tinnitus
Expert: Jaap Gerrijts | 13 juli 2020 | Bijgewerkt: 26 december 2022 | Leestijd: 6 minuten

Tinnitus

Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd. Als je tinnitus hebt hoor je in je hoofd één of meerdere geluiden die niet vanuit je omgeving komen. Het geluid kan soms harder of zachter klinken of zelf even verdwijnen. Het is ook mogelijk dat je het geluid de hele dag door hoort. Niet iedereen met tinnitus hoort hetzelfde geluid. Het kan klinken als piepen, fluiten, rinkelen, brommen, zoemen, sissen of ruisen.

Tinnitus kan de kwaliteit van je leven negatief beïnvloeden. In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat tinnitus is en wat mogelijke oorzaken kunnen zijn. Lees je mee?!

Wat is tinnitus?

De medische term voor oorsuizen is Tinnitus. In het latijns tinnitus (bellen/rinkelen) aurium (oren). Als je last hebt van tinnitus dan kun je dat direct opmerken. In een stille ruimte of als je oordoppen in hebt lijkt het alsof er nog steeds geluid is. Iemand met tinnitus hoort een of meerdere geluiden zoals o.a. fluiten, zoemen, rinkelen, brommen en suizen. 

Het geluid kan op de achtergrond zijn (zacht) of zeer duidelijk op de voorgrond (hard) en alles daar tussenin. De geluiden kunnen een hoge toon hebben en bij een ander weer laag, continu tot af en toe. Soms is het hoorbaar in een oor en soms in beide oren. Soms kunnen de tinnitusgeluiden synchroom met de hartslag waargenomen worden.

De geluiden die je hoort ontstaan doordat je gehoororgaan of je zenuwbanen (zonder dat er geluid is) signalen doorgeven die in je hersenen omgezet worden in geluid. Omdat tinnitus erg hinderlijk kan zijn en vaak gepaard gaat met gehoorverlies, zijn er vele mensen die hier dagelijks last van hebben. Het kan leiden tot persoonlijke problemen, problemen op je werk en/of je sociale omgeving. 

In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen wel eens last van tinnitus. 15% daarvan heeft continu last van oorsuizen. Voor ruim 60.000 mensen heeft dit een zware impact op hun dagelijks leven. Ze hebben last van o.a. slaap en concentratieproblemen en hun leven word er hevig door beperkt (pshychosociale problemen).

25% Concentratieproblemen

22% Angst/Wanhoop

15% Hoofdpijn

12% Depressie

Tinnitus kan een groot negatief effect hebben op je lichamelijk en psychologisch welzijn.

Ongeveer 25% van de mensen die chronisch last hebben van oorsuizen lijdt eronder, terwijl het voor de resterende 75% niet echt als een probleem word ervaren. Vooral mensen met slechthorendheid hebben last van tinnitus (70%) maar ook zonder gehoorverlies kan tinnitus zich voordoen.

Er zijn twee vormen van tinnitus:

– Objectieve tinnitus

– Subjectieve tinnitus

Als je last hebt van objectieve tinnitus dan is het geluid (nadat het versterkt is) daadwerkelijk te horen. In 5% van de gevallen zijn geluiden afkomstig van het eigen lichaam de oorzaak. Subjectieve tinnitus wordt vaak veroorzaakt door blootstelling aan lawaai. Jij bent de enige die de subjectieve tinnitus kan horen in dit geval. 

Steeds meer mensen onder de 30 jaar hebben hier last van. Veel jongeren klagen over tinnitus na een bezoek aan b.v. een festival, concert, kroeg of discotheek. Je haarcellen worden dan te lang geprikkeld en overbelast. Dit kan ervoor zorgen dat er minder of zelfs helemaal geen signalen aan je zenuwen worden afgegeven. Na al deze prikkels komen je oren moeilijk tot rust. 

Meestal is er sprake van tijdelijke slechthorendheid door teveel stimulatie, het gevolg hiervan is dat je na de blootstelling een ruis of piep/fluittoon kunt horen. Dit gaat vaak na enkele uren of dagen over als je geluk hebt. Als je je blijvend aan teveel lawaai blootstelt dan loop je het risico dat je tinnitus klachten nooit meer overgaan.

Wat is de oorzaak van tinnitus?

Er zijn zo rond de 400 verschillende oorzaken van tinnitus bekend. Tinnitus kan onstaan bij allerlei ooraandoeningen, oorinfecties, middenoorontstekingen, bij de ziekte van Meniere, gehoorschade en doofheid. Tinnitus kan ook een symptoom zijn van andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en bloedarmoede. Andere oorzaken van tinnitus kunnen zijn:

Afwijkingen aan je gebit of kaak, zenuwbanen, halswervels en bloedvaten in je hoofd

Hersenschudding/hersenletsel (door bv een klap tegen je hoofd)

Oorsmeer blokkade in je gehoorgang

Te hoge bloeddruk

Erfelijke ziekten

Narcose

Stofwisselingsziekten ( o.a. suikerziekte)

Overgevoeligheidsreactie op bepaalde medicijnen (o.a. antibiotica, NSAID’s zoals Ibuprofen, hormoonsuppletie, antimalariamiddelen, plastabletten en middelen die gebruikt worden bij chemotherapie).

Toxinen (pesticiden, tolueen, styreen, koolstofdisulfide, ethylbenzeen, lood en kwik)

Otosclerose

Histamine intolerantie

Probleem in je middenoor of buis van Eustachius

Een slechte conditie, stress en emotionele problematiek kan ook je tinnitus verergeren of zelfs veroorzaken.

Het (teveel) nuttigen van koffie, nicotine en drank, (over) vermoeidheid, depressie en stress kunnen tinnitus verergeren. Hoe meer je probeert te ontspannen en jezelf afleidt des te minder last je zal ervaren van je tinnitus.

Tot slot

Tinnitus stond centraal in dit artikel. Heb jij last van een piep in je oor? Hoe lang heb je die piep al? Blijft de piep in je oor gelijk of wordt het erger? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Oorsuizen oorzaak?

Is kruidnagel gezond?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *