Ouderen > veel voorkomende aandoening bij ouderen

veel voorkomende aandoeningen bij ouderen
Expert: Jaap Gerrtijs | Bijgewerkt: 19 augustus 2023 | Leestijd: 7 minuten

Veel voorkomende aandoeningen bij ouderen

Ouderen hebben vaak te maken met verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, artrose of dementie. Deze aandoeningen kunnen het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven van ouderen beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om deze aandoeningen vroegtijdig te herkennen en te behandelen.

Wat zijn veel voorkomende aandoeningen bij ouderen? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we welke rol magnesium speelt bij veel voorkomende aandoeningen. Lees je mee?!

96% van de 75-plussers heeft een chronische aandoening

Veel voorkomende aandoeningen bij ouderen

Als je ouder wordt is de kans op een aandoening veel groter dan wanneer je jonger bent. Het heeft te maken met de veroudering van je lichaam en de lichaamsfunctie. Veel voorkomende aandoeningen bij ouderen zijn bijvoorbeeld dementie, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. In dit artikel hebben we de tien meest voorkomende aandoening voor je op een rij gezet. 

We benoemen alle cijfers en feiten en vertellen je ook wat je in een vroeg stadium kunt doen om aandoeningen op latere leeftijd zoveel mogelijk te voorkomen. Want gezond ouder worden in een gezond lichaam en met een gezond brein, dat wil toch iedereen! 

Dementie:

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 verschillende hersenaandoeningen. De meeste bekende en degene die het meeste voorkomt is de ziekte van Alzheimer (70%). 

Ruim 280.000 mensen in Nederland hebben een vorm van dementie. De verwachting is dat dit forst gaat toenemen tot 500.000 mensen en heeft de grootste ziektelast voor de patiënt en zijn of haar omgeving. 

Ongeveer 33% van alle vrouwen krijgt dementie en bij mannen is dit ongeveer 15 tot 20%. Je leeft gemiddeld 8 jaar met deze ziekte. 

veel-voorkomende-aandoeningen-bij-ouderen

Artrose:

Kort gezegd is artrose gewrichtsslijtage. Het is een aandoening aan het kraakbeen in je gewrichten waardoor er pijn en stijfheid ontstaat. Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben artrose en het komt veelal voor op oudere leeftijd. Ruim de helft van alle 70-plussers heeft artrose in de voeten en enkels.

Reumatoïde artritis:

Dit is een auto-immuunziekte  waarbij je lichaam wordt aangevallen door je eigen immuunsysteem. Het zorgt voor chronische ontstekingen van je gewrichten waardoor je moeilijker kunt bewegen, zwelling of pijn hebt. Ruim 420.000 mensen in Nederland hebben te kampen met reumatoïde artritis. De kans op een hartinfarct is twee tot drie keer zo groot als gevolg van deze ontstekingen. 

Osteoporose:

Dit is een chronische aandoening van je skelet waarbij de botsterkte af neemt. De kans op breuken bij het vallen neemt daardoor toe. Er zijn ongeveer 1 miljoen mensen met osteoporose in Nederlander en het komt het meest voor bij ouderen. Wist je dat 66% van mensen met deze aandoening vrouw is? Ieder jaar breken ruim 105.000 mensen ouder dan 55 jaar een bot als gevolg van deze ziekte. 

Diabetes:

Diabetes wordt ook wel diabetes mellitus of suikerziekte genoemd is een chronische stofwisselingsziekte.

Als je diabetes hebt is je glucose in je bloed regelmatig verhoogd. Soorten diabetes die het meeste voorkomen zijn diabetes Type 1 en diabetes Type 2. 

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en daarvan heeft 85% diabetes type2. 

Naar schatting zijn er ruim 250.000 mensen die diabetes hebben zonder dat ze dit weten. 

veel voorkomende aandoeningen bij ouderen

Kanker:

Als je kanker hebt kunnen je cellen niet stoppen met delen en groeien in omliggende weefsel. Dit kan uitzaaien naar andere gedeeltes van je lichaam. De meest voorkomende kankers zijn: huidkanker, borstkanker, prostaatkanker en darmkanker. 

Van alle mensen met kanker is 66% ouder dan 65 jaar en bij 1 op de 5 wordt een zeldzame vorm van kanker geconstateerd.

Hart- en vaatziekten:

Dit is een verzamelnaam voor verschillende ziekten aan het hart of je bloedvaten. Meestal is vaatvernauwing door afzetting aan de vaatwand de oorzaak van hart- en vaatproblemen. In Nederland zijn er zo’n 1,5 miljoen mensen met een chronische hart- of vaat ziekte en 1 op de 4 vrouwen overlijdt aan een hart of vaatziekte. 

Gezichtsproblemen:

De meeste 55 plussers hebben een bril of contactlenzen. Meestal is dit om beter te lezen en in sommige gevallen om beter te zien in het donker of verkeersborden beter te kunnen lezen. Staar, glaucoom en macula degeneratie zijn de drie meest voorkomende oogziektes bij ouderen. Zo komt staar het meeste voor bij ouderen ouder dan 55 jaar. 

 

Gehoorproblemen:

De kans is groot wanneer je ouder wordt dat je last gaat krijgen van ouderdomsslechthorendheid. 

Vervelend voor jezelf en je omgeving natuurlijk. De oorzaak ligt in slijtage van de haarcellen in je binnenoor. 

Ruim 50% van alle 50 -plussers heeft last van gehoorverlies. 

Oorsuizen is een andere aandoening waar 10 tot 20 procent van de ouderen last van heeft. Dit wordt veroorzaakt door een lawaaibeschadiging, stress of ouderdom.

veel voorkomende aandoeningen bij ouderen

Depressie:

Eenzaamheid is de grootste oorzaak van een depressie bij ouderen. 1 op de 5 ouderen heeft last van een lichte vorm van depressie. De kans op een depressie is het grootst bij mensen met een lage opleiding. Ongeveer 3% heeft een ernstige vorm van depressie en het medicijn dat vaak voorgeschreven wordt is antidepressiva.

Mensen met een magnesiumtekort hebben een grotere kans op een depressie
Wat kun je zelf doen?

Als je ouder wordt gaat alles niet meer zo snel en soepel als vroeger. Veel voorkomende aandoeningen bij ouderen vinden vaak hun oorsprong in overgewicht en te weinig beweging.

Bewegen: om fit en gezond oud te worden is het belangrijk om voldoende te bewegen. Het gezegde rust roest slaat de spijker dan ook op zijn kop. 

Bewegen helpt om sterke spieren en botten te behouden en het houd je hersenen scherp. 

Beweeg minimaal twee keer een half uur per dag. Lekker lopen in de natuur, fietsen in de bossen of zwemmen in je lokale zwembad is goed voor je lijf en je geest. 

veel voorkomende aandoeningen bij ouderen

Biologisch eten: eten is één van de belangrijkste noodzaken van het leven. Niets zo fijn als een lekker een ongezonde hap te eten of gezellig drankjes te doen op een terras. Natuurlijk is dat allemaal prima voor een keer maar regelmatig kan al funest zijn voor je gezondheid op lange termijn. 

Het is daarom belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Veel kleurrijke groenten en fruit zitten boordevol antioxidanten en die zijn goed voor je lichaam. Vergeet vette vis en noten niet op je boodschappenlijstje te zetten. Bepaalde oliën zoals hennepzaadolie, olijfolie, kokosolie en koolzaadolie zijn heel gezond voor je lichaam en je kunt ze goed toepassen bij verschillende maaltijden. 

Vermijd suikers en zout en laat alles wat in pakjes of zakjes zit in de supermarkt staan! 

Vitamines en mineralen: je loopt sneller een tekort op aan vitaminen en mineralen als je ouder bent. Dit kan komen omdat je lichaam meer moeite heeft om bepaalde vitamines of mineralen uit je voeding te halen. Of je eet misschien te eenzijdig. Ook medicijngebruik kan een oorzaak zijn. Ouderen hebben vaak een tekort aan vitamine D en aan magnesium. 

Het is aan te bevelen om je magnesium preventief aan te vullen met een supplement als je ouder wordt. 

Slaap: een goede nachtrust is essentieel voor je lichaam en een goede gezondheid! Probeer een vast ritme aan te houden en vermijd één uur voor het slapen gaan het kijken op een smartphone of tablet. Deze stralen blauw licht uit wat je hersenen het signaal geeft dat het dag is. Hierdoor maakt je lichaam minder melatonine aan wat het moeilijker maakt om goed in slaap te vallen en lang door te slapen.  

Magnesium heeft een positieve werking op je zenuwstelsel
Magnesium bij ouderdomsaandoeningen

Veel voorkomende aandoeningen bij ouderen kunnen te maken hebben met een tekort aan magnesium. Ruim 60% van alle Nederlanders heeft mogelijk een tekort aan dit belangrijke mineraal.

Magnesium is betrokken bij meer dan 300 biochemische processen in je lichaam. Zo zorgt het onder andere  voor de aanmaak van energie en is het verantwoordelijk voor sterke botten en tanden. Magnesium zorgt ervoor dat je spieren goed kunnen functioneren, waaronder je hartspier. 

Een tekort aan dit essentiële mineraal kan voor allerlei vervelende klachten of aandoeningen zorgen of ze versnellen het proces van de aandoening waar je nu al last van hebt. Enkele voorbeelden van deze klachten zijn: hoofdpijn, migraine, vermoeidheid, osteoporose, slaapproblemen, depressie, rusteloze benen, tinnitus, spierkramp en koude handen en voeten. 

Zoals je ziet zijn de klachten heel divers en sta je er niet gelijk bij stil dat wanneer je hoofdpijn hebt dit ook een tekort aan magnesium kan zijn. Omdat je lichaam zelf geen magnesium aanmaakt moet je het daarom uit je voeding halen of zonodig aanvullen met een supplement. 

Met het ouder worden is het zeer wenselijk om je magnesium aan te vullen omdat je lichaam moeilijker belangrijke vitaminen en mineralen uit je voeding opneemt. Als je medicijnen slikt zoals bijvoorbeeld maagzuurremmers, dan zijn dit enorme magnesium verbruikers. Je loopt al heel snel tegen een tekort aan en dat geld ook voor stress en als je een ziekte hebt. 

Je kunt tal van supplementen nemen om je magnesium aan te vullen echter kunnen supplementen die je slikt voor overbelasting van je darmen zorgen met diarree als gevolg. In plaats daarvan kun je ook gaan badderen. Twee tot drie keer per week een voet- of ligbad met magnesium badkristallen is een prima manier om je magnesium aan te vullen. 

De magnesium wordt eenvoudig door de huid opgenomen en komt vervolgens in je bloedbaan terecht. Je merkt dat je spieren, bloedvaten en hersenen ontspannen Bovendien slaap je er heerlijk op! 

Ruim 60% van alle Nederlanders heeft mogelijk een magnesiumtekort
Tot slot

Veel voorkomende aandoeningen bij ouderen stond centraal in dit artikel. Merk jij dat bij het ouder worden je meer lichamelijk klachten krijgt? En op welke manier merk je dat? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Ouderdomskwaaltjes bij oudere vrouwen

Leukemie bij ouderen

Veel voorkomende medicatie bij ouderen

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *