triglyceriden
Expert: Jaap Gerrijts | 19 juni 2023 | Leestijd: 8 minuten

Triglyceriden

Triglyceriden zijn kleine deeltjes vet dat in het bloed voorkomt en zijn de belangrijkste energiebron voor de cellen van het lichaam. Een te hoog niveau van triglyceriden kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Een te hoog niveau van triglyceriden kan leiden tot gezondheidsproblemen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat de oorzaak daarvan is en wat je eraan kunt doen. Lees je mee?!

Triglyceriden

Naar schatting heeft een derde van de Westerse bevolking hoge triglyceriden en dit is best zorgelijk want het is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. 

Onderzoek geeft namelijk aan dat triglycerideniveaus helpen bij het voorspellen van hart- en vaatziekten die een belangrijke doodsoorzaak zijn onder mannen en vrouwen.

Triglyceriden zijn een soort vetdeeltjes in je bloed. Wanneer je meer calorieën eet dan je verbrandt dan leidt dit tot hoge triglyceriden.

Enkele belangrijke oorzaken van hoge triglyceriden zijn:

Overgewicht

Te weinig lichaamsbeweging

Diabetes type 2

Meer calorieën eten dan je kunt verbranden

Teveel drinken en roken

De beste manier om hoge triglycerideniveaus te voorkomen of te verminderen is door je eetpatroon en levensstijl te veranderen. We gaan je straks allerlei tips geven wat je kunt doen om van deze te hoge niveaus af te komen.

 

 

”Triglyceriden meet men in milligram per deciliter of millimol per liter” 

Triglyceriden waarde

Een onderzoek onder bijna 4000 incidentele gevallen van fatale en niet-fatale coronaire hartziekte geeft aan dat er een groot verband bestaat tussen triglyceride waarde en het risico op coronaire hartziekte. De verhouding triglyceriden tot HDL is een veel betere indicator van het risico op hart- en vaatziekten dan alleen de triglyceriden waarde.

Triglyceride waarden worden meestal gemeten door middel van een bloedtest na enkele uren vasten. De resultaten worden gerapporteerd in milligram per deciliter (mg/dL) of millimol per liter (mmol/L) bloed. Je kunt dit laten doen bij de huisarts of in het ziekenhuis.

Als je een cholesteroltest krijgt dan is het ook belangrijk om een geavanceerd lipidenprofiel te nemen. Dit is een geavanceerde test die de twee verschillende soorten LDL meet. In deze test dan kijkt men namelijk niet alleen maar naar de triglyceriden waarde maar ook naar de volgende punten:

Triglyceridenwaarden

Verhouding van triglyceriden tot HDL

Niveaus van HDL “goed” cholesterol vs. LDL “slecht” cholesterol

Verhouding van totaal cholesterol tot HDL

Het is daarom belangrijk om naar het totaal plaatje te kijken om zo het daadwerkelijke risico goed vast te kunnen stellen.

 

 

”Zorg dat je je triglyceriden niveau onder de 100 houd”

Dit is een goede triglyceriden waarde!

Hoge niveaus van triglyceriden in je bloed word ook wel hypertriglyceridemie genoemd en kunnen een risicofactor zijn voor verschillende gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om deze waardes op het juiste niveau te houden zodat je er geen last van krijgt.

Het optimale triglyceridengehalte voor volwassenen wordt over het algemeen beschouwd als minder dan 150 mg/dl of 1,7 mmol/l.

Zorg dat je hieronder blijft en laat ook je andere waardes meten want alleen het triglyceridengehalte is niet genoeg. Je hebt namelijk de andere waardes ook nodig om erachter te komen of ze goed zijn of niet.

De volgende waardes geven aan of je te hoog of te laag zit in triglyceridengehalte:

Normaal – minder dan 150 milligram per deciliter

Grens hoog – 150-199 milligram per deciliter

Hoog – 200-499 milligram per deciliter

Zeer hoog – 500 milligram per deciliter of hoger

Ondanks dat 150 mg/dl een normale waarde is raden wij aan om je triglyceride waarde onder de 100 mg/dl te houden wat een optimaal getal is.

 

 

”Triglyceriden zijn vetdeeltjes in je bloed”

Wat zijn triglyceriden?

Triglyceriden zijn een soort lipiden of vetten in het bloed. Alle calorieën die niet nodig zijn als je eet worden vervolgens omgezet in triglyceriden en opgeslagen in je vetcellen. De hormonen geven triglyceriden vrij voor energie tussen de maaltijden door.

Hoe werkt dit precies?

Triglyceriden zijn samengesteld uit drie vetzuren die aan een glycerolmolecuul zijn bevestigd. Ze worden gevormd door een proces dat verestering wordt genoemd, waarbij de vetzuren worden gekoppeld aan de glycerolruggengraat.

Triglyceriden zijn belangrijk voor de stofwisseling omdat ze energie leveren voor cellulaire activiteiten. Wanneer je energie nodig hebt dan maakt je lichaam triglyceriden vrij uit vetcellen en worden ze afgebroken tot vetzuren en glycerol. Deze vetzuren kunnen vervolgens door cellen worden gebruikt voor energieproductie, terwijl de glycerol kan worden omgezet in glucose om andere lichaamsfuncties van brandstof te voorzien.

Deze cyclus wordt pas een probleem als je meer calorieën eet dan je verbrandt en dit kan leiden tot hoge triglyceriden.

Triglyceriden en cholesterol zijn verschillende soorten lipiden die in je bloed circuleren. Terwijl triglyceriden calorieën opslaan die niet worden gebruikt en het lichaam van energie voorzien, wordt cholesterol gebruikt om cellen op te bouwen en bepaalde hormonen te produceren.

High-density lipoprotein – HDL helpt vet uit het lichaam te verwijderen door het in de bloedbaan te binden en terug naar de lever te voeren voor verwijdering. Low-density lipoprotein – LDL transporteert voornamelijk vetten en slechts een kleine hoeveelheid eiwit van de lever naar andere delen van het lichaam.

Hoewel een verhoogd LDL-cholesterol goed ingeburgerd is als een belangrijke voorspeller van coronaire hartziekten, zijn er belangrijke aanwijzingen dat een verhoogd triglyceridengehalte ook een onafhankelijke risicofactor is.

Tot voor kort geloofden onderzoekers namelijk dat hoge triglycerideniveaus niet zo belangrijk waren als cholesterol bij het voorspellen van plaque opbouw en hartaandoeningen, maar dat perspectief is inmiddels veranderd. De meeste experts beschouwen triglyceriden nu als een derde belangrijke risicofactor voor de opbouw van plaque in de slagaders, samen met niveaus van “goede” HDL-cholesterol en “slechte” LDL-cholesterol.

In onderzoeken waarin het LDL-cholesterolgehalte aanzienlijk werd verlaagd door het gebruik van statinemedicatie, hadden veel patiënten zelfs nog steeds verhoogde triglyceridenwaarden. Hierdoor liepen ze nog steeds een risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Dit bewijst dat naast de cruciale rol die LDL-cholesterol speelt bij de opbouw van plaque in de slagaders oftewel slagaderverkalking, hoge triglyceriden ook een belangrijke rol spelen.

 

 

”Overgewicht, slecht eten, roken, alcohol en te weinig beweging”

Wat is de oorzaak van hoge triglyceriden?

Als je de oorzaak kan achterhalen van te hoge triglyceriden dan is dit de eerste stap om ze daadwerkelijk voor een langere periode te verlagen. Het is daarom enorm belangrijk om erachter te komen wat de reden is van te hoge triglyceriden.

Wij hebben de meest voorkomende oorzaken voor je op een rij gezet!

Bewerkte voeding met veel transvetten

Overgewicht

Meer calorieën eten dan je verbruikt

Te veel zitten en te weinig lichaamsbeweging

Te veel alcohol drinken

Roken

Diabetes type 2

Hypothyreoïdie – traag werkende schildklier 

Nierziekte

Bijwerkingen van medicatie

Onderzoekers ontdekten dat bij mannen of vrouwen met een laag HDL-cholesterol en hoge triglyceridenwaarden, roken, diabetes, sedentair gedrag, hoge bloeddruk en obesitas veel vaker voorkwamen dan bij mensen met een laag risico met een hoog HDL-cholesterol en lage triglyceridenwaarden.

Hypertriglyceridemie wordt vaak waargenomen bij patiënten met diabetes type 2 omdat insuline een belangrijke rol speelt bij de regulering van de lipidenhomeostase. Wanneer het lichaam resistent is tegen insuline dan kunnen de organen die gevoelig zijn voor insulineregulatie zoals het vetweefsel, de lever en de skeletspieren niet goed functioneren.

 

 

”Een te hoog glyceriden niveau word in verband gebracht met hart- en vaatziekten”

Pas op voor een te hoog triglyceridengehalte!

Helaas lopen er nog steeds veel teveel mensen rond met een te hoog triglycerideniveau. Maar wat gebeurt er bij een te hoog triglycerideniveau?

Onderzoek laat zien dat triglycerideniveaus helpen bij het voorspellen van hart- en vaatziekten wat al jaren een belangrijke oorzaak van morbiditeit en mortaliteit in de westerse samenleving is. Mensen met hoge triglyceriden kunnen een aanzienlijk risico lopen op hart- en vaatziekten, zelfs als hun LDL-cholesterolwaarden op peil zijn.

Een Amerikaanse studie evalueerde de relatieve bijdragen van triglyceriden en HDL-cholesterol aan het risico op coronaire hartziekten nadat het LDL-cholesterolgehalte was verlaagd. Bij deze studie waren 170 gevallen en 175 controles betrokken en men suggereert dat hoge triglyceriden en lage HDL-cholesterolwaarden in verband werden gebracht met coronaire hartziekten, zelfs bij patiënten met lagere LDL-cholesterolwaarden. 

De kans op coronaire hartziekte nam met ongeveer 20 procent toe per 23 milligram per deciliter toename van triglyceriden.

Als je hoge triglyceriden hebt dan heb je ook meer kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Het is niet zo dat hoge triglyceriden daadwerkelijk diabetes veroorzaken maar het laat zien dat het lichaam voedsel niet goed in energie kan omzetten.

Normaal gesproken maakt je lichaam insuline aan dat glucose naar de cellen begeleidt waar het vervolgens wordt gebruikt voor energie. Door de insuline kan je lichaam triglyceriden gebruiken voor energie. Maar wanneer iemand insulineresistent is dan laten de cellen geen insuline of glucose binnen waardoor zowel glucose als triglyceriden zich in het bloed ophopen.

Een studie bewees dat er een sterke relatie bestaat tussen verhoging van serumtriglyceriden en verhoogde niveaus van hoge bloedglucose, maar een hoog cholesterolgehalte had hier niet hetzelfde effect.

Er werden monsters genomen van 438 mannen en vrouwen, zowel niet-diabetici als niet-insulineafhankelijke diabetes type 2-patiënten. De serumglucose-, cholesterol- en triglyceridenwaarden van de patiënten werden gelijktijdig gemeten.

De resultaten lieten zien dat de verhoging van triglyceriden maar niet cholesterol, dezelfde effecten heeft als zowel triglyceriden- als cholesterolverhogingen op toenemende niveaus van hoge glucose in het bloed.

Hypertriglyceridemie speelt ook een steeds belangrijkere rol in de huidige obesitas-epidemie. Onderzoek laat zien dat triglycerideniveaus nauw correleren met de middelomtrek, en het verliezen van gewicht verbetert hypertriglyceridemie aanzienlijk.

In een studie waarbij gerandomiseerde personen met diabetes betrokken waren, verloren degenen die een intensieve leefstijlinterventie ondergingen 8,6 procent van hun aanvankelijke gewicht vergeleken met 0,7 procent in de controlegroep. Ze verlaagden hun triglycerideniveaus met meer dan twee keer zoveel als de controlegroep, ondanks het feit dat ze minder lipidenverlagende medicijnen kregen. 

De studie bewijst dat gewichtsverlies grote metabole verbeteringen kan opleveren, en er is dus inderdaad een duidelijk verband tussen gewichtsverlies en verminderde triglyceriden.

 

 

”Gezonde voeding, gezonde vetten en voldoende beweging”

Hoe kan je triglyceriden op een natuurlijke wijze verlagen?

Als je te hoge triglyceriden hebt dan is het belangrijk om hier wat aan te doen zodat je gezond kunt blijven. De meeste mensen gaan naar de dokter voor een pil maar je kunt ook zelf maatregelen nemen en ervoor zorgen dat je gezonder gaat leven zodat de hoge waarden naar beneden gaan.

Hoe kan ik triglyceriden op natuurlijke wijze verlagen?

 

Gezonde voeding 

Vanwege de relatie tussen een grotere gewichtsomtrek en hoge triglyceriden kan het verminderen van calorieën en afvallen een grote impact hebben op de triglycerideniveaus. Eet gezonde voeding zoals groenten, noten, zaden, knoflook en zoete aardappelen.

Om snel af te vallen is het belangrijk om te beginnen met het vermijden van de consumptie van lege calorieën gedurende de dag. Dit betekent bezuinigen op zoete dranken, geraffineerde koolhydraten en andere voeding met veel suiker en transvetten.

 

Vermijd suikerhoudend voedsel

Uit een studie bleek dat wanneer fructose aan ratten werd gegeven de productie van triglyceriden met maar liefst 20 procent toenam. De resultaten suggereren dat fructose in de voeding niet alleen de productie van triglyceriden verhoogt, maar ook de verwijdering van triglyceriden belemmert.

Fructose is een natuurlijke enkelvoudige suiker die voorkomt in fruit, groenten en honing. In plaats van te veel van deze fructoserijke voedingsmiddelen te eten kun je je beter concentreren op het toevoegen van complexe koolhydraten en gezonde vetten aan je dieet. Vermijd ook altijd fructose glucosestroop wat één van de slechtste ingrediënten is die er zijn.

Blijf bij complexe koolhydraten

Een studie liet zien dat een zeer vetarm en koolhydraatrijk dieet verrijkt met eenvoudige suikers de fractie van nieuw gesynthetiseerde vetzuren verhoogde, samen met een toename van de concentratie van plasmatriglyceriden. Complexe koolhydraten met een hoog gehalte aan oplosbare vezels geven je een langer vol gevoel waardoor je op natuurlijke wijze gewicht verliest en triglyceriden verlaagt.

Eet daarom veel gekiemde zaden, noten, quinoa en ander vezelrijk voedsel.

 

Kies voor gezonde vetten

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3 vetzuren verlagen de serumtriglyceridenspiegels door de afgifte van vrije vetzuren aan de lever en de activiteit van triglyceride-synthetiserende enzymen te verminderen. Eet daarom regelmatig voedingsmiddelen met veel omega 3 zoals:

Wild gevangen zalm en makreel

Lijnzaad

Chiazaad

Grasgevoerd rundvlees

Scharreleieren

Het keto dieet dat rijk is aan gezonde vetten kan helpen het risico op markers van hartziekten zoals een hoog cholesterolgehalte en triglyceriden daadwerkelijk verminderen.

 

Dagelijkse lichaamsbeweging

Een studie evalueerde 11 gezonde vrouwen die een enkele training ondergingen waarbij ze ongeveer twee uur stevig wandelden met 60 procent van het maximale zuurstofverbruik. De resultaten lieten zien dat de triglyceridenconcentratie ongeveer 30 procent lager was na de inspanningsproef in vergelijking met de controleproef zonder inspanning.

Deze voordelen van lichaamsbeweging kunnen het resultaat zijn van minstens een uur wandelen, hardlopen, krachttraining, yoga en elke andere vorm van beweging die je leuk vindt.

Zorg er daarom voor dat je iedere dag minimaal een uur aan lichaamsbeweging doet om je triglyceridengehalte te verlagen.

 

Minder alcohol 

Volgens onderzoek kan een hoge alcoholconsumptie schadelijk zijn omdat het geassocieerd is met verhoogde plasmatriglyceriden samen met hart- en vaatziekten, alcoholische leververvetting en de ontwikkeling van pancreatitis. Hoewel lichte tot matige alcoholconsumptie in verband kan worden gebracht met verlaagde plasmatriglyceriden, hebben patiënten die al hoge triglyceridenspiegels hebben baat bij het verminderen of helemaal stoppen van de consumptie van alcohol.

 

 

”Visolie, vitamine B3 en liponzuur”

Supplementen die kunnen helpen bij het verlagen van triglyceriden!

Naast beweging en gezond eten kunnen supplementen helpen bij het verlagen van triglyceriden niveaus in het lichaam.

Visolie

Volgens onderzoekers in Amerika zijn omega 3 vetzuren met lange ketens effectief voor het verlagen van plasmatriglyceridenniveaus. Bij de farmaceutische dosis van 3,4 gram per dag verminderen omega 3 vetzuren de triglyceriden met ongeveer 25 tot 50 procent na een maand behandeling. Dit is voornamelijk als gevolg van de afname van de productie van lipoproteïne met zeer lage dichtheid en in de tweede plaats van de toename van de VLDL-klaring.

Visolie is onder andere goed voor:

Onderdrukken van vetweefselontsteking 

Reguleren van metabole routes op een weefselspecifieke manier

Regulering van het vervoer van voedingsstoffen 

Verminderen van plasmatriglyceriden

 

Niacine

Onderzoek laat zien dat de consumptie van niacine:

Triglyceridenwaarden met 30 tot 50 procent kan verlagen

HDL-cholesterolgehalte met 20 tot 30 procent kan verhogen 

LDL-cholesterol met 5 tot 25 procent kan verlagen

Volgens onderzoek is suppletie met niacine uniek omdat het alle lipoproteïne-afwijkingen verbetert. Het verlaagt:

LDL-cholesterol

Triglyceriden

Lipoproteïnegehalte

Het verhoogt:

HDL-cholesterolgehalte 

Onderzoekers ontdekten dat door niacine geïnduceerde veranderingen in serumlipideniveaus aanzienlijke verbeteringen teweegbrengen in zowel coronaire hartziekte als klinische resultaten. Het gebruik van niacine brengt wel een risico op bijwerkingen met zich mee zoals verhoogde leverenzymspiegels. Een lage dosis niacine in combinatie met een statine is in verband gebracht met een afname van cardiovasculaire gebeurtenissen.

 

Liponzuur

Onderzoekers ontdekten dat suppletie met liponzuur de snelheid verhoogde waarmee triglyceriden na het eten uit de bloedbaan verdwijnen.

In een studie testte men de triglycerideniveaus van diabetische ratten die gedurende vijf weken een dieet met liponzuur kregen. Onderzoekers ontdekten dat de levers van met liponzuur behandelde ratten een verhoogd glycogeengehalte vertoonden. Dit suggereert dat koolhydraten in de voeding werden opgeslagen als glycogeen in plaats van waardoor de triglycerideniveaus werden verlaagd.

 

Knoflook

Er zijn verschillende voordelen van knoflook zoals het vermogen om hartaandoeningen te helpen voorkomen.

Een meta-analyse uit Amerika wees uit dat preparaten van gedroogd knoflookpoeder de serumtriglyceridenwaarden aanzienlijk verlaagden in vergelijking met een placebo. Deze analyse omvatte 17 onderzoeken en bijna 1000 proefpersonen.

Behandeling met knoflook verlaagde niet alleen het triglyceridengehalte maar het verlaagde ook het totale cholesterolgehalte.

In een andere studie ontdekte men dat wanneer ratten rauwe knoflook oraal of als een injectie kregen er een verlaging van 38 procent van de triglycerideniveaus was.

Kruiden en oliën met hypolipidemische effecten!

Er word steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van kruiden en oliën op triglyceriden gehalten. Men ziet positieve effecten bij het gebruik van kruiden in de vorm van olie en het verlagen van triglyceriden gehalten.

Lavendel

Een onderzoek toonde aan dat lavendelolie antioxiderende en hypolipidemische effecten heeft op ratten en kan dienen als een gunstige vorm van therapie voor hyperlipidemische patiënten. Van lavendelolie is ook bekend dat het stressniveaus vermindert wat weer kan helpen om cardiovasculaire risico’s te verminderen.

Smeer wat druppels op je pols en nek zodat je gedurende de dag deze dampen in kan ademen.

Heilige basilicum

Heilige basilicum-extract heeft bij dieronderzoek lipidenverlagende en antioxiderende effecten getoond die het hart beschermen tegen hypercholesterolemie. Dit komt door het aanwezige eugenol in de olie. Heilige basilicum is ook in staat om hoge bloedglucosewaarden onder controle te houden wat gepaard gaat met hoge triglyceridenwaarden.

Gebruik heilig basilicum-extract door één tot twee druppels aan warm water of thee toe te voegen. Heilige basilicum is ook verkrijgbaar in supplementvorm.

Citroengras

Uit onderzoek bleek dat etherische olie van citroengras het cholesterolgehalte in het bloed effectief verlaagde wanneer het gedurende 21 dagen oraal aan muizen werd toegediend. Hoewel er geen menselijke studies zijn over citroengras en triglyceriden, suggereert deze dierstudie dat citroengras kan dienen als een natuurlijke en veilige vorm van alternatieve therapie in combinatie met veranderingen in voeding en levensstijl.

 

 

”Statines geven bij veel mensen bijwerkingen”

Welke medicijnen worden vaak voorgeschreven?

De twee meest gebruikte medicijnen voor hoge triglyceriden zijn statines en fibraten die beide hun eigen bijwerkingen hebben.

Statines

Deze voorgeschreven medicijnen worden gebruikt door mensen die ook een laag HDL-cholesterol en een hoog LDL-cholesterol hebben. Een studie vond dat statines effectief zijn bij de behandeling van hoge triglyceriden, maar alleen bij patiënten met hypertriglyceridemie. Gegevens geven aan dat hoe meer statines effectief zijn bij het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte, des te effectiever ze zullen zijn bij het verlagen van triglyceriden.

De meest voorkomende bijwerking van statines zijn:

Spierpijn

Verhoogde bloedsuikerspiegels

Verwardheid

Geheugenverlies

Leverbeschadiging

 

Fibraten

Fibraten worden steeds minder gebruikt om triglyceriden te verlagen vanwege de vele bijwerkingen. Studies laten zien dat bij mensen met hart- en vaatziekten, matig verhoogde triglyceridenspiegels en lage HDL-cholesterolwaarden het gebruik van fibraten het risico op cardiovasculaire voorvallen kunnen verminderen.

De bijwerkingen van fibraten zijn:

Maag-darmstoornissen

Diarree

Misselijkheid

Het gebruik van fibraat kan ook de lever irriteren en galstenen veroorzaken na jarenlang gebruik.

Soms worden fibraten en statines samen gebruikt maar dit geeft aanleiding tot bezorgdheid over de veiligheid en moet met voorzichtigheid worden toegepast.

 

*Let erop dat het gebruik van medicijnen alleen zin heeft als je ernaast ook gezond eet en voldoende beweegt.

Het Keto dieet en een hoge triglyceriden waarde?

Waarom zouden je triglyceriden hoog zijn terwijl je een keto dieet volgt? Normaal gesproken zouden je triglyceriden laag moeten zijn, maar als ze hoog zijn dan kunnen daar verschillende redenen voor zijn.

Je vet is een opslagplaats voor triglyceriden en wanneer je aan keto doet dan worden de triglyceriden gemobiliseerd en komen ze uit de vetcel. Ze zijn er om als energie te worden gebruikt.

Het is daarom belangrijk om 12 tot 14 uur te vasten voordat je je triglyceriden laat testen. Op deze manier wordt de test niet beïnvloed door wat je net hebt gegeten of gedronken zodat de triglyceriden tijdelijk hoger kunnen zijn. Het consumeren van alcohol of koolhydraten twee dagen voor de test kan er ook voor zorgen dat de triglyceriden tijdelijk hoog zijn.

Een paar mogelijke oorzaken van hoge triglyceriden:

 • Een hypothyreoïde aandoening

 • Een probleem met de galblaas

 • De overgangsfase van keto

 • Verborgen koolhydraten

 • Verborgen vetten

Ler er daarom op dat je 12 tot 14 uur niet eet voor de test om een correcte uitslag te krijgen.

Tips:

1) De verhouding triglyceriden tot HDL is een veel betere indicator van het risico op hart- en vaatziekten. Zorg dat er bij de test die je neemt word gekeken naar het geavanceerd lipidenprofiel 

2) De beste manier om je triglyceriden te verbeteren is door je koolhydraat/suiker inname te verlagen en daarnaast voldoende te bewegen

3) Vermijd transvetten en eet twee keer per week vette vis. Als je niet van vis houd dan is het enorm belangrijk om extra omega 3 te gebruiken

4) Als je moeite hebt met afvallen schakel dan hulp in. Afvallen is geen kwestie van een dieet maar een blijvende verandering in je eetpatroon en voldoende blijven bewegen

Tot slot

Triglyceriden stonden centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En staat er twee keer per week vette vis op het menu? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Basilicum

Niacine

Algenolie of visolie?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *