Wanneer je eiwitrijk voedsel eet dan krijg je aminozuren zoals tyrosine binnen. Wanneer je tyrosine uit voeding binnen krijgt dan kan dit helpen de de alertheid en het concentratievermogen te vergroten.
Enkele van de beste voedingsmiddelen met tyrosine zijn:
• Biologische zuivelproducten zoals rauwe melk, yoghurt, kefir en kaas
• Eieren
• Rundvlees
• Gevogelte
• Wild gevangen vis
• Schaal- en schelpdieren
• Bonen en peulvruchten
• Noten en zaden
• Volle granen zoals quinoa, haver en tarwekiemen
• Avocado
• Sojabonen
Hüttenkäse en ricotta zijn goede bronnen van tyrosine. De kleine witte vlekken die soms op kaas zichtbaar zijn tyrosine kristallen. Deze zijn gevormd tijdens de afbraak van eiwitten tot aminozuren tijdens het rijpen van de kaas.
Het is belangrijk om voldoende koper en B-vitamines binnen te krijgen zodat tyrosine kan worden omgezet in neurotransmitters. Je vind deze voedingsstoffen in eieren, bladgroenten, bonen, peulvruchten, zaden, noten, avocado en broccoli.
In tegenstelling tot het aminozuur tryptofaan dat vergelijkbare stemmings bevorderende effecten kan hebben als tyrosine, neemt het tyrosinegehalte toe wanneer iemand eiwitrijk voedsel eet of supplementen neemt. Tryptofaan en tyrosine concurreren met elkaar in het lichaam en dit betekent dat wanneer het niveau van de één stijgt, het niveau van de ander meestal afneemt.
”Aanbevolen hoeveelheid is afhankelijk van leeftijd, geslacht en gewicht”