vermoeide ogen
Expert: Jaap Gerrijts | 6 november 2022 | Leestijd 7 minuten 

Vermoeide ogen

Vermoeide ogen is iets wat in de huidige tijd steeds vaker voorkomt. Meestal is een beeldscherm de boosdoener. Veel mensen werken de hele dag achter een computer, scrollen tussendoor op hun smartphone of zitten de hele avond voor de televisie met een tablet op schoot. Niet gek dat je ogen na al die inspanningen vermoeid aanvoelen.

Wat zijn vermoeide ogen? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en verstellen we je wat je aan vermoeide ogen kunt doen. Lees je mee?!

Vermoeide ogen

Iedereen heeft wel eens last van vermoeide ogen maar wat als het vaak voorkomt? Vermoeide ogen kan het gevolg zijn van ernstiger problemen met het oog en daarom is het belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak is. In de meeste gevallen gebruik je je ogen een lange periode achter elkaar op een actieve manier. 

Door deze inspanning kan het gebeuren dat je ogen erg vermoeid raken.

Vermoeide ogen kan het gevolg zijn van:

Te lang achter een scherm zitten, PC, tablet, telefoon of de tv

Te lang autorijden of rijden in het donker

Airconditioning

Te weinig slaap

Blootstelling aan de zon of felle lampen

Niet genoeg zuurstof in je ogen en hoornvlies

Allergie

Vitamine of mineralentekort

Ogen werken niet goed meer en je hebt een bril nodig

 

 

”Je ogen zijn de snelste spieren in het lichaam”

Welke klachten heb je bij vermoeide ogen?

Vermoeide ogen zijn erg vervelend want het belemmert je zicht en hiermee alles wat je wilt gaan doen. De klachten die hier vaak bij voorkomen zijn:

Wazig zien

Overgevoelig voor licht

Hoofdpijn achter de ogen

Tranende ogen

Droge ogen

Branderige ogen

Drukkend gevoel achter de ogen

Dubbelzien

 

  

”Ruim 40% van alle kantoormedewerkers heeft CVS”

Computer Vision Syndrome

Wist je dat mensen op een scherm voor 25% minder snel kunnen lezen dan op normaal papier? Eén van de meest voorkomende oorzaken van vermoeide ogen is te lang naar een scherm staren. Of dit nou je PC, tablet of telefoon is het straalt allemaal blauw fel licht af en als je hier voor een lange periode aan blootgesteld word dan kan dit vermoeide ogen veroorzaken.

Er is zelfs een naam voor bedacht en het heet Computer Vision Syndrome oftewel CVS. CVS komt vaak voor bij mensen die voor hun werk de hele dag achter de computer zitten. Men kijkt hierbij te lang naar een scherm en vaak te dichtbij. Daarnaast knipper je minder vaak als je naar een scherm staart en dit kan er voor zorgen dat de ogen droog worden.

Veel mensen kijken tegenwoordig vele uren per dag naar een scherm. Het LED licht wat op blauw licht lijkt zorgt voor een korte golf met hoge energie en het bestaat niet uit het volledige spectrum. Het veroorzaakt niet alleen een verhoging van cortisol en dus stress maar ook het voortdurend aanspannen van de ciliaire spier in het oog.

 

 

”Magnesium helpt de spieren in het oog ontspannen”

Te hoge spanning van de oogspieren

Wanneer je ogen achter elkaar en automatisch samen trekt dan word dit ook wel blefarospasmen genoemd. Het aanmaken van cortisol door stress verergert dit vaak en dit zorgt voor een vermindert zicht. Het komt dan ook vaker voor bij een heftige gebeurtenis of bij een periode van langdurige stress. 

De ogen raken vermoeid en geïrriteerd. Je kunt ook tranende ogen, kramp, pijn en flikkerend licht aan de zijkant ervaren. Door de stress en spierkramp die hiermee gepaard gaan kan het voorkomen dat iemand een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen. Eén hier van is het mineraal magnesium. 

Het kan helpen stress te verminderen en de oogspieren ontspannen. Probeer het gezicht ook regelmatig te ontspannen, even gapen of een andere beweging kan het voortdurend samentrekken van de spieren tijdelijk onderbreken.

 

 

”1 op de 10 mensen heeft last van droge ogen”

Droge ogen

Droge ogen kan een oorzaak zijn van het vermoeide gevoel dat je ervaart. Droge ogen komen vaak voor bij airconditioning, te lang naar een scherm staren, lenzen, rook, ouderdom, verwarming of het gebruik van medicijnen. Er moet voldoende traanvocht aanwezig zijn en wanneer dit niet het geval is dan kan dit op de lange termijn de hoornvlies en bindvlies beschadigen. 

Droge ogen voelen hierdoor branderig, jeukend of prikkend aan. Het kan voor tranende ogen zorgen en het zicht word vaak wat waziger. Wanneer je te lang met droge ogen doorloopt dan kunnen ze gaan ontsteken. Zorg er voor dat de huisarts er naar kijkt als het te lang duurt. 

Vitamine A en droge ogen

De klieren die tranen produceren en de kanalen waar de tranen doorheen lopen worden gecontroleerd door vitamine A. Een vitamine A-tekort kan ervoor zorgen dat de binnenwand van de kanalen en de klieren dikker en ruwer worden. De productie van tranen of vocht kan ook verminderen.

Belangrijke symptomen van een vitamine A-tekort:

Nachtblindheid

Wazig zicht

Droge ogen

Het nemen van een vitamine A-supplement is in deze situatie misschien niet de beste oplossing. In plaats daarvan kun je proberen de vitamine A die je nodig hebt uit voedsel te halen.

De beste voedingsmiddelen voor droge ogen:

Levertraan

Lever

Vette vis

Boter

Kaas

Eigeel

Rundvlees

 

 

”Vier van de vijf soorten oogziektes kunnen worden opgelost”

Wat vertellen je ogen over je gezondheid?

De ogen kunnen een beeld geven van de voedingsstatus in het lichaam. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Conjunctivitis

Dit is een ontsteking van het buitenste deel van het oog. Dit kan een virus zijn en dit zorgt voor een ontstoken rood oog. In dit geval zou je colloïdaal zilver druppen en een zink supplement kunnen proberen

Blauw licht

Je ogen kunnen ook ontstoken raken door blauw licht als je de hele dag achter de computer zit. Er is een gratis app genaamd f.lux die het blauwe licht kan filteren. Neem ook wat vaker een pauze en geef de ogen rust

Slaap

Hoe minder slaap je krijgt des te roder de ogen kunnen zijn. Als je niet kunt slapen dan kan je een kaliumtekort, calciumtekort, magnesiumtekort of vitamine B1-tekort hebben. Laat je waardes controleren bij de huisarts of via een toegezonden test

Allergie

Allergieën kunnen de ogen rood maken. Vitamine A en vitamine D kunnen hierbij helpen. Levertraan is een goede bron van zowel vitamine A als vitamine D

Immuun

Er kan een immuunstoornis optreden waardoor je hoge niveaus van een bepaalde T-cel / T-helpercel 17 aanmaakt. Een goed hulpmiddel zou vitamine D kunnen zijn. Daarnaast is een bezoek naar de huisarts aan te raden

Bloedingen

Bloedingen in het oog kunnen betekenen dat je meer vitamine C of vitamine K nodig hebt. Groenten bevatten veel van deze vitamines

Lichtgevoeligheid

Lichtgevoeligheid kan een vitamine B1-tekort zijn. Voedingsgist is een geweldige bron van vitamine B1

Hoornvliesontsteking

Vasculaire keratitis is een ontstekingsaandoening van de ogen die goed lijkt te reageren op B-vitamines

 

 

”Gemiddeld knipper je wel 10.000 keer per dag met je ogen”

Vitaminetekort en vermoeide ogen

Vermoeide ogen kan veroorzaakt worden door een tekort aan belangrijke vitamines en mineralen.

Een vitamine B2 tekort is het nummer 1 vitaminetekort dat deze problemen met de ogen kan veroorzaken. Andere symptomen van een tekort aan vitamine B2 kunnen een zere keel, gebarsten lippen en een rode tong zijn. Je kunt ook migraine of hoofdpijn achter je ogen krijgen als u een tekort aan vitamine B2 hebt.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine B2:

 • Lever en ander orgaanvlees

 • Vlees

 • Eieren

 • Vis

 • Groene groente

 • Voedingsgist

 • Biergist

Vermijd grote hoeveelheden suiker, alcohol en stress bij een tekort aan deze vitamine.

 

Tips:

1) Geef je ogen voldoende rust, als het niet over gaat maak een afspraak met de huisarts

2) Zorg dat je gezond eet en voldoende vitamine A, B, C, D, E en K2 binnen krijgt. Ook magnesium, zink, carotenoïden en omega 3 zijn onmisbaar voor gezonde ogen

3) Zet de scherm instellingen van de tv, telefoon, tablet en pc minder fel en zet er een blauw licht filter op

4) Laat je ogen nakijken bij de opticien. Die kan ze meten en adviseren of je een bril of lenzen nodig hebt

Tot slot

Vermoeide ogen stonden centraal in dit artikel. Heb jij een beroep waarbij je dagelijks langdurig naar een scherm moet kijken? Of moet je voor je werk veel kilometers maken? Ervaar je na zo’n dag ook dat je ogen vermoeid zijn? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met ene vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Kramp in de benen bij ouderen

Waar zit zink in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *