tocoferol
Expert: Jaap Gerrijts | 23 december 2022 | Leestijd: 8 minuten 

Tocoferol

Tocoferol is een in vet oplosbare vitamine die werkt als een antioxidant in je lichaam. Het is een onderdeel van vitamine E en belangrijk voor een goede gezondheid. De krachtige antioxiderende eigenschappen hebben het vermogen om je cellen te beschermen tegen schade van vrije radicalen. 

Tocoferol is belangrijk voor een goede gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we de krachtige eigenschappen uit en welk gunstig effect deze op je gezondheid hebben. Lees je mee?!

Tocoferol

Wist jij dat er een vitamine is die een rol speelt bij het verhogen van de antioxidantstatus, het voorkomen van schade door vrije radicalen en het op natuurlijke wijze vertragen van veroudering? We gaan het hebben over tocoferol, en geloof het of niet, de voordelen van deze vitamine houd daar niet op.

De meeste mensen weten niet dat vitamine E een verzamelnaam is voor acht verschillende verbindingen, vier tocoferolen en vier tocotriënolen. Vitamine E word daarom ook wel tocoferol genoemd.

Tocoferol is een in vet oplosbare vitamine die werkt als een antioxidant in het lichaam. Een specifieke vorm van vitamine E is alfa-tocoferol en dit is de meest voorkomende vorm in het moderne westerse dieet.

De vier tocoferolen zijn:

Alfa-tocoferol 

Bèta-tocoferol 

Gamma-tocoferol

Delta-tocoferol 

De vier tocotriënolen zijn:

Alfa-tocotriënol

Bèta-tocotriënol

Gamma-tocotriënol

Delta-tocotriënol

Al deze stoffen word ook wel vitamine E complex genoemd. Ze komen bij elkaar alleen maar voor in plantaardig voedsel zoals plantaardige oliën, noten, granen, fruit en tarwekiemen. 

Het grote verschil tussen tocotriënolen en tocoferolen is dat tocotriënolen veel effectiever zijn bij het omgaan met vrije radicalen in het lichaam. Onderzoek heeft laten zien dat ze wel 5000 keer effectiever zijn en daarom zijn tocotriënolen de meest belangrijke stoffen in vitamine E.

Tocoferolen en tocotriënolen hebben het vermogen om de juiste functies van veel organen, enzymatische activiteiten en neurologische processen te ondersteunen. 

Vanwege de antioxiderende eigenschappen is de vitamine essentieel voor de gezondheid. Tocoferol komt veel gezondheidsaspecten ten goede en het is aangetoond dat het PMS-symptomen vermindert, de gezondheid van huid en haar ondersteunt en een gezond gezichtsvermogen bevordert.

Tocoferolen en tocotriënolen beschermen ook je cellen tegen oxidatieve schade, houdt je immuunsysteem draaiende en helpt chronische ziekten te voorkomen. Bovendien vermindert het de bloedstolling en is het betrokken bij de gezondheid van het oog, de hersenfunctie en genexpressie.

Daarom verbaast het je vast niet dat deze vitamine enorm belangrijk is en je er genoeg van moet binnen krijgen om gezond te blijven.

 

 

”Vitamine E is bestaat uit meerdere tocoferolen en tocotriënolen”

Waarom is tocoferol zo belangrijk?

Het is enorm belangrijk om voldoende tocoferol via voeding binnen te krijgen. Niet alleen tocoferol maar ook tocotriënolen zijn nodig om je lichaam gezond te houden. Om je een idee te geven waarom deze vitamine zo noodzakelijk is hebben we een overzicht gemaakt van belangrijke taken die deze vitamine allemaal uitvoert. 

 

1) Bestrijding van vrije radicalen 

Vrije radicalen vechten en breken gezonde cellen in het lichaam af. Dit kan het risico op hart- en vaatziekten en kanker op de lange termijn vergroten.

Tocoferolen en tocotriënolen hebben sterke antioxiderende eigenschappen die de kracht hebben om:

Schade door vrije radicalen te verminderen

Ontstekingen en oxidatieve stress te bestrijden 

Op natuurlijke wijze veroudering helpen te vertragen

Het immuunsysteem te ondersteunen

Een rol te spelen bij de preventie van kanker 

De bescherming tegen sommige infecties te verhogen

Recente studies suggereren dat voor immuunversterking en antioxiderende effecten de isomeren alfa-tocotrienol, gamma-tocotrienol en in mindere mate delta-tocotrienol het meest effectief lijken te zijn.

 

2) Voller haar 

Als een antioxidant-vitamine kan het helpen om milieuschade aan je haar te verminderen. De vitamine kan ook de bloedsomloop naar de hoofdhuid bevorderen en daarom zie je het steeds vaker in haarverzorgingsproducten.

Olie met vitamine E kan het natuurlijke vocht in de huid vasthouden. Dit zorgt er voor dat de hoofdhuid niet droog en schilferig wordt. Ook zorgt deze olie ervoor dat je haar er gezonder en frisser uitziet.

 

3) Herstellen van de huid

Tocoferol is goed voor de huid door de haarvaten in de huidwand te versterken en het vocht en de elasticiteit te verbeteren. De vitamine werkt als een natuurlijke antiverouderingsvoedingsstof in het lichaam.

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat tocoferol ontstekingen in het lichaam en op de huid vermindert. De antioxiderende eigenschappen zijn ook nuttig wanneer je wordt blootgesteld aan sigarettenrook of UV stralen van zonlicht en beschermt je tegen huidkanker.

Om deze reden zie je dat vitamine E vaak word toegevoegd aan huidverzorgingsproducten. De stof kan namelijk worden geabsorbeerd door de epidermis laag van de huid. Het word gebruikt om verbranding door de zon te behandelen en heeft nog meer voordelen voor de huid. De vitamine versnelt namelijk de celregeneratie en daarom word het ook gebruikt bij littekens, rimpels en acne.

 

4) Uithoudingsvermogen en spierkracht

Tocoferolen en tocotriënolen kunnen worden gebruikt om het uithoudingsvermogen te verbeteren. De stoffen kunnen niet alleen energie verhogen ze zorgen ervoor dat het niveau van oxidatieve stress op de spieren vermindert na het sporten en hiermee de spierkracht verbetert.

Ze bevorderen ook de bloedcirculatie en versterken de haarvaten wat belangrijk is om vermoeidheid tegen te gaan.

 

5) Premenstrueel syndroom

Onderzoek heeft laten zien dat het nemen van een supplement met tocoferolen en tocotriënolen twee tot drie dagen vóór en twee tot drie dagen na een menstruatieperiode kan helpen bij verschillende PMS-symptomen:

Kramp

Angst

Onbedwingbare trek 

Depressie

De vitamine kan niet alleen de ernst en duur van de pijn verminderen maar ook het menstrueel bloedverlies.

 

6) Gezichtsvermogen

Tocoferolen en tocotriënolen uit vitamine E kan de ogen helpen beschermen tegen schade. Hiermee kan het risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie helpen verminderen zodat men minder kans heeft om blind te worden. Het is belangrijk om naast vitamine E ook voldoende zink, bètacaroteen en vitamine C binnen te krijgen voor gezonde ogen.

 

7) Balanceren van hormonen 

Het is belangrijk dat hormonen in balans zijn. Tocoferol kan een belangrijke rol spelen bij het in balans brengen van het endocriene systeem en zenuwstelsel. Het werkt op natuurlijke wijze om hormonen in evenwicht te brengen.

Door je hormonen in balans te houden zal je beter een gezond gewicht kunnen behouden en een regelmatige menstruatiecyclus. Een juiste hormoonbalans zorgt er voor dat je je happy en energiek voelt!

 

8) Groei en ontwikkeling tijdens de zwangerschap

De verschillende stoffen in vitamine E zijn van cruciaal belang tijdens de zwangerschap en voor een goede ontwikkeling van baby’s en kinderen. De tocoferolen en tocotriënolen beschermen essentiële vetzuren tegen beschadiging wat op jonge leeftijd erg belangrijk is.

Er word vaak aanbevolen dat zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en kinderen tot 2 jaar een natuurlijk voedingssupplement met tocoferolen nemen om ervoor te zorgen dat ze genoeg binnenkrijgen om op deze manier afwijkingen te voorkomen.

 

9) Cognitieve achteruitgang 

Studies hebben laten zien dat de ontstekingsremmende werking van tocotriënolen kan bijdragen aan bescherming tegen de ziekte van Alzheimer en andere vormen van cognitieve achteruitgang. Samen met vitamine C kan ook het risico op het ontwikkelen van verschillende vormen van dementie verminderen.

Verschillende studies laten zien dat vitamine E de verergering van geheugenverlies en functionele achteruitgang bij mensen met de ziekte van Alzheimer of andere neurodegeneratieve aandoeningen kan vertragen. 

De onderzoeksresultaten zijn echter gemengd en nog steeds grotendeels niet doorslaggeven genoeg. In de toekomst moet er meer onderzoek gedaan worden naar de voor en nadelen van deze stoffen.

 

10) Cholesterol 

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat bepaalde isomeren van vitamine E een rol hebben als beschermende antioxidant die cholesteroloxidatie bestrijdt. De vitamine helpt het lichaam beschermen tegen cholesteroloxidatie door schade van vrije radicalen te bestrijden.

Tocotriënolen hebben een positieve invloed op de cardiovasculaire gezondheid vanwege hun vermogen om de activiteit te verminderen van een enzym dat de productie en synthese van cholesterol reguleert.

Tocotrienol-isomeren kunnen ook celadhesie voorkomen en daardoor de progressie van aderverkalking vertragen.

Te veel alfa-tocoferol kan de cholesterolverlagende werking van delta- en gamma-tocotriënolen verstoren. Het is daarom belangrijk om de stoffen zoveel mogelijk uit natuurlijke bronnen te halen in plaats van een synthetische vitamine.  

 

 

”Vrije radicalen proberen schade toe te brengen aan onze weefsels en cellen”

Hoeveel tocoferol heb je nodig per dag?

Voor de meeste volwassenen wordt over het algemeen aanbevolen om dagelijks ten minste 15 milligram vitamine E binnen te krijgen. Dit aantal oploopt tot 19 milligram voor vrouwen die zwanger zijn en borstvoeding geven.

De behoefte aan vitamine E voor kinderen is sterk afhankelijk van de leeftijd. Hoe ouder men word des te meer behoefte er is aan vitamine E. 

 

 

”Tocoferolen kan je prima uit voeding halen”

Waar zit tocoferol in?

Tocoferol komt alleen maar voor in plantaardige voeding. De beste manier om de stof binnen te krijgen is via natuurlijke voeding omdat hier het totale vitamine E-complex in zit. Het is namelijk niet alleen belangrijk om tocoferol binnen te krijgen maar ook de andere stoffen die in vitamine E zitten. Noten, zaden en volle granen behoren tot de belangrijkste bronnen van tocoferolen en tocotriënolen. 

Enkele voorbeelden van voeding met veel tocoferol:

Tarwekiemolie

Een eetlepel tarwekiemolie bevat ongeveer 20 milligram 

Zonnebloempitten

Een kwart kopje zonnebloempitten levert ongeveer 11,6 milligram 

Amandelen

100 gram amandelen bevat ongeveer 7,3 milligram 

Hazelnoten

28 gram hazelnoten bevat 4,2 milligram 

Spinazie

Een kopje gekookte spinazie levert ongeveer 3,7 milligram 

Avocado

1 hele avocado bevat gemiddeld 2,68 milligram 

Raapstelen

Een kopje raapstelen levert gemiddeld 2,7 milligram 

Fles pompoen

Een kopje met gekookte fles pompoen bevat ongeveer 2,6 milligram 

Pijnboompitten

100 gram pijnboompitten bevat ongeveer 2,6 milligram 

Pinda’s

100 gram pinda’s bevatten 1,9 milligram 

Olijfolie

Een eetlepel olijfolie bevat ongeveer 1,9 milligram 

Mango

1 hele mango bevat 3,02 milligram 

Zoete Aardappel

Een kopje gekookte zoete aardappelen bevat 1,4 milligram 

Tomaten

Een kopje gekookte tomaten bevat ongeveer 1,3 milligram 

Kiwi

1 hele kiwi bevat gemiddeld 1,1 milligram 

 

 

”Meer mensen hebben een tekort dan eerst werd gedacht”

Tocoferol tekort

Een tekort aan tocoferol is lang gedacht zeldzaam te zijn, en als het toch voorkomt wordt algemeen aangenomen dat het bijna nooit wordt veroorzaakt door een slecht dieet. Sommige deskundigen zijn echter van mening dat veel mensen tegenwoordig niet genoeg natuurlijke vitamine E uit hun voeding halen en vooral te weinig tocotriënolen.

Wanneer je last hebt van een tekort dan kun je last hebben van de volgende symptomen: 

Verminderd zicht 

Verminderd spraak

Verlies van spiercoördinatie 

Verminderde weerstand

Bloedarmoede

In de meeste gevallen ligt de oorzaak van een tekort bij problemen met de stofwisseling of het opnemen van voedingsstoffen in de maag en darmen.

 

 

”Bij normaal gebruik is vitamine E meestal niet gevaarlijk”

Is teveel tocoferol gevaarlijk?

Sommige mensen kiezen er voor om dagelijks synthetische vitamine E te gebruiken om op deze manier tocoferol binnen te krijgen. Het nemen van vitamine E kan in grote hoeveelheden onveilig zijn. Vooral bij mensen met hartproblemen of diabetes kan dit voor problemen zorgen. 

Als je aan deze gezondheidsproblemen lijdt, neem dan geen doses van 268 milligram per dag of meer.

De meeste mensen ervaren geen bijwerkingen bij het innemen van de aanbevolen dosis, maar bij hoge doses kunnen er vervelende bijwerkingen optreden. Klachten die kunnen optreden bij een te hoge dosis aan vitamine E zijn:

Buikkramp

Diarree

Misselijkheid

Hoofdpijn

Vermoeidheid

Verergerde bloedingsstoornissen

Hartfalen bij mensen met diabetes

Verhoogde bloedingen tijdens en na de operatie

Verhoogde kans op overlijden na een hartaanval of beroerte

Verhoogd risico op de terugkeer van hoofd-, nek- of prostaatkanker bij mensen die deze kanker eerder hebben gehad

Welke bijwerkingen heeft tocoferol?

Een supplement met tocoferolen en tocotriënolen kan de bloedstolling vertragen. Als je medicijnen gebruikt die de bloedstolling vertragen dan kun je de kans op blauwe plekken en bloedingen vergroten.

Medicijnen die de bloedstolling kunnen vertragen zijn:

Ibuprofen

Aspirine

Clopidogrel

Warfarine 

Medicijnen die worden gebruikt voor het verlagen van cholesterol kunnen ook een wisselwerking hebben met vitamine E.

 

 

”Kijk naar een supplement met zowel tocotriënolen als tocoferolen”

Tocoferol supplement

Tocoferol is verkrijgbaar in een vitamine E supplement. Voordat je een supplement gaat gebruiken is het belangrijk om te kijken welke voeding met veel vitamine E je extra kunt gaan eten.

Het is namelijk enorm belangrijk om alle 8 soorten tocotriënolen en tocoferolen binnen te krijgen en de beste manier hiervoor is nog altijd voeding. Een geconcentreerde bron van deze stoffen is bijvoorbeeld tarwekiemolie. Ook vele noten en zaden bevatten veel tocotriënolen en tocoferolen.

Zoek je een goed vitamine E supplement kijk dan goed welke tocotriënolen en tocoferolen er in zitten. Je hebt namelijk niet alleen de alfa-toceferolen nodig maar juist de verschillende tocotriënolen zijn enorm belangrijk. Het gaat in dit geval om het totale complex van alle 8 stoffen. Zorg dat je naast het supplement ook voldoende natuurlijke vitamine C binnen krijgt. 

Tips:

1) Het is belangrijk om niet alleen tocoferolen binnen te krijgen maar ook alle tocotriënolen 

2) Denk je een tekort te hebben? Neem contact op met de huisarts voor een test

3) Wil je een hoge dosering vitamine E gebruiken? Overleg altijd eerst met de huisarts

4) Gebruik je medicatie of heb je een aandoening? Overleg eerst met de arts voor je een vitamine E supplement gaat gebruiken

Tot slot

Tocoferol stond centraal in dit artikel. Wist jij dat tocoferol oxidatieve stress kan verminderen? Eet jij voldoende groente, fruit, noten, zaden en oliën zodat je voldoende tocoferol binnenkrijgt? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel interessant vind voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met de vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Wat is kurkuma?

Waar zit selenium in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *