Magnesium > waar is magnesium goed voor?

waar is magnesium goed voor
Expert: Jaap Gerrijts | 19 november 2020 | Bijgewerkt: 9 januari 2022 | Leestijd: 8 minuten

Waar is magnesium goed voor?

Waar is magnesium goed voor? Het is algemeen bekent dat je dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnen moet krijgen omdat dit belangrijk is voor een goede gezondheid. Bekende vitamines zijn vitamine C en vitamine D en bij mineralen denk je al gauw aan calcium, zink of magnesium. 

Waarom het belangrijk is dat je hier voldoende van binnenkrijgt en dat een tekort voor allerlei vervelende klachten en symptomen kunnen leiden weten heel veel mensen niet. 

Waar is magnesium goed voor? In dit uitgebreide artikel hebben we 15 gezondheidsvoordelen voor je uitgelicht. Lees je mee?!

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium is een essentieel mineraal dat verschillende belangrijke functies heeft in je lichaam. Omdat je lichaam zelf geen magnesium aanmaakt moet je het binnenkrijgen via je voeding of een extra supplement als aanvulling op je voeding. 

Het is belangrijk voldoende magnesium binnen te krijgen omdat een tekort aan dit belangrijke mineraal kan leiden tot allerlei vervelende klachten. We hebben een uitgebreid overzicht voor je gemaakt zodat je na het lezen van dit artikel antwoord kunt geven op de vraag: waar is magnesium goed voor?

Vermoeidheid

Als je een tekort aan magnesium hebt werkt je lichaam minder goed en raak je vermoeid. Dit komt omdat magnesium onder andere betrokken is bij je energiehuishouding. 

Zo zet het suikers en vetten om naar energie en reguleert het je slaap. 

Wanneer je voldoende magnesium binnenkrijgt via je voeding of aangevuld met een supplement kunnen deze processen optimaal verlopen en ga je vermoeidheid tegen.

waar is magnesium goed voor

Spieren

Magnesium draagt bij aan een goede werking van je spieren. Het is goed voor de spierkracht, spierontspanning en het uithoudingsvermogen van je spieren. Hierbij werken calcium en magnesium nauw samen. 

Zo zorgt calcium voor het aanspannen van de spier en magnesium voor het ontspannen van de spier. Het is belangrijk dat dit proces in balans is voor een optimale werking. Heb je een tekort aan magnesium dan kun je al gauw spierkramp krijgen. 

waar is magnesium goed voor

Stress

Magnesium zorgt voor ontspanning in je lichaam en werkt kalmerend en wordt daarom ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Stress is één van de belangrijkste oorzaken van een magnesiumtekort. 

Hoe meer fysieke of mentale stress, des te meer magnesium je lichaam verbruikt. 

Juist daarom is het heel erg belangrijk om magnesium aan te vullen en op peil te houden met bijvoorbeeld een voet- of ligbad met magnesium badkristallen.

waar-is-magnesium-goed-voor

Sterke botten

Magnesium is belangrijk voor de opbouw van je botten en het behoud van een stevig skelet. 

Het staat vast dat vrouwen die osteoporose hebben minder magnesium in de botten hebben dan gezonde vrouwen. 

Voor sterke botten is magnesium essentieel omdat het vitamine D omzet in een actieve vorm die nodig is voor een goede opname van calcium in de botten.

waar is magnesium goed voor

Gemoedstoestand

Magnesium is goed voor je gemoedstoestand en heeft een gunstig effect op je geestelijke balans. 

Het draagt ook bij aan belangrijke hersenfuncties zoals je concentratievermogen, alertheid en je geheugen.

Algemeen genomen speelt magnesium een essentiële rol  bij het gezond houden van je lichaam en geest en daarmee het verkrijgen van een betere gezondheidstoestand.

waar is magnesium goed voor

Huid

Als je een droge huid hebt is dat natuurlijk erg vervelend maar gelukkig kun je veel baat hebben bij magnesium. 

Het zorgt ervoor dat je huidcellen normaliseren waardoor symptomen bij bijvoorbeeld psoriasis worden verzacht. 

Ook bij infecties zoals acne, eczeem of andere ontstekingen zorgt magnesium voor rust in je huid. De jeuk wordt verzacht en je huid gehydrateerd.

waar is magnesium goed voor

Overgang

De kans is erg groot dat je lichaam meer magnesium nodig heeft als je in de overgang bent. Hormonale schommelingen en stress zijn echte magnesium ‘verbruikers’.

Als je te weinig magnesium binnenkrijgt kun je al snel last hebben van spierkrampen, vermoeidheid, lusteloosheid, onrust of migraine. Je denkt dan niet gelijk aan een magnesiumtekort. 

Je krijgt magnesium binnen via je voeding of een supplement.

waar is magnesium goed voor
Magnesium draagt bij aan het verminderen van overgangsklachten zoals opvliegers

Hoofdpijn

Magnesium kan verlichting bieden bij veel gevallen van hoofdpijn doordat het een ontspannende werking heeft op je hoofd en nekspieren. 

Zo begint spanningshoofdpijn vaak met verkrampte spieren. Deze klachten komen vaak door een elektrolyten tekort en magnesium speelt hier een belangrijke rol bij. 

Als je vaak last hebt van spanningshoofdpijn is aan te raden om preventief magnesium te gebruiken om dit te voorkomen.

waar is magnesium goed voor
Magnesium heeft een ontspannende werking op het hoofd en de nekspieren

Artrose

Langdurig magnesium tekort daar kan artrose, artritis en osteoporose een gevolg van zijn. Ongeveer 60% van het in het lichaam opgeslagen magnesium zit in je botten en tanden. 

Als je niet genoeg magnesium uit voedsel kan halen of opnemen via je darmen, wordt het onttrokken uit je botten en tanden en verdeeld over je hart en je hersenen. Juist daarom is het belangrijk dat je bij reumatische klachten voldoende magnesium via je voeding of zonodig aangevuld met een supplement binnenkrijgt.

waar is magnesium goed voor

Kramp

Kramp is erg vervelend helemaal als het midden in de nacht gebeurt. Toch overkomt het heel veel mensen van jong tot oud. 

Wanneer je een onbalans hebt kan je spier niet ontspannen met als gevolg kramp. Magnesium werkt samen met calcium in dit proces. Calcium zorgt voor het aanspannen en magnesium voor het ontspannen van de spier. 

Magnesiumtekort zorgt voor deze onbalans. Een voet- of ligbad met magnesium badkristallen helpt je spieren te ontspannen.

waar is magnesium goed voor

Zwangerschap

Als je zwanger bent neemt de behoefte aan magnesium aanzienlijk toe. Dit is nodig voor de groei van de foetus en de verhoogde uitscheiding van de nieren door hormonale veranderingen. 

Klachten kunnen worden voorkomen door voldoende magnesium inname en daarom wordt bijna iedere zwangere vrouw aanbevolen om extra magnesium te nemen. 

Magnesium opname via de huid middels een voet- of ligbad met magnesium badkristallen is bewezen effectief. Bovendien belast je je maagdarmkanaal niet.

waar is magnesium goed voor

Gebit

Een slecht gebit of tandbederf wordt vaak gelinkt aan te veel suiker, te veel zuur en frisdrank. Dit klopt deels en dat komt doordat er in bewerkte voeding te weinig vitamines en mineralen zitten. 

Je lichaam heeft deze essentiële vitamines en mineralen echter wel hard nodig voor het goed functioneren van je organen. 

Omdat je tanden en botten als niet vitaal worden bestempeld worden reserves die zich hier bevinden voor de rest van het lichaam gebruikt. Een zwak gebit kan het gevolg daarvan zijn.

waar is magnesium goed voor

Energie

Magnesium is erg belangrijk voor je energiehuishouding. Het speelt een belangrijke rol bij de ondersteuning van je energieniveau. 

Magnesium zorgt er onder andere voor dat voedingstoffen kunnen worden omgezet in energie.

Daarnaast bevordert magnesium de stofwisseling en activeert het de natuurlijke energie in je lichaam zodat je je nooit vermoeid of futloos voelt 

waar is magnesium goed voor

Zenuwstelsel

Magnesium is van groot belang voor een goed werkend zenuwstelsel. 

Je zenuwstelsel draagt bij aan het juist functioneren van tal van lichaamsfuncties zoals de hartactiviteit, je reactievermogen en spiersamentrekkingen.

Stress is iets wat het zenuwstel uit balans kan brengen. Stress zorgt er ook voor dat je lichaam meer magnesium verbruikt. Het is daarom belangrijk om voldoende magnesium tot je te nemen.

waar-is-magnesium-goed-voor

Slapen

Net zoals melatonine is magnesium een natuurlijk slaapmiddel. Het werkt zelfs samen met het slaaphormoon melatonine. Samen zorgen ze voor een betere regulatie van je bioritme.  

Te weinig magnesium is slecht voor je slaap en kan zelfs insomnia veroorzaken. 

Mensen met magnesiumtekort ervaren vaak een rusteloze slaap en midden in de nacht wakker worden. Je magnesiumtekort aanvullen zorgt voor een diepere en rustigere slaap.

waar is magnesium goed voor

Hoeveel magnesium heb je per dag nodig?

Nu we alle 15 voordelen besproken hebben waar magnesium aan bijdraagt is het belangrijk om te weten hoeveel magnesium je dagelijks binnen moet krijgen om fit en vitaal te blijven. Het antwoord daarop gaan we je zeker niet onthouden. 

 – De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een volwassen vrouw is 300 milligram magnesium per dag. 

 – De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een volwassen man is 350 milligram magnesium per dag. 

Deze aanbeveling is genoeg om geen magnesiumtekort te krijgen. Er zijn echter uitzonderingen waarbij een hoger magnesium inname nodig is. Dit komt omdat je lichaam een grotere behoefte heeft aan magnesium doordat het lichaam meer magnesium verbruikt. 

Een verhoogde behoefte aan magnesium kan de volgende oorzaken hebben:

 – Stress

 – Ouderdom

 – Medicijngebruik

 – Zwangerschap of borstvoeding

 – Fysiek zware beroepen

 – Sporten of een ongezonde leefstijl

Je magnesium behoefte kan in enkele van deze gevallen zelfs oplopen tot 600-700 milligram magnesium per dag. Aangezien je daar niet tegen kunt eten is een supplement meer dan gewenst! Denk hierbij eens aan magnesium badkristallen in een voeten- of ligbad. 

Deze manier van extra magnesium tot je nemen heeft vele voordelen. Zo belast je je maagdarmkanaal niet want teveel magnesium kan zorgen voor darmproblemen of diarree. 

Waar zit magnesium in?

Magnesium moet je uit je voeding halen of zonodig aanvullen met een supplement. Dit komt omdat je lichaam dit zelf niet aan kan maken. Het is dus belangrijk om voldoende voeding te consumeren waar magnesium in zit. We hebben een lijstje voor je samengesteld met voeding die boordevol magnesium zit. 

 –  cashewnoten en paranoten

 – spinazie, broccoli en boerenkool

 – bananen, avocado’s en quinoa

 – makreel, zalm en ansjovis

 – groene kruiden

 – rauwe cacao

 – wakame en edamame

 – pure chocolade – 

 – chiazaad en lijnzaad 

waar is magnesium goed voor

Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden om voldoende magnesium binnen te krijgen via je voeding. Toch kan een aanvulling middels een supplement gewenst zijn. Onthoudt goed dat een supplement altijd een aanvulling is en geen vervanging van. Je dient magnesium gewoon binnen te krijgen via voeding waar magnesium in zit. 

Welk magnesium supplement moet je nemen?

Natuurlijk bestaan er allebei supplementen om je dagelijkse hoeveelheid mineralen aan te vullen. Ze zijn er van goedkoop tot duur. In pil vorm, poedervorm of in badkristallen vorm. Maar welke moet je nou nemen? Veel ‘goedkope’ supplementen maken gebruik van magnesiumoxide. Een vorm die juist minder goed wordt opgenomen door het lichaam. Ook kun je bij overdosering vrij gemakkelijk darmklachten als diarree krijgen. 

In plaats van slikken kun je ook gaan badderen. Een voet- of ligbad met magnesium badkristallen is een uitstekende manier om extra magnesium tot je te nemen. De magnesium wordt eenvoudig door je huid opgenomen waardoor het de bloedbaan kan bereiken.

Tot slot

Waar is magnesium goed voor stond in dit uitgebreide artikel centraal. Heb jij na het lezen van dit artikel het vermoeden van een magnesiumtekort? Zo ja, welke klachten ervaar je momenteel? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook
placeholder

Magnesium bijwerkingen

placeholder

Magnesium poeder

placeholder

Teveel magnesium

Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29093983/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21159786/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28846654/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26166051/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25540137/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22051430/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25008857/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35184264/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35253448/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33573164/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23321048/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *