veel voorkomende medicatie bij ouderen

Veel voorkomende medicatie bij ouderen

Veel voorkomende medicatie bij ouderen. Kwaaltjes horen bij het ouder worden. Je zicht wordt minder of je gehoor gaat achteruit, dat hoort er nou eenmaal bij. Erger wordt het wanneer je kwalen hebt waarvoor een arts je medicijnen moet voorschrijven.

Veel voorkomende medicatie bij ouderen staat in dit zeer uitgebreide artikel centraal. Lees je mee?!

Veel voorkomende medicatie bij ouderen

Wanneer je ouder wordt heb je meer kans op het krijgen van aandoeningen waarvoor medicatie nodig is. Wist je dat de helft van alle 65- tot 75 jarigen dagelijks medicijnen gebruikt? Een hoge bloeddruk, cholesterol, ontstekingen en pijnbestrijding en hart- en vaatziekten zijn aandoeningen waarvoor een arts vaak medicijnen voorschrijft. 

We hebben hieronder een overzicht voor je gemaakt met veel voorkomende medicatie bij ouderen.

Diuretica - plastabletten

Diuretica wordt voorgeschreven bij diabetes, een hoge bloeddruk en hartfalen. Het medicijn zorgt ervoor dat je meer gaat plassen. Als je veel vocht vasthoudt zorgt dat voor extra druk op je bloedvaten. Door het slikken van dit medicijn gaat je bloeddruk naar beneden en heb je minder kans op een hartaanval of hartfalen.

Maagzuurremmers

Maagzuurremmers worden in Nederland door ruim 2 miljoen mensen dagelijks geslikt. 

Dit medicijn wordt gebruikt tegen maagzweren, maagzuur en het beschermt je maag tegen andere medicijnen die je maagwand kunnen beschadigen. 

Maagzuurremmers kun je indelen in twee verschillende soorten: H-2 blokkers en protonpompremmers. 

Een van de bekendste merken is omeprazol.

veel voorkomende medicatie bij ouderen

Bètablokkers

Er zijn in Nederland ruim 1 miljoen mensen die dagelijks bètablokkers gebruiken. Deze medicijnen worden voorgeschreven bij hart- en vaataandoeningen zoals na een hartinfarct. Ook bij een hoge bloeddruk, pijn op de borst en bij sommige hartritmestoornissen. 

Een bètablokker zorgt voor een remmende werking op je centrale zenuwstelsel. Ze blokkeren de bètareceptoren, die meestal op de cellen van je hart zitten. Je hartspier gaat daardoor minder krachtig trekken en je bloeddruk wordt lager. Dit zorgt ervoor dat je hart rustiger gaat kloppen. 

Bloedplaatjesremmers

Een arts schrijft bloedplaatjesremmers voor bij hart- en vaatziektes. Hierbij kun je denken aan een tia, beroerte of hartinfarct. Bloedplaatjesremmers voorkomen dat er bloedstolsels in je lichaam ontstaan omdat het een antistollingseffect heeft op je bloed. Het zorgt ervoor dat bloedplaatjes minder snel samenklonteren.

 

Cholesterolverlagers

Cholesterolverlagers zorgen voor een lagere cholesterolgehalte in je bloed. Ze worden voorgeschreven als je een hartziekte hebt of hebt gehad. Ook ter voorkoming van hartziektes wordt dit medicijn voorgeschreven. Een bekende cholesterolverlager is Simvastatine. 

ACE-remmers

ACE-remmers worden voorgeschreven bij chronische hartfalen, hoge bloeddruk, een gestoorde linkerventrikelfunctie, nierziektes en diabetische nefropathie met macroproteïnurie bij diabetes type 1

ACE-remmers zorgen voor een lagere bloeddruk doordat ze je bloedvaten verwijden. Hierdoor heb je minder kans op hart- en vaatziekten. 

veel voorkomende medicatie bij ouderen

Hartglycosiden

Een veel voorgeschreven hartglycosidej is Dioxine. Dit medicijn wordt gebruikt om de pompkracht van je hart te verbeteren. Zo zorgt het voor een rustige en regelmatige hartslag als je last hebt van hartritmestoornissen.

NSAID - pijnstillers

NSAID zijn medicijnen zoals een aspirine en ibuprofen en worden vaak door ouderen geslikt om pijn te bestrijden. Een zwaardere variant is Diclofenac. Deze hebben een ontstekingsremmend effect en bestrijden eveneens pijn. 

Polyfarmacie

Het komt vaak voor dat je op oudere leeftijd last hebt van meerdere aandoeningen. Je arts kan je dan meerdere medicijnen voorschrijven. Het slikken van medicijnen over een langere periode noemen we polyfarmacie.

Het slikken van meerdere medicijnen kan een negatieve invloed hebben op bijvoorbeeld één van de medicijnen die je slikt, Of bepaalde medicijnen kunnen elkaar juist versterken waardoor je bijwerkingen krijgt. In sommige gevallen moet er een medicijn worden voorgeschreven om de bijwerking van een ander medicijn te voorkomen.  

8% van de ouderen gebruikt meer dan 6 verschillende medicijnen per dag

Magnesiumtekort door medicijnen

Veel medicijnen die voorgeschreven worden bij ouderen kunnen voor een tekort aan magnesium zorgen. Medicijnen beïnvloeden vaak je maag en darmen en daardoor is het moeilijker om belangrijke vitaminen en mineralen op te nemen.  

Als je over een langere periode medicijnen slikt loop je al snel tegen magnesiumtekort aan wat weer voor allerlei vervelende klachten kan zorgen. Vermoeidheid, spierkramp, spierpijn, hoofdpijn, overgevoeligheid, oorsuizen, angst, stress, depressieve gevoelens, hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en duizeligheid zijn zo maar een paar van de symptomen

Deze klachten zijn vaak algemeen zijn wordt een tekort aan magnesium vaak over het hoofd gezien omdat men zich er niet van bewust is. Toch heeft ruim 60% van alle Nederlanders mogelijk een magnesiumtekort.  

Ga eens badderen!

Je lichaam maakt zelf geen magnesium aan en daarom moet je het uit je voeding halen. Naarmate je ouder wordt heeft je lichaam meer moeite om vitaminen en mineralen uit je voeding te halen. Daarnaast spelen externe factoren als medicijngebruik, stress of ziekte ook nog mee omdat dit grootverbruikers van magnesium zijn. 

Natuurlijk bestaan er allerlei supplementen om je dagelijkse hoeveelheid mineralen aan te vullen. Veel van deze middelen werken echter met magnesiumoxide. Een vorm die juist minder goed wordt opgenomen in het lichaam. Je kunt bij een overdosering vrij gemakkelijk darmklachten als diaree krijgen. 

In plaats van slikken kun je ook gaan badderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat magnesium in badkristallen heel goed wordt opgenomen door de huid en zo prima de bloedbaan kan bereiken. 

Twee tot drie keer per week een voeten- of ligbad met magnesium badkristallen ontspant je lichaam, vult eventuele tekorten aan en je slaapt er heerlijk op! Waar wacht je nog op? 

Tot slot

In dit artikel hebben we veel voorkomende medicatie bij ouderen besproken. Die vraag hebben we in dit artikel behandeld. Slik jij dagelijks één of meerdere medicijnen? Heb jij wel eens stilgestaan bij een mogelijk magnesiumtekort? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *