Ouderen > vermoeidheid bij ouderen

vermoeidheid bij ouderen
Expert: Jaap Gerrijts | Bijgewerkt: 16 augustus 2023 | Leestijd: 7 minuten

Vermoeidheid bij ouderen

Vermoeidheid bij ouderen is iets wat veel voorkomt. Een dag oppassen op de kleinkinderen kan vermoeiend zijn. Je bent druk druk druk met spelletjes of spelen in de tuin, eten koken of samen boodschappen doen. Het is normaal dat je na zo’n dag even de energie niet meer hebt. Meestal is een goede nachtrust voldoende om weer fris en fruitig op te staan. Maar wat als je vermoeidheid vaker voorkomt. Is er dan iets aan de hand? 

Wat is de oorzaak van vermoeidheid bij ouderen? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we wat je er tegen vermoeidheid kunt doen. Lees je mee?!

Vermoeidheid kan veel verschillende oorzaken hebben

Vermoeidheid bij ouderen

Vermoeidheid bij ouderen is een veel voorkomende klacht. Natuurlijk ben je wel eens moe of voel je je minder fit, dat is normaal, dat heeft iedereen. Wanneer je voor een langere periode moe bent spreek je van vermoeidheid. Het is ook niet typisch iets wat bij ouderdom hoort zo blijkt uit diverse onderzoeken. 

Ongeveer een kwart van alle Nederlanders geeft aan met grote regelmaat moe te zijn waarvan de grootste groep onder de 45 jaar is. 

Waarom ben ik zo moe?

Als je langer dan 3 maanden achter elkaar moe bent spreek je van vermoeidheid. Vaak is de oorzaak een andere dan slaaptekort. Toch blijft het moeilijk om de ware reden van je vermoeidheid te achterhalen omdat het zo’n algemene klacht is. Je kunt tijdens je zoektocht naar de oorzaak kijken of je lichamelijk moe bent of juist geestelijk. 

Vragen die je jezelf moet stellen zijn: beweeg ik wel genoeg? Eet ik wel gezond? Gebruik ik vaak alcohol? Hoe is mijn lichamelijke conditie eigenlijk? Dit zijn stuk voor stuk factoren die ervoor kunnen zorgen dat je je moe of vermoeid voelt. Natuurlijk kunnen verschillende ziektes er ook voor zorgen dat je vermoeid raakt. 

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 – Hormonale aandoeningen

 – Spijsverteringsziekten 

 – Stofwisselingsziekten

 – Ademhalingsziekten

 – Trage schildklier

 – Bloedarmoede

 – Infectieziekten 

 – Diabetes

 – Kanker

 – Astma

vermoeidheid bij ouderen

Andere oorzaken van vermoeidheid kunnen zijn dat je te weinig slaapt of last hebt van slaapapneu. Sta je onder hoge druk en ervaar je stress of zit je tegen een burn-out aan dat vreet dat energie. Ook depressieve gevoelens kosten je energie en maken je moe. 

Je lichaam heeft goede bouwstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Vitamines en mineralen zijn daar een essentiële schakel in omdat ze bij heel veel processen in je lichaam betrokken zijn. Heb je een tekort hieraan dan kan dit voor allerlei klachten zorgen, zoals vermoeidheid of lusteloosheid.  

Als je meer dan 6 maanden last hebt van vermoeidheid waar geen andere medische verklaring voor is dan kan het zijn dat je een chronisch vermoeidheidssyndroom hebt.  

Vrouwen zijn vaker vermoeid dan mannen
Wat kun je doen tegen vermoeidheid?

Wanneer je vaak vermoeid bent is dit vervelend omdat het de kwaliteit van je leven negatief kan beïnvloeden. Toch zijn er manieren om meer energie te krijgen. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet: 

Verminder stress: stress is een grote storende oorzaak van allerlei ziektes of problemen waardoor je behoorlijk vermoeid kunt raken. Je lichaam verbruikt in een stresssituatie veel belangrijke mineralen waardoor je er al snel een tekort aan kunt hebben.  Zo maakt je lichaam in een stresssituatie cortisol aan wat onder andere je slaap negatief kan beïnvloeden en je geestelijk en lichamelijk moe maakt. 

Maak een lange wandeling in de natuur om je hoofd leeg te maken. Doe aan yoga of ga mediteren. Wat het ook is, doe iets wat je leuk vind en ontspannend is. Tot slot, loop niet weg voor je problemen maar los ze op!

Beweging: weet je waarom bewegen zo belangrijk is? Je verteert namelijk makkelijker je voedsel. De aanmaak van hormonen wordt bevordert en je lichaam maakt allerlei stofjes aan waardoor je energie krijgt en waar je blij van wordt. Daar zou je het alleen al voor doen toch? Ook slaap je beter en dieper en krijgt je lichaam de tijd om goed te herstellen. 

Dat je op gewicht blijft of erdoor afvalt en dat het goed voor je hart is wist je natuurlijk al maar we noemen het toch nog even.

Voeding: eet gezond en kleurrijk want dat zit boordevol antioxidanten die erg goed voor je zijn. 

Kies voor gezonde oliën die je vindt in vette vis, avocado’s en noten. 

Drink minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag. Het zorgt ervoor dat je niet uitdroogt. 

Vermijdt suiker en zout en laat alles wat in pakjes en zakjes zit in de supermarkt staan!

vermoeidheid bij ouderen

Vitamines en mineralen: als je ouder wordt heb je meer moeite om voedingsstoffen uit je voeding op te nemen. Je loopt dan al snel de kans op een tekort aan vitamines en mineralen wat weer allerlei klachten kan veroorzaken en dat wil je niet. Wist je dat vitamine D en magnesium samenwerken en elkaar nodig hebben? 

Zijn het juist deze twee waar de meeste mensen een tekort aan hebben. Preventief aanvullen met een supplement is een aanrader! 

Slaap: geen mens kan zonder een goede nachtrust en gemiddeld heb je dan ook 7 tot 9 uur nodig. Je lichaam kan zich zo perfect herstellen van de inspanningen van de dag en je zult fris en fruitig wakker worden. 

Als je problemen hebt met inslapen is het raadzaam om één uur voordat je naar bed gaat geen smartphone of tablet te gebruiken. Deze geven namelijk blauw licht af waardoor je hersenen denken dat het overdag is. Er wordt minder melatonine, het slaaphormoon, aangemaakt waardoor je niet moe wordt en niet in slaap valt.  

Magnesium zorgt voor de omzetting van vitamine D naar de lichaamseigen variant

Magnesium bij vermoeidheid

Chinezen noemen magnesium “de vonk van het leven” en die bijnaam heeft dit belangrijke niet voor niets. Het is betrokken bij meer dan 300 biochemische processen in je lichaam en als je er een tekort aan hebt is vermoeidheid een symptoom.

Magnesium is belangrijk voor het aanmaken van energie uit je voeding en werkt in iedere cel van je lichaam waar energie geproduceerd wordt. Ook draag magnesium bij aan een goede elektrolytenbalans, het energie leverende metabolisme, wat belangrijk is voor je geheugen, gemoedstoestand en spierwerking. 

Er zijn veel ouderen die zonder dat ze dit weten een tekort aan magnesium hebben. En omdat je lichaam zelf geen magnesium aan kan maken moet je het uit je voeding halen of aanvullen met een supplement. 

Een goede manier is een voet- of ligbad met magnesium badkristallen. Het wordt direct door je huid opgenomen waardoor het diep je cellen in kan dringen. Het werkt ontspannend voor zowel je lichaam en geest. Bovendien slaap je er heelijk op en zeg eens eerlijk: wie wil dat nou niet?! 

Ruim 60% van alle Nederlanders heeft mogelijk een magnesiumtekort
Tot slot

Vermoeidheid bij ouderen stond centraal in dit artikel. Ben jij vaak vermoeid? En heb je een idee waar die vermoeidheid vandaan komt? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social meedia knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Duizeligheid bij ouderen

Geheugenproblemen bij ouderen

Overgewicht bij ouderen

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *