teveel magnesium
Expert: Jaap Gerrijts | 3 december 2020 | Bijgewerkt: 28 december 2022 | Leestijd: 7 minuten

Teveel magnesium is dat schadelijk?

Teveel magnesium is dat schadelijk? Magnesium is een essentieel mineraal en betrokken bij meer dan 300 processen in het lichaam. Je krijgt magnesium binnen via je voeding of je kunt het aanvullen met een supplement. Regelmatig ontvangen we van onze lezers vragen of magnesium veilig is en of je ook teveel magnesium in kan nemen? 

Teveel magnesium is dat schadelijk of zelfs gevaarlijk? In dit uitgebreide artikel krijg je de antwoorden van ons. Lees je mee?!

Onderwerpen in dit artikel:

Klik op de gewenste link om direct naar het onderwerp te gaan.

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat erg belangrijk is voor je lichaam. Het is nodig voor de vorming van bot en spieren. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de volgende processen:

 – Draagt bij tot een normale werking van de spieren

 – Speelt een rol in de normale werking van het zenuwstelsel

 – bevordert de werking van het metabolisme en de opname van energie uit voeding

 – Helpt bij de instandhouding van tanden en botten

 – Ondersteunt de normale psychologische functie

 – Helpt tegen vermoeidheid, vooral in periodes van stress

Kan je teveel magnesium innemen?

Magnesium kent vele bijnamen zoals gezondheidsduizendpoot, wondermineraal, anti-stress mineraal en gemoedsmineraal. Dat magnesium belangrijk is weten de meeste mensen wel. En omdat je lichaam zelf geen magnesium aan kan maken moet je het uit je voeding halen. 

Noten, groene bladgroenten, vette vis, bananen en avocado’s zitten boordevol met dit gezonde mineraal. Teveel magnesium binnenkrijgen via je voeding zal normaal gesproken dan ook niet snel gebeuren. Dat komt omdat niet alle magnesium in de darmen opgenomen wordt. Onderzoek wijst uit dat dit ongeveer 20 tot 60% is. 

Magnesium wordt in je lichaam opgeslagen in de vorm van magnesiumzout. Een volwassen lichaam bevat zo’n 25 gram magnesium. De helft daarvan zit in de beenderen, een kwart in je spieren en het overige in het zenuwstelsel en in anderen organen. 

Om verschillende redenen kan er gekozen worden om je magnesiumniveau aan te vullen met een supplement. Één van die redenen kan zijn dat de Nederlandse bodem minder rijk is aan allerlei belangrijke mineralen. Dit komt door uitputting van landbouwgrond en het gebruik van kunstmest. Daardoor zitten er in onze voeding ook minder essentiële vitamines en mineralen. 

Een andere reden om een supplement te nemen is je leeftijd of leefpatroon. Zo heeft iemand die intensief sport meer magnesium nodig. Slik je maagzuurremmers dan heb je vaak een tekort aan magnesium. Ook ouderen hebben meer magnesium nodig.

Geeft teveel magnesium bijwerkingen?

Wanneer je teveel magnesium binnenkrijgt door het slikken van een supplement kan er vrij makkelijk een overschot ontstaan. Je herkent een overschot aan de bijwerking die in veel gevallen een onschuldige vorm van diarree zal zijn die gelukkig in veel gevallen ook snel weer overgaat. Bij een gezond persoon is een overschot van teveel magnesium een zeldzaamheid.  

Er zijn mensen met bepaalde aandoeningen die nare bijwerkingen krijgen wanneer zij teveel magnesium binnenkrijgen. Mensen met chronische nierproblemen, diabetes of een slecht werkende of overactieve schildklier kunnen een overschot aan magnesium maar moeilijk wegwerken. 

Wanneer de nieren dit overschot niet weg kunnen werken ontstaan allerlei vervelende symptomen die we hieronder voor je op een rij hebben gezet.

Bekende symptomen zijn: 

 – Diarree

 – Moeheid

 – Hartkloppingen

 – Spierzwakte

 – Buikkrampen

 – Misselijkheid 

 – Een lage bloeddruk

 – Dorst

teveel magnesium

Is teveel magnesium schadelijk?

Het risico op een teveel aan magnesium hangt ook af van de bouw van je lichaam, je leeftijd en leefpatroon.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor een gemiddelde volwassen man is 350 milligram. 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor een gemiddelde volwassen vrouw is 300 milligram. 

Deze aanbeveling is voor 97-98% van alle volwassen voldoende om geen tekorten te krijgen.

teveel magnesium

Er zijn bepaalde omstandigheden waarin je lichaam meer behoefte heeft aan magnesium dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Door intensief te sporten maar ook door stress stijgt de magnesium behoefte. Dat geldt ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Ouderdom en het slikken van medicatie zoals maagzuurremmers zorgen ook voor een hogere magnesium behoefte. 

Gebruik je een magnesium supplement probeer dan altijd onder de aanvaardbare bovengrens te blijven. Deze is gesteld op 250 milligram. 

Merk je signalen op van teveel magnesium stop dan direct met het supplement. Vaak zal je zien dat de klachten na een paar dagen verdwijnen. Teveel magnesium innemen voor een korte duur is dan ook niet gevaarlijk als je verder gezond bent. 

Bij langdurige inname kan het echter zéér schadelijke gevolgen hebben bijvoorbeeld bij mensen met nierproblemen of een stoornis van het hart. Je kunt dan spreken van een magnesium vergiftiging. Onmiddellijk stoppen met het supplement is dan vaak niet voldoende maar dien je direct contact op te nemen met een arts!  

Krijg je van teveel magnesium hartkloppingen?

Wist je dat een onregelmatige hartslag of hartkloppingen een symptoom zijn van magnesiumtekort? Maar het is ook één van de bijwerkingen van teveel magnesium. Je hart is een spier en magnesium draagt bij aan een normale spierwerking. Magnesium speelt een belangrijk rol bij de hartfunctie.  

Extra magnesium kan de pompfunctie van het hart verbeteren en ritmestoornissen, die vaak voorkomen bij cardiomyopathie en hartfalen voorkomen. Er zijn verschillende onderzoeken gepubliceerd over het verminderen van hartkloppingen met magnesium.

Krijg je van teveel magnesium diarree?

Een veel gehoorde bijwerking van teveel magnesium is diarree. Dit komt omdat de opname van magnesium  plaats vindt in de dunne darm. Afhankelijk van de hoeveelheid en de vorm magnesium varieert de opname tussen de 20 en 60%. Het is bekent dat magnesiumoxide een laxerende werking heeft. Deze soort magnesium vind je vaak in de ‘goedkopere’ supplementen. Goedkoop is daarmee duurkoop. 

Je kunt je magnesiumpeil ook aanvullen met magnesium badkristallen of magnesiumolie. Het grote voordeel is dat je je maag- darmkanaal niet belast. De magnesium wordt eenvoudig opgenomen door je huid en dringt zo diep de cellen en je bloedbaan in waar het zijn werk kan doen.

Krijg je van teveel magnesium hoofdpijn?

Hoofdpijn kent verschillende vormen zoals spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn. Bekende oorzaken van hoofdpijn zijn stress, vermoeidheid en gespannen spieren van uit de nek, bovenrug of schouders. 

Magnesium heeft een ontspannende werking op het hoofd en de nekspieren. Hierdoor kan magnesium verlichting bieden bij veel gevallen van hoofdpijn. Je kunt preventief magnesium nemen om migraine of hoofdpijn te voorkomen.

teveel magnesium

Is teveel magnesium met medicijnengebruik gevaarlijk?

Je treft magnesium niet alleen aan in bepaalde voeding en supplementen maar ook in bepaalde medicijnen. In sommige laxeermiddelen kan je magnesium aantreffen. Hoewel ze een hoge concentratie kunnen bevatten , is het normaal gesproken niet gevaarlijk. 

Magnesium kom je ook tegen in bepaalde medicijnen die voor medische behandelingen worden gebruikt. Deze medicijnen kunnen hypermagnesiëmie kunnen veroorzaken. Dit is een medische term voor een verhoogd magnesiumgehalte in je bloed. 

Je kunt het krijgen voor de behandeling van pre-eclampsie, een ernstige vorm van zwangerschapscomplicatie. Ook bij obstipatie en maagzuurremmers is de kans op hypermagnesiëmie groter.

Kies het supplement dat bij jou past.

Eerder in dit artikel schreven we dat je magnesium uit je voeding moet halen. Naarmate je ouder wordt heeft je lichaam meer moeite om gezonde vitamines en mineralen uit je voeding te halen. Ook kunnen medicijngebruik, stress of ziekte grootverbruikers van magnesium zijn. 

Natuurlijk bestaan er allerlei magnesium supplementen om je dagelijkse mineralen behoefte aan te vullen. Veel van deze ‘goedkopere’ middelen werken met magnesiumoxide waarvan bekent is dat ze een laxerende werking hebben en minder goed door het lichaam wordt opgenomen. Bij een overdosering kun je al vrij snel last van darmklachten krijgen. 

Organisch gebonden magnesiumsupplementen zoals magnesiumcitraat, magnesiumpicolinaat, magnesiumtauraat en magnesiumbisglycinaat bevatten vaak relatief minder magnesium, maar zijn biologisch beter beschikbaar dan een anorganische verbinding. 

Organische verbindingen worden langzamer afgebroken. Dit verhoogd de stabiliteit van het mineraal waardoor het minder reageert met de omgeving. Daardoor wordt het beter opgenomen in de darmen en is het effectiever in het lichaam. 

Je kunt deze supplementen slikken als je last hebt van spierpijn of spierkramp, vermoeidheid of verminderde energie, of als je een stressvolle tijd doormaakt. 

In plaats van supplementen slikken kun je ook gaan badderen in magnesium badkristallen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat magnesium heel goed wordt opgenomen door de huid en zo prima de bloedbaan kan bereiken. Een groot voordeel hiervan is dat je het maag- darmkanaal niet belast. 

Twee tot drie keer per week een voet- of ligbad met magnesium badkristallen ontspant je lichaam en het vult eventuele tekorten prima aan. Bovendien slaap je er heerlijk op! Waar wacht je nog op?!

Tips

Slik je een magnesium supplement of ben je van plan een supplement te gaan gebruiken? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

 – Eet gevarieerd en gezond

 – Maak dagelijks na het eten een lange wandeling

 – Wanneer je vitamine D slikt is voldoende magnesium binnen krijgen erg belangrijk

 – Slik magnesium als je last hebt van spierpijn of spierkramp

 – Slik extra magnesium bij vermoeidheid of verminderde energie

 – Slik extra magnesium als je een stressvolle tijd doormaakt 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Stuur ons een bericht in de chat of stuur een e-mail naar info@magnesiumonly.nl Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Nuttige links

Tot slot

Teveel magnesium is dat schadelijk? Die vraag stond centraal in dit artikel en hebben we voor je beantwoord. Gebruik jij een supplement om magnesium aan te vullen? Welke vorm gebruik je? En gebruik je het met een specifieke reden? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met jouw vrienden. Dit kan doormiddel van de sociale media knoppen We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium?

Magnesium bisglycinaat

Magnesium poeder

Bronnen:

4 gedachten over “Teveel magnesium”

  1. Ik heb bij de apotheek magnesium van 450 mg gekregen van een bekende en degelijke firma.
    Ik moet veel medicijnen nemen.
    Is die dosis teveel?
    Dank bij voorbaat

    1. Hallo Roger,

      Dankjewel voor je vraag aan ons. Wanneer je een te hoge dosering magnesium krijgt merk je dat aan je darmen. Je krijgt namelijk diaree. Wanneer je hier geen last van hebt dan is de dosering prima. Het is belangrijk dat de magnesium die je inneemt van een goed opneembare vorm is.

      Neem de magnesium minimaal twee uur voor of twee uur na het innemen van je medicijnen, zodat het elkaar niet belemmert in de opname.

      We hopen dat we je vraag hiermee voldoende beantwoord hebben.

      Wij wensen je een fijne avond toe!

      Met vriendelijke groet,

      Team MagnesiumOnly

  2. Ik ben een vrouw van 75 jaar en slik dagelijks een A-Z pil waar 187.5 mg magnesium in zit. Heb s,nachts last van spierpijn in mijn been slapeloosheid daardoor.
    Kan ik magnesium nacht ook nemen, daar zit 375 mg in. Is dat niet te veel dan ?

    1. Geachte mevrouw Wilheim,

      Allereerst dank u wel voor uw vraag aan ons! Onze vraag aan u is wat voor soort magnesium u nu gebruikt. En hoeveel neemt uw lichaam ervan op. Zorg er sowieso voor dat U de magnesiumoxide soort vermijdt. Kijk daarom goed op de verpakking en controleer welke magnesium variant er in de A-Z zit en het andere van 375mg dat U gebruikt. In principe is de 375 mg al voldoende voor een dag mits het de juiste soort is en van de juiste kwaliteit. Controleer daarom altijd de gebruiksaanwijzing en volg deze op. Voor het slapen gaan is magnesium bisglycinaat een aanrader om te gebruiken.

      We hopen dat we u hiermee geholpen hebben!

      Met vriendelijke groet,

      Jaap | MagnesiumOnly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *