Aminozuren > threonine

threonine
Expert: Jaap Gerrijts | 24 januari 2023 | Leestijd: 7 minuten

Threonine

Threonine is een essentieel aminozuur dat je lichaam niet zelf kan aanmaken. Je krijgt het binnen door het eten van eiwitrijke voeding. Het kan voor vegetariërs daarom lastig zijn om de aanbevolen dagelijkse behoefte te halen. Het is echter wel belangrijk om voldoende van dit aminozuur binnen te krijgen aangezien het belangrijke eigenschappen in het lichaam heeft. 

Threonine kent vele voordelen voor de gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we in welke voeding het zit. Lees je mee?!

Threonine is belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem

Threonine

Threonine is een essentieel aminozuur dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de eiwitbalans in het lichaam. Een essentieel aminozuur kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt en daarom is het enorm belangrijk dat je er voldoende via de voeding van binnen krijgt.

Threonine word ook wel L-threonine genoemd omdat het van nature in deze vorm voorkomt. 

Wat doet threonine nog meer?

Zorgt voor een goede opname van voedingsstoffen

Het is de voorloper van andere aminozuren glycine en serine 

Helpt bij het vormen van elastine en collageen

Helpt een goede eiwitbalans te behouden

Bevordert de groei en activiteit van de thymus

Belangrijk voor het zenuwstelsel

Helpt de lever goed te functioneren

Helpt bij de productie van antilichamen en ondersteuning van het immuunsysteem

Speelt een belangrijke rol in de structuur van de huid, spieren en botten.

Helpt bij het reguleren van de stemming

Essentiële aminozuren zoals threonine zijn de bouwstenen van eiwitten. Als we niet genoeg voedsel eten dat rijk is aan deze belangrijke verbindingen dan kun je een symptomen van een tekort ervaren. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Prikkelbaarheid

Verwardheid 

Stemmingswisselingen

Spijsverteringsproblemen

Het is daarom belangrijk om gevarieerd te eten zodat je voldoende essentiële aminozuren binnen krijgt. Welke voeding veel threonine bevat lees je verderop in dit artikel.

 

 

”Threonine is belangrijk voor de spijsvertering, weerstand en nog veel meer”

7 gezondheidsvoordelen van threonine

Eén van de beste eigenschappen van dit aminozuur is dat het de spijsvertering ondersteunt zodat je lichaam voldoende voedingsstoffen kan opnemen. Zoals je kan bedenken is dit enorm belangrijk echter dit is niet het enige wat threonine doet.

We hebben enkele interessante gezondheidsvoordelen van het aminozuur voor je op een rij gezet.

 

Verbetert de genezing van wonden

Doordat het aminozuur nodig is bij de aanmaak van collageen, is de stof ook mede verantwoordelijk voor een snelle genezing van wonden.

Een recent onderzoek liet zien dat mensen met brandwonden meer threonine in de urine hadden zitten. Dit bewijst dat de stof na een verwonding aan de huid uit lichaamsweefsels wordt gemetaboliseerd. Door extra inname van voeding of supplementen met threonine kunnen mensen met wonden en brandwonden baat hebben doordat het zorgt voor een extra snelle genezing.

 

Verbeteren van de weerstand  

Voldoende threonine is belangrijk om het immuunsysteem goed te laten werken. Zo heeft de thymusklier de stof nodig om T-cellen of T-lymfocyten aan te maken zodat infecties in het lichaam geen kans hebben om je ziek te maken.

Verschillende studies laten zien dat het aminozuur enorm belangrijk is bij de processen die de T-celfunctie bepalen. Zo schakelt het samen met serine aan en uit om cytokine- en antigeenreceptoren te triggeren zodat het immuunsysteem goed kan werken.

 

Ondersteuning van de spijsvertering

Het aminozuur ondersteunt een gezonde darmfunctie door de beschermende effecten van de darmslijm barrière te bevorderen. Threonine helpt het spijsverteringskanaal te beschermen door een slijmgel laag aan te maken die het bedekt. Deze laag dient als een belangrijke barrière tegen schadelijke spijsverteringsenzymen. 

Een onderzoek heeft laten zien dat de stof voornamelijk word gebruikt voor de eiwitsynthese van het darmslijmvlies. Dit is dan ook de reden waarom het eten van voeding waar het aminozuur in zit bijdraagt om de darmgezondheid te optimaliseren bij mens en dier.

 

Helpt de spieren aan te spannen

Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar de ziekte van Lou Gehrig en het verband met threonine. Op dit moment beweren onderzoekers dat het aminozuur werkt om de glycinespiegels in het centrale zenuwstelsel te verhogen. Dit zou kunnen betekenen dat het de symptomen van ALS kan verbeteren.

Een ander aminozuur genaamd glycine word al gebruikt om spasticiteit te behandelen bij deze patiënten te behandelen. Om deze reden kijkt men of ook threonine kan helpen om het samen trekken van de spieren bij patiëntenmet ALS te verbeteren.

Men ontdekte in Australië dat het innemen van het aminozuur enig effect had bij de behandeling van spinale spasticiteit. Het zorgde ervoor dat het een krampstillende effect had echter bij patiënten met ALS werd er geen verbetering opgemerkt.

Omdat er nog meer onderzoek naar gedaan moet worden is het niet zeker dat mensen met ALS hier baat bij hebben. Men zal in de toekomst hier meer onderzoek naar verrichten om te kijken hoe het mensen met overmatige spiercontracties kan gaan helpen.

 

Helpt bij het versterken van de botten en spieren

Threonine is essentieel voor de aanmaak van elastine en collageen eiwitten. Wist je dat collageen het meet voorkomende eiwit in het lichaam is? 

De stof word aangetroffen in:

Botten

Spieren

Pezen

Bloedvaten

Spijsverteringsstelsel

Het aminozuur maakt de aanmaak van collageen mogelijk en hierdoor speelt het zo’n belangrijke rol.

Een recent onderzoek in Amerika toonde aan dat het aminozuur glycine uit proline, threonine en hydroxyproline bijdraagt aan maar liefst 57% van alle aminozuren die in collageen zitten. Threonine is een voorloper van glycine dat op zijn beurt weer word gebruikt voor de synthese van creatine. Dit zorgt ervoor dat je spieren brandstof krijgen om schade te repareren.

Threonine is ook enorm belangrijk voor elastine. De stof word aangetroffen in bindweefsel en is belangrijk voor het terugbrengen van de vorm na uitrekking van de huid, pezen en ligamenten.

 

Verlichten van angst en depressie

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een tekort aan de aminozuren serine en glycine in verband staan met ernstige depressie. Omdat threonine verantwoordelijk is voor de aanmaak van serine en glycine is het belangrijk dat men hier geen tekort aan heeft. Wanneer een persoon met depressie veranderingen ervaart in de niveaus van threonine, asparagine en serine dan kan dit de reactie op behandeling van antidepressiva voorspellen.

Threonine is de voorloper van glycine en dit aminozuur helpt de zenuwen te kalmeren en het ondersteunt de mentale gezondheid. Dit is dan ook een belangrijke reden waarom het gebruikt word voor het bestrijden van angst en depressie. 

Glycine is ook goed voor:

Slaap

Stemming

Cognitieve gezondheid

Geheugen

 

Voorkomen van leververvetting

Threonine helpt vetophoping in de lever voorkomen. Dit gebeurt doordat het vetmetabolisme word gereguleerd en de lipotrope functie te verbeteren.

Een liptrope verbinding zorgt er voor dat het vet word afgebroken tijdens de stofwisseling. De aminozuren asparaginezuur, methionine en threonine zijn mede verantwoordelijk voor dit proces. Dit laat ook zien dat een tekort aan threonine kan leidden tot leververvetting en zelfs leverfalen.

Een studie onder dieren liet zien dat een tekort aan het aminozuur er voor zorgde dat de mitochondriale ontkoppeling in de lever werd verhoogd. Dit bewijst dat voedsel zonder belangrijke aminozuren kan leidden tot de opbouw van vetten in de lever en een verstoring in de cellen.

 

 

”Een tekort komt bij goede voeding niet vaak voor”

Threonine tekort symptomen en oorzaken

Een tekort aan threonine is gelukkig zeldzaam omdat de meeste mensen voldoende binnen krijgen via voedsel. Wanneer men slecht eet, vegetariër, veganist of een slechte opname van voedingsstoffen via de darmen heeft dan kan dit voor een tekort zorgen.

De symptomen die vaak voorkomen bij een tekort zijn:

Verwardheid

Prikkelbaarheid

Problemen met de spijsvertering

Slechte opname van voedingsstoffen

Verhoogd levervet

Verminderde weerstand

 

 

”Eiwitrijk voedsel bevat veel aminozuren”

Waar zit threonine in?

Wanneer je gevarieerd eet en voldoende eiwitrijk voedsel eet dan krijg je normaal gesproken voldoende van het aminozuur binnen.

Om je een idee te geven waar veel threonine in zit hebben we het voor je op een rij gezet.

Rundvlees

Gevogelte

Lam

Wild gevangen vis

Eieren

Zeewier

Spirulina

Banaan

Wortel

Sojabonen

Peulvruchten

Bruine bonen

Pompoenpitten

Hüttenkäse

Zuivelproducten

Paddenstoelen

Ben je veganist of vegetariër? Probeer veel complete eiwitten te eten en vul je dieet aan met zaden, peulvruchten en sojabonen.

 

 

”1000 milligram per dag is een algemene dosering”

Wat is de juiste dosering?

Wanneer je threonine als supplement gaat gebruiken dan worden deze vaak in poeder of capsules verkocht. Men raad 8 milligram tot 15 milligram per kilo lichaamsgewicht aan bij normaal gebruik. De meeste capsules bevatten 500 milligram threonine en hier kun je maximaal 2 tot 3 per dag van nemen. 

Hoe groter het tekort is des te meer je er van kunt gebruiken. De meeste mensen nemen 500 tot 1000 milligram per dag. Zorg dat je je aan de gebruiksaanwijzing houd en niet teveel neemt. Verspreid de inname over de dag en bouw het gebruik op als je last krijgt van maagklachten.

 

 

”Maagklachten zijn de meest voorkomende bijwerking”

Risico's en bijwerkingen van threonine

Onderzoek heeft laten zien dat inname tot vier gram per dag gedurende 12 maanden veilig is. Dit wil niet zeggen dat je zomaar vier gram per dag moet innemen. Deze grote hoeveelheden kun je het beste alleen maar gebruiken onder toezicht van een arts.

Sommige mensen ervaren lichte bijwerkingen van threonine zoals:

Hoofdpijn

Maagklachten

Misselijkheid

Huiduitslag

Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Er is te weinig onderzoek gedaan naar suppletie met threonine tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding. Het is daarom niet aan te raden om het aminozuur in deze periode te gebruiken. Zorg in dit geval dat je voeding met veel threonine eet om genoeg van het aminozuur binnen te krijgen.

Niet alle medicatie is getest met het gelijktijdig gebruik van threonine. Wees daarom voorzichtig met het gebruik van medicijnen en overleg het met de arts. Wanneer je NMDA-antagonisten gebruikt dan is het belangrijk om geen threonine in supplementvorm te gebruiken omdat het aminozuur de werking van het medicijn kan verminderen.

Tips:

1) Zorg dat je gevarieerd en eiwitrijk voedsel eet om voldoende aminozuren binnen te krijgen

2) Laat je waardes controleren wanneer je een tekort aan een voedingsstof vermoed

3) Overleg bij ziekte, zwangerschap en/of gebruik van medicatie eerst met een arts voor je extra aminozuren gaat supplementeren

4) Houd je aan de gebruiksaanwijzing en overleg met een arts als je hogere doseringen wilt gaan gebruiken

Threonine helpt bij het vormen van elastine en collageen

Tot slot

Threonine stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En staat er altijd eiwitrijk voedsel op het menu? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Fenylalanine

Tryptofaan

Methionine

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *