In tegenstelling tot verzadigde vetten zijn de voordelen van onverzadigde vetten al lang bewezen. Studies laten zien dat onverzadigde vetzuren kunnen helpen bij het bevorderen van gewichtsverlies, het verminderen van ontstekingen en het verlagen van het risico op hartaandoeningen.
Bij het vergelijken van verzadigd vet versus onverzadigd vet wordt over het algemeen aanbevolen dat onverzadigde vetzuren het grootste deel van de vetinname uitmaken. Een onderzoek uit 2015 toonde aan dat het vervangen van slechts 5 procent van de calorieën uit verzadigde vetten door een gelijke hoeveelheid meervoudig onverzadigde of enkelvoudig onverzadigde vetzuren resulteerde in respectievelijk 25 procent en 15 procent minder risico op hartaandoeningen.
Wat zijn de belangrijkste voordelen van onverzadigd vet:
• Verbeteren de gezondheid van het hart helpen door het LDL cholesterolgehalte te verlagen
• Ze leveren essentiële vetzuren zoals omega 3 en omega-6 die een belangrijke rol spelen in de hersenfunctie en algehele ontwikkeling
• Kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden
• Kan de insulinegevoeligheid verbeteren
• Kan de opname van voedingsstoffen bevorderen omdat ze helpen bij de opname van in vet oplosbare vitamines zoals vitamine A, D, E en K
• Kunnen bijdragen aan gewichtsbeheersing, omdat ze een verzadigd gevoel geven, de eetlust onder controle houden en overeten verminderen
• Ondersteunen de gezondheid van celmembranen, helpen bij het behouden van hun integriteit en bevorderen een optimale cellulaire functie
• Hebben ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen en daarmee het risico op chronische ziekten verminderen
• Kan de cognitieve functie ondersteunen en helpen het risico op cognitieve achteruitgang en neurodegeneratieve aandoeningen te verlagen
• Een positieve invloed op de gezondheid van de huid omdat ze bijdragen aan het vasthouden van vocht, elasticiteit en bescherming tegen oxidatieve schade
Gezondste onverzadigd vet voedsel
Deze gezonde vetten zijn te vinden in een verscheidenheid aan plantaardige oliën, noten, zaden, vis en groenten.
• Avocado olie
• Olijfolie
• Amandelen
• Walnoten
• Chia zaden
• Lijnzaad
• In het wild gevangen zalm
• Forel
• Hennepzaden
• Olijven
”Wees voorzicht met plantaardige oliën”