verzwaringsdeken
Expert: Jaap Gerrijts | 11 juli 2023 | Leestijd: 7 minuten

Verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken is een speciaal soort deken die gevuld is met kleine gewichtjes zoals glas, kralen of plastic korrels. Het doel van een verzwaringsdeken is om een gevoel van druk te geven en het voelt als een stevige omhelzing. De diepe druk helpt bij het verminderen van stress en angst en laat je spieren ontspannen waardoor je nachtrust verbetert.

Slapen onder een verzwaringsdeken heeft een aantal gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we hoe je een verzwaringsdeken moet gebruiken. Lees je mee?!

Verzwaringsdeken

Als je op zoekt bent naar een nieuwe manier om slapeloosheid, stress of angst te verminderen dan is een verzwaringsdeken misschien wat voor je. Volgens verschillende onderzoeken kan een verzwaringsdeken namelijk een effectief hulpmiddel zijn om slaapproblemen te verminderen. Het zorgt namelijk voor een zachte druk die niet zo veel verschilt van een knuffel die oxytocine afgeeft. Je kunt het deken op elk moment gebruiken in het comfort van je eigen huis.

Vroeger werden verzwaringsdekens ook wel angstdekens of zwaartekrachtdekens genoemd en vooral gebruikt door therapeuten en psychiaters. Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen de deken en word het steeds populairder. Verzwaringsdekens voor volwassenen en verzwaringsdekens voor kinderen zijn nu gemakkelijk te vinden in winkels en online.

Dus wat is nou zo speciaal aan verzwaringsdekens? Zoals je misschien al wel door hebt is deze soort dekens zwaarder dan andere soorten. En naast het bieden van warmte en comfort kunnen ze therapeutische voordelen bieden waar veel mensen iets aan hebben.

Wat is een verzwaringsdeken?

Nou zal je je misschien afvragen hoe kan een deken in vredesnaam dergelijke  gezondheidsproblemen helpen oplossen? Het idee achter een verzwaringsdeken is dat de deken dankzij de vulling extra gewicht geeft waardoor de gebruiker het gevoel krijgt dat hij of zij een zachte knuffel krijgt.

Doordat de dekens een verzwaarde vulling hebben ontstaat er een extra lichte druk die je bij een gemiddelde deken niet zou ervaren. Een verzwaringsdeken wordt vaak beschreven als een “aardings” effect op het lichaam dat leidt tot een verhoogd gevoel van ontspanning.

Verzwaringsdekens zijn net als alle dekens verkrijgbaar in verschillende kleuren en stoffen. Waarmee zijn verzwaringsdekens gevuld? Fabrikanten gebruiken meestal materialen zoals glaskralen of plastic pellets voor de vulling van verzwaarde dekens. Verzwaringsdekens kunnen tussen de 2 en 15 kilo wegen. Het juiste gewicht hangt af van het gewicht van de gebruiker maar daar lees je straks meer over.

Deze dekens die voorheen alleen gebruikt werden in professionele omgevingen, hebben nu hun weg gevonden naar de gewone consument. Het gebruik van verzwaringsdekens voor mensen met angst- en/of slaapproblemen komt tegenwoordig steeds vaker voor. 

Wil je weten hoe het precies werkt en wat de voordelen zijn? Lees dan verder.

 

 

”Angst, depressie, slapeloosheid en pijn”

Wat zijn de voordelen van verzwaringsdekens?

Werken verzwaringsdekens wel echt? De voordelen van verzwaringsdekens zijn niet uitgebreid bestudeerd, maar tot nu toe zijn er wel enkele onderzoeken geweest met veelbelovende resultaten. Zo kunnen verzwaringsdekens de symptomen verlichten bij mensen die lijden aan slapeloosheid, chronische pijn of het rusteloze benensyndroom. Ze werken vaak ook goed voor diepere psychologische redenen en hebben potentiële voordelen voor mensen die lijden aan depressie, angst en aan autisme.

Werken verzwaringsdekens tegen angst? Het is aangetoond dat het een zeer kalmerend hulpmiddel kan zijn bij angst. Volgens een onderzoek geeft de diepe aanrakingsdruk die door de deken wordt geboden proefpersonen het gevoel van veiligheid, ontspanning en comfort waardoor angst wordt verminderd. Hoewel er niet veel algemene onderzoeken zijn gedaan is een verzwaringsdeken in verband gebracht met een kalmerend effect op zowel kinderen als volwassenen met angst-, autisme- en aandachtsproblemen.

Een verzwaringsdeken imiteert een knuffel en daarom kan een verzwaringsdeken zorgen voor een stijging van oxytocine wat ook wel bekend staat als het “liefdeshormoon”, en kan helpen om de hartslag en bloeddruk te verlagen. Dit is dan ook een belangrijke reden waarom een verzwaringsdeken zo’n kalmerend effect zou hebben.

Er zijn echter meer studies nodig maar sommige mensen zeggen ook dat de positieve voordelen van een verzwaringsdeken voortkomen uit het vermogen om de melatonineproductie te verhogen wat helpt bij het reguleren van de slaap. Daarnaast helpt de deken ook om de afgifte van geluks bevorderende serotonine te bevorderen.

Het gebruik van een verzwaringsdeken kan ook helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren. Volgens een Amerikaanse professor kan een verzwaringsdeken iemand met chronische pijn helpen om beter te slapen, evenals mensen met angst of depressie.

Deze professor zegt: “Het is alsof je gedurende een lange periode een grote knuffel krijgt”. Hij zegt ook dat het “een goed alternatief kan zijn voor slaappillen” Hij voegt eraan toe dat deze dekens geen wondermiddel zijn en dat een goede slaaphygiëne en ritme ook belangrijk is.

Verzwaringsdekens worden soms gebruikt door mensen met autisme. Een onderzoek onder 67 proefpersonen toonde echter geen significante verbeteringen bij kunderen met autisme op het gebied van langer slapen, sneller in slaap vallen of wakker worden in het midden van de nacht. De verzwaarde deken was wel een grote favoriet bij kinderen en ouders, en de dekens werden in deze periode goed verdragen.

Wat zijn de voordelen van verzwaringsdekens?

Verbeterde slaapkwaliteit

De diepe drukstimulatie door het gewicht van de deken kan ontspanning bevorderen en angst helpen verminderen waardoor de slaapkwaliteit wordt verbeterd. Het kan ook de aanmaak van serotonine en melatonine verhogen en deze hormonen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de slaap.

 

Verminderde angst en stress

De zachte druk van een verzwaringsdeken kan helpen bij:

Het verminderen van angstgevoelens

Het kalmeren van het zenuwstelsel

Het verminderen van stress te verminderen

Dit kan met name gunstig zijn voor mensen met angststoornissen, posttraumatische stressstoornis of ADHD.

 

Verbeterde stemming en ontspanning

Het gebruik van een verzwaringsdeken kan de afgifte van endorfines stimuleren die bekend staan als “feel good” hormonen. Het kan bijdragen aan een gevoel van ontspanning, comfort en algeheel welzijn.

 

Verlichting van sensorische verwerkingsstoornissen

Voor mensen met sensorische verwerkingsstoornissen zoals autismespectrumstoornis, ADHD of overgevoeligheid voor aanraking kan een verzwaringsdeken een rustgevend en aardend effect hebben. Het gewicht kan helpen bij het reguleren van sensorische input en het verbeteren van sensorische integratie.

 

Potentiële pijnverlichting

De zachte druk van een verzwaringsdeken kan ongemak en pijn helpen verlichten door de afgifte van natuurlijke pijnstillende chemicaliën in het lichaam te stimuleren. Dit kan met name gunstig zijn voor personen met chronische pijnaandoeningen of fibromyalgie.

 

Hulp bij slapeloosheid

Mensen die worstelen met slapeloosheid of moeite hebben om in slaap te vallen kunnen merken dat het extra gewicht en de druk van een verzwaringsdeken kunnen helpen een gevoel van kalmte en ontspanning op te wekken waardoor het inslapen wordt vergemakkelijkt.

 

Verbeterde focus en aandacht

De diepe drukstimulatie van een verzwaringsdeken kan mensen met ADHD of andere aandachtsproblemen helpen bij het vergroten van hun focus en concentratie.

 

* Zoals je ziet zijn er vele potentiële voordelen die per persoon kunnen verschillen. Vaak kan je een verzwaringsdeken 30 dagen uittesten om er zo achter te komen of het wat voor je is.

 

 

 

”Een verzwaringsdeken is altijd bedoeld voor één persoon”

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

Wat zijn de beste verzwaringsdekens en welke past bij jou?? De best verzwaringsdekens hebben het juiste gewicht voor de gebruiker. Hoeveel moet een verzwaringsdeken wegen? Een algemene aanbeveling is om een deken te kiezen die 10 procent van je lichaamsgewicht is plus een extra kilo. Dus als je 70 kilo weegt dan is een deken van 8 kilo gemiddeld gezien het beste voor je. Maar ook hier geld, iedereen is anders en voorkeuren verschillen.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een verzwaringsdeken?

Let op wat een fabrikant of verkoper aanbeveelt in termen van ideaal gewicht, want de aanbevelingen variëren. Je kunt bijvoorbeeld de extra kilo weglaten als je de verzwaringsdeken gaat gebruiken in combinatie met je eigen dekbed.

Idealiter zou een verzwaringsdeken comfortabel en strak om je hele lichaam moeten zitten zodat het overal zachte en gelijkmatige druk kan uitoefenen. Het moet daarnaast passen bij de breedte en lengte van je lichaam. Verzwaringsdekens zijn meestal niet bedoeld om je normale dekbed te vervangen, maar ze zijn verkrijgbaar in grotere maten die passen bij de matrasafmetingen. 

Als je kiest voor een verzwaarde deken ter grootte van je bed dan mag deze niet aan de zijkant hangen want dan glijdt hij gemakkelijk van het bed tijdens het slapen.

Welke vulling in mijn verzwaringsdeken?

Verzwaringsdekens kunnen volledig worden gevuld met een materiaal zoals pellets, kralen, schijven of zelfs lijnzaad. Ze kunnen ook worden gevuld met een mix van één van deze materialen en een lichter, zachter materiaal zoals katoen. Als je op zoek bent naar een meer traditionele uitstraling dan kun je kiezen voor een deken met een mix van verschillende vullingen.

Net als gewone dekens zijn verzwaringsdekens verkrijgbaar in verschillende stoffen en kleuren en daarom is het belangrijk dat je er één kiest die je leuk vindt. Is een verzwaringsdeken erg warm? Dit kan, maar het hoeft niet! Verzwaringsdekens bieden een scala aan warmte op basis van hun materiaal. Houd daar ook rekening mee als je er één wilt gaan aanschaffen.

Om een verzwaringsdeken te gebruiken kan deze liggend over het hele lichaam worden gelegd of over de schouders worden gedrapeerd. Het kan worden gebruikt tijdens het slapen of terwijl je wakker bent terwijl je zit. De beste manier om het te gebruiken, hangt af van de aanbeveling van je therapeut en natuurlijk van je persoonlijke voorkeur.

 

 

”Vraag bij twijfel altijd aan je arts of een specialist”

Zitten er gevaren aan het gebruik van een verzwaringsdeken?

Zijn verzwaringsdekens altijd veilig? Het is belangrijk op te merken dat verzwaringsdekens gevaarlijk kunnen zijn vooral voor kinderen. Het is namelijk voorgekomen dat een baby en een kind van 9 jaar oud zijn gestikt onder een verzwaringsdeken. Om deze reden raad men het gebruik van het deken niet aan voor baby’s. Als kinderen verzwaringsdekens gebruiken dan mag dit alleen gebeuren onder toezicht van een volwassene en met toestemming van een zorgverlener.

Daarnaast wordt het doorgaans aanbevolen om geen verzwaringsdeken te gebruiken als je last hebt van:

Claustrofobie

Cleitrofobie

Ademhalingsproblemen zoals astma en slaapapneu

Suikerziekte

Problemen met de bloedsomloop of bloeddruk

Breekbare huid

Huiduitslag of een open wond

Als je op zoek bent naar een verzwaringsdeken als aanvullende behandeling voor een medische aandoening, neem dan contact op met je arts of behandelaar voor het juiste gewicht, de juiste maat en de aanbevolen gebruiksduur.

Raadpleeg ook een arts of specialist voordat je een verzwaringsdeken gebruikt als je zwanger bent, borstvoeding geeft, een medische aandoening hebt en/of medicijnen gebruikt. Raadpleeg altijd de kinderarts voordat je een verzwaringsdeken bij een kind gebruikt.

Tips:

1) Als je een verzwaringsdeken koopt voor je kind let dan op het volgende: De verzwaringsdeken mag niet meer dan 10% van het lichaamsgewicht van je kind bevatten. Zorg er ook voor dat de deken niet te groot is. Is je kind onder de twee jaar of 9 kilo dan word het gebruik van een verzwaringsdeken afgeraden

2) Je kunt de meeste verzwaringsdekens beter niet wassen in de wasmachine tenzij dit word aangegeven door de fabrikant. Gebruik een hoes over het deken zodat je deze gemakkelijk kunt wassen. Als je de deken wilt wassen kijk dan goed op de gebruiksaanwijzing en was het deken met de hand op 30 graden

3) Het is de bedoeling om in je eentje onder het verzwaringsdeken te liggen

4) Het is belangrijk dat een verzwaringsdeken goed om je heen ligt. Het deken moet je lichaam vanaf je nek tot je tenen bedekken. Je moet er aan de andere kant voor zorgen dat de deken aan de zijkant niet van je bed hangt

Tot slot

Een verzwaringsdeken stond centraal in dit artikel. Ben jij een goede slaper? En hoeveel uren slaap krijg jij gemiddeld per nacht? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat doet angst met je lichaam?

Centraal zenuwstelsel

Hoe kom je uit een depressie?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *