vermoeide benen
Expert: Jaap Gerrijts | 24 oktober 2022 | Leestijd: 7 minuten

Vermoeide benen

Vermoeide benen komen bij veel mensen zo af en toe voor. Bijvoorbeeld na een lange dag staan of te lang achtereen stilzitten. Ervaar je vaak een loom en zwaar gevoel in de benen dan kan het een symptoom zijn van een onderliggende aandoening. Vermoeide benen kunnen namelijk duiden op complicaties in de bloedcirculatie.

Vermoeide benen kunnen een uiting zijn van problemen aan het adersysteem, spieraandoening of aandoeningen van de beenzenuwen. In dit uitgebreide artikel vertellen we je er alles over. Lees je mee?!

Vermoeide benen

Wist je dat een mens wel 180.000 kilometer in zijn of haar leven loopt? Je kunt alleen zoveel lopen als je fit bent. Vermoeide benen kan heel vervelend zijn want zonder fitte benen is het bewegen moeilijk en dit maakt dingen die normaal heel vanzelfsprekend zijn ineens een hele inspanning. Je kunt bij vermoeide benen ook pijn ervaren in je gewrichten, spieren en pezen. 

Vermoeide benen ervaar je niet alleen als je loopt, ook wanneer je zit kun je er last van hebben. Het is dan ook geen echte ziekte maar een ziekteverschijnsel die een oorzaak heeft. Hoe eerder je de oorzaak weet te vinden des te sneller kun je er wat aan gaan doen zodat je er geen last meer van hebt. Wat een mogelijke oorzaak kan zijn lees je verderop.

Symptomen van vermoeide benen

Vermoeide benen is een breed begrip. Iedereen is anders en zo ervaart ieder mens klachten ook weer verschillend. Om te laten zien welke symptomen bij vermoeide benen horen hebben we hier enkele voor je op een rij gezet.

* Moe gevoel in de benen wat soms net voelt alsof ze zwaarder zijn dan normaal

* Opgezwollen benen, voeten of enkels

* Tijdens het lopen gaat het lopen moeilijk

* In bed kan je last hebben van tintelende benen

* Je hebt vaak het gevoel dat je je benen moet bewegen

 

”Een mens loopt in zijn of haar leven wel vier keer de aarde rond”

Wat is de oorzaak van vermoeide benen?

Als je last hebt van vermoeide benen dan is er een oorzaak voor. Op het moment dat je weet waardoor je benen zo aanvoelen dan kun je er een oplossing voor gaan zoeken zodat het over gaat. In veel gevallen is er iets mis met de bloedsomloop maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom je last hebt van vermoeide benen.

Om je een idee te geven wat de oorzaak kan zijn hebben we er 11 voor je op een rij gezet!

1) Verstoorde bloedcirculatie

Slechte doorbloeding kan worden veroorzaakt door een vernauwing of verstopping in één of meerdere slagaders

2) Een beknelde zenuw

Strakke kleding of een inklemming van de huidzenuw ter hoogte van je lies

3) Ouderdom

Door ouderdom worden de vaatwanden steeds zwakker

4) Overtraining

Te veel training en beweging zorgt voor een overbelasting

5) Te lang staan of te lang zitten

Te lang in dezelfde houding zorgt er voor dat het bloed moeite heeft om goed door te stromen

6) Vitamine D tekort

Een tekort aan vitamine D kan een vermoeid gevoel in de benen geven

7) Diabetes

Mensen met diabetes zijn hebben soms een tekort aan vitamine B1 en een slechtere doorbloeding in de benen

8) Zwangerschap

Bloedvaten raken extra belast tijdens de zwangerschap en de benen zijn zwaarder en soms opgezwollen door overtollig vocht

9) Diepe veneuze trombose

Bloedprop in je benen die vaak begint in je kuit en kan zich uitbreiden naar de bovenbeen

10) Erfelijkheid

Spataderen en andere problemen met de aderen kunnen erfelijk zijn

11) Overgewicht en leefstijl 

Door slecht te eten kun je overgewicht krijgen en dit maakt het lopen en bewegen soms lastiger en vermoeider. Overgewicht kan er ook voor zorgen dat je voeten een verkeerde houding aannemen en je beenspieren moeten dit corrigeren. Ook alcohol en roken kunnen een rol bij vermoeide benen spelen

 

 

”Alle bloedvaten in je lichaam zijn bij elkaar 100.000 km lang”

Een slechte bloedcirculatie

Een slechte bloedcirculatie is de meest voorkomende oorzaak van vermoeide benen. Wanneer je bloed niet meer goed circuleert dan kan dit verschillende oorzaken hebben.

* Ouderdom

* Verstopte aderen

* Overgewicht

* Roken 

* Alcohol

* Warm weer

* Erfelijkheid

* Verkeerde houding

Een goede bloedcirculatie is enorm belangrijk voor een gezond lichaam. Je bloed voorziet je organen, spieren, cellen en weefsel van zuurstof en dit is een continu proces. Als dit proces verstoort raakt dan kan dit een tintelend en soms pijnlijk gevoel in je benen geven. 

Het resultaat van een slechte doorbloeding kan zijn dat je continu een vermoeid en zwaar gevoel ervaart in je benen en dit kan erg vervelend zijn. Je bloed word rondgepompt en je bloedvaten hebben kleppen die er voor zorgen dat het bloed niet weer naar beneden zakt. Wanneer deze kleppen niet goed werken dan kan dit pijnlijk zijn en voor problemen zorgen. 

Verkalking van aderen komt bij ouderen enorm veel voor en dit is dan ook vaak een reden van vermoeide benen. Het lichaam heeft de meeste moeite met bloed rondpompen naar je benen en voeten. Als je aderen niet meer zo flexibel en wij zijn dan kost het je hart meer moeite en dit kan er ook voor zorgen dat je voeten vaak koud aanvoelen.

Een goede doorbloeding is enorm belangrijk voor een gezond lichaam. Als je denkt dat dit het probleem kan zijn aarzel dan niet om contact met je huisarts op te nemen.

 

”Iemand zit gemiddeld ruim 9 uur op een dag”

Onderzoek naar vermoeide benen

Als je naar je huisarts gaat met vermoeide benen dan kan die je doorsturen naar het ziekenhuis waar er twee verschillende testen kunnen worden gedaan. Deze testen geven een beter zicht op eventuele problemen met je aderen zodat de arts weet wat de vervolgstappen zijn.

Doppler onderzoek

Met een doppler onderzoek worden de bloedvaten onderzocht met behulp van geluidsgolven en een bloeddruk meettoestel. Hierbij worden speciale bloeddrukmanchetten geplaatst samen met een apparaat op je huid. Op deze manier word de bloedstoom hoorbaar en de bloeddruk gemeten. 

Daarnaast word er een inspanningstest gedaan waarbij je enkele minuten op een loopband moet lopen. Aan het einde van het onderzoek word er gekeken of het bloed goed stroomt en of er belemmeringen in de aderen zitten.

Duplex onderzoek

Met een duplex onderzoek word er gebruikt gemaakt van echografie en een doppler onderzoek. Deze onderzoeken worden tegelijkertijd gedaan en hierbij worden de bloedvaten zichtbaar zodat men goed kan zien hoe het bloed door de aderen stroomt. 

Daarnaast kijkt en luistert men met het doppleronderzoek naar de richting van de bloedstroom en bloeddruk. Beide testen zijn pijnloos en duren tussen de 30 en 60 minuten. 

 

 

”Wandelen is heel goed voor de bloedcirculatie in de benen”

Wat te doen tegen vermoeide benen?

Om van je vermoeide benen af te komen is het belangrijk om eerst de juiste oorzaak te vinden. Wanneer je de oorzaak hebt gevonden dan kun je een plan maken om er zo snel mogelijk van af te komen.

Als je niet goed weet wat de oorzaak is dan kan een bezoek aan je huisarts zeker geen kwaad. Twijfel daarom niet en maak zo snel mogelijk een afspraak.

Om je een idee te geven wat je allemaal kunt doen om het vervelende gevoel in je benen draaglijker te maken hebben we hier wat tips voor je op een rij gezet.

1) Zit niet langer dan 20 minuten in dezelfde houding. Loop eens wat vaker als je veel uren op een stoel zit gedurende de dag

2) Als je veel loopt en staat, geef je benen wat vaker rust

3) Sport je veel? Neem eens vaker een dag rust en overbelast je spieren niet teveel 

4) Neem magnesium via een capsule of voetbad zodat de spieren in je benen kunnen ontspannen

5) Eet gezond en vermijd teveel alcohol en roken

6) Beweeg iedere dag minimaal een half een tot een uur. Zwem, fiets, loop of doe iets anders waarbij je beweegt en je bloed laat rondpompen

7) Slaap met je benen verhoogt. Overdag kan je ook je benen omhoog gaan liggen

8) Maak een afspraak bij de podotherapeut die je steunzolen aanmeet. Dit zal je helpen beter te kunnen lopen

9) Masseer je benen of laat het doen door een professionele masseur

10) Neem regelmatig een sauna. Dit zal je spieren helpen ontspannen en het is erg goed voor je bloedsomloop

11) Steunkousen kunnen door de druk die ze leveren de bloedsomloop stimuleren

12) Zorg dat je vitamine D gehalte in je lichaam op peil is

13) Ga met je rug op de grond liggen en fiets in de lucht. Maak ronddraaiende bewegingen net alsof je aan het fietsen bent. Doe dit 20 seconden en houd 20 seconden rust. Herhaal dit vier keer en doe dit een paar keer per dag 

14) Rek en strek je benen een paar keer per dag en voor het slapen gaan

15) Neem iedere dag een koude douche. Begin warm en eindig 3 minuten lang met een koude douche. Dit zal je bloedsomloop extra stimuleren

16) Draag stevige schoenen en vermijd hoge hakken. Af en toe op je blote voeten lopen is ook goed voor de bloedsomloop in je benen

17) Draag niet te strakke kleding

18) Een fysiotherapeut kan helpen met oefeningen die de bloedcirculatie in je benen verbetert

Tips:

1) Eet gezond en beweeg iedere dag een uur

2) Zorg dat je magnesium en vitamine D gehalte op peil zijn

3) Probeer de bloedsomloop in de benen zo veel mogelijk te stimuleren

4) Vraag hulp aan je huisarts als je er niet uit komt

Tot slot

Vermoeide benen stond centraal in dit artikel. Heb jij vaak last van vermoeide benen? Weet je de oorzaak van die loomheid of zware benen? Wat doe je om dit te verlichten? Heb je weleens aan een magnesium supplement gedacht? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Winderigheid bij ouderen

Waar is omega 3 goed voor?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *