Vanillestokjes bieden verschillende voordelen bij gebruik in culinaire en andere toepassingen en ze zijn inmiddels uitgebreid bestudeerd. Wij gaan je de meest voorkomende toepassingen en voordelen met je doornemen!
Natuurlijke zoetheid
De natuurlijke zoetheid van vanille kan de smaak van gerechten verbeteren zonder dat er extra suiker nodig is. Dit zorgt ervoor dat het een nuttig ingrediënt kan zijn bij het verlagen van het suikergehalte in recepten.
Natuurlijke bron van antioxidanten
Vanillestokjes bevatten antioxidanten zoals vanilline die potentiële gezondheidsvoordelen hebben door vrije radicalen in het lichaam te bestrijden.
Vermindering van stress
De geur van vanille wordt in verband gebracht met verminderde stress en angst. Het wordt vaak gebruikt in aromatherapie en geurproducten zoals kaarsen voor ontspanning.
Stemmingsverbetering
De geur van vanille is in verband gebracht met stemmingsverbetering en gevoelens van comfort en geluk. Het wordt soms gebruikt in parfums en geurkaarsen vanwege zijn stemming verhogende eigenschappen.
Ondersteuning bij de spijsvertering
Sommige traditionele remedies gebruiken vanille om spijsverteringsongemakken zoals gasvorming, winderigheid en indigestie te verlichten.
Afrodisiacum
In sommige culturen wordt vanille beschouwd als een afrodisiacum en gebruikt om romantische gelegenheden en desserts te versterken.
Natuurlijke remedie
In de traditionele geneeskunde wordt vanille gebruikt om aandoeningen zoals koorts, hoesten en verkoudheid te behandelen.
Kan op natuurlijke wijze koorts verminderen
Hoewel lichte koorts een teken is dat je lichaam infecties bestrijdt, is vanille al geruime tijd een veelgebruikt middel om dezelfde koorts op natuurlijke wijze te verminderen.
Werkt als een krachtige antioxidant
Antioxidanten zijn belangrijk omdat ze de vrije radicalen die je lichaam binnendringen door blootstelling aan chemicaliën, de zon en andere factoren helpen bestrijden. Deze vrije radicalen hebben het potentieel om blijvende schade aan te richten. Oxidatieve stress is de officiële term voor deze schade door vrije radicalen en het leidt tot een verscheidenheid aan ziekten en draagt bij aan de vorming van kanker.
Vanilline is al enige tijd een bekende antioxidant. Het interessante is echter dat vanilline een lagere antioxidantactiviteit vertoont dan vanille-extract, dat nu aan belangstelling heeft gewonnen als een nuttig product bij het bewaren van voedsel en in gezondheidssupplementen.
Antibacterieel
Vanilleproducten vertonen ook antibacteriële eigenschappen. Dit kan een deel van de reden zijn waarom ze zijn opgenomen in een methode om koortslippen op natuurlijke wijze te behandelen. Je kunt hierbij een watje met vanille extract weken en het vervolgens vier keer per dag op je koortslip aanbrengen totdat de pijn weggaat en de plek ziet verdwijnen. Je zult waarschijnlijk vrij snel na het eerste gebruik een vermindering van de ontsteking van de koortslip merken.
Verlagen van het cholesterol
Uit voorlopige onderzoeken bij ratten is gebleken dat vanilline een potentieel heeft bij het verlagen van een te hoog cholesterolgehalte. Voor de mensen die het cholesterol op natuurlijke en snelle wijze willen verlagen kan het gebruik van vanille of een vanille-extract een optie zijn.
Vermindert ontstekingen in het lichaam
Vanille heeft niet alleen het potentieel om de ontsteking van een koortslip te verminderen maar het helpt ook de algehele ontsteking in je hele lichaam te verminderen. Ontsteking is een ernstig gevaar omdat het aan de basis ligt van veel aandoeningen. Gelukkig begint de medische wetenschap de enorme impact van chronische ontstekingen te onderkennen, en wordt het beschouwd als een opkomend veld op het gebied van onderzoek in de gezondheidszorg.
Naast het verwijderen van ontstekingsvoedsel uit je eetpatroon zoals voedsel met veel suiker, gepasteuriseerde zuivel en conventioneel vlees kun je ook elementen in je eetpatroon toevoegen die deze ontstekingen die mogelijk al aanwezig zijn, actief verminderen.
Uit een onderzoek bij ratten dat zich verdiepte in de ontstekingsremmende eigenschappen van vanilline naast de antioxiderende werking, bleek dat het vooral belangrijk was bij het voorkomen en verminderen van de schade door leverbeschadiging.
Verbetert de geestelijke gezondheid
Van vanille is ook bekend dat het bij sommige mensen angst en depressie kan helpen verminderen. Deze reactie kan gedeeltelijk te wijten zijn aan de ontstekingsremmende eigenschappen.
Kijk een ontsteking heeft niet alleen invloed op het risico op ziekte. Het lijkt ook verantwoordelijk te zijn voor sommige vormen van mentale instabiliteit. Wanneer je hersenen op de één of andere manier onder druk staan, of dat nu door een blessure, chronische mentale/emotionele stress, infectie of zelfs voedingstekorten is, dan veroorzaakt dit het vrijgeven van wat bekend staat als ‘pro-inflammatoire cytokines’. Deze cytokinen worden door je immuunsysteem vrijgegeven als reactie op ziekte of andere factoren en ze zijn er in verschillende vormen, waaronder pro-inflammatoir.
Regelmatige ontstekingen zijn een normale lichaamsfunctie omdat een goed gecreëerde systeem je probeert te ontdoen van infecties of andere schade. Maar wanneer er te veel van een pro-inflammatoire cytokine vrijkomt dan begint je lichaam fysiek en psychologisch te reageren wat ook wel ziektegedrag word genoemd.
Dit blijkt uit onderzoek naar depressie waarbij onderzoekers het pro-inflammatoire cytokine TNF-alfa in veel grotere hoeveelheden aantroffen bij mensen met de diagnose depressie dan bij degenen bij wie dat niet het geval was.
Om deze is het niet verrassend dat vanilline antidepressieve resultaten bleek te hebben, omdat het verband zou kunnen houden met het vermogen om ontstekingen te verminderen. Het is niet zo schokkend dat de reactie die proefpersonen ervoeren vergelijkbaar was met hun positieve reactie op fluoxetine wat een veelgebruikt SSRI-medicijn is dat wordt voorgeschreven tegen depressie. In tegenstelling tot fluoxetine dat veel voorkomende bijwerkingen heeft zoals nachtmerries, pijn, braken, diarree, griepsymptomen en impotentie en ongeveer nog een dozijn andere, vertoont vanilline geen bijwerkingen in dierstudies.
Als je voedsel als medicijn kunt gebruiken zonder deze gevaarlijke psychotrope medicijnen te hoeven gebruiken dan kan het je heel wat problemen en klachten helpen voorkomen. Dit is wederom een voorbeeld van hoe de planten die voor ons welzijn op deze planeet zijn geplaatst ons echt ten goede komen, zonder dat we de vele angstaanjagende bijwerkingen van onnatuurlijke chemicaliën hoeven te ondergaan.
”De beste vanille extract maak je simpel zelf”