Kruiden > teunisbloem

teunisbloem
Expert: Jaap Gerrijts | 4 juli 2023 | Leestijd: 7 minuten 

Teunisbloem

Teunisbloem is een plantensoort die behoort tot de teunisbloemfamilie. Het wordt al eeuwenlang gebruikt voor medicinale en culinaire doeleinden. De zaden bevatten een olie die rijk is aan omega 6-vetzuren, die ontstekingsremmend werken en hormoonregulerend kunnen werken. De bloemen en bladeren van de teunisbloem zijn eetbaar en je kunt ze verwerken in salades, soepen of een lekker kopje thee.

Teunisbloem kent een aantal gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we waar je op moet letten en wat de risico's van het gebruik van teunisbloem zijn. Lees je mee?!

Teunisbloemolie is volgens velen de beste remedie tegen premenstrueel syndroom

Teunisbloem

De teunisbloem is een bloeiende plant die wetenschappelijk bekend staat als Oenothera biennis. Het is inheems in Noord-Amerika en Zuid-Amerika maar wordt ook in andere delen van de wereld verbouwd. Rond de 17e eeuw kwam de plant mee op een boot naar Engeland waar het later bekend stond als ”King’s Cure All”. De plant is vernoemd naar zijn kenmerk van bloeien in de avond.

In het begin van de 20ste eeuw ging men in Duitsland olie extraheren uit de plant en zo ontdekte men een nieuw vetzuur wat men gammalinoleenzuur /GLA noemde.

In de jaren zestig van de vorige eeuw werd er nog meer onderzoek gedaan naar gammalinoleenzuur en men kwam erachter dat de stof veel efficiënter werd opgenomen door de cellen van alle belangrijke weefsels en organen van het lichaam. In de jaren tachtig werd de teunisbloem getest op de mogelijke effecten bij mensen met multiple sclerose, schizofrenie en het effect op prostaglandines. Nog steeds wordt de bloem onderzocht vanwege de vele mogelijke eigenschappen die het heeft.

De teunisbloem ken je misschien ook wel als:

Gewone teunisbloem

Nachtkeers

Nachtbloem

Gele-wederik

Schone-bij-Nachte

Evening primrose

Middelste teunisbloem

De teunisbloem is winterhard en een tweejarige plant en heeft een rode wortelstok. De stengel heeft langwerpige smalle en behaarde bladeren. Hij bloeit van juni tot en met september waarbij er lange bloemstengels vormen met grote bloemknoppen. De bloemen zijn donkergeel en openen pas in de avondschemer en blijven de gehele nacht openstaan. Als de plant is uitgebloeid dan vormen er dikke doosvruchten met vele zaadjes erin. Wanneer je deze zaadjes gaat persen dan ontstaat er de bekende goudgele olie die veel word gebruikt in supplementen.

De olie gemaakt van de teunisbloemzaden worden veel gebruikt voor:

Hormonale onevenwichtigheden

Artritis 

Reumatoïde aandoeningen 

Zenuwen

Haar en nagels

Ondersteuning van hart en bloedvaten

 

 

”De olie word het meest gebruikt als supplement”

Wat is teunisbloemolie?

Teunisbloemolie word gemaakt van de zaden van de teunisbloem. Wist je dat de teunisbloem één van de rijkste bronnen van gamma-linoleenzuur is? De vetzuren linolzuur en gammalinoleenzuur zijn omega 6-vetzuren die meervoudig onverzadigd zijn. Meervoudig onverzadigde vetzuren hebben een gunstige invloed op het hart en de bloedvaten. 

Het bevat daarnaast allerlei andere stoffen zoals:

Linoleenzuur

Oliezuur

Palmitinezuur

Stearinezuur

Vitamine E

Fytosterolen

De beste teunisbloemolie is koudgeperst en dit betekent dat de zaden op kamertemperatuur worden geperst met een speciale oliepers zodat de vitaminen en andere hulpzame stoffen behouden blijven. 

Waar word teunisbloemolie veel voor gebruikt?

Hormonen

Veel vrouwen gebruiken teunisbloemolie om de hormonale balans te ondersteunen en symptomen te verlichten die gepaard gaan met hormonale onevenwichtigheden, zoals PMS en menopauze. De olie kan helpen bij:

Pijn in de borsten

Stemmingswisselingen

Opgeblazen gevoel

Klachten tijdens de menstruatie

 

Huid, haar en nagels

Als je last hebt van een droge huid hebt, verminderde haargroei of je nagels sterker wilt maken dan kan teunisbloemolie helpen om van binnenuit te verzorgen. De olie word onder andere gebruikt bij:

Verminderde haargroei

Vroegtijdige huidveroudering

Droge of schilferige huid

Rode en gevoelige huid

Zwakke nagels

Je kunt de olie op je huid, haar en nagels aanbrengen voordat je gaat slapen voor het beste resultaat. Het kan ontstekingen, jeuk en roodheid helpen verminderen die gepaard gaan met aandoeningen zoals eczeem, acne, psoriasis en dermatitis. Het kan ook het vasthouden van vocht en de elasticiteit van de huid bevorderen.

 

Ontstekingsremmende eigenschappen

Teunisbloemolie bevat stoffen met ontstekingsremmende eigenschappen zoals GLA. Deze stoffen kunnen gunstig zijn voor aandoeningen waarbij ontstekingen betrokken zijn zoals artritis, reumatoïde aandoeningen en inflammatoire huidaandoeningen.

 

Zenuwen

Verschillende onderzoeken suggereren dat teunisbloemolie een positieve invloed kan hebben op de zenuwfunctie en kan worden gebruikt voor aandoeningen zoals diabetische neuropathie, multiple sclerose en zenuwbeschadiging.

 

Hart en bloedvaten

GLA is de stof in teunisbloemolie wat potentiële cardiovasculaire voordelen kan geven. Het kan onder andere helpen bij:

Verlagen van de bloeddruk

Verlagen van het cholesterolgehalte

Het verbeteren van de werking van de bloedvaten

 

Afvallen

De prostaglandines van de teunisbloem kunnen bruin vet in het lichaam activeren waardoor je sneller kilo calorieën kunt verbranden. Andere van teunisbloemolie afgeleide prostaglandinen kunnen daarnaast helpen bij het verdrijven van natrium uit de lichaamscellen. Deze stoffen helpen je lichaam om efficiënter om te gaan met het verbranden van stoffen en het verbruik van energie.

 

Stemming en geestelijke gezondheid

Teunisbloemolie is ook onderzocht vanwege de mogelijke effecten op de stemming en geestelijke gezondheid. Het kan symptomen van depressie en angst helpen verlichten en het algemene emotionele welzijn bevorderen.

 

* Let er wel op dat er meer onderzoek nodig is om definitief bewijs te leveren voor sommige van deze voordelen. Daarnaast kunnen individuele reacties op teunisbloemolie verschillend en daarom is het altijd raadzaam om een specialist te raadplegen als je niet zeker weet of de olie goed voor je is.

 

 

”Ongeveer 5% van alle vrouwen tussen de 15 en 45 jaar heeft PMS”

De beste remedie tegen premenstrueel syndroom?

Volgens veel mensen is teunisbloemolie de beste remedie tegen premenstrueel syndroom maar hoe zit dit precies? PMS staat voor premenstrueel syndroom. Er is ergens een probleem tussen wanneer je ovuleerde en wanneer je je menstruatie hebt. PMS is een brede term voor veel verschillende symptomen.

Een paar verschillende symptomen van PMS:

 • Vermoeidheid

 • Hoofdpijn

 • Prikkelbaarheid

 • Spanning

 • Depressie

 • Laag libido

 • Borstpijn

 • Een opflakkering van endometriose

 • Een opflakkering van vleesbomen

Wat er gebeurt bij PMS is dat de circuits tussen de hersenen, de eierstokken en de baarmoeder niet goed lopen. Er is te veel van een bepaald hormoon aanwezig genaamd prolactine, dat het hormoon oestrogeen beïnvloedt. De toename van prolactine kan hierbij het grootste probleem zijn.

Teunisbloemolie bevat gammalinoleenzuur en deze stof kan de prolactine verlagen. Door prolactine te verlagen kan het mogelijk ook helpen bij de oestrogeenspiegels. Als een vrouw PMS heeft en wordt getest op prolactine en het is normaal dan kan teunisbloemolie helpen om dat hormoon gevoeliger te maken en mogelijk PMS-symptomen te verminderen.

 

 

”Wees voorzichtig met het combineren met medicatie”

Wat zijn de risico's van teunisbloem?

Veel mensen zijn zat van het gebruik van medicatie vanwege de vele bijwerkingen die ze kunnen veroorzaken. Om deze reden zoeken steeds meer mensen een alternatief en dan komen ze uit op supplementen om zo op een natuurlijke manier hun problemen en klachten te bestrijden.

Deze supplementen hebben niet altijd de werking die men verwacht maar veel mensen hebben daadwerkelijk baat bij het gebruik ervan. Zo kunnen supplementen helpen bij het verlichten van symptomen of soms het probleem helemaal verhelpen.

Nou is het een kwestie van proberen want ieder mens is anders en zo ook de klachten of redenen waarom een bepaald supplement gebruikt word.

Als je kijkt naar teunisbloem dan word dit altijd in de vorm van olie in een supplement gebruikt. Men kan het op de huid en haar aanbrengen en er zijn ook capsules te koop met de olie erin die je oraal kunt gebruiken.

Wat zijn de risico’s van teunisbloem?

Hoewel teunisbloem over het algemeen voor de meeste mensen als veilig wordt beschouwd wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt, zijn er enkele overwegingen en mogelijke risico’s waarmee je rekening moet houden. We hebben ze voor je op een rij gezet.

 

Allergische reacties

Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor teunisbloem of teunisbloemolie. Als je een allergie hebt voor planten uit de Onagraceae-familie zoals wilgenroosje dan is het raadzaam om teunisbloemproducten te vermijden. Als je symptomen krijgt van een allergische reactie dan is het belangrijk om te stoppen met het gebruik en indien nodig contact op te nemen met de huisarts.

 

Gastro-intestinale stoornissen

Bij sommige mensen kan teunisbloemolie milde gastro-intestinale ongemakken veroorzaken zoals:

Opgeblazen gevoel

Buikpijn

Diarree

Misselijkheid

Begin daarom altijd met een lage dosering en bouw deze geleidelijk op zodat deze bijwerkingen kunnen worden geminimaliseerd.

 

Epileptische aanvallen

Er zijn enkele zeldzame gevallen geweest van mensen die epileptische aanvallen kregen door het gebruik van teunisbloemolie. Deze personen hadden een voorgeschiedenis van epilepsie of convulsies. Als je een dergelijke aandoening hebt dan is het belangrijk om de arts eerst in te lichten en te vragen om advies voordat je teunisbloemolie gebruikt.

 

Bloedstolling

Teunisbloemolie kan een licht bloed verdunnend effect hebben vanwege het hoge gehalte aan gammalinoleenzuur. Als je last hebt van een bloedingsstoornis of bloed verdunnende medicijnen gebruikt dan is het belangrijk om eerst een arts te raadplegen voordat je teunisbloemolie gebruikt om mogelijke interacties of overmatig bloeden te voorkomen.

 

Geneesmiddelinteracties

Teunisbloemolie kan een wisselwerking hebben met verschillende medicijnen zoals:

Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen / NSAID’s

Antidepressiva

Bloedverdunners

Bloeddrukmedicatie

Het is daarom enorm belangrijk om een arts of apotheker te raadplegen om er zeker van te zijn dat er geen mogelijke interacties zijn met de medicijnen die je op dit moment gebruikt.

 

Zwangerschap en borstvoeding

De veiligheid van het gebruik van teunisbloemolie tijdens zwangerschap en borstvoeding is niet volledig vastgesteld. Het wordt om deze reden aanbevolen om tijdens deze periodes het gebruik ervan te vermijden of eerst medisch advies in te winnen voordat je teunisbloemolie gebruikt.

 

Kwaliteit en zuiverheid

Het is belangrijk om bij het kopen van teunisbloemolie een gerenommeerd merk te kiezen die kwaliteit en zuiverheid garanderen. Kies voor een olie die koudgeperst is zodat de vele stoffen die erin zitten nog actief zijn. 

 

* Zoals met elk supplement of product kan het in sommige gevallen raadzaam zijn om eerst een arts te raadplegen voordat je begint met het gebruik, vooral als je reeds bestaande medische aandoeningen hebt of medicijnen gebruikt. 

 

 

”Kweek je eigen teunisbloem in een paar stappen”

Hoe kweek je teunisbloem?

Wist je dat de teunisbloem makkelijk is om zelf te kweken? De plant kan op veel verschillende grondsoorten groeien zolang het maar niet te nat is. Zorg dat je een zonnige plek uit kiest en je kan aan de slag!

Hoe kweek je teunisbloem?

De teunisbloem is een tweejarige plant die pas het tweede jaar zal gaan bloeien. Als je hem al vroeg zaait dan kan je er voor zorgen dat hij al in het eerste jaar zal gaan bloeien.

Je kunt gaan beginnen met zaaien in de volle grond tussen mei en juli. Als je eerder wilt beginnen dan kun je dit binnen doen vanaf eind februari of maart.

De teunisbloem zal gaan bloeien van juni tot en met september in het jaar na het zaaien als je hem buiten hebt gezaaid. Als je in de kas begint dan zal de teunisbloem bloeien van juni tot augustus.

Welke grond?

Kies een goede plek voor de teunisbloem zaden. Denk hierbij aan veel zon en niet te nat. Verwijder alle planten van dit stukje grond en schoffel de aarde goed los. De plant doet het goed op een wat zanderige losse grond maar hij zal ook groeien op kleigrond.

Zaaien

Neem de zaden en verdeel ze gelijkmatig over de grond. Ieder zaadje word een plant dus zorg dat ze niet tegen elkaar aan gaan groeien. Denk hierbij aan 35 tot 40 centimeter ruimte. Het duurt gemiddeld twee tot vier weken voordat de kiemplantjes boven komen.

Bedek de zaden niet met plastic want ze vinden het fijn om wat licht te hebben. Zorg er ook voor dat je niet een hele laag aarde erover heen strooit maar hou het bij een dun laagje. De zaden en grond moeten licht nat blijven zodat ze goed kunnen ontkiemen en wortel schieten. Tip: maak de grond eerst wat nat voor je gaat zaaien

Waar vind je teunisbloem supplementen?

Teunisbloemproducten zoals teunisbloemolie of supplementen zijn op diverse plaatsen in Nederland te vinden. Hier zijn enkele veel voorkomende plaatsen waar je teunisbloemproducten kunt kopen.

Online

Natuurwinkel

Supermarkt

Drogisterij

Kruidkundigen of natuurgeneeskundigen

 

Vergeet niet om goed op het etiket te kijken waar het product vandaan komt, wat erin zit en hoe het is gemaakt. Het is daarnaast ook belangrijk dat de bloemen biologisch zijn geteeld en op een verantwoorde manier zijn verwerkt.

Tips:

1) Neem een teunisbloem capsule bij voorkeur in rond de maaltijd om zo de beste opname te garanderen

2) Je kunt de teunisbloem ook opeten. De wortels, bloemen, bladeren en zaden zitten vol met nuttige voedingsstoffen

3) De maximale dosering teunisbloemolie is 3000 milligram per dag voor orale inname

4) Je kunt teunisbloemolie gebruiken om een hoofdhuid masker te maken. Het kan ook voor het haar gebruikt worden of op andere delen van de huid

Veel vrouwen gebruiken teunisbloemolie om de hormonale balans te ondersteunen

Tot slot

Teunisbloem stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En voeg jij weleens blaadjes van de teunisbloem toe aan een heerlijke salade? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Maca

Basilicum

Kurkuma

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *