vitamine b2 tekort
Expert: Jaap Gerrijts | 7 oktober 2022 | Leestijd: 7 minuten

Vitamine B2 tekort

Vitamine B2 tekort. Vitamine B2 maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Dit zijn 8 verschillende B vitamines met elk hun eigen nummer. Vitamine B2 is de tweede vitamine en is belangrijk voor het ondersteunen van je energieniveau en het helpt bij vermoeidheid. 

Vitamine B2 tekort kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten. Welke dat zijn en wat je er aan kunt doen leggen we je in dit artikel uit. Lees je mee?!

Vitamine B2 tekort

Vitamine B2 is één van de acht vitamine B varianten die je misschien ook wel kent als riboflavine. Vitamine B2 is belangrijk voor je vruchtbaarheid, huid, haar, nagels, stofwisseling en het produceren van energie in je lichaam. 

Een andere belangrijke taak van deze vitamine is het in stand houden van rode bloedcellen en een goed ijzergehalte in je bloed. Het is een stof die een antioxiderende werking heeft die helaas niet door je lichaam kan worden opgeslagen.

Wanneer je niet genoeg van deze vitamine kan opnemen via je voeding dan kan je een vitamine B2 tekort oplopen. 

  

”Vitamine B2 bevordert je energiestofwisseling”

Vitamine B2 tekort symptomen

Een vitamine B2 tekort brengt symptomen met zich mee waarbij je niet direct door hebt dat het om een B2 tekort gaat. Het kan daarom zijn dat je een tijd met klachten rondloopt voor je erachter komt wat de exacte oorzaak is. 

De beste manier om erachter te komen dat je een tekort hebt is bij je huisarts een test laten doen. Hier zal je binnen enkele dagen de uitslag krijgen en weet je wat het probleem is.

De belangrijkste signalen van een vitamine B2-tekort:

Pijnlijke rode tong

Gebarsten lippen

Gebarsten hielen

Ruwe en schilferige huid

Vettige huid

Bloeddoorlopen ogen

Hoge histamine

Migraine hoofdpijn

Bijziendheid

Anale kloven

Bloedarmoede

Jeukende ogen / tranen

Last van lichtgevoeligheid

Haaruitval

Depressie

 

 

”Vitamine B12 is belangrijk voor je huid, haar en nagels”

Vitamine B2 tekort oorzaak

Het is belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak van je vitamine B2 tekort is zodat je hier wat aan kunt doen en het in de toekomst niet meer voorkomt. Nou verschilt ieder persoon en ook de oorzaak kan verschillen. De grootste oorzaak is dat je niet voldoende vitamine B2 via je voeding binnen krijgt en dit kan hierdoor komen:

Slechte opname via je darmen door:

Medicijngebruik

Maag- darm ziekte

Te weinig maagzuur

Brandend maagzuur

Geraffineerde voedingsmiddelen

Teveel granen consumeren

Ook ouderdom, leverschade en het consumeren van alcohol kan een tekort aan vitamine B2 veroorzaken.

  

”Vitamine B2 heeft een antioxiderende werking”

Zo krijg je voldoende vitamine B2 binnen

Een volwassen man en vrouw heeft 1,6 milligram vitamine B2 per dag nodig. Als je zwanger bent dan heb je iets meer nodig namelijk 1,7 milligram. Wanneer je een tekort hebt aan vitamine B2 dan is het belangrijk om granen en geraffineerde tarweproducten te vermijden. Deze verhinderen de opname van vitamine B2 enorm en daarom kan je deze beter even laten staan.

Je vindt B2 in de volgende voedingsmiddelen: 

Zuivelproducten

Eieren

Groenten

Vlees

Fruit

Eet gezond en varieer dagelijks zodat je niet altijd het zelfde eet. Let erop dat je voldoende groenten, fruit en vlees eet om zo genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Omdat vitamine B2 veel voorkomt in zuivel raden wij je aan om dagelijks een magere of volle kwark te eten.

Naast gezond eten kun je iedere dag een theelepel voedingsgist nemen. Voedingsgist word ook wel edelgist genoemd en zit boordevol vitamine B2. Het is een natuurlijke manier om je vitamine B2 tekort weer aan te vullen.

Wanneer je besluit om een extra vitamine B2 supplement te nemen kies dan voor natrium Riboflavine-5-Fosfaat. Deze vorm is de actieve vorm van vitamine B2 en word het beste opgenomen door je lichaam. Neem niet alleen B2 maar een vitamine B-complex omdat ze elkaar nodig hebben. 

Vitamines B werken met elkaar samen en op deze manier versnel je het aanvullen op de juiste manier. Wanneer je tekort weer is aangevuld kan het goed zijn om dagelijks een multivitamine met verschillende vitamines B erin te nemen. Kies hierbij voor een multivitamine met de juiste stoffen erin die je lichaam goed kan opnemen. 

Wanneer je voor een goedkope variant kiest dan kan het zijn dat je lichaam deze stoffen helemaal niet goed op kan nemen. 

Tips:

1) Laat je bloedwaarden controleren bij je huisarts als je denkt een vitamine B tekort te hebben

2) Eet gevarieerd en gezond, vermijd granen en geraffineerde tarweproducten 

3) Neem voedingsgist genaamd edelgist om je tekort aan te vullen op een natuurlijke manier

4) Kies voor een vitamine B-complex met riboflavine-5-Fosfaat erin 

5) Slik je medicijnen? Overleg met je huisarts of apotheek of een supplement goed te combineren is!

Tot slot

Vitamine B2 tekort stond centraal in dit artikel. Krijg je voldoende vitamine B2 binnen via je voeding? Heb je weleens klachten ervaren die kunnen duiden op een vitamine B2 tekort? En heb je weleens overwogen een B supplement te nemen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onder aan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Kramp in de benen bij ouderen

Waar is omega 3 goed voor?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *