vastzittende hoest
Expert: Jaap Gerrijts | 15 mei 2023 | Leestijd: 8 minuten

Vastzittende hoest

Vastzittende hoest is enorm vervelend omdat het best lang kan duren voor je er vanaf bent. Bij vastzittende hoest kun je het slijm in de luchtwegen niet ophoesten. Een infectie van de bovenste luchtwegen is meestal de oorzaak en de klachten die je ervaart zijn een zware borst en moeite met ademhalen. Vastzittende hoest gaat meestal vanzelf weer over na 2 tot 3 weken.

 

Hoe behandel je vastzittende hoest? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit. Lees je mee?!

Vastzittende hoest

Als je last hebt van vastzittende hoest dan is dit een reactie op de longen dat probeert schadelijke microben, stof of irriterende stoffen uit het lichaam te verdrijven. Het is een natuurlijke reflex die je longen helpt beschermen maar het kan enorm irriterend, onaangenaam en soms zelfs pijnlijk zijn. Vastzittende hoest kan je ook ‘s nachts wakker houden en de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden totdat het weer overgaat.

Het komt regelmatig voor dat mensen met vastzittende hoest medische hulp zoeken. En wanneer er geen effectieve oplossing in zicht is dan wenden mensen zich vaak tot natuurlijke huismiddeltjes voor hoest die het niet nodig maken om medicijnen of vrij verkrijgbare hoestsiropen te gebruiken.

Helaas bieden de meeste hoestsiropen en hoestdruppels op de markt weinig verlichting en helpen ze niet voldoende om de oorzaak van het probleem aan te pakken. Het gebruik van huismiddeltjes voor vastzittende hoest die daadwerkelijk de oorzaak van het symptoom aanpakken is daarom de sleutel. Het gebruik van voedingsmiddelen, supplementen en essentiële oliën voor vastzittende hoest kunnen helpen om infecties te bestrijden, slijm te verdunnen en je weerstand te verbeteren. 

Wij gaan je in dit artikel laten zien welke middelen en methodes kunnen helpen als je last hebt van vastzittende hoest!

 

 

”Infectie of een ontsteking is vaak de boosdoener”

Wat is de oorzaak van vastzittende hoest?

Als je last hebt van vastzittende hoest dan probeert je lichaam irriterende stoffen of andere deeltjes uit de luchtwegen te verwijderen. Omdat deze stoffen zich ophopen in de luchtwegen probeert je lichaam door vaak te hoesten de ademhaling te vergemakkelijken. Het is eigenlijk een afweermechanisme dat door het lichaam wordt gebruikt om de longen te beschermen tegen infecties en ontstekingen. 

Een veel voorkomende oorzaak van vastzittende hoest is een infectie van de bovenste luchtwegen zoals een keelontsteking of verkoudheid. Het slijmvlies in de luchtwegen is meestal ontstoken door een infectie waardoor het slijm dik en kleverig word.

Als het hoesten minder dan drie weken aanhoud dan spreekt met van acute hoest

Als het hoesten aanhoud dan spreekt men van subacute hoest

Wanneer je langer dan 8 weken last hebt van hoesten dan noemt men dit chronische hoest 

 

  

”Hoesten is een natuurlijke reactie”

Wat gebeurt er als je hoest?

Heb je je ooit afgevraagd wat er gebeurt tijdens het hoesten? Als je hoest dan is dit vaak een kort moment en er vinden op dat moment verschillende stappen plaats die de hoest veroorzaken. Het begint met een snik naar lucht, en vervolgens sluit de opening tussen je stembanden zich snel en word je luchtpijp bedekt.

Vervolgens beginnen je spieren in je borstkas, middenrif en buik samen te trekken terwijl ze proberen lucht van de longen naar de neus te verplaatsen. Je zult op dit moment een opbouw van druk voelen omdat de lucht nergens heen kan. Wanneer de stemspleet weer opengaat dan stroomt de lucht naar buiten en dit veroorzaakt een hoestgeluid. 

Soms moet je hoesten omdat je slijm of deeltjes uit je luchtwegen probeert te verwijderen. Andere keren is een hoest volkomen onvrijwillig en gebeurt het als een natuurlijke reflex op vreemde voorwerpen of irriterende stoffen in je luchtwegen.

 

 

”Natte hoest komt door een teveel aan slijm in de luchtwegen”

Wat is het verschil tussen droge en natte hoest?

Misschien heb je gemerkt dat hoesten afhankelijk van de oorzaak anders kan voelen en klinken. Je kunt een droge hoest hebben of een natte hoest die gepaard gaat met vochtafscheiding en veel slijm. 

Wat is het verschil tussen droge hoest en natte hoest?

Droge hoest 

Een droge hoest is wanneer je hoest en er geen slijm in de luchtwegen zit. Je kunt een jeukend gevoel in de keel krijgen waardoor je moet hoesten. Dit wordt meestal veroorzaakt door een luchtweginfectie zoals verkoudheid of griep, astma of blootstelling aan sigarettenrook en andere irriterende stoffen. 

Als je last hebt van een droge hoest dan heeft deze de neiging erger te worden als je in bed ligt, vroeg in de ochtend of als je in een droge, warme ruimte bent. 

Natte hoest

Natte hoest treedt op wanneer je een opeenhoping van slijm en vochtafscheiding in de luchtpijp en longen hebt. Je moet hoesten om deze vloeistoffen uit je lichaam te verdrijven. Je lichaam produceert dit slijm omdat het een ontstekingsreactie heeft wat vaak de oorzaak is van een infectie. De constante opeenhoping van slijm, zelfs als je al een enorme hoeveelheid hebt opgehoest kan echt frustrerend en ongemakkelijk zijn. 

 

 

”Voeding, vitamines, mineralen, massage en stomen”

Wat kan je zelf doen tegen vastzittende hoest?

Het slikken van medicatie of het gebruik van hoestsiroop kan helpen de klachten van vastzittende hoest te verzachten maar het hoeft niet altijd te werken. A;s je op zoek bent naar een andere manier om je klachten te verlichten dan hebben we enkele voor je op een rij gezet!

Wat kan je zelf doen tegen vastzittende hoest?

 

Voeding die je weerstand versterkt

Als je maar niet van een hoest af kunt komen dan zijn er een paar voedingsmiddelen die kunnen helpen bij:

Verdunnen van slijm

Ontspannen van de spieren

Verminderen van ontstekingen

Verbeteren van de weerstand

 

Gemberthee

Het drinken van gemberthee kan helpen om je immuunsysteem te stimuleren en de infectie die het symptoom veroorzaakt te bestrijden. De voordelen van gemberwortel komen voort uit de krachtige antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen. Dit is de reden waarom gemberthee kan helpen bij het bestrijden van luchtweginfecties.

Water

Drink wat meer water gedurende de dag. Zorg dat je iedere twee uur gemiddeld 30 centiliter drinkt. Dit zal helpen om het slijm dat zich ophoopt in je luchtwegen te verdunnen en ervoor te zorgen dat het vastzittende slijm losser gaat zitten.

Probiotisch voedsel

Een mogelijk neveneffect van onvoldoende probiotica is vaak verkouden zijn en hoesten. Dit komt omdat probiotica verantwoordelijk zijn voor het ondersteunen van het immuunsysteem. Probeer om je vastzittende hoest te bestrijden probiotische voedingsmiddelen te eten zoals:

Kimchi

Zuurkool

Kefir

Miso

Kombucha

Appelciderazijn

Rauwe knoflook

Allicine is een stof die in knoflook wordt aangetroffen en deze staat bekend om zijn vermogen om micro-organismen te doden die verantwoordelijk zijn voor luchtweginfecties. Rauwe knoflook heeft antimicrobiële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen en daarom kan het toevoegen aan je eetpatroon ervoor zorgen dat het kan werken als een natuurlijk hoestmiddel.

Bottenbouillon

Bottenbouillon kan helpen om:

Slijm in de luchtwegen te verdunnen

Spieren te ontspannen

Ontgifting te bevorderen

De weerstand te ondersteunen

Wanneer de hoest wordt veroorzaakt door blootstelling aan gifstoffen, chemicaliën, pesticiden of kunstmatige ingrediënten die een ontstekingsreactie veroorzaken dan kan het drinken van bottenbouillon nuttig zijn om deze stoffen uit je lichaam te verwijderen.

Wat niet doen?

Als je ontstekingen en de productie van slijm wilt verminderen dan is het belangrijk om de volgende voedingsmiddelen te vermijden:

Zoete drankjes

Vruchtensap

Suikerhoudend voedsel

Chocolade

Bewerkte voedingsmiddelen

Zuivelproducten

Eet wat meer groenten en vers fruit om extra vitamine C en mineralen binnen te krijgen. Deze stoffen zijn belangrijk om je weerstand te verbeteren.

 

Honing

Onderzoek laat zien dat honing antimicrobiële effecten heeft en gunstig kan zijn bij de behandeling van vastzittende hoest en verkoudheid. Honing werkt goed om:

Ontstekingen te verminderen 

Irritatie in de luchtwegen te verlichten

De afgifte van cytokine te verhogen

Honing zit ook vol met immuun bevorderende antioxidanten. 

Je kunt lokale rauwe honing van de imker of het speciale manukahoning gebruiken om aandoeningen te verlichten die vastzittende hoest veroorzaken. Honing helpt ook beter te slapen en daarom kan het handig zijn als je moeite hebt om de rust te krijgen die je nodig hebt vanwege je hoest. Neem 1 à 2 eetlepels rauwe honing of manukahoning per dag tot de symptomen verdwijnen. Je kunt ook honing toevoegen aan citroen- of kamillethee, maar wacht wel even tot het water warm genoeg is om te drinken voordat je de honing toevoegt. Dit voorkomt dat de werkzame stoffen in de honing te heet worden en niet meer goed werken.

 

Stoominhalatie

Het is aangetoond dat het inademen van bevochtigde lucht werkt als een middel tegen vastzittende hoest. Dit komt omdat het de afvoer van verstopte luchtwegen helpt verbeteren. Dit kan met name handig zijn voor kinderen die de hele nacht hoesten en verlichting nodig hebben om te kunnen slapen. 

 

Zinktabletten

Zink is een belangrijk mineraal dat kan worden gebruikt voor het bestrijden van symptomen van verkoudheid zoals hoesten. Volgens onderzoek kan zink de duur en ernst van verkoudheidssymptomen verminderen wanneer het binnen 24 uur na het begin van de klachten wordt gebruikt. In dit wetenschappelijke overzicht over de werkzaamheid van zink werd ook gesuggereerd dat het een antiviraal effect kan hebben en het moleculaire proces kan verstoren dat de opeenhoping van slijm en bacteriën in de luchtwegen veroorzaakt.

Eén van de makkelijkste manieren om van zink te profiteren is door de hele dag door zinktabletten te gebruiken. Onderzoek laat zien dat zinktabletten die ten minste 13 milligram elementair zink bevatten, elke 2 uur kunnen worden gebruikt wanneer symptomen van verkoudheid en hoest voor het eerst verschijnen. Zorg wel dat je je aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid houd die op de verpakking staat.

 

Etherische oliën

Verschillende oliën kunnen goed werken als middel tegen hoest omdat veel van hen antibacteriële en antivirale stoffen bevatten. Daarnaast kunnen sommige oliën helpen bij:

De spieren van je ademhalingssysteem te ontspannen 

Meer zuurstof naar de longen te krijgen

Slijm los te maken

Enkele van de beste essentiële oliën voor hoest zijn:

Pepermunt

Citroen

Eucalyptus

Eucalyptusolie bevat cineol en deze stof heeft antiseptische eigenschappen. Het werkt ook slijmoplossend zodat het kan helpen om je slijm los te maken. Als je zo veel hoest dat je niet meer op adem kunt komen dan kan het aanbrengen van eucalyptusolie helpen om de bloedvaten te verwijden en meer zuurstof in de longen te laten komen. Dit zal ervoor kunnen zorgen dat je gemakkelijker kunt ademen.

Om eucalyptusolie voor je vastzittende hoest te gebruiken heb je 4 tot 5 druppels nodig. Je kunt ze op de borst en nek aanbrengen voor het slapen gaan. Je kunt ook eucalyptus- en pepermuntolie gebruiken in een schaal met kokend water om ermee te dampen.

Pepermuntolie heeft een verkoelend effect en dit kan helpen om je neus vrij te maken. Het kan ook worden gebruikt om een kriebelende keel te verlichten die vaak voorkomt bij een droge en vastzittende hoest. Je kunt 5 druppels verstuiven of 2 tot 3 druppels aanbrengen op je borst en nek voor het slapen gaan. 

Citroenolie is goed voor het bevorderen van ontgifting en helpt je lichaam te reinigen van gifstoffen. Het heeft ook ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen en kan daarom worden gebruikt om infecties te bestrijden. Je kunt citroenolie combineren met kokosolie en plaatselijk op je nek aanbrengen, of het gebruiken om je eigen zelfgemaakte hoestsiroop te maken. 

 

Vitamine C

Vitamine C is een natuurlijk middel dat gebruikt kan worden bij vastzittende hoest. De vitamine ondersteunt je immuunsysteem en stimuleert de witte bloedcellen. Onderzoek laat zien dat vitamine C dient als een belangrijke antioxidant en kan helpen bij het verminderen van hoesten en piepende ademhaling bij rokers die een hoge mate van oxidatieve stress hebben. 

In een recent onderzoek werd ontdekt dat vitamine C kan helpen bij het verlichten of voorkomen van infecties die worden veroorzaakt door bacteriën en virussen. Het kan de duur van verkoudheid verkorten en zelfs worden gebruikt als een natuurlijk middel tegen longontsteking. 

Neem iedere dag wat extra fruit en groentes waar veel vitamine C in zit om de vastzittende hoest te verlichten.

 

Massage 

Als je op zoek bent naar medicatievrije middeltjes voor vastzittende hoest dan denk je misschien niet gelijk aan een massage. Een onderzoek liet zien dat massagetherapie een aanzienlijk positief effect heeft op kinderen die last hebben van hoesten als gevolg van astma. Massage helpt ook bij:

Openen van de luchtwegen

Meer lucht naar de longen te krijgen

De longfunctie te verbeteren

Massage komt de gezondheid ten goede omdat het gaat om de handmatige manipulatie van zacht lichaamsweefsel en spierweefsel. Dit helpt de functie van het lymfestelsel te verbeteren en verhoogt hiermee de immuniteit.

 

 

 

”Gastro-oesofageale reflux en brandend maagzuur komen steeds vaker voor”

Vastzittende hoest door teveel slijm

Vastzittende hoest gaat vaak samen met teveel slijm in de luchtwegen. Dit zorgt voor de irritatie en het vele hoesten. Laten we eens kijken naar de oorzaak van chronisch slijm en wat je eraan kunt doen.

Chronische slijmproductie in je keel kan ‘s nachts verergeren en je kunt hierbij ook andere symptomen opmerken zoals:

Chronische hoest

Postnasale drip

Heesheid

Een gevoel van een brok in je keel

Een zere keel zonder infectie

Een allergie of virus kan chronische slijmproductie veroorzaken. Er is ook een andere  oorzaak die verband houdt met vastzittende hoest en dit zijn gastro-oesofageale reflux en brandend maagzuur. Beide aandoeningen worden meestal behandeld met antacida of andere medicijnen die maagzuur onderdrukken.

Als je chronisch slijm in de keel heeft dan wil je je afvragen of je deze symptomen hebt die verband houden met gastro-oesofageale reflux en brandend maagzuur. Het grote probleem is dat sommige behandelingen voor deze aandoeningen veel bijwerkingen kunnen hebben en ze kunnen de aandoening zelfs verergeren. De optimale oplossing zou je geen groter probleem moeten geven dan waarmee je begon.

De kans is groot dat je te weinig maagzuur aanmaakt waardoor deze aandoening ontstaan en uiteindelijk leiden tot chronisch slijm. Maagzuur is een belangrijke vloeistof die betrokken is bij vele lichaamsfuncties.

In plaats van het symptoom te onderdrukken kun je ook de oorzaak aanpakken. Als je niet zeker weet wat de oorzaak is dan kun je dit het beste met de huisarts bespreken. 

Als je te weinig maagzuur hebt dan kun je dit verhogen met het volgende:

Vermijd omega-6-vetzuren

Eet meer omega-3-vetzuren

Neem betaïne hydrochloride

Stop met het eten van granen en graan gevoerde dierlijke producten

Doe aan periodiek vasten

Vermijd een typisch veganistisch dieet

 

 

”Maak je eigen siroop voor de beste resultaten”

Zelfgemaakte hoestsiroop van honing, citroen en appelciderazijn

Wat is er nou beter dan je eigen hoesdrankje maken? Je weet precies wat erin zit en kan zelf de beste ingrediënten uitkiezen!

Dit natuurlijke middel tegen hoest en keelpijn bevat manukahoning, citroen, appelciderazijn en water. Het actieve ingrediënt dat de meeste voordelen oplevert is manukahoning. Manukahoning is een specifieke honingsoort die verschillende natuurlijke chemicaliën bevat die allerlei heilzame effecten creëren. Je kunt ook lokale rauwe honing van de imker gebruiken.

Honing kan je bloedsuikerspiegel beïnvloeden maar het kan je daarnaast op zoveel verschillende manieren helpen. In één onderzoek werkte manukahoning beter dan een antibioticum en bepaalde medicijnen tegen hoesten. Het is ook aangetoond dat het de symptomen van een zere keel vermindert.

Andere voordelen van manukahoning:

 • Het heeft anti-allergie effecten

 • Het heeft ontstekingsremmende effecten

 • Het kan een infectie van de bovenste luchtwegen helpen remmen

 • Het ondersteunt het immuunsysteem

Je moet manukahoning niet als vast onderdeel van je dagelijkse voeding opnemen  omdat het veel suiker bevat. Voor een vastzittende hoest of keelpijn kun je het prima gebruiken.

Hoe maak je deze hoestsiroop?

Ingrediënten:

2 eetlepels appelciderazijn

2 eetlepels citroensap 

2 eetlepels manukahoning of lokale rauwe honing

0,25 liter water

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten in een grote pot en doe de deksel erop. Schud het mengsel en bewaar het in de koelkast. Neem één shot van ongeveer 0,05 L per keer. Je kunt dit meerdere keren per dag doen. Let op! Verwarm dit mengsel niet.

Een ander goed middel tegen vastzittende hoest of keelpijn is hete thee van gladde iepenschors met een eetlepel manukahoning. Wacht wel tot de thee iets is afgekoeld om de honing toe te voegen.

Tips:

1) Eet gezond en gevarieerd, slaap en beweeg voldoende om je weerstand op peil te houden

2) Vermijd suiker, granen, stress en sigarettenrook

3) Neem extra Omega 3, vitamine C, D, zink en magnesium

4) Stoom 1 tot 2 keer per dag en drink gemberthee met honing om het overtollig slijm te verminderen

Tot slot

Vastzittende hoest stond centraal in dit artikel. Heb jij vaak last van vastzittende hoest? En wat doe je om hier vanaf te komen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat is kefir?

Bottenbouillon

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *