vitamine B2
 Expert:Jaap Gerrijts | 4 december 2022 | Leestijd: 8 minuten 

Vitamine B2

Vitamine B2 maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Vitamine B2 is een wateroplosbare vitamine dat het energieniveau ondersteunt en belangrijk is voor het gezichtsvermogen. Daarnaast helpt vitamine B2 bij de bescherming van lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf zoals vrije radicalen. 

De vitamine komt voor in allerlei soorten voeding en je kunt er daarom ook voldoende van binnen krijgen door gezond en gevarieerd te eten.

Vitamine B2 kent vele voordelen voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we welke voeding rijk aan vitamine B2 is. Lees je mee?!

Vitamine B2

Vitamine B2 ken je misschien ook wel als riboflavine en dit is een wateroplosbare vitamine die betrokken is bij verschillende taken in het lichaam. Zo is het betrokken bij de aanmaak van energie, ontwikkeling, groei en het in stand houden van de cel functie. Vitamine B2 is enorm belangrijk voor het goed laten werken van andere B-vitamines zoals vitamine B3. 

Vitamine B3 kan in het lichaam aangemaakt worden door het aminozuur tryptofaan en B2 speelt hier een belangrijke rol bij. Het is ook betrokken bij de productie van pyridoxal-5-fosfaat uit vitamine B6-voedingsmiddelen.

De vitamine werkt als een bestanddeel van twee belangrijke co-enzymen in het lichaam, flavine adenine dinucleotide en flavine mononucleotide. Deze co-enzymen zijn verantwoordelijk voor verschillende functies die we straks uitgebreid gaan uitleggen.

Om je een idee te geven waar vitamine B2 bij betrokken is hebben we een kort overzicht gemaakt:

Handhaven van normale niveaus van homocysteïne in het bloed

Behoud van gezonde bloedcellen

Belangrijk voor een gezonde huid en slijmvliezen

Verhogen van het energieniveau

Goed voor het gezichtsvermogen

Werkt als een antioxidant en beschermt cellen tegen oxidatieve schade

Zorgt voor de omzetting van foliumzuur en vitamine B6 in de actieve vorm en tryptofaan in B3 

Zorgt voor een goed ijzergehalte in het bloed

Helpt bij het in stand houden van de cel functie

Helpt bij het kalmeren van het zenuwstelsel

Helpt lipideperoxidatie voorkomen

Helpt bij het reguleren van verschillende hormonen 

Helpt schildklieractiviteit reguleren

Belangrijk voor de ontwikkeling en groei

Helpt andere B-vitamines goed functioneren

Helpt de bijnierfunctie reguleren

 

 

”Vitamine B2 word veel gebruikt bij migraine”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van vitamine B2?

Vitamine B2 werkt als een antioxidant, zorgt voor de aanmaak van energie uit voeding en speelt een belangrijke rol bij enzymatische reacties. Maar wat zijn de gezondheidsvoordelen van vitamine B2 precies?

 

Energie

Vitamine B2 speelt een essentiële rol bij de aanmaak van mitochondriale energie in de cellen. Je lichaam gebruikt het om voedsel om te zetten in energie op celniveau voor verschillende functies.

Hormoonfunctie

Hersenfunctie

Zenuwfunctie 

Spijsverteringsfunctie

De stof is daarom enorm belangrijk voor de groei maar ook herstel van het lichaam. Bij een tekort aan vitamine B2 kunnen koolhydraten, eiwitten en vetten niet goed worden omgezet tot brandstof en dit kan er voor zorgen dat het lichaam niet genoeg energie heeft om goed te werken. 

De energie die in de cellen word aangemaakt heet ATP en dit staat voor adenosinetrifosfaat. Zonder voldoende ATP voel je je zwak en vermoeid waardoor verschillende functies in het lichaam minder goed werken.

 

Migraine

Bij migraine heb je last van hoofdpijn in combinatie met duizeligheid, prikkelbaarheid en gevoeligheid voor geluid of licht. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat het eten van voeding met veel vitamine B2 er in kan helpen deze symptomen te verlichten. De stof word vaak in hoge dosis voorgeschreven in een periode van enkele maanden om aanvallen te verminderen. 

Het kan niet allen de aantallen verminderen maar ook de ernst en duur van de symptomen. Het voordeel was dat niet alleen de migraine minder werd maar dat de mensen in sommige gevallen ook de medicatie konden verminderen. Er is nu een product genaamd Dolovent waar vitamine B2, magnesium en co-enzym Q10  in zit. Deze word door veel mensen gebruikt om migraine effectief te bestrijden.

 

Bloedarmoede 

Bloedarmoede kan verschillende oorzaken hebben zoals bloedverlies, te weinig zuurstof in het bloed of een verminderde aanmaak van rode bloedcellen. Vitamine B2 is bij al deze processen betrokken en daarom kan de stof helpen bij het voorkomen of behandelen van bloedarmoede.

Vitamine B2 is betrokken bij:

Aanmaak rode bloedcellen

Transport van zuurstof naar de cellen 

Mobiliseren van ijzer

Synthese van steroïde hormonen 

Als je een tekort hebt aan vitamine B2 dan loop je meer kans op het ontwikkelen van bloedarmoede en sikkelcelanemie.

 

Gezonde huid en haren 

Vitamine B2 speelt een belangrijke rol bij het regelen van de collageenspiegels in het lichaam. Collageen is belangrijk voor het vormen van huid, haar, nagels, botten, spieren en gewrichten. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat collageen het vochtgehalte en de elasticiteit van de huid kan verbeteren. Collageen is ook belangrijk voor de groei en gezondheid van het haar. Wanneer je en tekort hebt aan collageen dan kan je huid er sneller ouder uit gaan zien door de rimpels die ontstaan. 

Een ander onderzoek liet zien dat vitamine B2 er voor kan zorgen dat wonden sneller genezen en ontsteking van de huid kan helpen verminderen.

 

Ogen

Een tekort aan vitamine B2 kan volgens verschillende onderzoeken er voor zorgen dat iemand meer kans heeft op problemen met de ogen. Glaucoom is hier een goed voorbeeld van en deze aandoening kan resulteren in slecht zien en je kunt er zelfs blind van worden. De vitamine kan helpen bij het voorkomen van verschillende oogaandoeningen zoals glaucoom, staar en keratoconus. 

Ouderen hebben de meeste kans op oogaandoeningen op latere leeftijd en deze mensen kunnen baat hebben bij voedsel met veel vitamine B2 of een extra supplement.

Een behandeling die vaak word toegepast zijn druppels met vitamine B2 die op de ogen worden aangebracht. Op deze manier dringt de vitamine door het hoornvlies en kan het de sterkte van het hoornvlies vergroten.

 

Hart

Eén van de grote voordelen van vitamine B2 is dat het de gezondheid van het hart kan bevorderen. De vitamine is namelijk betrokken bij het reguleren van homocysteïne niveaus. Homocysteïne is een aminozuur die bij ophoping in het bloed kan zorgen voor vernauwing van de slagaders en hiermee het risico op hartproblemen kan vergroten.

Verschillende studies hebben het positieve effect van vitamine B2 op het hart aangetoond. Zo is er ook bewezen dat mensen met hart- en vaataandoeningen vaker een tekort hebben aan deze stof. 

 

Neurologische aandoeningen 

Onderzoek naar de neurologische functie van vitamine B2 heeft laten zien dat de stof bescherming kan bieden tegen verschillende aandoeningen zoals multiple sclerose, ziekte van Parkinson en migraine. De stof schijnt een rol te spelen in verschillende routes die verstoord zijn bij neurologische aandoeningen. Zo helpt de stof bij het vormen van myeline wat helpt de zenuwen te beschermen. 

Het is ook betrokken bij de metabolisme van ijzer en de mitochondriale functie die beide belangrijk zijn voor gezonde hersenen en zenuwen.

 

Antioxidant

Vitamine B2 werkt als een belangrijke antioxidant door het neutraliseren van vrije radicalen en het beschermen tegen cel beschadiging. Antioxidanten helpen op deze manier het risico op ziektes te verminderen. Onderzoeken hebben laten zien dat de krachtige werking van vitamine B2 lipideperoxidatie en reperfusie-oxidatieve schade helpt voorkomen. Zonder deze bescherming heeft iemand meer kans op een chronische ziekte.

 

 

”Lever, zuivelproducten, vis, vlees, noten, zaden en peulvruchten”

Waar zit vitamine B2 in?

Vitamine B2 komt veel voor in vlees en zuivelproducten maar het zit ook in andere bronnen zoals groente, peulvruchten, granen en noten.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk alle vitamines en mineralen uit je dagelijkse voeding te halen. In het geval van vitamine B2 heb je met een gevarieerd eetpatroon een grote kans dat je genoeg van deze stof binnen krijgt. 

Om je een idee te geven welke voeding veel vitamine B2 bevat hebben we een overzicht voor je gemaakt.

Runderlever 

Yoghurt 

Melk 

Quinoa

Spinazie 

Amandelen 

Eieren 

Tahini 

Kwark

Fetakaas 

Zongedroogde tomaten 

Lam  

Linzen

Lam 

Avocado

Koolvis 

Kaas

Walnoten

Champignons

Sojabonen

Lijnzaad

Wilde zalm 

Amandelen

Makreel

Brie

Bruine bonen 

Paling

 

 

”Vitamine B2 is een wateroplosbare vitamine”

Risico's en bijwerkingen vitamine B2

Wanneer je veel voeding eet met vitamine B2 er in dan scheid je lichaam het overtollige af via de nieren. Het grote voordeel van een wateroplosbare vitamine is dat je lichaam een teveel snel kan afvoeren. Het nadeel kan zijn dat je sneller een tekort op kunt lopen. 

Verschillende medicijnen kunnen de opname van vitamine B2 beïnvloeden waardoor er soms bijwerkingen kunnen ontstaan. Als je hier last van hebt dan is het belangrijk om dit met de arts te bespreken. De volgende medicijnen kunnen hierbij van toepassing zijn:

Probenecid – Kan de opname van vitamine B2 in het lichaam verhogen wat kan zorgen voor een overschot

Tricyclische antidepressiva – deze kunnen de hoeveelheid vitamine B2 in het lichaam verminderen

Methotrexaat – Hoge doseringen met vitamine B2 kunnen de werkzaamheid van methotrexaat verlagen

Fenobarbital – Kan de afbraak van vitamine B2 in het lichaam versnellen

Anticholinergica – Combinatie met vitamine B2 kan de maag en darmen aantasten en de opname van B2 verhogen

De volgende medicijnen verlagen de vitamine B2 status: Anticonceptiepil, tricyclische antidepressiva, antipsychotica, doxorubicine, probenecide en antimalaria medicijnen 

 

 

”B-vitamines activeren de natuurlijke energie in het lichaam”

Vitamine B2 supplement

Als je extra vitamine B2 kunt gebruiken kijk dan welke voeding veel bevat en eet daar wat meer van. Je kunt daarnaast ook edelgist vlokken nemen. Dit is een hele goede natuurlijke bron van verschillende B- vitamines. Het word goed door het lichaam opgenomen en geeft geen bijwerkingen. 

Kies je voor een supplement dan is het raadzaam om niet alleen vitamine B2 te nemen maar het totale vitamine B-complex. Vitamines B helpen elkaar beter te werken en opnemen. Op deze manier heb je extra veel voordeel aan het supplement. Zoek je een supplement puur als onderhoudsdosering dan kan een kwalitatieve multivitamine een goede keuze zijn. Je krijgt dan niet alleen B-vitamines binnen maar ook andere vitamines en mineralen.

Wanneer je specifiek op zoek bent naar vitamine B2 dan is natrium riboflavine-5-Fosfaat. Dit is de actieve vorm van vitamine B2 en word goed door het lichaam opgenomen.

Houd je altijd aan de aanbevolen dagelijkse dosering die op de verpakking staat om eventuele bijwerkingen zoveel mogelijk te vermijden.

Tips:

1) Edelgist vlokken zijn een goede natuurlijke bron van B-vitamines

2) Denk je een tekort te hebben neem dan contact op met de huisarts voor een test

3) Eet altijd veelzijdig, gezond en zoveel mogelijk biologisch zodat je voldoende vitamine B2 binnen krijgt . Vermijd transvetten, suiker en geraffineerde granen zoveel mogelijk

4) Een supplement kan een prima aanvulling zijn maar is nooit een vervanging voor gezond eten. Een goede multivitamine of natrium riboflavine-5-Fosfaat zijn goede manieren om een tekort aan te vullen

Vitamine B2 helpt de cellen in je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade

Tot slot

Vitamine B2 stond centraal in dit artikel. Heb jij vaak last van migraine of hoofdpijn? Wist je dat vitamine B2 de klachten hiervan kan verzachten? Een multivitamine kan hierbij een goede aanvulling zijn! Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook
vitamine b2 tekort

Vitamine B2 tekort

placeholder

Is kruidnagel gezond?

placeholder

Vitamine B2 tekort symptomen

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *