verward
Expert: Jaap Gerrijts | 27 mei 2023 | Leestijd: 7 minuten

Verward

Verward zijn is een gevoel dat iedereen wel eens heeft. Het betekent dat je niet goed weet wat er gebeurt, wat je moet doen of hoe je je voelt. Dat je verward bent kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, vermoeidheid, een ziekte of een ingrijpende gebeurtenis in je leven. Verward zijn is niet altijd ernstig maar het kan een teken zijn van een onderliggend probleem dat aandacht nodig heeft.

Wat is verwardheid? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we welke supplementen kunnen helpen bij verwardheid. Lees je mee?!

Verward

Het afgelopen jaar kreeg de politie een recordaantal meldingen binnen van maar liefst 138.000 mensen met verward gedrag. Een tekort aan gezondheidszorg en een nasleep van de pandemie schijnt hier mee te maken te hebben. In 2014 waren deze cijfers ruim 50% minder en het is alleen al in het afgelopen jaar gemiddeld met 20 tot ruim 30% gestegen.

Nou zijn dit cijfers waarbij er melding is gedaan maar er zijn ook enorm veel mensen die verward rondlopen waar geen melding van word gedaan. Dit geeft aan dat het een probleem is dat steeds groter word en men niet eens exact weet hoe groot het is.

Wat is verward gedrag?

Als je last hebt van verward gedrag dan dreig je de grip op het leven te verliezen en is de kans aanwezig dat je jezelf of mensen om je heen schade kunt berokkenen. Als iemand last heeft van verward gedrag dan uit dit zich in vreemd gedrag waarbij iemand soms niet te verstaan is. 

Het lijkt of iemand niet helemaal aanwezig is 

Een gesprek voeren kan moeilijk gaan 

Iemand is soms vergeetachtig

Geen idee welke dag het is

Geen idee waar hij/zij is

Veel overdag slapen

In zichzelf praat

Ruimt niks op en alles is een rommeltje in huis

Vergeet medicatie te gebruiken

Vergeet goed en voldoende te eten en te drinken

 

Als je vermoed dat iemand verward is dan kun je de hulp van de huisarts of een specialist inschakelen. Het is belangrijk om hulp te vragen want verward gedrag is vaak een teken dat er iets niet helemaal goed is met de mentale of fysieke gezondheid.

 

 

”Medicatie, drugs, alcohol, dementie en ouderdom”

Waardoor kan je verward raken?

Mensen kunnen om verschillende redenen verward raken. Als iemand verward is dan heeft diegene vaak moeite om informatie of situaties te begrijpen. Verschillende factoren kunnen bijdragen verward gedrag zoals: 

Gebrek aan kennis of begrip

Verwarring kan ontstaan als iemand iets niet begrijpt of in een onbekende situatie terecht komt. Zonder voldoende kennis of begrip wordt het een uitdaging om informatie te begrijpen en te verwerken en dit kan leiden tot verwarring.

 

Dubbelzinnige of tegenstrijdige informatie

Wanneer iemand tegenstrijdige of onduidelijke informatie ontvangt dan kan dit tot verwarring leiden. Dubbelzinnigheid kan voortkomen uit vage instructies, tegenstrijdige verklaringen of complexe gegevens die moeilijk te ontcijferen zijn. 

 

Cognitieve overbelasting

Als iemand word overweldigd door overmatige informatie of prikkels dan kunnen hun hersenen overbelast raken. Proberen daarom om niet te veel informatie tegelijkertijd te verwerken en te begrijpen want dit kan tot verwarring leiden. 

 

Emotionele of psychologische factoren

Emotionele toestanden zoals stress of angst kunnen het cognitief functioneren aantasten en bijdragen aan verwarring. Sterke emoties kunnen:

Concentratie verminderen 

Aandacht afleiden

Logisch nadenken belemmeren

Dit zorgt ervoor dat het een grotere uitdaging wordt om informatie nauwkeurig te begrijpen en te interpreteren.

 

Dementie

Als een ouder persoon verward op straat loopt zonder schoenen aan dan is de kans aanwezig dat dementie hiermee te maken heeft. Dementie is één van de grootste redenen waarom een ouder persoon verward is en het is belangrijk om diegene te helpen om professionele hulp te zoeken.

 

Informatie overload of over simplificatie

Teveel informatie kan verwarring veroorzaken en ook het tegenovergestelde over simplificatie kan hier een oorzaak van zijn. Als informatie te simpel is of belangrijke details mist dan kunnen mensen moeite hebben om de complexiteit of nuances te begrijpen. ook dit kan leiden tot verwarring of misverstanden.

 

Taal- of communicatiebarrières

Communicatiestoringen, taalbarrières of moeilijkheden bij het uiten van gedachten en ideeën kunnen bijdragen aan verwarring. Misinterpretaties, miscommunicatie of een gebrek aan duidelijkheid in verbale of schriftelijke communicatie kunnen leiden tot verwarring bij personen die betrokken zijn bij deze interactie.

 

Drank of drugsmisbruik

Drank en drugs kunnen de hersenen dusdanig aantasten zodat iemand enorm verward overkomt. Deze symptomen kunnen tijdelijk zijn maar bij ernstig misbruik blijvend zijn.

 

Snelle verandering of onverwachte gebeurtenissen 

Plotselinge of onverwachte veranderingen in omstandigheden, routines of plannen kan bij mensen die mentale problemen hebben maar ook ouderen voor verwarring zorgen. Wanneer mensen overrompeld worden of zich snel moeten aanpassen dan kan dit tot verwarring leiden wanneer ze proberen de nieuwe situatie te begrijpen.

 

Ouderdom

Als je ouder word dan is het goed mogelijk dat je cognitieve functie achteruit gaat. Je kunt dit merken aan je geheugen, focus en sommige mensen kunnen ook een verward gevoel krijgen. Ouder worden takelt niet alleen het lichaam af maar ook de hersenen en het is dan mogelijk dat je je soms wat meer verward voelt.

 

Psychose

Als iemand een psychose heeft dat uit zich dat in verschillend gedrag. Iemand kan denken een ander persoon te zijn of juist niet weten waar diegene is en wat er gebeurt. Als je vermoed dat iemand een psychose heeft dan is het belangrijk om hulp in te schakelen.

 

Gebrek aan slaap of vermoeidheid

Slaaptekort of vermoeidheid kan een grote invloed hebben op het cognitief functioneren. Wanneer iemand moe is dan wordt hun vermogen om zich te concentreren en informatie goed te verwerken verminderd. Vermoeidheid en een gebrek aan slaap vergroot de kans enorm op verward gedrag.

 

Problemen door dakloosheid of het verlies van een dierbare

Als iemand allerlei problemen heeft waardoor ze dakloos worden dan kan deze negatieve spiraal voor mentale problemen zorgen en voor verwardheid zorgen. Ook andere problemen zoals het verlies van een dierbare of relationele problemen kunnen redenen zijn dat iemand de grip op het leven verliest.

 

Medicijngebruik

Er zijn vele soorten medicatie die bijwerkingen geven. Verwardheid kan soms veroorzaakt worden door één bepaald medicijn of juist de combinatie van verschillende. Het is belangrijk om contact op te nemen met de huisarts en dit probleem te bespreken. Soms kan er een vervangend medicijn gevonden worden waardoor de klachten afnemen.

 

* Het is belangrijk om te begrijpen dat verwarring een tijdelijke toestand kan zijn en kan worden opgelost door middel van verschillende strategieën. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en hulp te bieden of te zoeken aan iemand die een verwarde indruk geeft.

 

 

”Zoek hulp als je er zelf niet uitkomt”

Wat kun je doen aan verwardheid?

Verward zijn is bij de meeste mensen tijdelijk tenzij er een ernstig probleem is wat het veroorzaakt. Er zijn vaak oplossingen mogelijk om het gevoel van verwardheid te verminderen zoals rust nemen, ordenen van gedachten of het zoeken van hulp en steun van anderen.

Wat kun je doen aan verward zijn?

Als je merkt dat je vaak een verward gevoel hebt dan zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de situatie aan te pakken:

 

Identificeer de bron van verwarring

Denk goed na over de specifieke gebieden of situaties waarin je een verward gevoel hebt. Is het gerelateerd aan een bepaald onderwerp, taak of aspect van je leven? Als je de grondoorzaken van verwarring begrijpt dan kun je je richtten op het oplossen van dit gevoel.

 

Zoek opheldering

Als je je verward voelt over specifieke informatie of instructies, aarzel dan niet om opheldering te vragen. Neem contact op met andere mensen die je hierbij kunnen helpen of begeleiding kunnen geven. Door vragen te stellen en deel te nemen aan discussies kunnen twijfels worden weggenomen en begrip worden vergroot.

 

Hou het simpel

Complexe of overweldigende informatie kan bijdragen aan verwarring. Verdeel het onderwerp of de taak in kleinere en hanteerbare onderdelen. Analyseer elk onderdeel afzonderlijk om een beter begrip te krijgen.

 

Verzamel meer informatie

Als je geen kennis of begrip hebt op een bepaald gebied, investeer dan tijd in het verzamelen van aanvullende informatie uit betrouwbare bronnen. Lees boeken, artikelen of ga online zodat je de nodige kennis en context hebt om verwarring te verminderen.

 

Neem een pauze en rust uit

Mentale vermoeidheid of uitputting kan ervoor zorgen dat je je verward voelt. Neem regelmatig een pauze om uit te rusten en je geest weer op te laden. Neem deel aan activiteiten die je helpen te ontspannen zoals:

Meditatie

Wandeling

Hobby

Favoriete muziek luisteren

Met een verfriste geest het probleem of situatie aanpakken kan duidelijkheid geven en verwarring verminderen.

 

Organiseer en structureer informatie

Zoek effectieve manieren om de informatie die je tegenkomt te organiseren en te structureren. Maak notities, contouren, diagrammen of mindmaps om ideeën visueel weer te geven en te verbinden. Het hebben van een gestructureerd raamwerk kan je helpen informatie beter te begrijpen en te onthouden waardoor verwarring wordt verminderd.

 

Zoek steun bij anderen

Aarzel niet om contact op te nemen met vrienden, collega’s, mentoren of steungroepen voor hulp. Het bespreken van he problemen met anderen kan verschillende perspectieven, inzichten of ervaringen opleveren die kunnen helpen bij het probleem.

 

Zorg voor een gezonde levensstijl

Een gezonde leefstijl is de basis voor een fit gevoel in lichaam en geest. Het is belangrijk om gevarieerd te eten en iedere dag minimaal een uur te bewegen. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld te:

Lopen

Fietsen

Zwemmen

Sporten

Het is ook belangrijk om een vast ritme aan te houden en iedere dag minimaal 8 uur te slapen. Voldoende beweging, slaap en gezond eten zal je helpen mentaal en fysiek sterk te houden.

 

Zoek indien nodig professionele hulp

Als de verwarring aanhoudt of je dagelijks leven aanzienlijk beïnvloedt, zoek dan professionele hulp. Raadpleeg een zorgverlener zoals je huisarts die je eventueel door kan wijzen naar een professional. Het is belangrijk om hulp te zoeken als je er zelf niet uitkomt. Het kan je helpen het verwarde gevoel te verminderen en de eventuele problemen op te lossen.

 

* Vergeet niet dat het oplossen van verwarring tijd en moeite kost. Wees hierbij geduldig met jezelf en je omgeving. 

 

 

”Supplementen kunnen de hersenfunctie helpen verbeteren”

Welke supplementen helpen bij verwardheid?

Er zijn geen specifieke supplementen zijn die direct gericht zijn op verwarring. Er bestaan wel supplementen die kunnen helpen de algehele cognitieve gezondheid te ondersteunen en mogelijk de mentale helderheid en focus te verbeteren. Het is belangrijk om te begrijpen dat de effectiviteit van deze supplementen van persoon tot persoon kan verschillen. 

Als je medicatie gebruikt of een onderliggende ziekte hebt overleg dan altijd eerst met je arts voor je zomaar een supplement gaat gebruiken.

We hebben enkele supplementen voor je op een rij gezet die kunnen helpen bij focus, geheugen en andere mentale en cognitieve uitdagingen.

 

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba extract wordt gewonnen uit de bladeren van de Ginkgo biloba boom. Aangenomen wordt dat het de cognitieve functie verbetert, het geheugen verbetert en mentale helderheid ondersteunt. 

 

Bacopa monnieri

Dit kruid wordt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde gebruikt vanwege zijn cognitieve verbeterende eigenschappen. Bacopa monnieri kan helpen het geheugen, de focus en de algehele cognitieve prestaties te verbeteren.

 

Omega 3 vetzuren

Omega 3 zit in visolie, algenolie en levertraan maar ook in vette vis en verschillende plantaardige bronnen zoals lijnzaad en chiazaad. Omega 3 vetzuren staan bekend om hun hersen stimulerende eigenschappen en zijn dan ook enorm belangrijk voor gezonde hersenen. Ze ondersteunen de gezondheid van de hersenen en kunnen de cognitieve functie helpen verbeteren.

 

Rhodiola rosea

Rhodiola rosea is een adaptogeen kruid dat bekend staat om zijn stress verlagende eigenschappen. Het kan mentale vermoeidheid helpen bestrijden, de focus verbeteren en de cognitieve prestaties verbeteren.

 

Ginseng

Ginseng is een adaptogeen kruid waarvan wordt gedacht dat het de cognitieve functie en mentale prestaties verbetert. Het kan helpen mentale vermoeidheid te verminderen en de alertheid te vergroten.

 

Co-enzym Q10

Co-enzym Q10 is een antioxidant die de energieproductie in cellen, waaronder hersencellen ondersteunt. Het kan de cognitieve functie helpen verbeteren en beschermen tegen leeftijds gerelateerde cognitieve achteruitgang.

 

Vitamine B-complex

B-vitamines en met name vitamine B6, B9 /foliumzuur en B12 spelen een belangrijke rol in de hersenfunctie en cognitieve gezondheid. Ze zijn betrokken bij de synthese van neurotransmitters en kunnen mentale helderheid helpen ondersteunen en hersenmist en verwardheid verminderen.

 

Curcumine

Curcumine is de actieve stof in kurkuma dat bekend staat om zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Het kan de gezondheid van de hersenen ondersteunen, de cognitieve functie verbeteren en mogelijk de symptomen van hersenmist helpen verminderen.

 

Fosfatidylserine

Fosfatidylserine is een van nature voorkomend fosfolipide dat wordt aangetroffen in celmembranen waarvan er een een hoge concentratie in de hersenen zit. Het kan het geheugen, de aandacht en de cognitieve prestaties helpen verbeteren. Je vind het in verschillende supplementen waarvan een capsule de meest gebruikte vorm is.

 

Cafeïne

Cafeïne is geen supplement maar je vind de stof in koffie, thee of energiedrankjes. Het kan tijdelijke cognitieve verbetering bieden zodat je meer alert ben en de focus word vergroot. Het is echter belangrijk om cafeïne met mate te gebruiken en rekening te houden met de mogelijke bijwerkingen zoals zenuwachtigheid en problemen met slapen.

 

* Vergeet niet dat supplementen een gezonde levensstijl moeten aanvullen en dit prima naast een gezond eetpatroon, voldoende beweging en slaap gebruikt kan worden. Supplementen zijn dan ook geen vervanging voor eventuele belangrijke medicijnen maar een aanvulling. Als je medicatie gebruikt of een onderliggende ziekte hebt overleg dan altijd eerst met je arts voor je een supplement gaat gebruiken.

Tips:

1) Als je twijfelt of je een tekort hebt aan belangrijke vitamines of mineralen laat je dan testen op een eventueel tekort

2) Eet voldoende en gezond. Beweeg iedere dag minimaal een uur. Zorg dat je iedere dag minimaal 8 uur slaapt

3) Gebruik je medicatie die je een verward gevoel geeft? Overleg met de huisarts of er een oplossing is voor dit probleem

4) Kom je er niet uit? Zoek hulp en schaam je niet. Er zijn mensen die je kunnen helpen dus vraag je familie of huisarts of ze je kunnen helpen door te verwijzen naar een specialist

Tot slot

Verward zijn stond centraal in dit artikel. Let jij er op of je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt? En neem je ook extra supplementen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit omega 3 in?

Curcumine

Ginkgo Biloba

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *