taurine
Expert: Jaap Gerrijts | 16 December 2022 | Leestijd: 8 minuten

Taurine

Taurine is een biotactieve stof die voorkomt in vlees, vis en energiedranken. Met name schelpdieren hebben een hoog gehalte. Het is een stof die je lichaam van nature aanmaakt en welke je ook binnen kunt krijgen via je voeding. Taurine vervult een functie in de hartspier en de zenuwcellen en beschermt in het oog de fotoreceptoren. 

Taurine kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we aan je uit welke dat zijn en in welke voeding het zit. Lees je mee?!

Taurine

Taurine is een lichaamseigen stof dat officieel geen aminozuur is maar wel zo genoemd word. De stof is betrokken bij bijna elk aspect van de gezondheid en belangrijk voor het hart tot de hersenfunctie, de ontwikkeling en functie van spieren, netvlies en het centrale zenuwstelsel.

Taurine is in 1827 voor het eerst geïsoleerd uit ossengal. De naam stamt af van de Latijnse naam Taurus wat stier betekent. In het jaar 1975 werd het belang van de stof bekend doordat men er achter kwam dat te vroeg geboren baby’s te weinig taurine in het lichaam hadden en ze het uit voeding moesten halen.

Taurine heet officieel 2-amino-ethaansulfonzuur en is het meest voorkomende aminozuur in het hart, netvlies, de skeletspieren, de hersenen en immuuncellen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is er echter geen verband tussen taurine en stierensperma. Het wordt zelfs gevonden in verschillende natuurlijke bronnen, zowel in het lichaam als in verschillende soorten voeding.

Net als andere aminozuren zoals proline en glutamine is het een voorwaardelijk essentieel aminozuur. Dit betekent dat het lichaam het meestal zelf kan produceren, behalve in tijden van ziekte en stress.

L-taurine wordt vaak toegevoegd aan energiedrankjes en is ook overal verkrijgbaar in supplementvorm. Het kan gunstig zijn voor mensen die risico lopen op een taurinetekort, parenterale voeding krijgen of mensen met chronisch hart-, lever- of nierfalen.

Het is te vinden in verschillende soorten voeding en voornamelijk in eiwitrijk en dierlijk voedsel zoals vlees, vis, schaaldieren, eieren en gevogelte.

 

 

”Taurine word vaak gebruikt om uithoudingsvermogen en concentratie te verbeteren”

De 15 gezondheidsvoordelen van taurine

Insulinegevoeligheid

Taurine kan de gevoeligheid voor insuline mogelijk verhogen en hiermee meerdere risicofactoren van suikerziekte verminderen

 

Hartaandoeningen 

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat taurine het risico op hartaandoeningen kan helpen verminderen. Tijdens de onderzoeken werd duidelijk dat taurine de bloeddruk en ontstekingen kon verlagen die het risico op hartproblemen vergroten. De stof kan aderen beschermen voor plak wat kan zorgen voor slagaderverkalking. 

Een studie van zeven weken uit Japan waarbij mensen dagelijks 3 gram taurine innamen leidde tot een significante vermindering van het lichaamsgewicht en de triglycerideniveaus. Het zorgde ook voor een verlaagde atherogene index. Dit is een maatstaf dat gebruikt word om het risico op atherosclerose en hartaandoeningen te voorspellen.

 

Ontstekingen 

Taurine werkt ontstekingsremmend en heeft antioxiderende eigenschappen. De afbraak van spieren kan hiermee worden voorkomen en schadelijke vrije radicalen in het lichaam worden geneutraliseerd 

Geheugen

Taurine kan de synaptische plasticiteit optimaliseren waardoor het vermogen om te leren en herinneringen op de lange termijn te onthouden verbeteren

 

Ziekte van Parkinson

Studies hebben aangetoond dat taurine kan helpen bij de regeneratie van hersencellen. De studie laat zien dat dit gunstig zou kunnen zijn voor de behandeling van neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson.

Onderzoek heeft ook laten zien dat mensen met de ziekte van Parkinson meer kans hebben op lagere niveaus van taurine in vergelijking met een controlegroep. Lagere niveaus werden ook geassocieerd met verhoogde motorische problemen.

Het verminderen van symptomen is mogelijk door de activiteit van een specifiek enzym dat betrokken is bij de mitochondriale functie te veranderen. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden om te kijken hoe taurine gebruikt kan worden bij ziekte van Parkinson. 

 

Testosteron

Lage taurine concentraties in het lichaam kan het testosteron gehalte verhogen. En een te hoge concentratie taurine lan de afgifte van testosteron juist verlagen

Slaap

Taurine kan helpen de slaap te bevorderen

 

Sport prestaties 

Atleten nemen vaak een taurinesupplement om de fysieke prestaties en het uithoudingsvermogen te verbeteren.

In een onderzoek consumeerden acht hardlopers op de middellange afstand 1.000 milligram twee uur voorafgaand aan het hardlopen. Dit verbeterde de prestaties met gemiddeld 1,7 procent.

Een andere studie uit Japan liet zien dat suppletie met taurine verband hield met verbeteringen in uithoudingsvermogen en kracht. Dit heeft te maken met het vermogen om als antioxidant te werken en te beschermen tegen door inspanning veroorzaakte DNA-schade.

Andere studies hebben laten zien dat taurine spierblessures kan helpen voorkomen en de vetverbranding tijdens het sporten kan verhogen. Dit kan helpen om atletische prestaties  te verbeteren.

Huid

Taurine wordt aan huidcrèmes dat gebruikt word bij anti-acne therapie toegevoegd. Omdat de stof antioxiderende en anti-apoptotische eigenschappen heeft kan het helpen de huid te verbeteren en zelfs rimpels actief tegen kunnen gaan

Ogen

In het voorste deel van je oog zit een hoge concentratie taurine die de osmoregulerende werking kan bevorderen. Droge ogen en staar kunnen hiermee mogelijk worden voorkomen  

 

Metabool syndroom

Metabool syndroom is een groep van aandoeningen die het risico op diabetes, hartaandoeningen en beroertes kunnen verhogen. Deze aandoeningen zijn onder andere overtollig buikvet, verhoogd cholesterol- of triglyceridengehalte, hoge bloeddruk en een hoge bloedsuikerspiegel.

Verschillende studies bij mensen en dieren hebben laten zien dat taurine een efficiënte werking bleek te hebben tegen het metabool syndroom. Er werd aangetoond dat het kon helpen bij:

• Verlagen van de bloeddruk

• Verbeteren van de insulineresistentie om het glucosemetabolisme te reguleren

• Verminderen van triglyceriden om obesitas te voorkomen

• Verlagen cholesterol om door voeding veroorzaakte hypercholesterolemie te voorkomen 

Op dit moment moet er nog meer onderzoek gedaan worden naar het metabool syndroom en de combinatie met gezond eten, voldoende beweging en taurine.

 

Overprikkeld

Taurine kan een teveel aan prikkelende signalen in de hersenen effectief omlaag brengen 

 

Erectiele dysfunctie 

Taurine suppletie kan erectiele dysfunctie mogelijk helpen voorkomen. Suppletie met taurine kan de endotheliale dysfunctie verbeteren en het krom trekken van de penis tegen gaan

 

Parodontitis

Paradontitis is een vergevorderde tandvleesontsteking waarbij taurine voor gebruikt kan worden. Taurine werkt namelijk als een antioxidant. Het kan namelijk helpen bij het bestrijden van schadelijke vrije radicalen en het voorkomen van oxidatieve stress in het lichaam.

Verschillende studies tonen aan dat taurine gunstig kan zijn bij de behandeling van parodontitis. Er is aangetoond dat het toedienen van taurine aan mensen met chronische parodontitis de oxidatieve stress in het tandvlees en het bloed verminderde. Dit kan de genezing bevorderen en de gezondheid van het gebit kunnen verbeteren. Ook hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden om te kijken hoe de stof het beste in de praktijk gebruikt kan worden.

 

Depressie en angst

Taurine is de precursor van de neurotransmitter GABA, dit resulteert in een remmende werking in de hersenen waardoor angst en depressie kan verminderen

 

 

”Taurine zit voornamelijk in eiwitrijke voedsel”

Waar zit taurine in?

Iedere kilo lichaamsgewicht staat voor gemiddeld 1 gram taurine. Een persoon van 80 kilogram heeft ongeveer 80 gram taurine in het lichaam. Het lichaam is in staat om de stof in kleine hoeveelheden zelf aan te maken en de rest haal je uit voeding.

Taurine komt van nature voor in een verscheidenheid aan vlees- en zuivelproducten. Voor de meeste mensen betekent dit dat als je een uitgebalanceerd dieet volgt, je waarschijnlijk voldoende taurine binnen krijgt.

In tijden van extreme ziekte en stress is het lichaam in staat om zelf taurine te produceren. Sommige onderzoeken suggereren dat het lichaam mogelijk minder uitscheidt om niveaus te behouden wanneer de inname ook laag is.

Wanneer je voldoende dierlijke producten eet dan krijg je voldoende taurine binnen. Vegetariërs en veganisten krijgen in principe geen taurine binnen via het eten en daarom lopen zei ook eerder het risico op een tekort.

De beste bronnen van taurine zijn:

• Schelp- en schaaldieren

• Vlees

• Vis 

• Gevogelte 

• Eieren 

• Zuivelproducten

 

Voeding met hoge doseringen aan taurine:

Soort                 Taurine in milligram per 100 gram

Octopus                                 388 mg 

Inktvis                                    356 mg 

Tonijn                                     332 mg

Krab                                       278 mg

Tong                                       256 mg

Kokkels                                   240 mg 

Garnaal                                   115 mg

Oesters                                   70 mg 

Mosselen                                65 mg 

Varkensvlees                          50 mg

Lamsvlees                               44 mg 

Runderlever                            43 mg 

Kalfsvlees                                 40 mg 

Garnalen                                   39 mg 

Tonijn                                         39 mg 

Kabeljauw                                  31 mg 

Kalkoen                                      29 mg 

Kip                                               17 mg 

Melk                                             6 mg 

Yoghurt                                        3 mg 

 

 

”Diabetici verliezen meer taurine met de urine dan mensen zonder diabetes”

Wat is de juiste dosering?

Taurinesupplementen zijn verkrijgbaar in capsule of poedervorm. De dosis taurine kan variëren en de meeste supplementen bevatten tussen de 500 en 1.000 milligram per portie.

Er is aangetoond dat doses tot 3.000 milligram veilig zijn en gepaard gaan met een minimaal risico op bijwerkingen.

Overleg altijd met de arts voordat je met suppletie begint als je onderliggende gezondheidsproblemen heeft. Begin altijd met een lagere dosering en werk deze geleidelijk aan omhoog om je tolerantie te beoordelen en nadelige effecten en bijwerkingen te voorkomen.

 

 

”Taurine komt veel voor in energiedrank”

Wat zijn de gevaren en bijwerkingen van taurine?

Taurine is over het algemeen veilig om te consumeren. Het is wel belangrijk om je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te houden om mogelijke bijwerkingen van taurine te voorkomen. Let goed wat er op de gebruiksaanwijzing staat en houd je daar ook aan.

Wanneer taurine geconsumeerd word in energiedrankjes dan kan het potentieel voor gevaar toenemen. Energiedranken zijn in verband gebracht met ernstige veiligheidsproblemen en dit heeft geleid tot een verbod op dit belangrijke aminozuur in verschillende landen.

Het is nog onduidelijk of deze gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door taurine zelf of door de combinatie ervan met cafeïne en andere potentieel schadelijke ingrediënten. Onderzoek in de toekomst moet dit gaan uitwijzen.

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat taurine gunstig kan zijn voor psychische stoornissen zoals depressie en angst. Daarnaast hebben andere studies aangetoond dat het de symptomen van een bipolaire stoornis en manie kan verergeren. Als je last hebt van psychische aandoeningen overleg dan altijd met een arts voordat je extra taurine gaat gebruiken.

Extra taurine wordt ook niet aanbevolen voor mensen met nierproblemen. Het kan namelijk de nierfunctie verslechteren en de symptomen verergeren. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven moeten het gebruik ook vermijden. Er moet op dit moment nog onderzoek gedaan worden wat het effect heeft bij mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven. 

Taurine kan ook werken als een natuurlijk diureticum waardoor de uitscheiding van water uit het lichaam word verhoogt. Daarom kan het de werking van bepaalde medicijnen zoals lithium verstoren wat de effectiviteit ervan kan verminderen. 

Het heeft ook een bloeddrukverlagende werking en wees daarom voorzichtig met bloeddrukverlagende medicatie.

Zorg daarom altijd dat je taurine niet tegelijkertijd met medicatie gebruikt. Overleg bij medicatiegebruik ook altijd eerst met de arts voor je taurinesupplementen gaat gebruiken.

Gebruik Taurine altijd twee uur voor een maaltijd of twee uur er na en nooit tijdens een maaltijd.

Tips:

1) Overleg altijd met de arts wanneer je taurine als supplement wilt gebruiken

2) Bij een gezond en gevarieerd eetpatroon krijg je normaal gesproken voldoende taurine binnen

3) Houd je aan de dagelijkse aanbeveling van 500 tot 1000 milligram

Tot slot

Taurine stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En eet jij voldoende eiwitrijk voedsel denk je? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel interessant vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Arginine

Glycine

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *