Tulsi is familie van de basilicum plant en word ook wel heilige basilicum genoemd. De plant behoort tot de lipbloemenfamilie en word in het Latijns Ocimum tenuiflorum genoemd. De plant komt oorspronkelijk uit het noorden van centraal India en is inmiddels verspreid in de Zuidoost-Aziatische tropen.
Tulsi betekent ”de onvergelijkbare” in het hindoeïsme en deze vaste plant heeft paars-roze bloemen en ruikt een beetje naar citroen. De plant heeft een ovaalvormig blad met een scherpe punt en wordt veel gebruikt om thee van te maken.
Er zijn twee veel voorkomende soorten tulsi:
• Rama tulsi
• Shyam tulsi
Andere bekende soorten tulsi zijn Krishna tulsi en Vana tulsi.
Tulsi word veel gebruikt vanwege de verschillende voordelen voor de gezondheid en je vind het veel terug als supplement, olie of extract. In principe word alles van de plant gebruikt van de zaden, stengels bloemen en bladeren. De meeste gezondheidsbevorderende stoffen zitten echter in het blad van de plant.
Tusli werkt als een natuurlijke beschermer van organen en weefsels en kan helpen ter verdediging tegen zaken als:
• Blootstelling aan kou en warmte
• Slechte bloedcirculatie
• Chemische stress veroorzaakt door factoren zoals industriële verontreinigende stoffen
• Zware metalen
• Fysieke stress en
• Overtraining door langdurige fysieke inspanning
De plant bevat een hoge concentratie aan verschillende fytonutriënten zoals:
• Rozemarijnzuur
• Oleanolzuur
• Ursolzuur
• Eugenol
• Carvacrol
Het bevat ook veel andere voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, spoorelementen, alkaloïden, glycosiden, tanninen, saponinen, terpenen, fenolen, chlorofyl, vetten, koolhydraten en eiwitten.
Wat is de voedingswaarde van tulsi?
100 gram tulsi bevat:
Koolhydraten 2,3 gram
Vet 0,5 gram
Eiwit 4,2 gram
Vitamine C 25 milligram
IJzer 15,1 milligram
Calcium 25 milligram
Fosfor 287 milligram
”Er zijn ruim 40 soorten basilicum”