tulsi
Expert: Jaap Gerrijts | 8 juni 2023 | Leestijd: 8 minuten

Tulsi

Tulsi is een aromatische plant die vooral voorkomt in India en Zuidoost-Azië. Tulsi wordt ook wel ‘heilige basilicum’ of ‘tulasi’ genoemd en wordt al meer dan 5000 jaar toegepast in de Indiase heilige therapeutische wetenschap. Tulsi wordt gezien als een adaptogeen en helpt bij het in balans brengen van verschillende processen in het lichaam en geeft ondersteuning bij lichamelijke en psychische stress.

Tulsi kent vele voordelen voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we welke goede voedingsstoffen tulsi bevat. Lees je mee?!

Tulsi

Tulsi is familie van de basilicum plant en word ook wel heilige basilicum genoemd. De plant behoort tot de lipbloemenfamilie en word in het Latijns Ocimum tenuiflorum genoemd. De plant komt oorspronkelijk uit het noorden van centraal India en is inmiddels verspreid in de Zuidoost-Aziatische tropen.

Tulsi betekent ”de onvergelijkbare” in het hindoeïsme en deze vaste plant heeft paars-roze bloemen en ruikt een beetje naar citroen. De plant heeft een ovaalvormig blad met een scherpe punt en wordt veel gebruikt om thee van te maken.

Er zijn twee veel voorkomende soorten tulsi: 

Rama tulsi 

Shyam tulsi

Andere bekende soorten tulsi zijn Krishna tulsi en Vana tulsi.

Tulsi word veel gebruikt vanwege de verschillende voordelen voor de gezondheid en je vind het veel terug als supplement, olie of extract. In principe word alles van de plant gebruikt van de zaden, stengels bloemen en bladeren. De meeste gezondheidsbevorderende stoffen zitten echter in het blad van de plant.

Tusli werkt als een natuurlijke beschermer van organen en weefsels en kan helpen ter verdediging tegen zaken als:

Blootstelling aan kou en warmte

Slechte bloedcirculatie

Chemische stress veroorzaakt door factoren zoals industriële verontreinigende stoffen

Zware metalen

Fysieke stress en 

Overtraining door langdurige fysieke inspanning

 

De plant bevat een hoge concentratie aan verschillende fytonutriënten zoals:

Rozemarijnzuur

Oleanolzuur

Ursolzuur

Eugenol

Carvacrol

Het bevat ook veel andere voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, spoorelementen, alkaloïden, glycosiden, tanninen, saponinen, terpenen, fenolen, chlorofyl, vetten, koolhydraten en eiwitten. 

Wat is de voedingswaarde van tulsi?

100 gram tulsi bevat:

Koolhydraten                       2,3 gram

Vet                                          0,5 gram

Eiwit                                       4,2 gram

Vitamine C                            25 milligram

IJzer                                        15,1 milligram

Calcium                                  25 milligram

Fosfor                                     287 milligram

 

 

”Er zijn ruim 40 soorten basilicum”

Wat is het verschil tussen tulsi en basilicum?

Wist je dat er ruim veertig soorten basilicum zijn? Deze soorten behoren allemaal tot het Ocimum geslacht.

Wat is het verschil tussen tulsi en basilicum? Vergeleken met de traditionele basilicum dat een zoete smaak heeft, wordt tulsi beschreven als meer gepeperd, kruidig en ook muntachtig. Om deze reden word de plant soms hete basilicum genoemd.

Andere basilicum soorten kunnen smaken en ruiken naar kaneel, kruidnagel, citroen enz.

Zowel tulsi als gewone basilicum kan gebruikt worden tijdens het koken en worden gedroogd of vers gebruikt bij allerlei soorten gerechten zoals soep, stoofschotels, salades en sauzen.

De gewone basilicum bevat minder heilzame stoffen maar is nog steeds een goede bron van antioxidanten. Het word meer gebruikt in gerechten en minder voor het maken van extracten, supplementen en etherische oliën dan tulsi.

 

 

”Tulsi heeft vele bewezen gezondheidsvoordelen”

10 gezondheidsvoordelen van tulsi!

Tulsi is inmiddels veel onderzocht door wetenschappers en men heeft vele interessante feiten ontdekt. De plant word onder andere veel gebruikt voor astma, verkoudheid, artritis, diabetes, en hart en bloedvaten.

Om je een idee te geven wat de plant allemaal doet hebben we enkele van de meeste onderzochte onderwerpen voor je op een rijtje gezet.

Acne en huidinfecties 

Tulsi heeft de volgende eigenschappen:

Ontstekingsremmende

Pijnstillende

Antibacteriële

Antivirale 

Schimmelwerende

Tulsi kan bacteriën helpen doden die puistjes en huidinfecties kunnen veroorzaken,. De plant is daarom een goed natuurlijk middel tegen wonden, acne en andere huidirritaties. Er wordt aangenomen dat het de huid ten goede komt en infecties zowel op als in de huid kan helpen behandelen.

De belangrijkste actieve stof van in tulsi olie is eugenol. Eugenol is ook het actieve ingrediënt in de krachtige antimicrobiële kruidnagelolie waarvan wordt aangenomen dat het helpt bij het bestrijden van verschillende huidaandoeningen. Tusli bevat ook andere therapeutische componenten zoals methyleugenol en gamma-caryofylleen.

 

Kanker

Onderzoek laat zien dat mensen die regelmatig tulsi consumeren minder snel immuun gecompromitteerd zijn en minder vatbaar zijn voor het ontwikkelen van bepaalde soorten kankercellen.

Volgens onderzoek kunnen tulsi en de onderstaande fytochemicaliën in sommige gevallen helpen bij het voorkomen van door chemicaliën veroorzaakte long-, lever-, mond- en huidkanker.

Rozemarijnzuur

Carnosinezuur

Luteoline

Eugenol

Apigenine

β-sitosterol 

Myretenal

Men vermoed dat dit komt door de anticarcinogene en antioxiderende activiteit van het kruid. Het zorgt voor:

Induceren van kankerceldood 

Veranderen van gezonde genexpressies 

Voorkomen dat kanker van het ene naar het andere orgaan gaat

Verhinderen dat de groei van bloedvaten bijdraagt aan de groei van kankercellen

Tulsi lijkt ook je lichaam te beschermen tegen stralingsvergiftiging en kan de schade door bestraling helpen minimaliseren. Volgens onderzoek beschermt het selectief de normale weefsels tegen de destructieve effecten van straling.

 

Diabetes

Tulsi kan ook helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Verschillende  onderzoeken hebben dit inmiddels bij dieren en de mens aangetoond.

In een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde, enkelblinde studie van tulsi werd er gekeken naar de anti-diabetische activiteit. In deze studie ervoeren patiënten met niet-insulineafhankelijke diabetes verlagingen van:

Nuchtere bloedsuikerspiegels

Bloedsuikerspiegels na een maaltijd

Bloedsuikerspiegels in de urine 

Gemiddelde totale cholesterolwaarden 

De onderzoekers concludeerden dat tulsi kan worden voorgeschreven als onderdeel van een behandelplan voor mensen met het metabool syndroom of milde tot matige niet-insulineafhankelijke diabetes.

 

Bron van vitamine K

Vitamine K is een belangrijke in vet oplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van de botten en het hart. Het is één van de belangrijkste vitamines die betrokken is bij:

Spijsvertering

Botmineralisatie

Bloedstolling

Cognitieve functie

Metabolisme 

Wist je dat één kopje tulsibladeren voldoende vitamine K bevat voor een hele dag?

Dierstudies tonen ook aan dat tulsi cardio beschermende eigenschappen heeft. Met andere woorden het lijkt de hartfunctie te ondersteunen onder andere door gezonde slagaders en een goede bloedsomloop te behouden.

 

Stresshormonen in balans

Eén van de meest onderzochte eigenschappen van tulsi is het op natuurlijke wijze in balans houden van de hormoonspiegels en het helpen beheersen van symptomen van angst. 

Van Tulsi is aangetoond dat het metabole stress tegengaat door normalisatie van:

Bloeddruk

Bloedglucose

Lipideniveaus

Het vermindert ook psychologische stress door positieve effecten op het geheugen en de cognitieve functie en door zijn anxiolytische en antidepressieve eigenschappen.

Studies laten zien dat tulsi drie fytochemische verbindingen bevat die deze resultaten helpen bereiken. De eerste twee, ocimumosiden A en B, werken als anti-stressverbindingen en kunnen de bloedcorticosteron verlagen en positieve veranderingen in de neurotransmitterniveaus in de hersenen veroorzaken. De derde, 4-allyl-1-O-beta-D-glucopyranosyl-2-hydroxybenzene is ook in staat stressparameters te verlagen in verschillende laboratoriumstudies.

Als je Tulsi wilt gebruiken bij angst dan stelt men voor om bladextract twee keer per dag in te nemen na de maaltijd. Het zou kunnen helpen bij het beheersen van de symptomen. Je kunt er ook thee van maken of het in je maaltijd gebruiken.

 

Verbeteren van ademhalingsstoornissen

Tulsi bevat verbindingen zoals camfeen, eugenol en cineol die verlichting kunnen bieden bij opstopping en andere symptomen van ademhalingsstoornissen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft bevestigd dat het kruid indrukwekkende anti-astmatische eigenschappen heeft en de ademhaling bij deze mensen kan verbeteren. Dit is dan ook de grote reden waarom het in de Ayurvedische geneeskunde een algemeen aanbevolen kruid is voor ademhalingsproblemen.

 

Verlichten van koorts

Al duizenden jaren word tulsi gebruikt voor het verlichten van koorts. Men vermoed dat de werking van de bladeren als antibiotisch middel kan helpen tegen bacteriën en virussen.

Als je koorts hebt dan vecht je lijf tegen infecties. Daarom kan tulsi met zijn infectie bestrijdende eigenschappen helpen bij het bestrijden van koorts.

 

Mond en tanden

Tulsi kan bacteriën in de mond bestrijden die kunnen leiden tot gebitsproblemen zoals:

Slechte adem

Gaatjes

Tandplak

Tandsteen 

Het kruid is een natuurlijke mond verfrisser en de verbindingen in de bladeren ondersteunen een gezond oraal microbioom. Dit doen ze door het doden van bacteriën en ziektekiemen die zich in je mond verbergen. Het tweemaal daags gebruiken van een kruidenmondwater met extract van basilicumblaadjes lijkt tandplak en het risico op het ontwikkelen van gingivitis te helpen verminderen.

 

Gezonde ogen

Ogen kunnen vatbaar zijn voor virale, bacteriële en schimmelinfecties die allerlei problemen kunnen veroorzaken. 

Tulsi wordt vaak voorgeschreven in de Ayurvedische geneeskunde om bindvliesontsteking te bestrijden dankzij de ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Het kan ook helpen bij het voorkomen van een verschillende oogproblemen zoals staar.

 

Verlichten van hoofdpijn 

In de Ayurvedische geneeskunde word tulsi gebruikt als een natuurlijk middel tegen hoofdpijn dat kan helpen bij het verlichten van migrainepijn.

Onderzoekers vermoeden dat dit komt door het vermogen om ontstekingen, sinusdruk en spierspanning te verlichten door de effecten van stress te bestrijden. Probeer eens de etherische olie van tulsi thee gemaakt van de bladeren van tulsi om hoofdpijnsymptomen te verminderen.

 

 

”Olie, supplement of in het eten”

Waar kan je tulsi voor gebruiken?

Tulsi heeft een zoete, aromatische geur en een muntachtige smaak. Het kan worden gebruikt bij het garneren van voedsel, sauzen en soepen. 

Het word ook vaak gebruikt om sappen, gearomatiseerd water en thee van te maken. In India eten mensen tulsi bijvoorbeeld rauw om hoesten of verkoudheid tegen te gaan.

Essentiële tulsi olie 

Essentiële olie van tulsi is te vinden in veel winkels of online. De etherische olie wordt gewonnen uit de bladeren van de tulsiplant en wordt ook gebruikt in lotions, zeep, parfum, shampoo en conditioner. Je kunt de olie ook gebruiken om in huis te verstuiven. De kalmerende en immuun versterkende eigenschappen kunnen namelijk ook worden ingeademd.

Tulsi supplementen 

Je kunt gedroogde tulsi vinden in capsulevorm en het word soms ook aangeboden in gefermenteerde varianten. Dit is een handige optie als je niet van de geur of smaak van basilicum houdt.

Tulsi thee 

Ayurvedische beoefenaars bevelen het regelmatig drinken van tulsi thee aan als een essentiële levensstijl. Tulsi thee is een populaire drank in India die veel wordt gedronken in plaats van koffie. Je kunt tulsi thee vinden in veel natuurvoedingswinkels en online. Het wordt geleverd in dozen met theezakjes maar je kan het natuurlijk ook zelf maken met gedroogde tulsi.

 

 

”Tulsi thee word veel in India gedronken”

Hoe maak je tulsi thee?

Je kunt gedroogde tulsi in bulk kopen en een thee ei gebruiken om deze heilzame en smakelijke thee te maken. Als je liever een ijsthee hebt dan is het eenvoudig om de thee te laten afkoelen en ijs en stevia of citroen toe te voegen voor de smaak.

Hoe maak je tulsi thee?

Voeg twee tot drie theelepels gedroogde tulsi met heet water en laat het ongeveer vijf minuten trekken voordat je de bladeren verwijdert.

Je kunt ook tulsi sap maken dat bestaat uit vijf tulsi bladeren die in je in water laat trekken. 

 

 

”Als je last hebt van bijwerkingen verminder dan het gebruik”

Heeft tulsi bijwerkingen of nadelen?

Onderzoekers hebben vastgesteld dat tulsi over het algemeen veilig is voor regelmatige gebruik. 

Sommige mensen kunnen last krijgen van bijwerkingen maar dit komt zelden voor. Bijwerkingen van tulsi zijn:

Misselijkheid

Braken

Spijsverteringsstoornis

Veranderingen in bepaalde hormonen 

Als je tulsi dagelijks gebruikt voor een specifiek probleem dan raad men aan om dit maximaal zes weken achter elkaar te doen. Neem dan een week pauze voor je weer begint met het gebruik van een extract, olie of supplement.

Let er op dat tilso de bloedstolling kan vertragen en als je daar medicatie voor gebruikt dan kan dit een wisselwerking hebben. Het kan voorkomen dat je in dat geval sneller een blauwe plek krijgt of bloedingen. Medicatie die de bloedstolling kan vertragen zijn:

Clopidogrel

Ticagrelor

Enoxaparine

Aspirine

Dipyridamol

Dalteparine

Heparine

Prasugrel

Als je een operatie moet ondergaan dan is het belangrijk om minimaal twee voor de geplande operatie te stoppen met tulsi.

Tulsi kan problemen veroorzaken tijdens zwangerschap of borstvoeding en daarom word het gebruik in deze periode sterk afgeraden. 

 

 

”Kijk goed op de gebruiksaanwijzing voor de juiste dosering”

Wat is de juiste dosering van tulsi?

De aanbevolen dosering van tulsi is afhankelijk hoe je de plant gebruikt en waar je het voor gebruikt. 

Sommige onderzoeken hebben laten zien dat mensen die elke dag lage doses tussen 200 en 600 milligram tulsi extract namen verbeteringen kunnen ervaren in symptomen zoals angst, pijn, indigestie, enz.

Meestal worden hogere doses aanbevolen voor de behandeling van aanhoudende symptomen zoals 600 tot 2.200 mg/dag en dan verdeeld over verschillende doses. 

Zorg er in ieder geval voor dat je je aan de gebruiksaanwijzing houd om bijwerkingen te voorkomen.

Tips:

1) Meng tulsi met kokosolie zodat het beter door de huid kan worden opgenomen. Je kunt het gebruiken voor verschillende huidproblemen zoals acne. Het toevoegen van etherische olie van tulsi aan je huid is ook een manier om acne te verminderen

2) Als je verse tulsi koopt, zoek dan naar bladeren die levendig en groen zijn zonder gaten of donkere vlekken

3) Het toevoegen van tulsi thee aan een bad is een geweldige manier om de orgaanfunctie te verbeteren en bacteriële of schimmelinfecties te bestrijden

Tot slot

Tulsi stond centraal in dit artikel. Heb jij last van lichamelijke of psychische stress? Heb je weleens tulsi gebruikt of ben je na het lezen van dit artikel dat van plan? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Mangaan

Sporenelementen

Natrium

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *