verstopte neus verhelpen
Expert: Jaap Gerrijts | 3 april 2023 | Leestijd: 6 minuten

Verstopte neus verhelpen

Een verstopte neus verhelpen is niet altijd zo makkelijk als je zou denken. Helemaal wanneer een infectie de oorzaak is van een verstopte neus. Het kan dan lang duren voordat je er vanaf bent en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. De meeste Nederlanders hebben één tot twee keer per jaar een verstopte neus. Dat jij er één van bent is dus groot!

Een verstopte neus verhelpen kan op meerdere manieren. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn zodat je zo snel mogelijk van de verstopping af bent. Lees je mee?!

Een verstopte neus verhelpen

Een verstopte neus is erg vervelend want het zorgt ervoor dat je belemmert bent gedurende de dag maar ook ‘s nachts kan het je wakker houden. 

Wat zijn sinussen?

Sinussen zijn luchtholtes die je neus omringen. Ze bestaan uit lymfeweefsel wat eigenlijk immuun weefsel is. Je sinussen helpen je voorkomen dat bepaalde microben en schadelijke dingen het ademhalingscentrum binnendringen en als infectie in de longen terechtkomen. De sinussen fungeren ook als een luchtbevochtiger en filter voor vervuiling.

Als je een chronische sinuscongestie hebt dan kan dit verschillende redenen hebben. Vaak is dit één van de volgende drie dingen: 

Schimmelinfectie 

Virus – met name het rhinovirus

Allergie

Het is belangrijk om te begrijpen dat de binnenkant van je neus en luchtwegen bekleed zijn met een delicaat membraan dat het slijmvlies wordt genoemd. Je hebt ook bacteriën in je sinussen hebben die het slijmvlies helpen beschermen tegen ziekteverwekkers.

Wanneer er een onevenwichtigheid van bacteriën is dan kun je een overmatige groei van microben ontwikkelen, met name schimmels. Verschillende manieren kunnen de microben helpen ondersteunen die het slijmvlies beschermen tegen schimmelinfecties.

De meest voorkomende schimmelinfectie die chronische sinuscongestie veroorzaakt is Aspergillus fumigatus. Dit gebeurt vaak na het nemen van een antibioticum dat de goede bacterien vernietigt die deze schimmel op afstand moet houden.

Wij gaan je in dit artikel verschillende tips geven die een verstopte neus kunnen verhelpen. Als dit niet helpt en je blijft er last van houden dan is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts.

 

 

”Er zijn verschillende manieren om van een verstopte neus af te komen”

Wat kan een verstopte neus verhelpen?

Een verstopte neus verhelpen kan met verschillende methodes en wij hebben ze allemaal voor je op en rij gezet. Je kunt ze combineren om het nog effectiever te maken.

Slaap met twee kussens

Een eenvoudige truc om ‘s nacht minder last te hebben van een verstopte neus is slapen met je hoofd verhoogd op minstens twee kussens. Als je plat ligt dan verzamelt het slijm zich in de sinussen en dit wil je vermijden. Door je hoofd op te tillen blijven de neusgangen op en dit zorgt ervoor dat verstopping en druk op de sinussen word verlicht. Het grote voordeel is dat het helpt voorkomen dat je door je mond ademt en dit is een grote reden waardoor je slaap verstoort word en symptomen verergert worden.

 

Neti pot

Een netipot is een pot dat je neusgangen reinigt en verfrist. Neti potten zijn meestal van plastic of keramiek en lijken op een kleine theepot. Een neti pot zorgt dat je een neusspoeling in de neusgaten kan gieten op een zodanige manier dat irriterende stoffen worden weggespoeld en slijm wordt verdund. Dit leidt meestal tot minder verstopping en gemakkelijker ademen door de neus. Het enige wat je nodig hebt is een neti pot, zout en wat lauw water. Spoel je neusholtes schoon en het vermindert symptomen van allergie en reinigt de holtes zodat je beter kunt ademen.

Een neti pot is uitgebreid onderzocht en het kan helpen bij de volgende klachten:

Chronische sinusitis 

Acute bacteriële sinusitis 

Verstopte neus als gevolg van seizoensgebonden allergieën 

Virale infecties van de bovenste luchtwegen 

Andere allergische rhinitis 

Verstopping op basis van irriterende stoffen 

Rhinitis als gevolg van zwangerschap 

Naast dat het helpt om makkelijker door je neus te ademen kan het gebruik van een neti pot  ook helpen een beter reuk- en smaakvermogen te krijgen.

Drie ingrediënten die je ook kunt gebruiken bij een neusspoeling:

1) Grapefruitzaadextract

 • Schimmelwerend

 • Antibacterieel

Grapefruitzaadextract heeft krachtige antivirale eigenschappen. Dit is de reden waarom het in veel neus- en keelsprays zit. De belangrijkste biologische verbindingen in een grapefruitzaad waarvan wordt aangenomen dat ze verantwoordelijk zijn voor het vermogen om infectieuze indringers te vernietigen zijn de polyfenolen die bekend staan als limonoïden en naringenin. 

 

2) Xylitol

 • Vermindert de vorming van biofilms

 • Onderdrukt de groei van schimmels

3) Je kunt ook proberen een druppel babyshampoo in een zoutoplossing te mengen en dat als neusspoeling te gebruiken om biofilms te remmen.

 

Kimchi-sap 

Wanneer je een antibioticum neemt dan doodt het bacteriën maar geen schimmel. Dit is de reden waarom de grootste bijwerking van een antibioticum de overmatige groei van een schimmel is.

Er was een kleine studie in 2012 waaruit bleek dat er een verschuiving is in een bepaalde microbe bij mensen met sinusitis genaamd Lactobacillus Sakei. Deze microbe komt toevallig voor in kimchi. Kimchi is een Koreaans gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten zoals kool, radijs, ui, knoflook, gemalen chili en gember.

Samen hebben deze ingrediënten een krachtig effect op ziekteverwekkers. Ze zijn schimmelwerend, antiviraal en anti-candida. 

Je kunt een deel van het sap van kimchi nemen en het 50% verdunnen met water. Vervolgens een wattenstaafje erin dopen en het aan de binnenkant van je neusgaten wrijven. Dit zal helpen om de slijmvliezen te voorzien van Lactobacillus Sakei. Houd er rekening mee dat het chilipoeder, de gember en de knoflook een branderig gevoel kunnen veroorzaken.

Je kunt dit een week of twee een paar keer per dag aanbrengen. Bovendien wil je regelmatig kimchi consumeren om te beginnen met het opbouwen van je vriendelijke microben.

Je kunt Lactobacillus Sakei ook alleen innemen in probiotische vorm.

 

Stomen

Stomen is en ouderwetse en bewezen manier om je neusholtes vrij te maken van overtollig slijm. Je hebt hiervoor heet water, een kom en een handdoek nodig.

Je kunt verschillende kruiden en olie gebruiken om de sinussen vrij van slijm te krijgen. Als je etherische oliën gebruikt in het water dan is 2 tot 3 minuten stomen vaak al voldoende.

Echinacea is een kruid dat je lichaam kan helpen bij het bestrijden van virussen en bacteriën. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat Echinacea werkzame stoffen bevat die antiviraal werken en het immuunsysteem versterken en tegelijkertijd pijn en ontstekingen verminderen. 

Echinaceaolie en tea tree olie 

Cederolie en grapefruitolie

Limoenolie en eucalyptusolie

Eucalyptusolie met tea tree olie

Kamille

Munt

Oregano olie 

Oregano olie bevat twee krachtige verbindingen van carvacrol en thymol die krachtige antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen hebben. Voor sinusitis kun je ook een paar druppels oregano olie toevoegen aan een grote kom met gekookt water. 

Pas op dat je je niet verbrandt

Bedek je hoofd met een handdoek om een tent te creëren om de stoom binnen te houden

Sluit je ogen en houd je gezicht boven de kom en inhaleer de geurige stoom een paar minuten 

Dit zal helpen om de neusholtes vrij te maken en kan meerdere keren per dag worden herhaald. 

 

 

Kruiden

Bacteriën zijn vaak een grote oorzaak van een verstopte neus en de volgende kruiden kun je oraal innemen om te gebruiken als natuurlijk antibioticum.

Knoflookpillen

Kruidnagelpillen

Oregano oliepillen 

Knoflook is één van de beste antibiotica van de natuur. Omdat verkoudheid vaak leidt tot een sinusitis is knoflook een geweldige manier om niet alleen een sinusitis op natuurlijke wijze te behandelen, maar ook om het in de eerste plaats te voorkomen. 

 

 

”Versterk je weerstand om verkoudheid en andere ongemakken te voorkomen”

 

Welke vitamines en mineralen bij een verstopte neus?

Een slecht werkend immuunsysteem is een grote reden waarom je last blijft houden van een verstopte neus. Wij hebben enkele vitamines en mineralen voor je op een rij gezet die belangrijk zijn bij een verstopte neus.

 

1) Vitamine A

 • Ondersteunt de huid

 • Ondersteunt slijmvlies

 

Bronnen van vitamine A:

 • Levertraan

 • Lever

 • Groenten – pre-vitamine A

 

2) Vitamine C

 • Verhoogde immuun functie

Vitamine C is enorm belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem. Dit is het systeem dat je lichaam beschermt tegen het krijgen van infecties en het helpt je lichaam ook om infecties te bestrijden zodra het er één heeft. Als antioxidant helpt vitamine C ook onze cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Vrije radicalen worden aangetroffen in dingen die gewoonlijk kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van sinusitis zoals luchtvervuiling en sigarettenrook. 

Bronnen van vitamine C:

 • Bladgroenten/groenten

 • Fruit

 

3) Vitamine D

 • Werkt als cortisol

 

Bronnen van vitamine D:

 • Champignons

 • Zuivel

 • Zon

 • Vitamine D3 supplement

 

2) Zink

 • Inactiveert virussen en schimmels

 • Verhoogt de weerstand

 

Bronnen van zink:

 • Schaaldieren

 

 

”Gezond en gevarieerd eten is belangrijk bij infecties en virussen”

Welke voeding helpt bij een verstopte neus?

Een verstopte neus en een sinusinfectie kan erg vervelend zijn en als je de juiste voeding eet dan kan het de symptomen helpen verlichten. Het kan daarnaast ook helpen om een loopneus in de toekomst te voorkomen.

Om je een idee te geven hebben we ze voor je op een rij gezet!

Water 

Voldoende hydratatie is belangrijk om een virus uit je systeem te spoelen

Kippenbouillon met groenten 

Deze traditionele remedie van bottenbouillon helpt de neusholten en het ademhalingssysteem te kalmeren en levert belangrijke mineralen

Mierikswortel  

Iedereen die per ongeluk te veel mierikswortel heeft gegeten heeft ervaren hoe krachtig het werkt om de neusgangen vrij te maken. Meng wat mierikswortel met citroen om het nog krachtiger te maken

Gember

Maak een gemberthee en voeg rauwe honing toe om te helpen bij het herstel

Knoflook en uien 

Beide groenten helpen de weerstand te versterken

Vitamine C rijk voedsel 

Het eten van voedsel met veel vitamine C kan het immuunsysteem stimuleren en het herstel van sinusitis versnellen

 

Naast deze voedingsmiddelen tot je te nemen is het belangrijk om bepaalde voeding te vermijden omdat die bacteriën en infecties helpen te vermeerderen. Daarnaast kan het eten van de verkeerde voeding je immuunsysteem zwakker maken.

Welke voedingsmiddelen kan ik beter vermijden?

 

Suiker 

Suiker verlaagt de witte bloedcellen die infecties helpen bestrijden

Vruchtensappen 

Sinaasappelsap bevat wel vitamine C maar het is niet zo hoog in vitamine C als heel fruit of groenten. Daarnaast bevat het vaak teveel suiker. Als je toch sap wilt drinken, verdun het dan.

Zuivelproducten 

Melk en andere zuivelproducten zijn slijm producerend. Je kunt ze daarom het beste vermijden

Geraffineerde bloem en granen 

Alle geraffineerde granen kunnen meer slijm productie veroorzaken

Zout 

Zonder voldoende inname van water kan zout uitdrogen en de genezing van de ontsteking van de sinussen vertragen

Tips:

1) Als je het rhinovirus hebt dan krijg je waarschijnlijk seizoensgebonden verstopping. Het ergste wat je kunt doen is suiker en koolhydraten blijven consumeren. Dit houdt namelijk je immuunsysteem zwak. Zink en vitamine D zijn erg belangrijk voor het versterken van je immuunsysteem. Krijg daarom dagelijks voldoende van deze vitamines via natuurlijke bronnen binnen

2) Als je verkouden bent dan is het beter om je neus niet te snuiten maar gewoon op te halen. Je neusharen zijn namelijk altijd bezig slijm naar achter te transporteren. Als je verkouden bent dan werken deze minder goed. Snuiten is juist een tegengestelde beweging en zo maak je het je neusharen dus nog zwaarder

3) Het extract van brandnetelwortel is ook een geweldige remedie tegen sinusitis of een geweldige remedie voor elk type sinusprobleem of ontsteking

4) Een neti pot hoort in iedere keukenkast te staan en is een uitstekend hulpmiddel bij een verstopte neus, bijholteontsteking en allergieën

Tot slot

Een verstopte neus verhelpen stond centraal in dit artikel. Hoevaak per jaar heb jij een verstopte neus? En doe je ook iets ‘speciaal’ om dit zo snel mogelijk te verhelpen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat is vitamine A?

Waar zit vitamine C in?

Wat doet vitamine D?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *