Vasculaire dementie

Vasculaire dementie is één van de meest voorkomende vormen van dementie. De ziekte wordt veroorzaakt door een storing in de bloedvoorziening. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: Wat is vasculaire dementie precies? Wat is de oorzaak? Wat zijn de symptomen? Hoe is het verloop van de ziekte? En welke rol speelt magnesium bij dementie? Je leest het allemaal in onderstaand artikel. 

Dementie feiten & cijfers

In Nederland hebben ruim 270.000 mensen dementie (bron).
Bij 22% ligt de oorzaak van dementie bij problemen in de doorbloeding van de hersenen: vasculaire dementie 
Deze aandoening openbaart zich vaak bij mensen tussen de 65 en 75 jaar oud 
Mannen hebben vaker last van deze vorm van dementie dan vrouwen
vasculaire dementie

Wat is vasculaire dementie?

Vasculaire dementie wordt gekenmerkt door een storing in de bloedvoorziening in je hersenen. Schade aan je bloedvaten in je hersenen veroorzaakt doorbloedingstoornissen waardoor je hersenen te weinig voedingsstoffen en zuurstof krijgt wat schade heeft als gevolg. Ongeveer twintig procent van alle dementie is vasculaire dementie en deze vorm is een van de meest voorkomende vormen van dementie.

Wat is de oorzaak?

Veel mensen met vasculaire dementie hebben een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten.. Bijvoorbeeld langdurig een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, suikerziekte of TIA’s. Ook is het mogelijk dat iemand een of meerdere beroertes heeft gehad voordat de dementie begon. Het komt echter ook veel voor dat vaatschade een oorzaak is van dementie zonder dat iemand ooit een beroerte heeft gehad. 

Wat zijn de symptomen?

De symptomen zijn afhankelijk van de plekken in je hersenen die zijn beschadigd. De klachten zijn in het begin trager na kunnen denken, spreken en handelen. Vaak kun je je ook moeilijker concentreren. Soms kun je last krijgen van verlammingsverschijnselen, epilepsieaanvallen, stijve spieren, zachte monotone stem en gevoelsverlies. 

Verloop van de ziekte

Wanneer andere delen van je hersenen beschadigt raken kun je last krijgen van een taalstoornis ook wel afasie genoemd. Je kunt dan moeilijker lezen, schrijven, spreken en taal begrijpen. De ernst hangt af van de plaats en ernst van de hersenbeschadiging.
Als de aandoening verergert dan kun je prikkelbaarder worden en je raakt vaak minder geïnteresseerd in anderen en toont weinig initiatief. Je kan soms goede dagen hebben maar ook slechte. Je lichamelijke conditie gaat vaak achteruit waardoor je bijvoorbeeld moeilijker kunt gaan lopen. 

Magnesium en dementie

Magnesium is een anti-stressmineraal en heeft een bijzondere werking op je hersenen en je zenuwstelsel. Magnesium speelt een rol in de overdracht van zenuwimpulsen en er zijn veel aanwijzingen dat het je geheugen verbetert. In een onderzoek naar dementie onder 55-plussers is aangetoond dat het kan helpen je brein langer fit te houden en depressie tegen te gaan. 
Magnesium heeft een kalmerende werking en ontspant je spieren, bloedvaten en zelfs je hersenen. Tijdens een stressvolle situatie zorgen je hersenen ervoor dat je lichaam zich automatisch kan aanpassen door een verhoogde staat van paraatheid door activatie van het sympatische zenuwstelsel. Magnesium regelt de activiteit van het sympathische zenuwstelsel. 
Magnesium biedt goede bescherming met een hoog behoud effect op neurologische functie na hersenletsel of bij het helen van chronische gestoorde disfunties. 
Zonder voldoende magnesium kunnen je zenuwcellen slecht signalen verzenden en zo kan jouw overgevoeligheid toenemen. Daardoor ben je nog gevoeliger voor prikkels, geluiden lijken harder te klinken, licht lijkt soms feller en emotionele reacties zullen heftiger zijn.

Tot slot

We zetten alles nog één keer voor je op een rij. Vasculaire dementie hebt dan heb je een storing in de bloedvoorziening in je hersenen. Schade aan je bloedvaten in je hersenen veroorzaakt doorbloedingstoornissen waardoor je hersenen te weinig voedingsstoffen en zuurstof krijgt wat schade heeft als gevolg. Magnesium helpt je hart en bloedvaten te verwijden en ondersteunt je parasympatisch zenuwstelsel. 
Wanneer je dementie hebt heb je een tekort aan dit mineraal en daarom is het nemen van magnesium van harte aan te bevelen. Bestel jouw magnesiumpakket direct en ervaar de werking van een voeten- of ligbad met magnesium badkristallen. 

Aanbevolen product

Over dit product

Dit pakket is speciaal ontwikkeld voor jou als nieuwe gebruiker.
Je bent nieuwsgierig naar de werking van een magnesium voetenbad of ligbad met badkristallen van MagnesiumOnly.  
Met dit pakket heb je ruim voldoende voor 6 voetenbaden of 2 ligbaden. 
Het pakket past door de brievenbus. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven.
MagnesiumOnly badkristallen bestaan uit magnesiumchloride in vaste vorm (47% concentratie).  

Ons advies

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. 
Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling.