teveel vitamine d

Teveel vitamine D

Teveel vitamine D is dat schadelijk?  Vitamine D is één van de belangrijkste vitamines die je lichaam nodig heeft. Je haalt vitamine D voor het grootste deel uit zonlicht en een klein deel haal je uit je voeding. Wereldwijd heeft ruim 50% een tekort aan vitamine D en ook in Nederland wordt vitamine D suppletie aangeraden van oktober tot maart!

Maar wat als je wel veel in de zon zit of altijd buiten aan het werkt bent? Of wat als je teveel vitamine D slikt door suppletie? Kun je dan teveel vitamine D binnenkrijgen? 

Teveel vitamine D is dat schadelijk? In dit uitgebreide artikel vertellen we je daar alles over. Lees je mee?!

Teveel vitamine D

Teveel vitamine D is niet goed voor je lichaam omdat je last kunt krijgen van nierstenen en kalkafzetting bij weefsels en organen. Teveel vitamine D zorgt voor een te hoge calciumwaarde in je bloed wat kan zorgen voor klachten als vermoeidheid, dorst, spijsverteringsproblemen, drang om vaak te plassen en verwardheid.

Is teveel vitamine D schadelijk

 

Je kunt normaal gesproken niet teveel  vitamine D hebben omdat je lichaam het meeste zelf aanmaakt en je maakt nooit teveel aan.

Wanneer je dagelijks extra druppels of tabletten neemt met vitamine D dan kun je bij een te hoge dosis teveel binnen krijgen.

De Europese voedselveiligheidsautoritteit adviseert mensen om niet meer dan 100 microgram per dag te gebruiken. Dit geldt voor alle volwassenen.

Als je boven dit limiet zit dan kun je last krijgen van bijwerkingen omdat je een te hoge calciumwaarde in je bloed krijgt. Bij hele hoge doseringen kan het zelf schadelijk of levensbedreigend zijn. 

 

Teveel vitamine D symptomen

Wanneer je meer dan 100 microgram vitamine D per dag neemt dan kun je een overdosis krijgen. Je zult hier niet direct aan dood gaan maar je kunt wel last krijgen van verschillende symptomen.

Deze symptomen zijn vaak het gevolg van een te hoge calciumwaarde in je bloed. Bij teveel vitamine D raakt je lichaam in de war omdat de stof je calciumgehalte helpt op peil te houden. Wanneer je teveel vitamine D binnenkrijgt dan zorgt een disbalans voor een overschot aan calcium en dit kan op lange termijn voor ernstige problemen zorgen.

Klachten op de korte termijn zijn:

vermoeidheid

misselijkheid

vaak de drang om te plassen

veel drinken

overgeven

diarree

versuft gevoel

Wanneer je dit niet behandelt dan kun je last krijgen van nierstenen, nierinsufficiëntie, verkalking van je nieren, een maagzweer of een ontsteking van je alvleesklier.

Een te hoge calciumwaarde kan ook voor ernstige bijwerkingen zorgen zoals:

Depressie, psychoses, coma, oogbindvliesontsteking, hartritmestoornissen en gewichtsverlies

 

 

”Vitamine D is betrokken bij je hersenfunctie en het bevordert je mentale energie”

 

Hoeveel vitamine D moet je slikken?

 

Ruim 60% van de hele bevolking heeft last van een vitamine D tekort. Vooral in de maanden oktober tot en met mei heeft men hier het meest last van.

Dit komt omdat in de wintermaanden de kracht van de zon te zwak is zodat je lichaam zelf niet genoeg aan kan maken.

Omdat het vaak lastig is om genoeg via je dagelijkse voeding binnen te krijgen gebruiken veel mensen een supplement in een druppel of tablet vorm.

Een volwassen persoon heeft meestal genoeg aan 10 tot 20 microgram per dag. Ouderen boven de 70 jaar wordt 20 microgram aanbevolen.

Supplementen mogen in Nederland niet meer dan 25 microgram bevatten en hiermee blijf je ruim onder het maximum van 100 microgram per dag.

 

 

”Vitamine D stimuleert een gezond en solide afweersysteem”

 

Welke vitamine D moet je slikken?

Vitamine D zit onder andere in vette vis, vlees, orgaanvlees, yoghurt en roomboter. Nadat veel mensen zijn overgestapt van roomboter naar margarine hebben fabrikanten besloten om extra vitamine D toe te voegen aan margarine en halvarine.

In de maanden oktober t/m mei krijg je vaak te weinig binnen en dan is het belangrijk om extra bij te slikken in de vorm van een supplement.

Als je een supplement gebruikt dan is het belangrijk om altijd voor de D3 cholecalciferol vorm te kiezen. Deze vorm wordt namelijk vele malen beter omgezet in je lichaam tot de actieve stof die je nodig hebt.

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en daarom kun je deze het beste nemen tijdens een maaltijd. In een maaltijd zit altijd wel wat vet en daarmee neemt je lichaam de stof vele malen beter op.

 

 

”Vitamine D helpt depressie tegen te gaan” 

 

Hoe lang moet je vitamine D slikken?

Als je in een risico categorie zit dan is het verstandig om sowieso in de maanden oktober t/m maart extra supplementen te nemen.

Wie mag extra vitamine D gebruiken?

Vrouwen boven de 50

Mannen boven de 70

kinderen tot 4 jaar

Zwangeren

Mensen die te weinig in de zon komen

mensen met een donkere huidskleur

Je mag zo lang als je zelf wilt vitamine D gebruiken zo lang je maar onder de dagelijks maximum hoeveelheid van 100 microgram blijft.

 

Magnesium en vitamine D

Magnesium en vitamine D werken nauw samen bij verschillende processen. Zo verhoogt vitamine D de opname van calcium, magnesium en fosfaat en dit zorgt ervoor dat je gebit en botten sterk blijven.

Magnesium zorgt ervoor dat je lichaam vitamine D kan omzetten in de actieve vorm. Als je niet genoeg magnesium hebt dan loop je sneller een vitamine D tekort op en omgekeerd geldt dit ook.

Als je extra vitamine D gebruikt dan is het verstandig om ook extra magnesium te gebruiken. Op deze manier kan je lichaam vitamine D beter opnemen en omzetten en zul je sneller een goede balans creëren.

Je kunt magnesium goed aanvullen met een voet- of ligbad met magnesiumkristallen. Neem 3 handjes vol kristallen en 4 liter water op een temperatuur van 37 graden Celsius. Geniet van je voetbad voor minimaal 20 minuten, optimaal 40 minuten voor een goede opname via je huid.

Je zult merken dat je er meer energie van kunt krijgen, je spieren ontspannen en je slaapt er vaak ook beter door.

 
Magnesium zorgt ervoor dat je lichaam vitamine D om kan zetten in de actieve vorm

Teveel vitamine D is dat schadelijk? Die vraag hebben we in dit artikel uitgebreid beantwoord voor je. Krijg jij voldoende vitamine D? We vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan de pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met jouw vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *