuurlijke manier voldoende ijzer binnen.

waar is vitamine c goed voor

Vitamine C en magnesium

Wist je dat vitamine C en magnesium een positieve invloed hebben op de werking van het zenuwstelsel? Ze dragen namelijk bij aan een normaal psychologisch functioneren. Vitamine C levert een bijdrage aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade. Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen. 

Magnesium bevordert de energiestofwisseling in je lichaam en speelt een rol bij de overdracht van zenuwprikkels. Magnesium draagt ook bij aan een normale werking van je spieren. 

Zoals je ziet gaan vitamine C en magnesium hand in hand door het leven. Belangrijk is echter wel dat je voldoende van beide binnenkrijgt. Omdat je lichaam zelf geen magnesium aan kan maken moet je het uit je voeding halen. Spinazie, broccoli en bananen zijn goede bronnen van magnesium. Je vindt magnesium ook in paranoten, cashewnoten, lijnzaad en rauwe cacao. 

Wat zeker niet mag ontbreken op je boodschappenlijstje zijn groene kruiden. Ze worden vaak gezien als smaakmakers maar zitten vol antioxidanten, vitamines en mineralen waaronder magnesium. 

Je kunt je magnesiumpeil ook aanvullen met een supplement. Denk hierbij eens aan een voet- of ligbad met magnesium badkristallen. Het is een heerlijke ontspannen manier om extra magnesium tot je te nemen. De magnesium wordt eenvoudig door de huid opgenomen waarna het zijn goede werk kan doen. Het grote pluspunt is dat je je maag- darmkanaal niet belast en bovendien slaap je er ook nog eens heerlijk op! 

Tot slot

In dit artikel hebben we de vraag beantwoord waar is vitamine C goed voor? Krijg jij voldoende vitamine C binnen via groente en fruit? Heb je weleens een tekort aan vitamine C gehad en op welke manier openbaarde zich dat? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met jouw vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *