top 5 ouderdomsziekten
Expert: Jaap Gerrijts |  23 maart 2021 | Bijgewerkt: 17 november 2022 | Leestijd: 6 minuten

Top 5 ouderdomsziekten

Top 5 ouderdomsziekten. Nederland ‘vergrijst’ wat betekent dat het aantal ouderen in de bevolking toeneemt. We worden steeds ouder en we wonen steeds langer zelfstandig. Door vergrijzing zullen het aantal ouderdomsziekten in Nederland fors gaan toenemen.

We hebben de 5 meest voorkomende ouderdomsziekten voor je op papier gezet. In dit uitgebreide artikel lichten we deze toe en vertellen we wat je kunt doen om veroudering tegen te gaan. Lees je mee?!

Top 5 ouderdomsziekten

Ouderdom komt met gebreken luidt het spreekwoord en dat klopt in de meeste gevallen ook. Je geheugen laat je af en toe in de steek. Je krijgt pijnlijke gewrichten of je gehoor gaat achteruit. Dit zijn symptomen die erop kunnen wijzen dat je last kunt krijgen van een ouderdomsziekte. 

Hieronder benoemen we de 5 meest voorkomende ouderdomsziekten voor je. We vertellen je wat je kunt doen om ouderdomsziekten tegen te gaan. En we vertellen je over een ‘bijzonder’ mineraal wat kan helpen om gezond oud te worden. 

1 | Dementie

De snelst groeiende ouderdomsziekte in Nederland is dementie. Het is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 verschillende hersenziektes. 

De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer (70%). Daarnaast komen vasculaire dementie (16%), Lewy body dementie (15%) en frontotemporale dementie (3-12%) het meeste voor. 

Bij dementie gaan de zenuwcellen in je hersenen kapot maar ook de verbindingen tussen deze cellen kunnen kapot gaan. Hoe meer schade dementie aanricht hoe slechter je hersenen gaan werken. Je kunt probleem krijgen met je spraak, geheugen, denken, oriëntatievermogen, leer- en oordeelsvermogen. 

2 | Coronaire hartziekten

Coronaire hartziekten zijn de meest voorkomende hart- en vaatziekten in Nederland en komen het meeste voor bij oudere mannen. Coronaire hartziekten zijn ziekten van het hart die het gevolg zijn van slagaderverkalking of afwijkingen in de kransslagaders. Door de vernauwing of blokkade van het bloedvat die daarvan het gevolg kan zijn ontstaat zuurstoftekort in de hartspier.   

Coronaire hartziekten worden onderverdeeld in acute (hartinfarct) en chronische (angina pectoris) hartziekten. Een tekortschietende pompfunctie van het hart(hartfalen) en ritmestoornissen kunnen andere uitingen en gevolgen van coronaire hartziekten zijn. 

Belangrijke oorzaken van coronaire hartziekten zijn: diabetes, roken, hoge bloeddruk, overgewicht en een hoog cholesterol in je bloed.

3 | Artrose

Artrose is één van de meest voorkomende ouderdomsziekten en komt bij 1,2 miljoen Nederlanders voor. 

Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten en wordt daarom ook wel ‘gewrichtsslijtage’ genoemd.

Artrose kan veel klachten geven zoals pijn en stijfheid in bijvoorbeeld je knie, heup, nek, polsen of duim. 

Artrose wordt behandeld met medicijnen, voedingssupplementen en het advies veel te bewegen

top 5 ouderdomsziekten

4 | Beroerte

Bij een beroerte werkt plotseling een deel van de hersenen niet meer, omdat het geen bloed krijgt. Beroerte is de verzamelnaam voor een herseninfarct of hersenbloeding. 

Een herseninfarct wordt veroorzaakt door een langer durende afsluiting van een bloedvat. Een hersenbloeding komt door een scheurtje in een bloedvat, waardoor bloed in het omringende hersenweefsel stroomt. 

Aan de buitenkant is niet te zien of iemand een herseninfarct of -bloedingen heeft. De verschijnselen zijn namelijk gelijk en kun je herkennen aan een verwarde spraak, een scheve mond of een verlande arm. 

Van alle beroertes is een groot deel (80%) een herseninfarct en een klein deel (20%) een hersenbloeding. 

1 op de 3 Nederlanders krijgt naar verwachting in de toekomst diabetes type 2
5 | Diabetes

Diabetes is een ziekte waarbij je teveel glucose in je bloed hebt. Diabetes (ook wel suikerziekte genoemd) ontstaat wanneer je lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline of doordat je lichaam te weinig insuline maakt. 

In Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen diabetes waarvan het overgrote deel diabetes Type 2 heeft. Een ongezonde leefstijl en overgewicht is vaak de oorzaak van deze vorm van diabetes. 

Bij diabetes Type 1 worden de cellen die insuline maken aangevallen door je afweersysteem. Hierdoor moet je dagelijks je bloedsuiker meten en extra insuline inspuiten. 

Wat kun je doen om veroudering tegen te gaan?

 – Beweeg dagelijks een uurtje

 – Stop met roken

 – Ga afvallen bij overgewicht

 – Wees matig met alcohol

 – Zorg voor voldoende ontspanning

 – Eet gevarieerd en gezond

 – Slaap voldoende

 – Vermijd stress

 – Neem extra vitamines en mineralen

top 5 ouderdomsziektes

Magnesium helpt tegen ouderdomsziekten

Magnesium is een essentieel mineraal dat enorm veel invloed heeft op je lichaam. Het is cruciaal voor meer dan 300 enzym gedreven biochemische reacties die met grote regelmaat in je lichaam plaatsvinden. 

Magnesium reguleert en heeft invloed op:

 – Het inschakelen van duizenden biochemische processen in je lichaam

 – Je energieproductie

 – Je DNA & RNA voor het bouwen van eiwitten en nieuwe cellen

 – Ontspanning van je spieren, bloedvaten en zenuwen

 – Je mineralenbalans nodig voor het in leven houden en functioneren van de cellen

 – Vorming van gezonde botten en tanden

 – Het verhoogt je weerstand en helpt tegen stress of spanning

 – Helpt je geheugen en concentratievermogen

 – Zorgt voor de overdracht van zenuwprikkels en het juist functioneren van je spieren

 

Zoals je ziet is voldoende magnesium erg belangrijk! Toch is magnesium het mineraal waar ruim 60% van de mensen in Nederland een tekort aan heeft. Dit kan zoals je begrijpt op de lange termijn zorgen voor allerlei klachten of aandoeningen. 

Ook bij ouderdomsziekten heeft onderzoek uitgewezen dat magnesium kan bijdragen aan het verlagen van de kans op deze ziektes. Een tekort aan magnesium kan echter voor een negatief effect zorgen. 

Magnesium is een belangrijk anti-stressmineraal en heeft een bijzondere werking op je hersenen en zenuwstel. Het mineraal speelt een belangrijke rol in de overdracht van zenuwimpulsen en er zijn veel aanwijzingen dat het je geheugen verbetert.  

Ook bij het soepel houden en verwijden van je bloedvaten speel magnesium een belangrijke rol, net als bij de werking van insuline en het regelen van bloedglucose. Een tekort aan magnesium zorgt ook voor een tekort aan magnesium in het beenvlies wat er voor zorgt dat het beschermlaagje afbreekt. 

Bij dit proces ontstaat artrose. Voldoende magnesium voorkomt artrose en het voorkomt het erger worden van deze gewichtsslijtage.

Tot slot hebben Zweedse onderzoekers ontdekt dat het risico op een beroerte met 9% werd verlaagd bij iedere 100 milligram magnesium extra die proefpersonen op één dag namen.

Tot slot

In dit artikel hebben we de 5 meest voorkomende ouderdomsziekten voor je uitgelicht. Heb jij of ken je iemand met een ouderdomsziekte? Hoe ga je daarmee om? En wat doe je om ouderdom tegen te gaan? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Is kruidnagel gezond?

Waar zit omega 3 in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *