vitamine B5
Expert: Jaap Gerrijts | 19 oktober 2022 | Leestijd: 6 minuten

Vitamine B5

Vitamine B5 wordt ook wel pantotheenzuur genoemd en is één van de 8 B-vitaminen die deel uitmaken van het vitamine B-complex. Vitamine B5 is belangrijk voor het aanmaken van verschillende hormonen en het is betrokken bij de energieproductie. Het is een stof die zorgt voor een gezonde huid en ondersteunt je mentale gezondheid.

Vitamine B5 is een belangrijke vitamine met vele functies. In dit artikel leggen we dat haarfijn aan je uit. Lees je mee?!

Vitamine B5

Vitamine 5 is een belangrijke cofactor voor de energieproductie in je lijf. De stof is ook betrokken bij de stofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydraten. Het is een veelzijdige vitamine die daarnaast betrokken is bij de opbouw van neurotransmitters, hemoglobine, steroïde hormonen en lipiden. 

Vitamine B5 is essentieel voor de synthese van slaap en stresshormonen:

 • Acetylcholine – neurotransmitter goed voor focus en geheugen

 • Cortisol – stresshormoon helpt bij stress

 • Adrenaline – stresshormoon helpt bij stress

 • Serotonine – neurotransmitter die je een goed gevoel geeft

 • Melatonine – slaaphormoon die je helpt bij het slapen

Slaaphormoon

Vitamine B5 is erg belangrijk voor het aanmaken van stresshormonen, evenals de hormonen die betrokken zijn bij slaap en je humeur. Vitamine B5 helpt de productie van het slaaphormoon melatonine en acetylcholine. Wanneer de aanmaak hiervan goed verloopt dan merk je een duidelijk verschil dat je overdag energie hebt door de acetylcholine en ‘s nachts goed kunt doorslapen door de melatonine. 

Het bijzondere van vitamine B5 is dat het direct de cel kan ondersteunen die het circadiaans ritme regelt. Dit is een biologische ritme die als een ingebouwde klok werkt. Zo weet je lichaam wanneer het tijd is om op te staan en weer te gaan slapen. 

Als je circadiaans ritme ontregeld is dan ben je vaak overdag moe en je slaapt slecht gedurende de nacht. Dit heeft voor een gedeelte te maken met melatonine die nodig is om een goede REM slaap te hebben. Je slaapt wel even maar je komt nooit lang in deze diepe slaap. Juist deze diepe REM slaap helpt je lichaam herstellen zodat je fris en uitgerust wakker word.

Stresshormoon

Vitamine B5 is nodig om het stresshormoon cortisol aan te maken en goed te laten werken. Het helpt namelijk bij het reguleren van cortisol zodat het niet te hoog of te laag is. De productie van het bijnierhormoon cortisol is ook betrokken bij je slaap. Je zult namelijk niet goed kunnen slapen als je een te hoog cortisolgehalte hebt.

Hoe werkt dit precies?

Je bijnieren maken stresshormonen aan en als je een te lange tijd onder stress staat dan kunnen je bijnieren ontregeld en uitgeput raken. Dit zorgt ervoor dat je in een constante staat van stress komt te staan en hierdoor maak je minder melatonine aan waardoor je slecht kunt slapen. 

Vitamine B5 speelt een grote rol bij het aanmaken van al deze verschillende hormonen en wanneer dit proces verstoort raakt door een tekort aan B5 of simpelweg teveel stress dan kan dit heel vervelend zijn.

 

”Vitamine B5 word ook wel panthoteenzuur genoemd”

Slechte opname via de maag

Omdat vitamine B5 zoveel belangrijke functies heeft is het belangrijk dat je er dagelijks genoeg van binnen krijgt. De vitamine is aanwezig in veel voedingsmiddelen maar het vitamine B5-gehalte in voeding kan sterk afnemen door voedselraffinage, invriezen, inblikken en koken.

Normaal gesproken haal je B5 uit voedsel, maar als je darmflora met vriendelijke bacteriën niet goed werkt dan worden er minder B-vitamines gemaakt. Je darmen moeten inactief B5 namelijk omzetten in actief vitamine B5. Heb je last van een maag- of darmziekte dan is de kans aanwezig dat dit proces niet goed werkt.

Je darmflora heeft ook vitamine D3 nodig om te functioneren en een laag D3-gehalte vermindert de micro-organismen in je darmen die nodig zijn om actief B5 aan te maken. Dit kan dan uiteindelijk ook leiden tot een laag B5 gehalte.

Als je te weinig B5 hebt dan kun je last krijgen van vermoeidheid, prikkelbaarheid, spierkrampen, ontsteking, stress en slapeloosheid. Als je wilt weten wat je B5 gehalte is dan kun je bij de huisarts een test laten doen.

 

”Vitamine B5 draagt bij tot een gehydrateerde huid en goede huidbarrière”

Vitamine B5 bij puistjes en acne

Vitamine B5 word steeds vaker ingezet om puistjes of acne te verminderen. Op dit moment moet het nog beter onderzocht worden maar de onderzoeken die er tot nu toe gedaan zijn komen met een positief resultaat. Zo is er onder een groep van ruim 40 mensen met acne na twaalf weken aangetoond dat hun puistjes aanzienlijk verminderde en de ontstekingswaarden in het lichaam werden ook lager. 

Omdat vitamine B5 betrokken is bij de aanmaak van hormonen en bescherming van je huidbarrière is het theoretisch gezien een logisch gevolg. Daarnaast helpt vitamine B5 ontstekingen in je lichaam en huid verminderen en dit kan ook een oorzaak zijn van puistjes.

In de praktijk zijn er veel mensen die dankzij het gebruik van B5 of een vitamine B-complex verbetering in het aantal puistjes hebben en daarmee een veel gezondere huid kregen. 

  

”De giftigheid van vitamine B5 is extreem laag”

Vitamine B5 in supplement kopen

Een supplement met vitamine B5 / panthotheenzuur is veilig om in te nemen. Het is beter om alle vitamine B soorten in één complex te gebruiken omdat ze een samenwerkingsvoordeel hebben. Ze helpen elkaar beter te werken en op deze manier heb je er hoogstwaarschijnlijk nog meer baat bij. 

Je kunt kiezen tussen twee versies, de actieve en niet actieve vorm. Wanneer je voor de actieve pantethine gaat dan hoeft je lichaam de stof zelf niet om te zetten en neem je het makkelijker op.

Als je bijnierproblemen of slaapproblemen hebt dan is een goede therapeutische dosering tussen de 500 en 1000 mg vitamine B5. Dit kan je cortisol helpen verlagen en een betere slaap bevorderen. Ook bij het gebruik van anticonceptiemiddelen kan het voorkomen dat je behoefte hebt aan extra vitamine B5.

Let er op dat vitamine B5 de werking kan versterken van corticosteroïden en acetylcholinesteraseremmers. 

Mocht je medicijnen gebruiken en een supplement willen gaan gebruiken houd dan altijd twee uur tussen het gebruik van een supplement en het gebruik van een medicijn. Bij twijfel kun je het beste eerst met je arts overleggen voor je zomaar een supplement gaat gebruiken.

Tips:

1) Vitamine B5 komt voor in vlees, orgaanvlees, groenten, fruit, eieren, peulvruchten, volkoren- en melkproducten

2) Laat je waardes testen als je misschien te weinig B5 in je lichaam hebt

3) Combineer B5 altijd met alle andere B vitamines vanwege de synergetische werking

4) Kies altijd de actieve vorm van B5 genaamd pantethine 

Tot slot

Vitamine B5 stond centraal in dit artikel. Wist je dat vitamine B5 belangrijk is voor de aanmaak van hormonen en dat het een rol speelt bij je slaap? Heb je weleens nagedacht om een multivitamine te slikken om je vitamine B aan te vullen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaar onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk.

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Kramp in de benen bij ouderen

Waar is omega 3 goed voor?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *